واضح آرشیو وب فارسی:ايران: اول دفتـــر تصوير ايران صلحطلب در قاب يك قطعنامه
دكتر محمدطاهر كنعاني
طرح پيشنهادي ايران با عنوان جهان عاري از خشونت و افراطيگري، آن گونه كه ديپلماتها توصيف كردهاند، با اقبالي غيرمنتظره از سوي كشورها روبهرو شد. امضاي 192 كشور پاي اين قطعنامه يك اتفاق خيرهكننده است. اما از اين مهمتر، همراهي دولتهايي است كه تا چند ماه قبل نامشان در صدر ليست تحريم كنندگان ايران قرار داشت. تا جايي كه شماري از كشورهاي اروپايي به عنوان اسپانسر و باني قطعنامه در كنار ايران ايستادند.
در نگاه بسياري از محافل جهاني، اتفاق روز 19 دسامبر و ماجراي تصويب طرح روحاني، خاطره استقبال جامعه جهاني از طرح گفتوگوي تمدنها را زنده كرد. اين خاطره، محور سخن اغلب تحليلگران و سرمقالهنويسان مطبوعات اروپايي در فرداي تصويب طرح روحاني بود. جذابترين بخش تفسير اين تحليلگران آنجا بود كه تصريح كردند «صلحطلبي» و «ميانهروي» گرايش غالب بر انديشه و رفتار ايرانيان است.
دست بر قضا هر دو طرح نمايندگان ايران با نام صلح و مهار خشونت در بزنگاه حوادثي ارائه شده كه جهان را به سمت پرتگاه نزاعهاي خونين كشاند.
در مقايسه مفهومي بين قطعنامه شماره 22/53 سال2001 خاتمي و قطعنامه دسامبر 2013 روحاني به روشني ميتوان پيام و روح واحد و اشتراكات اساسي آنها را درك نمود. شايد تنها تفاوت بارز آنها در جنبههاي اجرايي و عملياتي دو طرح پيشنهادي رؤساي جمهوري ايران باشد در حالي كه انديشه خاتمي مخاطب خويش را از ميان نخبگان حوزه فرهنگ ميجست، طرح اخير روحاني با رويكردي حقوقي و فني به دنبال مشاركت دادن دولتمردان و حقوقدانان در امر گشودن گره خشونت و تندروي است.
طرح جهان عاري از خشونت و افراط كه اكنون لباس يك قطعنامه مشروع و تاريخي به تن كرده، در نگاه ناظران، بازتابي از رأي ايرانيها به اعتدال و قانونگرايي است. از اين منظر همه نمايندگان و سفراي كشورها كه با رأي خويش اين ايده را به يك قطعنامه جهاني تبديل كردند گوشه چشمي به رويداد 24 خرداد و انتخابات اخير ايران داشتند. انتخاباتي كه منتخب آن از ابتدا بر مفاهيم نفي خشونت و افراط، حاكميت قانون و رواج تفكر صلح و تعامل سازنده با جهان تكيه كرده بود. در واقع پيروزي انديشه اعتدال و منطق تعامل در صحنه ايران بود كه مسير موفقيت اين انديشه در صحنه ديپلماسي را هموار ساخت. ديپلماتهاي ايراني بعد از رأي قاطع مردم در 24 خرداد بود كه عزم خويش را براي پيشبرد انديشه تنشزدايي و مقابله با عناصر خشونت و افراط جزم كردند.
به هر حال طرح جهان عاري از خشونت و افراط داراي ويژگيهايي است كه به نظر ميآيد همين ويژگيها در جلب حمايت 190 كشور جهان مؤثر واقع شده است:
1- در نگاه اصحاب حقوق بينالملل، اين قطعنامه داراي متني فني ومنسجم است. مفاهيم نويني كه در آن به كار رفته، ملهم از اصول و رهيافتهاي نوين حقوقي است. اين نوآوري در بخش مربوط به ساز و كار پيشنهادي قطعنامه براي نفي خشونت و افراط و حاكميت حقوق بشر، بيشتر به چشم ميخورد. آنجا كه بانيان طرح تأكيد ميكنند كه از امكانات دنياي فناوري اطلاعات و تبادل افكار و انديشهها براي نيل به آرامش و تعادل جهاني بايد بهره جست.
ادامه در صفحه 24
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]