تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834277093
گفت و گو با حسن رسولي،فعال سياسي - اجتماعي: دولت موانع پيش روي NGOها(سازمانهاي مردم نهاد) را برطرف كند
واضح آرشیو وب فارسی:ايران: گفت و گو با حسن رسولي،فعال سياسي - اجتماعي: دولت موانع پيش روي NGOها(سازمانهاي مردم نهاد) را برطرف كند
فرزانه هنرمند
سازمانهاي مردم نهاد (سمن و يا NGOها) به صورت رسمي اواخر دولت سيد محمد خاتمي پا گرفتند هرچند فعاليتهاي خود جوش اجتماعي در سابقه تاريخي ايران فراوان به چشم ميخورد، اما شكل سروسامان يافته و مدني آن به اسم «دولت اصلاحات» ضرب شد.
طي سالهاي گذشته اين سازمانها با بيمهري از سوي دولت نهم و دهم تقريباً منزوي شدند اما با روي كارآمدن دولت تدبير و اميد دريچهاي از اميد روي اين نوع فعاليتها نيز گشوده شد.دولت يازدهم با نگاه توسعه نگر خود، در اولين گام طي يك نشست هم انديشي، اين سازمانها را به آشتي فراخواند.از اين رو وزير كشور با نمايندگان NGOها به گفتوگو نشست و مشكلات آنها را شنيد.
حسن رسولي رئيس هيأت مديره بنياد باران، اين نشست را هرچند نمادين ميداند اما معتقد است كارهاي مهمي را ميتواند رقم بزند. رسولي كه سالها در سمت استاندار و معاون وزير كشور دولت اصلاحات در كشور فعاليت داشته، قوانين موجود را دست و پا گير ميداند و انتظار دارد رويهاي در كشور اتخاذ شود كه بتواند فعاليت اين سازمانها را تسهيل كند. با او در خصوص سازمانهاي مردم نهاد و مشكلات آنها به گفتوگو نشستيم كه در ادامه ميخوانيد.
اساساً سازمانهاي مردم نهاد -سمنها و يا به عبارتي ديگر NGOها - با چه اهدافي شكل گرفتند؟
سازمانهاي مردم نهاد كه به صورت موضوعي و داوطلبانه تشكيل ميشوند و عضوگيري ميكنند در مقام رابط بين دولتها و اقشار مردم نقش ايفا ميكنند. در اين پروسه سازمانهاي مردم نهاد به علت مواجه شدن با تقاضاها و خواستههاي مردم ميتوانند آنها را تدوين كرده و به حاكميت و دولت منتقل كنند. اين چرخه ارتباطي كه با مسئولان شكل ميگيرد ميتواند در به وجود آمدن پايههاي جامعه مدني و توسعه يافته مؤثر باشد، چراكه دولت فرصت خواهد كرد تا پاسخهاي دقيقتري به اين خواستهها بدهد.
پايهگذاري رسمي شكلگيري اين سازمانها به اواخر دولت اصلاحات بر ميگردد، اهميت مصوبه دولت اصلاحات در چه چيزي بود؟
تا قبل از مصوبه دولت اصلاحات مسئوليت صدور مجوز و ساير امور مربوط به سمنها متوجه نيروي انتظامي بود. دولت اصلاحات كه يكي از شعارهاي راهبردياش تحقق جامعه مدني بود با يك مصوبه مرجع رسيدگي به امور NGOها را به وزارت كشور كه متولي اداره امور داخلي كشور است سپرد.
طي هشت سال گذشته رويكرد دولتهاي نهم و دهم به سمنها تغيير كرد و انتقادهاي زيادي را متوجه عملكرد آنها كرد كه تا مرز نگاه امنيتي به آنها پيش رفت. دليل اين مسأله چه بود؟
نگاه دولت نهم و دهم به عملكرد NGOها از منظر اجتماعي، مدني و فرهنگي به نگرشهاي امنيتي و حفاظتي تغيير كرد. با اين نگرش ظرفيت NGOها كه بخشي از سرمايه اجتماعي كشور هستند به مثابه «تهديد» تلقي شد. فعاليتهاي NGOهاي كشور در اين نگاه امنيتي به عنوان بستري براي لطمه زدن به نظام تلقي شد.
در سالهايي كه NGOها محدود شدند چه خسارتهايي متوجه كشور شد؟
محصول اين محدوديت، بزرگ شدن دولت بود. در اين سالها سازمانهاي دولتي ايران از حيث بزرگي بعضاً به بيش از دو برابر افزايش يافتهاند. مثلاً من شنيدهام كل پرسنل صنعت نفت ايران در ابتداي دولت نهم 110 هزار نفر بوده است اما ظرف اين هشت سال به 270 هزار نفر افزايش يافته است. به اين ترتيب وقتي به بودجه كشور نگاه ميكنيد ميبينيد بخش عظيمي از بودجه كشور صرف پرداخت حقوق كارمندان دولت ميشود. دولت بزرگ و پر عائله هم به تدريج به دولتي ناكارآمد تبديل ميشود. براي همين فسادهاي مالي بروز ميكند كه نمونهاش را در قضيه تحقيق و تفحص از تأمين اجتماعي ديدهايد. در حالي كه اگر به سمنها توجه شود بسياري از فعاليتهاي امروزه دولت ميتواند توسط بخش خصوصي انجام شود و دولت مجالي يابد تا به وظايف خود كه شامل برقراري نظم و امنيت عمومي، تأمين نيازهاي امنيت ملي و دفاعي كشور، تنظيم سياستهاي مالي و پولي كشور و تنظيم و پيگيري مناسبات بينالمللي است، بپردازد.
از نظر شما چه ضرورتي باعث شده است كه دولت آقاي روحاني از چنين نگاه امنيتي اي به عملكرد NGOها انتقاد داشته باشد وبراي بهبود وضعيت آنها ديدارها و نشستهايي را در وزارت كشور ترتيب بدهد؟
دكتر روحاني در جريان انتخابات، در قالب شعارهاي انتخاباتي به اين نكته مهم توجه كرد و به عنوان وعدههاي انتخاباتي نويد اصلاح و تغيير نگرش امنيتي به سمنها را مطرح كرد.
از اين رو وزير كشور و همكاران ايشان طي روزهاي اخير نسبت به تشكيل يك نشست هم انديشي با مسئولان به بررسي عملكردNGOها اقدام كردند. با اين حال جلسه هم انديشي صورت گرفته در وزارت كشور را به عنوان اقدامي نمادين مناسب ميدانم ولي براي نتيجه بخش بودن آن بايد اقدامات جدي محتوايي صورت بگيرد.
شما عمدهترين مشكلات سمنها را چه ميدانيد؟
خواستههاي بيشماري در حضور وزير كشور توسط نمايندگان سمنها مطرح شد.عمده شركتكنندگان خواهان آن بودند كه وزارت كشور در اعلام و ابراز تغيير نگاه دولت يازدهم از زاويه امنيتي - انتظامي گذشته به يك نگرش فرهنگي و اجتماعي تحرك بيشتري نشان دهد. در اين خصوص تسهيل كردن روند ثبت قانوني سمنها در اداره كل ثبت شركتها در خود وزارت كشور و استعلامهايي كه صورت ميگيرد، ميتواند يكي از اين تحركات باشد. همچنين طرح ارائه شده در مجلس نهم بنا به استنباط اكثر نمايندگان NGOها متأثر از فضاي بسته امنيتي در دولت قبلي است. نگاهي كه فرصت محور نيست و بيشتر محدودكننده است. انتظار ميرود اين طرح توسط دولت مورد اصلاح قرار بگيرد و يا طي نامهاي درخواست مسكوت ماندن طرح را بدهد. يا اگر به لحاظ حقوقي مقدور نيست، دولت با حضور فعال در كميسيونهاي مربوطه و صحن علني تلاش كند تا محدوديتهاي جديدي به واسطه اين طرح متوجه سمنها نشود.
آيا اين محدوديتها توانسته NGOها را از هدف اصلي خود دور كند؟
NGOها چون برآمده از مردم هستند و خاستگاه شان بدنه جامعه و مطالبات واقعي جامعه است با اين محدوديتها قابل از بين بردن نيستند.آنچه اتفاق افتاده ايجاد مانع و كندي در روند رشد سمنها و توسعه فعاليت آنها بوده است.به هرحال امكان تخلف در سمنها وجود دارد اما به خاطر يك بينماز كه در مسجد را نميبندند!
شما از نگاه امنيتي به NGOها صحبت ميكنيد، اين نگاه چگونه اعمال ميشد؟
در دولت گذشته همه شرايط منجر به شكلگيري و فعاليت سازمانهاي مردم نهاد با دشواري همراه بود. در دولت گذشته اساسنامهاي طراحي شده بود كه فارغ از حوزه فعاليت NGOها خواسته شده بود آن اساسنامه تيپ مبنا قرار گيرد و همه آن را امضا كنند. سمنها هم با توجه به محدوديتهاي موجود مجبور بودند اين مسير را طي كنند. اين مسأله تا مراحل بعدي كه نظارت بر عملكرد NGOها بود تسري داشت. در حالي كه انتظار ميرفت نظارت از طريق خانه سازمانهاي مردم نهاد و اتحاديه آنها صورت ميگرفت. در همين رابطه انتظاري كه از دولت يازدهم وجود دارد اين است كه نظارت بر عملكرد NGOها از طريق رويهگذاري و سياستهاي تشويقي انجام شود. همچنين فعاليتهايي كه در حوزه تأسيس ماهيت اجرايي و تصدي گرايانه دارد به خانه سمنها واگذار شود.
فكر ميكنيد گام بعدي دولت براي رونق بخشيدن به فعاليتهايNGOها چه ميتواند باشد؟
در ادامه اقدام سمبليك وزارت كشور، وعده ديدار مؤسسين سازمانهاي مردم نهاد با رئيس جمهوري داده شده است و اين از جهاتي داراي اهميت است. چرا كه اين مسأله پيامي در خود دارد و آن اين كه از دريچه ديگري قرار است به سمنها نگريسته شود. گام بعدي ميتواند تسهيل فرايند تأسيس و ثبت و فعاليت سمنها باشد. همچنين برداشتن موانع و تنگناها كه بر اثر نگاه انقباضي به وجودآمده ميتواند بسيار مهم باشد.
براي گسترش فعاليت NGOها محدوديتهاي مالي وجود دارد؟
در دولت آقاي خاتمي با هدف كمك به توسعه اجتماعي و مدني، علاوه بر نگاه فرصت محور به NGOها كمكهاي مالي هم براي تقويت فعاليت سمنها در بودجههاي سالانه در نظر گرفته ميشد كه در سالهاي اخير اين رديفها حذف شد. منابع مالي توسط خود NGOها تأمين ميشود. اين سمنها كه سازمانهاي غير انتفاعي هستند در كنار فعاليتهاي تخصصي خود براي تأمين منابع، از دو طريق اعتبار تهيه ميكنند.اول كمك اعضا و خيرين دوم از طريق مبادرت به فعاليتهاي اقتصادي درآمدزا. درآمدهايي كه در آن انتفاع شخصي وجود ندارد.
سازمانهاي مردم نهاد بيشتر در چه حوزههايي موفق بودهاند؟
فعاليت NGOها از حيث توفيق و عدم موفقيت با شاخص و سنجهاي قابل اندازهگيري است و آن شاخص نيازهاي واقعي جامعه است. به اين معنا كه سمنها هرچه حوزه فعاليتشان مرتبط با مشكلات روزمره مردم باشد و به حل مشكلات مردم كمك كند با اقبال بيشتري از سوي مردم روبهرو ميشود.
در اين راستا NGOهاي فعال در حوزه خدماتي (بهداشتي، درماني، فرهنگي، اجتماعي و عامالمنفعه) موفقيت بيشتري دارند. به عبارتي شاخصهاي عمده آسيبهاي اجتماعي، تعيين ميكنند كه فرصت فعاليت بيشتر در كدام حوزه بيشتر است.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[مشاهده در: www.iran-newspaper.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]
صفحات پیشنهادی
خطكشي ميان اقوام و اقليتها به كشور آسيب ميزند/دولت كاستيها را برطرف كند
خطكشي ميان اقوام و اقليتها به كشور آسيب ميزند دولت كاستيها را برطرف كند مديرمسئول روزنامه شرق با اشاره به برخي مشكلات اقليتهاي ديني در كشور اظهار كرد دولت ميتواند با تقديم لايحههاي مختلف كاستيهاي موجود در زمينه اقليت ديني را برطرف كند مهدي رحمانيان در گفتوگو با خبرنگموسي غنينژاد : امالفساد وام گرفتن دولت از تأميناجتماعي است
موسي غنينژاد امالفساد وام گرفتن دولت از تأميناجتماعي است وزارت رفاه و تأمين اجتماعي به دليل چالشهاي ايجاد شده از جمله طرحهاي مربوط به ادغام يا انحلال اين وزارتخانه هنوز نتوانسته گامهايي اساسي در راستاي كارآمدسازي نظام ارايه خدمات رفاه و تأمين اجتماعي و پوشش كامل جمعيتحجتالاسلام طاهري در گفتوگو با فارس:طرح تعالي خانواده بخشي از موانع ازدواج را برطرف كرده/براي كاهش سن ازدواج
حجتالاسلام طاهري در گفتوگو با فارس طرح تعالي خانواده بخشي از موانع ازدواج را برطرف كرده براي كاهش سن ازدواج همه بايد تلاش كنند سخنگوي كميسيون فرهنگي مجلس با بيان اينكه طرح تعالي خانواده بخشي از موانع ازدواج جوانان را برطرف كرده است گفت اين امر به تنهايي كافي نيست و براي كاهشحسين اكبري: هيأت امناي تأمين اجتماعي به دستگاه تأييد مديران دولتي فروكاسته شده است
حسين اكبري هيأت امناي تأمين اجتماعي به دستگاه تأييد مديران دولتي فروكاسته شده است چكيده در شرايط كنوني بايد افكار عمومي درصدد يافتن بسترهايي باشند كه به مرور زمان باعث وقوع تخلفات در سازمان تامين اجتماعي شدهاند و با حذف آن بسترها زمينه سوءاستفاده از اموال كارگران را در آيندهنوبخت خبر داد: 35 مصوبه شهريور ماه دولت براي رفع موانع توليد
نوبخت خبر داد 35 مصوبه شهريور ماه دولت براي رفع موانع توليد تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 10 04 سخنگوي دولت در حاشيه نشست امروز هيئت دولت در پاسخ به سؤالي درباره برنامه دولت براي كمك به گرايش خريد و مصرف كالاهاي ايراني گفت 35 مصوبه شهريور ماه دولت براي رفع موانع توليد صومعاون سياسي اجتماعي فرماندار همدان خواستار شدتخصيص اعتبار ويژه به كمپهاي ترك اعتياد در همدان
معاون سياسي اجتماعي فرماندار همدان خواستار شدتخصيص اعتبار ويژه به كمپهاي ترك اعتياد در همدان معاون سياسي اجتماعي فرماندار همدان گفت بهزيستي در راستاي تخصيص اعتبار كافي به كمپهاي ترك اعتياد همدان اقدام كند به گزارش خبرگزاري فارس از همدان علياحسان قنبري پيش از ظهر امروز در جلمحافل سياسي مخالف دولت از اظهارات اولاند درباره الجزاير خشمگين شدند
محافل سياسي مخالف دولت از اظهارات اولاند درباره الجزاير خشمگين شدند تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 10 02 00 12 54 21 شوخي فرانسوا اولاند رئيس جمهور فرانسه درباره الجزاير خشم مسئولان الجزايري و نيز محافل سياسي مخالف دولت را در فرانسه برانگيخت به گزارش شبكه تلويزيوني فرانس2اميدواريم دولتمردان عربستان رفتار سياسي خود را اصلاح كنند
اميدواريم دولتمردان عربستان رفتار سياسي خود را اصلاح كنند عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس گفت اميدواريم دولتمردان عربستان رفتار سياسي خود را اصلاح كنند و روابط ديپلماتيك را بر مبناي منافع ملتها قرار دهند مهدي دواتگري نماينده مردم مراغه در گفتگو با خبرنگار پارلماني بمحصولی:سخنان انتخاباتی «یونسی» برخلاف خدمترسانی دولت است/ سیاسیکاری اصلاحطلبان درباره انحلال مجلس
محصولی سخنان انتخاباتی یونسی برخلاف خدمترسانی دولت است سیاسیکاری اصلاحطلبان درباره انحلال مجلس وزیر اسبق کشور با بیان اینکه اصلاحطلبان وقتی دولت را مخالف نظر خود میدانستند بر گزاره مجلس در رأس امور است تأکید داشتند گفت آنها سیاسیکاری میکنند و بر مبنای هوای نفس و منافع جحافظي: عدم دخالت دولت اعتماد عمومي را به تامين اجتماعي برمي گرداند
حافظي عدم دخالت دولت اعتماد عمومي را به تامين اجتماعي برمي گرداند رحمت الله حافظي كه اكنون عضو چهارمين دوره شوراي اسلاميشهر است در دوره نهم رياست جمهوري محمود احمدي نژاد به مدت 18 ماه رياست سازمان تامين اجتماعي را برعهده داشت نظرات او درمورد تامين اجتماعي بارها مورد توجه كارشناظريف : نيل به توافقي جامع نيازمند اراده سياسي جدي و نيز حسن نيت است
ظريف نيل به توافقي جامع نيازمند اراده سياسي جدي و نيز حسن نيت است محمد جواد ظريف وزير امور خارجه كشورمان در گفتوگو با ديويد ايگناتيوس گزارشگر روزنامه واشنگتنپست به سؤالات وي درباره سياست خارجي ايران تحولات منطقه پاسخ داد به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقلبا انتقاد از عملكرد بانك ها در اجراي مصوبه 35 بندي دولتوزير صنعت: 50 درصد مصوبات دولت در رفع موانع صادرات و وا
با انتقاد از عملكرد بانك ها در اجراي مصوبه 35 بندي دولتوزير صنعت 50 درصد مصوبات دولت در رفع موانع صادرات و واردات اجرايي نشده است اواخر شهريورماه امسال بود كه نوبخت سخنگوي دولت يازدهم خبر از مصوبه 35 بندي دولت براي رفع موانع توليد و تسهيل در جهت سرمايه گذاري داد و گفت براساسنماينده تجاري آمريكا ازاقدام چين در برطرف كردن موانع تجاري خبر داد
نماينده تجاري آمريكا ازاقدام چين در برطرف كردن موانع تجاري خبر داد تهران واحد مركزي خبر اقتصادي 1392 09 29 مايكل فرومان نماينده تجاري آمريكا روز جمعه اعلام كرد چين توافق كرده است تا موانع تجاري در زمينه دسترسي به بازار اين كشور را از ميان بردارد وي افزود پكن همچنين طرحي را ب-
گوناگون
پربازدیدترینها