واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام:وقف اقيانوس گسترده ناشناختهاي است
معاون پژوهشي مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام و مؤسس بنياد وقف با بيان اينكه وقف اقيانوس گسترده ناشناختهاي است، گفت: وقف ظرفيت بسيار وسيعي در هدايت جامعه بشري به سوي خدمت همنوعان دارد كه بايد از اين ظرفيت استفاده كرد.
به گزارش خبرگزاري فارس، از مشهد حجتالاسلام والمسلمين محمدعلي خسروي در نشست علمي، تخصصي نقش وقف در تحولات پژوهشي، فرهنگي و اقتصادي كه در محل بنياد پژوهشهاي آستان قدس رضوي در مشهد برگزار شد، اظهار كرد: وقف از مسائل فوقالعاده مهم و تأثيرگذار در تمام ابعاد فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي جامعه است.
وي افزود: در ساليان گذشته روزي به نام وقف در شوراي فرهنگي عمومي تصويب نشده بود كه بعد از پيگيريهاي متناوب بهترين مناسبت روز رحلت پيامبر اكرم(ص) در نظر گرفته شد كه اين روز نيز به دليل روز عزاداري پيامبر به روز قبل از آن يعني 27 صفر به عنوان روز وقف نامگذاري شد.
خسروي تصريح كرد: مهمترين انگيزه وقف غريزه ابديتخواهي انسان است.
وي در ادامه گفت: غرايز 12گانه انسان مانند خوف، انس، اميد، كنجكاوي، تشنگي، گرسنگي و ... هر كدام مبناي حركتي در وجود انسان است لذا خداوند همه اين غرايز را در وجود انسان قرار داده است.
مؤسس بنياد وقف، افزود: شيطان از غريزه ابديتخواهي انسان استفاده كرده و به انسان ميگويد اگر ميخواهيد چيزي به شما نشان ميدهم كه با استفاده از آن جاودانه خواهيد شد.
وي تصريح كرد: قويترين انگيزهاي كه وقف را ايجاد ميكند غير از نوعدوستي، ابديتخواهي انسان است و بايد از اين حس خوب استفاده شود.
خسروي با اشاره به اينكه وقف نهاد تأسيسي در اسلام نيست بلكه نهادي امضايي است، افزود: اسلام وقف را امضاء كرده و به آن جهت الهي داده و شكلي جديد و نوين به آن بخشيده است.
وي در ادامه افزود: اسلام وقف مسلم بر كافر، كافر بر كافر، كافر بر مسلمان و مسلمان بر كافر ذمي را جايز دانسته است.
معاون پژوهشي مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام، بيان كرد: وقف ظرفيت بسيار وسيعي در هدايت جامعه بشري به سوي خدمت به همنوعان دارد كه بايد از اين ظرفيت استفاده كرد.
وي با بيان اينكه يكي از دلايل ماندگار وقف در جامعه اين است كه نيت واقف را هيچكس حتي مرجع تقليد نميتواند تغيير دهد، افزود: بيشترين نيات واقفين نيات فرهنگي است.
وي ادامه داد: از ديگر دلايل ماندگاري وقف در جامعه غريزه ابديتخواهي انسان بوده و نيز قوانين محكمي كه براي وقف وضع شده است.
خسروي با اشاره به اينكه شكل معماري اغلب شهرهاي اسلامي از وقف و موقوفات متأثر شده است، مانند تفت يزد افزود: در هر شهر اسلامي ابتدا مسجد، بازار و حمام ساخته ميشده و سپس در شعاع آن خيابانها شكل ميگرفت و بايد در نظر داشت كه هر سه اين موارد از ابنيه وقفي بوده است.
وي با بيان اينكه نيت واقفين در هر دورهاي نشانگر وضع خاص سياسي آن دوره بوده است، گفت: در مقطعي وقف براي چاهها و قنوات و آب زياد بوده و در دورهاي براي درمانگاهها و بيمارستان و در دورههايي ديگر نيز براي مواردي ديگر كه اين مسئله نشانگر اين است كه در هر دورهاي نسبت به مسئلهاي كه در آن جامعه حاكم بوده وقف و نيات واقفان در آن راستا شكل ميگرفته است.
مؤسس بنياد وقف با اشاره به اينكه وقف اقيانوس گسترده ناشناختهاي است، گفت: احياي بناهاي تاريخي توسط واقفين همانند اين است كه آن بناها را ساخته باشند.
وي تصريح كرد: احياي موقوفات و كتابهايي كه ديگران در گذشته نوشتهاند نيز بسيار حائز اهميت است.
خسروي با بيان اينكه وقف از مسائل بسيار پيچيدهاي بوده و همين پيچيدگي وقف موجب شده است كه در هر دورهاي به وزارتخانهاي وصل شود، افزود: در ابتدا وقف بعد از مشروطيت تابع دادگستري ايران شد، سپس در قالب وزارتخانهاي به نام وزارتخانه اوقاف و صنايع و بعد از آن نيز آموزش و پرورش عهدهدار آن شد.
وي ادامه داد: سپس وقف مستقل شد و به عنوان سازمان وقف شروع به كار كرد و در نهايت در سال 1363 سازمان وقف به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي متصل شد و اين همه نشانگر پيچيدگي مسئله وقف است.
انتهاي پيام/2202/صا40
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]