واضح آرشیو وب فارسی:فارس: زيباكلام در مناظره «مذاكره با آمريكا»:اعمال دوستي و دشمني با آمريكا به منافع ملي كشور برميگردد
استاد علوم سياسي دانشگاه تهران با بيان اينكه آنچه در روابط ما با ديگر كشورها ثابت است منافع ملي است، گفت: هيچ كشوري نه دوست ابدي و نه دشمن ابدي ماست و در اعمال دوستي و دشمني با آمريكا نيز منافع ملي كشور بايد ملاك باشد.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاري فارس، صادق زيباكلام استاد علوم سياسي دانشگاه تهران و عضو هيئت علمي اين دانشگاه به دعوت بسيج دانشجويي دانشگاه شهيد بهشتي در مناظره با علي غلامي عضو هيئت علمي دانشگاه امام صادق(ع) در موضوع «رابطه با آمريكا» حضور يافت.
وي در ابتداي سخنان خود اظهار داشت: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ما شاهد تولد جريان و گفتمان آمريكا ستيزي در جمهوري اسلامي شديم كه اين گفتمان تا امروز نيز باقي مانده است. اين گفتمان در تعيين تكليف مناسبات سياسي داخلي و خارجي كشورمان تأثير گذاشته است.
وي افزود: زمانيكه انقلاب شد، چپ ماركسيسم در دنيا از جايگاه انقلابي برخوردار بود، همچنين در دهه 50 ادبيات ماركسيستي وارد گفتمان اسلامگراي راديكال ايران نيز شد كه در سال 57 به اوج خود رسيد كه البته در اين جريان دو گروه اسلامگراي راديكال و همچنين گروه امثال رجويها حضور داشتند كه نتيجه آن تسخير سفارت آمريكا شد و بعد از آن نيز آمريكاستيزي بعنوان گفتمان اصلي حكومت تبديل شد.
زيباكلام با تأكيد بر اينكه به كمك آمريكاستيزي بسياري از شبهاتي كه ماركسيستها در همراهي جمهوري اسلامي با آمريكا ميدادند پاسخ داده شد، اظهار داشت: اسلامگرايان به ماركسيستها ميگفتند كه شما فقط شعار آمريكاستيزي ميدهيد اما ما آمريكاستيزي را با تسخير سفارت آن كشور در عمل ثابت كرديم.
اين استاد دانشگاه در ادامه آمريكاستيزي را اصليترين هويت جمهوري اسلامي دانست و خاطرنشان كرد: اگر آمريكاستيزي را از جمهوري اسلامي جدا كنيد اين حكومت بدون ايدئولوژي و بدون هويت خواهد شد.
زيباكلام در ادامه خاطرنشان كرد: در اين 35 سال گذشته يكسري مطالب به آمريكا نسبت داده شده است كه بخشي از آنها درست، بخشي تحريف و بخشي دروغ است. ما چرا عنوان نميكنيم كه ما چه كرديم كه آمريكا در قبال آن با ما چنين رفتاري ميكند. از اينكه اعلام ميكنيم آمريكاييها به صدام دستور دادند از سلاح شيميايي عليه ما استفاده كند، دروغ است.
زيباكلام با مهم خواندن منافع ملي درباره رابطه با آمريكا، گفت: نه كشوري دوست ابدي ماست و نه دشمن ابدي ما و آنچه ثابت است منافع ملي است و در اعمال دوستي و دشمني با آمريكا بايد منافع ملي ملاك باشد. بنده معتقدم آمريكاستيزي چه بلاهايي بر سر منافع ملي ما آورده است.
«من روزي معتقد بودم كه آمريكاستيزي درست است چرا كه مبارزه با امپرياليسم را در اولويت ميدانستم اما امروزه ذهنم بازتر شده است و اصول ديگري براي من ارزشمند است.»
زيباكلام تصريح كرد: مهمتر از مبارزه با غرب و شرق برگزاري انتخابات آزاد، تأمين حقوق شهروندي و آزادي مطبوعات است. بنده معتقدم اينها مهمتر از آمريكاستيزي است. مهمتر از مبارزه با آمريكا حاكميت قانون است تا حقوق معترضين پايمال نشود. تا ابراهيم اصغرزاده كه سفارت آمريكا را تسخير كرده رد صلاحيت نشود و تا سعيد حجاريان در استخدام رد گزينش نشود.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه تهران، با اشاره به اولين ملاقات مسئولان جمهوري اسلامي با آمريكا گفت: اولين ملاقات تاريخي بعد از انقلاب بين ايران و آمريكا در الجزاير رخ داد كه در آنجا نماينده آمريكا اعلام كرد كه ما انقلاب و نظام جمهوري اسلامي را به رسميت ميشناسيم. خلاصه كلام آنكه نماينده آمريكا گفت ما با شما دعوا نداريم اما در آن زمان در ايران همه مرگ بر بازرگان گفتند كه چرا وي با آمريكاييها صحبت كرده است.
اين كارشناس مسائل سياسي با اشاره به گروگانگيري دانشجويان در تسخير سفارت آمريكا گفت: زماني كه ما درباره اين قضيه ميتوانستيم امتيازات زيادي را از آمريكا بگيريم اين كار را نكرديم و گروگانها را آزاد نكرديم كه نتيجه آن اين شد كه در انتخابات بعدي جمهوريخواهان تندرو به قدرت رسيدند.
وي در ادامه افزود: مقايسهاي كه بين بيانيه الجزاير و تركمنچاي ميكنند بايد بگويم صد رحمت به قرارداد تركمنچاي. ما در الجزاير در شرايطي مذاكره كرديم كه ديگر گروگانها اهميتي نداشتند و حاصل مذاكرات چنين شد كه جمهوري اسلامي غرامتهاي سنگيني به آمريكا پرداخت كرد.
زيباكلام در ادامه سخنان خود خاطرنشان كرد: 20ميليارد دلار كه قطر از حوزه گازي مشترك با ما برداشت كرده بدين معني است كه منافع ملي ما به يغما رفته است و اين از ضررهاي آمريكاستيزي است. حال كساني كه احمدينژاد را معجزه هزاره سوم عنوان ميكردند مشكلات كنوني كشور را سوءمديريت ميدانند و نه تحريم و دشمني با آمريكا اما بنده ميگويم علت اصلي مشكلات آمريكاستيزي است.
وي افزود: آمريكاييها گوش هند را از نظر اقتصادي پيچاندند و هند نيز از آمريكا ترسيد و اجازه انتقال خط لوله صلح را به ايران نداد.
اين استاد علوم سياسي دانشگاه تهران، گفت: مسئولان ما معتقدند كه يك نبرد تاريخي بعد از انقلاب اسلامي به وقوع پيوسته كه جمهوري اسلامي نيز پرچمدار اين نبرد تاريخي است و بايد بگويم كه با اين ديدگاه هيچگاه ما نميتوانيم با آمريكا آنگونه كه بايد رابطه داشته باشيم. در اين قضيه جزئيات مهم نيست بلكه مسئله نگاه كلان است و آن ايدئولوژي ما با آمريكاست كه يك تضاد غيرقابل حل است.
صادق زيباكلام همچنين تأكيد كرد: من نه از آمريكا و نه از سياستهايش دفاع ميكنم بلكه ما بايد خودمان متوجه شويم كه آمريكاستيزي براي كشور منفعت داشته يا خير.
اين كارشناس مسائل سياسي در پايان سخنان خود خاطرنشان كرد: آيتالله هاشمي تلاش ميكرد در زمان رياستجمهورياش تنشزدايي را با غرب و آمريكا انجام دهد اما در اين حوزه نتوانست اما توانست با عربستان رابطه خوبي برقرار كند. بنده معتقدم كساني كه از امام خرج ميكنند در بلندمدت به امام كمك نخواهند كرد.
انتهاي پيام/
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]