تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ياد خدا عقل را آرامش مى دهد، دل را روشن مى كند و رحمت او را فرود مى آورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860454974




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مرجعيتبازنشر پاسخ هاي رهبر انقلاب به استفتائاتي درباره وقف


واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: مرجعيتبازنشر پاسخ هاي رهبر انقلاب به استفتائاتي درباره وقف
در بهمن ماه سال ۱۳۸۹ به مناسبت هفته وقف، پايگاه اطلاع رساني حضرت آيت ا... العظمي سيّدعلي خامنه اي، استفتائاتي از محضر معظم له درباره وقف و پاسخ ايشان به اين سوالات را منتشر كرد.

متن استفتائات از محضر رهبر معظم انقلاب و پاسخ ايشان به اين شرح است:

يك. احتراماً اينجانب بيمارستاني ساخته و قربة الي ا... آن را وقف كرده و در وقف نامه توليت را به خودم اختصاص داده ام و در اجراي وقف نامه بيمارستان و درمانگاه را تحويل وزارت بهداشت و درمان داده ام چون اختلافي در توليت ايجاد كردند وزارت بهداشت صورت مجلس برخلاف وقف نامه و فتواي مرقوم تنظيم و به امضاي بنده رسانيده لذا با تقديم وقف نامه و صورت مجلس 28/10/72مستدعي است مرقوم فرماييد تغيير وقف نامه و شرايط مذكور در آن و اقداماتي كه مسئولان وزارت بهداشت برخلاف وقف نامه و نظر متولي انجام داده اند، جايز است يا خير؟

پاسخ: بسمه تعالي / تغيير و تبديل موقوفه يا تصرفات غيرمجاز در موقوفه در غير جهت وقف جايز نيست و موجب ضمان است و تغيير و تبديل شرايط وقف و چگونگي استفاده از آن باطل و بي اعتبار و بي اثر است.

دو. در ادوار مختلف موقوفاتي با توجه به شرايط زمان و مكان توسط مؤمنين انشاء و به مرحله اجرا در آمده است لكن در حال حاضر كاربرد برخي از آن ها با شرايط و اوضاع و احوال اجتماعي، اقتصادي جامعه هماهنگي ندارد و بعضاً متداول نمي باشد. سوالاتي كه در اين زمينه مطرح است عبارتند از: آيا مي توان با توجه به شرايط روز و در جهت مصالح دولت و امت اسلامي و با ملحوظ نگهداشتن نيت اصلي واقف و در جهت هماهنگي با ساير برنامه هاي مدون و جاري دولت در كاربرد نظرات وقفي تغييراتي به عمل آورد؟

پاسخ: بسمه تعالي / الوقوف علي حسب ما يوقفها اهلها، عوايد وقف بايد زير نظر متولي شرعي و با نبود متولي خاص زير نظر حاكم شرعي در جهت وقف صرف شود و زمان و مكان و مصالح دولت و ملت در آن اثر ندارد و نبايد تغيير داده شود.

سه. شخصي در وصيت خود چنين نوشته است كه چهل من زمين به انضمام ساعت آب وقف است كه همه ساله مال الاجاره آن در ايام عاشورا و در تكيه مصرف عزاداري حسيني شود. پسر او بعد از فوت موصي و واقف چون نمي دانستند به مصرف غير موقوف عليهم خرج كردند آيا اين مدت را ضامنند يا خير؟

زميني وقف بر ايام عاشورا و دهه صفر شد و متولي آن هم معين شده، اما مستاجر بدون اجازه متولي عوايد را در جاي ديگر خرج كردند. آيا در اين مدت كه به جاي ديگر خرج كردند ضامنند يا خير؟

پاسخ: بسمه تعالي / اگر عوايد وقف در غير جهت وقف صرف شده ضمان دارد و حكم در هردو مسئله همين است.

چهار. زمين موقوفه اي است كه مال الاجاره آن صرف مدرسه علوم دينيه مي شده و صاحب زمين هم جوار موقوفه مي خواهد زمين موقوفه را با زمين خودش شامل كند و خانه مسكوني بسازد و او در عوض زمين موقوفه مغازه يا زمين ديگري كه نفعش دو برابر زمين موقوفه دارد بدهد، آيا تبديل زمين موقوفه به مغازه اش يا با زمين او كه نفعش دو برابر است را اجازه مي فرماييد.

پاسخ: بسمه تعالي / با امكان استفاده از وقف در جهت وقف تغيير و تبديل آن جايز نيست، وا... العالم.

پنج. واقفي نصب ملك موقوفه خود را به كسي بخشيده( هفتاد سال پيش اين مسئله رخ داده) توليت اين ملك موقوفه با اولاد ذكور مي باشد، حال آيا آن شخص مي تواند ملك را به نوه اش ببخشد يا خير؟

پاسخ: بسمه تعالي / ملك موقوفه و همچنين توليت موقوفه قابل بخشش به ديگران و انتقال به غير نيست، بلكه بايد در موقوفه بر طبق آنچه كه واقف تعيين كرده است عمل نمايند.

شش. براساس مفاد برخي از وقف نامه ها و وصيت نامه تعيين و نصب متولي و وصي بعدي به عهده حاكم شرع عادل بلد قرار داده شده است و از طرفي بر طبق ماده يك قانون تشكيلات و اختيارات سازمان اوقاف ، تصدي و اداره موقوفات بلا متولي به عهده سازمان اوقاف قرار گرفته است و حضرت امام(ره) اداره اوقاف را مجاز به توليت و تصدي اين قبيل موارد دانسته اند. مستدعي است نظر مبارك را در فرض مرقوم اعلام فرماييد كه اصولاً تشخيص و تعيين مصداق حاكم شرع بلد كه بعضاً در وقف نامه ها ذكر شده، چگونه است؟

پاسخ: هرگاه اوقاف فاقد متولي خاص شده است توليت آن به عهده حاكم و ولي امر مسلمين است و اين توليت در حال حاضر به نماينده ولي فقيه در سازمان اوقاف و امور خيريه واگذار شده است.

هفت. با توجه به اينكه اداره اوقاف مسئوليت درآمد زيارتگاه ها و مغازه هاي مساجد را به عهده دارد، آيا هيئت امناي مسجدي مي توانند وجود مغازه هاي مسجد را كتمان كنند و به اطلاع اداره اوقاف نرسانند و بدون هماهنگي با اوقاف درآمد حاصله را خرج كنند؟

پاسخ: بسمه تعالي / امر وقف با متولي شرعي آن است و غير متولي حق دخالت ندارد.

هشت. در مواردي كه دستگاه هاي دولتي بدون اذن متولي شرعي موقوفات و بدون پرداخت حقوق وقف مبادرت به حفر چاه و ايجاد شبكه لوله گذاري در اراضي و املاك موقوفه مي كنند، آيا ضمانت شرعي پرداخت حقوق وقف متوجه مصرف كنندگان و مشتركين است يا دستگاه مجري طرح؟ با علم به عدم پرداخت حقوق وقف انجام وضو و غسل با چنين آبي به چه صورت است؟

پاسخ: بسمه تعالي / مصرف كننده ضامن آبي است كه مصرف كرده است و بدون نظر متولي شرعي وقف نمي تواند در آب تصرف كند و غسل و وضو اشكال پيدا مي كند، ا... اعلم.

نُه. آيا اشخاصي كه بدون مجوز اداره اوقاف و متوليان موقوفات اراضي وقفي را در تصرف دارند و متولي و اداره اوقاف به تصرفات آنها راضي نيستند فرايض ديني آنها كه در اين رقابت انجام مي دهند از نظر شرعي اشكال دارد يا خير؟

پاسخ: بسمه تعالي / در صورت اطلاع و آگاهي اعمالشان باطل است.

ده. مستأجرين موقوفات به استناد اينكه سال هاي متمادي سابقه تصرف در رقبه هاي وقف را دارند اجاره اي ناچيز و كمتر از نرخ عادلانه روز به اوقاف پرداخت مي كنند. آيا صرف سابقه استيجار براي مستاجرين موقوفات تا چه حد ايجاد حق مي كند كه جزو حقوق مكتسبه محسوب شود؟

پاسخ: بسمه تعالي / مجرد سابقه استيجار موجب استحقاق تخفيف در اجاره بهاء موقوفه نيست و متولي شرعي موظف است در تجديد قرارداد اجاره با ملاحظه غبطه و مصلحت وقف اجاره بهاء عادله تعيين و مطالبه نمايد.

يازده. آيا اين از اختيارات اداره اوقاف است كه به خاطر ملاحظات سياسي، ديني، فرهنگي و اجتماعي رقبه وقف را كمتر از ارزش واقعي آن در اختيار متقاضيان قرار دهد؟

پاسخ: بسمه تعالي / متولي شرعي و مسئول اداره امور موقوفه در اجاره دادن موقوفه و تعيين مبلغ اجاره بها بايد لزوماً غبطه و مصلحت وقف را رعايت نمايد و چنانچه تخفيف اجاره بها به ملاحظه موقعيت خاص مستأجر و كاري كه براي آن موقوفه را اجاره مي نمايد موافق غبطه و مصلحت وقف باشد اشكال ندارد وگرنه جايز نيست.

دوازده. بعضي از زمين هاي وقفي در مسير طرح هاي توسعه و احداث خيابان ها و پارك هاي ملي وساختمان هاي دولتي قرار مي گيرند و بدون اجازه متولي شرعي و بدون پرداخت اجاره و پول آنها، توسط بعضي از مؤسسات و اداره هاي دولتي مصادره مي شوند، آيا انجام اين كار براي آنان جايز است؟ آيا كسي كه در اين زمين هاي موقوفه تصرف مي كند بايد عوض يا قيمت آنها را بپردازد؟ آيا بايد اجرت المثل تصرفاتش را از هنگام تصرف بپردازد؟ آيا در پرداخت قيمت موقوفه و يا دادن عين ديگري به جاي آن توسط مؤسسات و ادارات، اذن گرفتن از حاكم شرع واجب است يا اين كه جايز است اداره اوقاف يا متولي وقف با رعايت مصلحت و نفع وقف با آنان در مورد عوض يا قيمت آن توافق نمايد؟

پاسخ: بسمه تعالي / جايز نيست كسي بدون اذن و اجازه متولي شرعي در وقف تصرف كند، همان گونه كه اگر وقف از قبيل وقف منفعت باشد، تصرف در آن هم فقط بعد از اجاره كردن آن از متولي جايز است همچنين فروش و تبديل وقفي كه قابليت انتفاع در جهت وقف را دارد، جايز نيست و اگر شخصي آن را تلف كند ضامن آن است و اگر بدون اجازه متولي شرعي، در آن تصرف نمايد ضامن اجرت المثل آن است و بايد آن را به متولي شرعي وقف بپردازد تا در جهت وقف مصرف نمايد و در اين رابطه فرقي بين اشخاص و مؤسسات و اداره هاي دولتي نيست و جايز است متولي وقف، بدون مراجعه به حاكم با متصرف يا تلف كننده با رعايت مصلحت وقف، در مورد اجرت يا عوض آن توافق نمايد.

سيزده. ديگ ها و ظروف قديمي (مسي) وقفي كه از كار افتاده اند و غير بهداشتي مي باشند و در تكاياي ديگر هم از آنها استفاده نمي كنند آيا مي شود تبديل به احسن كرد يا خير؟

پاسخ: بسمه تعالي / تبديل ظروف مسي وقفي اگر قابل استفاده باشد ولو با سفيد كردن، جايز نيست.

پنجشنبه 5 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خراسان]
[مشاهده در: www.khorasannews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن