واضح آرشیو وب فارسی:مهر: خودروهاي فرسوده به قبرستان ماشينها مي روند/ حكايت كهنه هاي دل آزار شهر
كرمانشاه - خبرگزاري مهر: در كنار اتوموبيل هاي چند ده ميليوني و برق انداخته، تردد خودروهاي زوار در رفته و كهنه براي خيابانهاي شهركرمانشاه دل آزار شده و حتي صاحبان آنها نيز در انتظار از سر گيري اسقاط آنها هستند. موضوعي كه ظاهرا بعد از دو سال توقف از سر گرفته شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، معضل آلودگي هوا در در كلانشهرهاي بزرگ ايران در روزهاي گذشته بسياري از آنها را از نفس انداخت و برخي از مراكز اداري و آموزشي آنها را به تعطيلي كشاند.
گرچه آلودگي هوا در شهر كرمانشاه به يمن بارش هاي خوب آزار دهنده نيست اما همينكه هواي سرد سال در روزهاي صاف و بدون ابر بيشتر از چند روز تجربه مي شود اوضاع جو دگرگون شده و رفته رفته به تشكيل پديده وارونگي دما منجر خواهد شد.
همه شرايط در حالي براي افزايش آلودگي هواي كلانشهر كرمانشاه فراهم است كه به اين اوضاع بايد جولان اتومبيل هاي سالخورده و زوار دررفته در خيابانهاي شهر را اضافه كرد كه با اشتهاي خوب و مزاج ناسازگار سوخت گرانبها را ارزان مي خورند و به راحتي به منو اكسيد كربن تبديل مي كنند.
اوراقي هايي كه اكثر آنها همچنان علي رغم عبور چندين ساله از بازنشستگي، كژاوه هاي لرزان و لغزان براي جابه جايي مسافر در خيابان هاي شلوغ كرمانشاه هستند. كاري كه از آنها ديگر گذشته است اما به ضرب و زور خوردن چند ليتر سوخت اضافه در واحد مسافتي كه طي مي كنند، روي پا ايستاده اند.
يك كارشناس محيط زيست به خبرنگار مهر گفت: روزهاي صاف و سرد زمستاني وقتي برخلاف روند عادي با افزايش ارتفاع از سطح زمين دما به جاي كاهش افزايش مي يابد به اصطلاح علمي وارونگي دما اتفاق افتاده است.
پوراندخت جعفري اظهار داشت: در اين حالت زمين به دليل صاف بودن هوا و البته دماي سرد و خشك در نزديكي سطح، به سرعت با تسريع تشعشعات سرد و موجب افزايش آلودگي در سطح زمين و عدم انتقال آن به لايه هاي بالايي مي شود.
جعفري گفت: در اين حالت در صورت قدرتمندي منابع آلودگي مثل همين خودروهاي فرسوده هر ساعت به ميزان آلودگي افزوده شده و آلاينده ها در نزديكترين لايه جو به سطح زمين تجمع مي كنند.
وي تصريح كرد: آلودگي هوا در اين شرايط علاوه بر وارد كردن آسيب هاي شديد به سلامت شهروندان منابع كشور را نيز با شيب بسيار تندي هدر مي دهد.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: بدين معني كه يك خودروي فرسوده علاوه بر توليد چندين گاز سمي افزون بر آنچه كه خودروهاي استاندارد توليد مي كنند، چندين ليتر سوخت را نيز از ميانگين مصرف نرمال بيشتر استفاده مي كنند كه جمع و ضرب ميزان آن يك رقم باور نكردني را به ما مي دهد.
جعفري اظهدار داشت: مصرف 60 ميليون ليتر بنزين در روز فقط يارانه اش معادل يك تن طلاست و اين در حالي است كه كل توليد طلاي كشور در سال 2 تن است.
به گزارش مهر، به هر حال رعشه خودروهاي سالخورده در خيابانهاي شهر تنها بر جان زمين نمي افتد بلكه آسمان را نيز را تحت تأثير قرار مي دهد. كهنه هايي كه دل آزار شده اند بدون اينكه جايگزين تازه و نو آنها به ميدان آمده باشد.
بر اساس اين گزارش يكي از رانندگان تاكسي و صاحب همين خودروهاي معروف به خبرنگار مهر گفت: صاحب يك ماشين فرسوده از همه بيشتر از دست آن كلافه شده است اما چه كنيم كه هم رانده شده از اجتماع خودروهاي نو نوار هستيم و مانده در راه تعويض آن.
نعمت مرادي فر گفت: از يك طرف به جرم كهنه بودن براي گرفتن معاينه و بيمه هر چيزي كه شما فكرش را بكنيد مشكل داريم و از سوي ديگر خبري هم از تعويض خودو نيست.
وي ادامه داد: خيلي ها هم كه قبلا براي جايگزيني ثبت نام كرده اند چشمشان به خودروي جديد خود نيفتاده است و در حسرت تحويل خودرو هستند به همين دليل خيلي رغبتي براي جايگزيني و ثبت نام نداريم.
به گزارش خبرنگار مهر، حدودا هفت سال پيش جايگزيني خودروهاي فرسوده عملياتي شد و زمزمه آن به هيجاني براي تحويل خودروي جديد در ازاي اسقاط شدن خودروي فرسوده و گرفتن تسهيلات تبديل شد.
اما از حدودا دو سال پيش تا كنون خبري از طرح جايگزيني و تحويل خودروهاي صفر كيلومتر به جاي آن پاره هاي زوار در رفته نبوده است.
موضوعي كه مسئولين مرتبط با مسئله از اتمام اين وضعيت و آغاز جايگزيني خودروهاي فرسوده خبر داده و از مردم خواستند كه براي ثبت نام خودرو مراجعه كنند.
خودروهاي فرسوده جمع آوري مي شوند
مديرجمع آوري خودروهاي فرسوده مركز ايمني و اسقاط استان كرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: براي كاهش آلاينده هاي خودرويي طرح جمع آوري و تعويض خودروهاي فرسوده از سر گرفته شده است.
علي نوروزي اظهار داشت: اين طرح با توجه به ضوابطي كه اعلام مي شود اجرايي شده و افراد براي تعويض خودروي خود مي توانند به بولوار گذرنامه نبش كوي 123 مراجعه كنند.
نوروزي با اشاره به اقدامات انجام شده در چندسال گذشته براي پياده سازي اين طرح اظهار داشت: در 5 سال گذشته بيش از 30 هزار خودروي فرسوده در استان كرمانشاه اسقاط شده و تعدادي از آنها هم با خودروهاي نو جايگزين شده اند.
وي ادامه داد: با افزايش ارزش گواهي اسقاط، لاشه خودروهاي سواري 28 ميليون ريال، وانت زير يك تن ظرفيت 23 ميليون ريال و وانت بالاي يك تن 33 ميليون ريال ارزش گذاري شده است.
وي اعلام كرد كه افراد مي توانند براي دريافت ارزش ريالي لاشه خودروهاي تحويلي از طريق ستاد حمل و نقل سوخت اقدام كنند و در كمتر از يك ماه اين مبلغ را دريافت كنند.
وي ادامه داد: خودروهاي سواري از مدل 74 به پايين تا مدل سال 57 و وانتها و ميني بوسها و اتوبوسها از مدل سال 76 به پايين مي توانند براي تعويض خودروهاي فرسوده اقدام كنند.
نوروزي تصريح كرد: شركت هاي ارس، سايپاديزل و ايران خودرو ديزل براي جايگزيني خودروهاي فرسوده اعلام آمادگي كرده و بانك صادرات نيز با ارائه تسهيلات 35 تا 63 ميليون ريالي در اين موضوع مشاركت مي كند.
تردد خودروهايي كه مهلت تعويض آنها گذشته ممنوع است
همچنين رئيس پليس راهنمايي و رانندگي استان كرمانشاه از ممنوعيت تردد خودروهاي فرسوده با در نظر گرفتن پارامتر هاي خاص خبر داد.
سرهنگ غلامرضا اميدي به خبرنگار مهر گفت: راهنمايي و رانندگي فاكتورهايي دارد كه بر اساس آنها با تردد خودروهاي فرسوده برخورد مي شود.
اميدي اظهار داشت: پارامترهاي راهنمايي و رانندگي براي خودروهاي فرسوده بايد اجرايي شود و در صورت عدم مراجعه براي تعويض خودروهاي فرسوده اي كه مهلت آنها به پايان رسيده از عبور مرور آنها جلوگيري خواهد شد.
به گزارش خبرنگار مهر، معضل خودروهاي فرسوده و جايگزيني آنها بر اساس آنچه كه به نقل از مسئولين اين امر گفته شد ظاهرا بعد از دو سال ركود به جريان افتاده است. موضوعي كه با توجه به ارزشمندي سوخت، هوا و محيط زيست بدون ترديد از نيازهاي مبرم جامعه امروز مخصوصا در كلان شهر كرمانشاه است.
................................
گزارش از اسما معين
كد خبر: 2202724
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۵ - ۱۰:۴۶
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]