محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827446719
وقتی مادر شدن، آخرین آرزوی زنان جوان میشود
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: وقتی مادر شدن، آخرین آرزوی زنان جوان میشود
هشدار نسبت به خطرات تحدید نسل و لزوم لغو سیاستهای کنترل جمعیت، بحث تازه ای نیست اما از موضوعاتی است که زمان زیادی میخواهدتا جا بیفتد و ویرانههای قبلی را دوباره بنا کند.
آفتاب: زهرا مهاجری در خبرآنلاین نوشت: این هشدارها پس از ارائه آمارهای مختلف و تکان دهنده از کاهش نرخ زاد و ولد آغاز شد. آن طور که سازمان ملل اعلام کرده، ایران شدیدترین کاهش نرخ زاد و ولد رادرمیان کشورهای منطقه به خوداختصاص داده است. طبق اعلام این سازمان، انتظار میرود در سال 2030 نرخ زایمان به ازای هر زن ایرانی به 1.9 برسد که این نرخ پایینترین عدد در خاورمیانه و شمال آفریقا خواهد بود.
آغاز سیاستهای کنترل جمعیت و تنظیم خانواده در ایران به سالهای دهه 30 برمی گردد. این سیاستها در دهه چهل هم پیگیری شد اما در سالهای پایانی دهه پنجاه که همزمان با پیروزی انقلاب و شروع جنگ بود، به طور کلی متوقف شده و جایش را به سیاستهای تشویقی افزایش زاد و ولد داد.
پس از افزایش زاد و ولد در دهه شصت، در سالهای آغازین دهه هفتاد مسئولین سیاستگزار بار دیگر کنترل جمعیت را سرلوحه برنامههای خود قرار دادند. حتماً خیلیها هنوز شعار «دوتا بچه کافی است» و «فرزند کمتر، زندگی بهتر» را به خاطر دارند. شعارهایی که با شکلهای مختلف در رادیو، تلویزیون، مطبوعات و بیلبوردها به مردم القا میشدند؛ از آن طرف هم قوانین خاص محرومیتی برای کسانی که تعداد بچه هایشان زیاد بود، سبب میشد شعارها هرچه سریعتر محقق شوند.
این روند ادامه پیدا کرد و کسی کاری به کارش نداشت تا اینکه آمارهای تکان دهندهای از نرخ زاد و ولد در سالهای اخیر منتشر شد و همزمان مقام معظم رهبری نسبت به این مورد و خطراتی که در پی می آورد هشدار دادند.
باید سیاستها را تغییر می دادیم؛ خطا کردیم
مسئله تحدید نسل، موضوعی است که در فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری مکررا به آن تأکید شده است. اینکه ایشان عدم توجه به این مسئله را با عباراتی مانند «غفلت شده» و «خطا کردیم» بیان میکنند، نشان میدهد که این موضوع علاوه بر داشتن اهمیت ویژه، در وضعی بحرانی قرار گرفته است.
ایشان در این مورد میفرمایند: «ما باید درسیاست تحدید نسل تجدیدنظر کنیم. سیاست تحدید نسل در یک برهه اززمان درست بود؛ یک اهدافى هم برایش معین کردند. آنطورى که افراد متخصص وعالم و کارشناسان علمى ِاین قسمت تحقیق وبررسىی کردند و گزارش دادند، مادرسال 71 به همان مقاصدى که از تحدید نسل وجود داشت، رسیدیم. ازسال 71 به این طرف، باید سیاست را تغییر میدادیم؛ خطا کردیم، تغییر ندادیم. امروز باید این خطا راجبران کنیم. کشور باید نگذارد که غلبه نسل جوان و نماى زیباى جوانى در کشورازبین برود؛ وازبین خواهد رفت اگر به همین ترتیب پیش برویم؛ آنطورى که کارشناسها بررسى علمى و دقیق کردند. اینها خطا بیات نیست؛ اینها کارهاى علمى ودقیق ِکارشناسى شده است. اگرچنانچه با همین وضع پیش برویم، تا چند سال دیگر نسل جوان ما کم خواهد شد - که امروزقاعده ى جمعیت ى ماجوان است - وبتدریج دچارپیرى خواهیم شد؛ بعدازگذشت چند سال، جمعیت کشورهم کاهش پیدا خواهد کرد؛ چون پیرى جمعیت با کاهش زاد و ولد همراه است. یک زمانى را مشخص کردند وبه من نشان دادند، که درآن زمان، ما ازجمعیت فعلى مان کمتر جمعیت خواهیم داشت.»
تأکید چندباره رهبر انقلاب که برگرفته از تحقیقات و آمارهای ارائه شده است، زنگ خطر را برای مسئولین به صدا درآورد تا فکری به حال این اوضاع بکنند.
خطر؟ کدام خطر؟!
برای کسی که تا به حال آتش را از نزدیک ندیده، شاید درک پدیدهای به نام سوختن سخت باشد. مادامیکه دستش را نزدیک آتش نبرد و گرمایش را حس نکند، احساس خطر هم نمیکند.
شاید بهترین راه تبیین خطرات تحدید نسل، نگاهی کوتاه به عاقبت جوامعی باشد که در سالهای اخیر سیاستهای کنترل جمعیت را به طور افراطی در دستور کار خود قرار داده اند.
در کشورهای توسعه یافته در دهههای اخیر، افزایش رفاه و سلامت باعث تغییرات گسترده اجتماعی شد که یکی از بزرگترینِ این تغییرات را میتوان کم شدن میل عمومی به فرزندآوری دانست. در اواخر دهه 60 میلادی، کشورهای غربی و توسعه یافته از ادامه این اوضاع نگران شدند و به این نتیجه رسیدند که در صورت عدم تغییر در این روند، ساختار جمعیتیشان در دهههای آینده دچار سالخوردگی خواهد شد.
علاوه بر سالخوردگی، افزایش مهاجرت یکی دیگر از نگرانیهای کشورهایی که سیاستهای کنترلی را به طور افراطی اجرا کرده اند میتواند باشد. در بسیاری از کشورهای اروپایی، شاهد افزایش تعداد ذخیرههای مهاجرتی هستیم که این گروهها در تحولات اقتصادی و اجتماعی اروپا بسیار مؤثرند و این، در حد خودش تهدیدی برای آینده اروپا محسوب میشود و با ادامه داشتن این روند میتوان گفت که اروپا در آستانه نوعی سقط جمعیتی در هزاره سوم میلادی است.
سونامی سالخوردگی
در گزارش «توسعه جهانی» که بانک جهانی آن را ارائه داده، هشدار نسبت به سرعت بالای پیرشدن جمعیت ایران به خوبی به چشم میخورد. براساس پیش بینی این بانک، نمره ایران درشاخص وابستگی سالخوردگی تاسال ۲۰۵۰ پنج برابرخواهدشد. معنی این آمار این است که طی چهل سال آینده، تعداد از کار افتادهها نسبت به جمعیت فعال 5 برابر میشود و این یعنی فاجعه!
در گزارش موسسه یورومانیتور نیز فاجعه پیری ایران تا سال 2030 به خوبی مشهود است. این گزارش میگوید که در سال 2030 تعداد افراد بین صفر تا 7 سال و 16 تا 34 سال نسبت به سال 2010 کاهش شدید و چشمگیری پیدا خواهد کرد. این گزارش می گوید که تمامی گروههای سنی بالاتراز ۳۴ سال دربین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ افزایش خواهندیافت که بیشترین افزایش رادرافراد ۴۰ تا ۵۰ ساله خواهیم دید.فاجعه تر اینکه افرادبالای ۶۵ سال درسال ۲۰۳۰ نسبت به سال ۲۰۱۰ به مقدار ۱۲۵ درصدافزایش خواهندداشت.
این به معنی آن است که تا چند سال آینده، باید منتظر سونامی سالخوردگی باشیم و شاید روزهایی بیایند که شغل اکثر جوانها،
مراقبت از پیرها باشد!
این افزایش سن، شاید در ظاهر خطرناک به نظر نرسد اما عواقبی دارد قابل اعتنا. علاوه بر مخاطرات سیاسی و امنیتی که در پی سالخوردگی جمعیت یک کشور پدید میاید، مشکلات اقتصادی و کم شدن نیروی کار یک معضل اساسی است.
با پایین آمدن نیروی کار، چه بسا شاهد تعطیلی بسیاری از کارخانهها باشیم و یا برای جلوگیری از این تعطیلی، مجبور به وارد کردن نیروهای مهاجر کارگر شویم که مضرات اقتصادی و یا حتی فرهنگی و اجتماعی این اتفاق شاید زیاد نیاز به توضیح نداشته باشد.
با کم شدن نیروی کار، تولید داخلی رو به کاهش میگذارد و برای مایحتاج معمولی، نیازمند واردات خواهیم شد و ارز، برای چیزهایی از کشور خارج خواهد شد که الان به سادگی در کشور تولید و عرضه میشوند.
به هم خوردن توازن جمعیتی از نظر قومی نیز پدیده ایست که بررسی آن وقت زیادی می طلبد.
چرا اینطور شد؟
نسل جوان فعلی که باید در حال حاضر کمککننده تغییر روند جمعیتی کشورشان باشند، همانهایی هستند که در دوران کودکی با شعارهای دوبچه کافیست و فرزند کمتر، زندگی بهتر مواجه بودند. همان نسلی که براساس سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت در دهه شصت، امروز به سن کار و ازدواج رسیدهاند و با مشکلات اقتصادی زیادی مواجهند.
الان، پارامترهای اقتصادی و معیشتی، یکی از بهانههای مهم و اساسی مردم برای بیتوجه شدن به مسئله فرزند آوری است. نباید از انصاف گذشت که مسائل اقتصادی یکی از عوامل بیمیلی جوانان به تشکیل خانواده، بالارفتن سن ازدواج و بیانگیزگی برای بچه دار شدن است.
پای صحبتشان که بنشینی، میگویند دلشان نمیخواهد در شرایطی که اوضاع خودشان ناپایدار است و معلوم نیست چه آینده اقتصادی پیشرو دارند، بار سنگین دیگری را به خود تحمیل کنند.
بنابراین، اولین و مهمترین مسئلهای که باید برنامه ریزان و سیاستگزاران جمعیتی، برای متمایل کردن جوانها به مسئله فرزندآوری به آن توجه کنند، همین مسائل معیشتی است.
با این حال نمیتوان گفت مسائل اقتصادی دلیل صددرصدی و قطعی برای کاهش نرخ زاد و ولد است. چراکه در بسیاری از جوامع پیشرفته که توسعه بالای اقتصادی دارند و مردمشان در رفاه کامل اقتصادی به سر میبرند هم شاهد بحران جمعیتی هستیم. حتی اگر دقیقتر به کشور خودمان هم نگاه کنیم، میبینیم تک فرزندها و یا کسانی که تمایل به آوردن فرزند ندارند بیشتر از قشر مرفه جامعه هستند و اتفاقاً کسانی که وضع اقتصادیشان ممانعتی برای فرزندآوری ایجاد نمیکند، میل به بچه دار شدن ندارند. پس نتیجه میگیریم که ورای مسائل اقتصادی، مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز در این بحران به شکل جدی دخیل است.
فرزند کمتر، کلاسِ بیشتر!
دقیق نمیشود گفت این تفکر از کجا نشأت گرفته اما چیزی که الان شاهدش هستیم این است که بین جوانها بچه نداشتن و یا تک فرزند بودن یک جور «کلاس» به حساب میآید. اینکه زوج جوان تا سالها بعد از ازدواج سراغ بچه نمیروند و اگر هم بروند به یکی رضایت میدهند، ریشه در همان مسائل فرهنگی که گفته شد دارد.
اگر در گذشته نهایت آرزوی یک زن جوان مادر شدن بود، امروز مادر شدن را آن پایین پایینهای لیست آرزوهایش قرار می دهد و جالب اینکه موارد بالایی، چیزهای نه چندان مهم مثل رسیدن به علایق و تفریحات و احیاناً شغلی و تحصیلی است. این فرهنگ اگر تغییر نکند، با حل شدن مشکلات اقتصادی و معیشتی نیز شاهد تغییرات زیادی در روند جمعیتی فعلی نخواهیم بود.
خداحافظی با خاله، دایی، عمه و عمو
هر چقدر هم که تغییر کرده باشیم، باز هم جان به جانمان کنند ایرانی هستیم و یک چیزهایی در وجودمان نهادینه شده. هنوز هم دلمان لک میزند برای جمعهای فامیلی و نشستن کنار پدر بزرگ و مادربزرگ و خاله و دایی و عمه و عمو. هنوز هم وقتی موقعیتی پیش میاید، دلمان دور هم بودن میخواهد و شلوغی. هنوز هم همه دلخوشیمان این است که عیدی شب یلدایی چیزی پیش بیاید که بهانه باشد برای رفتن به خانه بزرگترها و دیدن اعضای دیگر خانواده بزرگ که شاید همیشه فرصت برای دیدنشان نیست.
برای نسل ما، چیز غریبی نیست که توی یک خانه سی چهل نفر دور هم جمع شوند و همه شان با هم نسبت داشته باشند اما این صحنه، شاید برای نسلهای بعدی ما تبدیل بشود به آرزو. بچههایی که خواهر و برادر ندارند و بچه هایشان بی خاله و بی عمو و... میمانند، هیچوقت لذتِ بودن در جمع و لحظات شادی که میشود با دور هم بودن داشت را نخواهند چشید و شاید بعدها، دلشان بگیرد از تصمیمی که ما جوانها امروز گرفته ایم. تصمیمی که مثل آتش است. آتشی که روشن کرده ایم و دودش را میدمیم به سمت نسلهای بعد...
تاریخ انتشار: ۰۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]
صفحات پیشنهادی
رقابتهاي كشتي آزاد نوجوانان قهرماني كشور برگزار ميشود
رقابتهاي كشتي آزاد نوجوانان قهرماني كشور برگزار ميشود رقابتهاي كشتي آزاد قهرماني نوجوانان كشور در ملكان برگزار ميشود به گزارش گروه ورزشي باشگاه خبرنگاران وبه نقل از روابط عمومي فدراسيون كشتي مسابقات كشتي آزاد نوجوانان قهرماني كشور طي روزهاي 27 تا 29 آذر در شهرستان ملكان استروايتي از شهيده شاخص جامعه زنان كشور در سال 92وقتي شهيده سيده طاهره هاشمي، دوباره به دنيا بازگشت
روايتي از شهيده شاخص جامعه زنان كشور در سال 92وقتي شهيده سيده طاهره هاشمي دوباره به دنيا بازگشت شايد حدود نيم ساعتي گذشت تا تصميم بگيريم كه چه كنيم ديدم پاي طاهره تكان كوچكي خورد از خوشحالي زبانم بند آمده بود به مادر و زن عمو گفتم طاهره پايش تكان خورد به گزارش بخش دفاعوقتی آقای رئیس برای مادرزنش تراکم گرفت!
وقتی آقای رئیس برای مادرزنش تراکم گرفت تخلفاتی در حوزه شهرسازی شهر تهران فاش شد در بخشی از این تخلفات یک رئیس و مدیر شهرداری تهران با نفوذ خود دو طبقه مازاد تراکم برای ملک مادرزنش گرفته و معبر منزل مادرخانم خود را از ۶ متر به ۸ متر رسانده است این امر اعتراض اهالی محل را به دنوقتی سارا خویینی ها موتور سوار میشود+عکس
وقتی سارا خویینی ها موتور سوار میشود عکس وقتی سارا خویینی ها موتور سوار میشود عکسی جالب و جدید از سارا خویینی ها بازیگر زن ایرانی سوار بر موتور سیکلت شنبه 30 آذر 1392وقتی آقاي رئيس برای مادرزنش تراكم گرفت
وقتی آقاي رئيس برای مادرزنش تراكم گرفت جام نیوز به نقل از فارس نوشت تخلفاتی در حوزه شهرسازی شهر تهران فاش شد در بخشی از این تخلفات يك رئیس و مدير شهرداري تهران با نفوذ خود دو طبقه مازاد تراکم برای ملک مادرزنش گرفته و معبر منزل مادرخانم خود را از ۶ متر به ۸ متر رسانده اسوقتي يك رفتگر شهرداري، نماينده مجلس ميشود
وقتي يك رفتگر شهرداري نماينده مجلس ميشود گزارش اطلاعات داخلي عراق به حضور يك رفتگر در مجلس ملي اشاره ميكند به 322تاريخ 25 10 48 از 20 هـ 7 شماره 55448 20 هـ 7 موضوع اظهارات هوشمند كارمند بانك اعتبارات تعاوني و توزيع به گزارش نامه نيوز اخيراً ابوالقاسم هوشمند صاحب ا«دو راهي» درباره زنان امروز نوشته ميشود
دو راهي درباره زنان امروز نوشته ميشود ليلا جعفري از آغاز نگارش كتابي با عنوان دو راهي و انتشار آن در آينده نزديك خبر داد ليلا جعفري نويسنده در گفتوگو با خبرنگار كتاب و ادبيات باشگاه خبري فارس توانا درباره تازهترين اثر در دست نگارش خود بيان داشت نگارش كتابي با موضوع اوقتي آقاي رئيس براي مادرزنش تراكم گرفت!
وقتي آقاي رئيس براي مادرزنش تراكم گرفت تخلفاتي در حوزه شهرسازي شهر تهران فاش شد در بخشي از اين تخلفات يك رئيس و مدير شهرداري تهران با نفوذ خود دو طبقه مازاد تراكم براي ملك مادرزنش گرفته و معبر منزل مادرخانم خود را از ۶ متر به ۸ متر رسانده است اين امر اعتراض اهالي محل را به دنمعاون رئيس جمهوري در امور زنان و خانواده: پست مشاور امور زنان دستگاهها حذف نميشود
معاون رئيس جمهوري در امور زنان و خانواده پست مشاور امور زنان دستگاهها حذف نميشود معاون رئيس جمهوري در امور زنان و خانواده با تاكيد بر اينكه پست مشاور امور زنان دستگاهها حذف نميشود گفت مهلت يك ماهه دستگاهها براي بررسي جايگاه مشاور امور زنان و ارايه پيشنهادها براي ايجاد و اهزينههايي كه در فوتبال ميشود وحشتناك استمحمد بنا: وقتي رفتم، گفتند بنا به خاطر ترس از باخت رفته است/ ورزش ما
هزينههايي كه در فوتبال ميشود وحشتناك استمحمد بنا وقتي رفتم گفتند بنا به خاطر ترس از باخت رفته است ورزش ما سياستزده است سرمربي تيم ملي كشتي فرنگي گفت وقتي از كشتي فرنگي رفتم برخي گفتند بنا به خاطر ترس از باخت رفته است به گزارش خبرگزاري فارس محمد بنا بعد از يك سال دوري ازوقتي قاچاق ارزانتر تمام ميشود در بازار لوازم خانگي چه ميگذرد
وقتي قاچاق ارزانتر تمام ميشود در بازار لوازم خانگي چه ميگذرد سهيلا وكيلي سهراه امينحضور بورس لوازم خانگي است قيمت يخچال كه عمدهترين كالاي خانگي است از 4 ميليون و 700 هزار تومان يك برند معمولي سامسونگ شروع ميشود تا به بالا و اين به بالا در 18مدل ادامه دارد برندهايي كه قيمتآخرين رده بندي فدراسيون جهاني بسكتبال دو پله سقوط براي جوانان ايران
آخرين رده بندي فدراسيون جهاني بسكتبال دو پله سقوط براي جوانان ايران فدراسيون جهاني بسكتبال در آستانه پايان سال 2013 ميلادي آخرين رنكينگ خود براي تيمهاي ملي جوانان را اعلام كرد كه ايران با دو پله سقوط در رده بيست و سوم جهان ايستاد طبق آخرين رنكينگ اعلام شده توسط فدراسيون جهاني بكارگاه آموزشي بداههپردازي تئاتر كودك و نوجوان برگزار ميشود
كارگاه آموزشي بداههپردازي تئاتر كودك و نوجوان برگزار ميشود مركز ملي اسيتژ ايران كارگاه آموزشي بداههپردازي تئاتر كودك و نوجوان را با حضور پرويز بريد از 7 تا 9 دي در كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان برگزار ميكند به گزارش حوزه ادبيات باشگاه خبرنگاران به نقل از اداره كل روا-
گوناگون
پربازدیدترینها