واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: جايي براي زندگي
كساني كه قرباني نوعي از انواع خشونت شدهاند، به نيكي اهميت خشونتزدايي از جهان را درك ميكنند. فرقي نميكند، زني كه قرباني خشونت همسرش در تانزانياست يا كودكي كه قرباني خشونت نامادرياش در تايلند است و همينطور، اطفالي كه هنوز، از پس خشونت كور و بيرحمانه هيروشيما، معلول و مريض متولد ميشوند و معلول و مريض ميميرند. خشونت شقوق مختلف دارد. از خشونت فيزيكي تا كلامي و رواني و انگار، عصر بشر مدرن و مترقي، به گونه حيرتآوري با خشونت جاهلانه و عقبمانده همراه شده است. سراسر عالم را كه نگاه كنيد نشانهها و مصاديق آن را، به وفور ميبينيد.
از ميانمار كه خشونت قومي و مذهبي، انسانهاي بيگناه را به كشتن ميدهد تا افغانستان و پاكستان و عراق و بحرين و سومالي و سودان و سوريه و لبنان و فلسطين و آفريقا.
خشونت ابعاد مختلف دارد. از خشونت خانگي در دورترين نقاط جهان تا نسلكشي وسط آفريقاي مركزي. گفته ميشود بيش از نيمي از زنان كرهجنوبي قرباني شكلي از خشونت خانگياند. در همينحال، در بخشي از خاورميانه، چنان ابعادي از خشونت قومي و ديني و نژادي برپاست كه خبر قبلي را به كلي بياهميت نشان ميدهد. آوارگان جنگ وحشيانه سوريه، حتي در تركيه هم جانشان امن نيست.
افراطگرايي برادر تني خشونت است. مافياهاي قدرتطلبي در مراكز قدرت برخي كشورها، افراط را چون هواي مسمومي به ريههاي پيروان متعصب و متصلب خود وارد ميكنند تا خشاب خشونت را در وجودشان پر كنند. آنها، با رواج افراطگرايي بيريشه و خطرناك، از جهل و جزم انديشي مريدان كورشان نهايت سوء استفاده را ميبرند تا به اهداف پليد خود برسند. عراق، صحنه و پهنه بازي كثيف مراكز قدرت سلفي بيرون از اين كشور است. تروريستهاي انتحاري، مجنونانه خود را به در و ديوار ميكوبند تا زنان و مردان و كودكان شيعه را تكهتكه كنند.
گفته ميشود يك تروريست انتحاري را در شهر حلّه عراق قبل از اينكه موفق به انفجار خود شود، دستگير كرده بودند، گفته بود زود مرا اعدام كنيد تا به نماز عصر پيامبر در بهشت برسم!
چنين موجودات مخوفي، محصول فكر و دست گروههاي صاحب ثروت و قدرت بيرون از مرزهاي عراق هستند كه نه شيعهاند و نه سني و اساساً به هيچ چيز جز گسترش گستره مافيايي ثروت و قدرت خود اعتقاد ندارند و با چشمان باز، متعصبين چشم بسته را براي رسيدن به اميال خود، اغوا و اغفال ميكنند.
اخبار عراق را ببينيد. به رغم بسيج همه نهادهاي امنيتي و انتظامي در ايام اربعين، باز چه موجي از قتل و جنايت در اين روزها در عراق جاريست.
با اين حال، گويا جاي اميدواري هم هست. شيخ عبدالعزيز آل الشيخ، مفتي اعظم عربستان، براي نخستينبار فتوا داده است كه «تروريستهاي انتحاري از راه خدا منحرف شدهاند. افكارشان تغيير كرده و عقولشان با شر و فساد عجين شده به طوري كه فرق ميان حق و باطل را تشخيص نميدهند. كشتن ديگران گناه كبيره است و كساني كه خود را به شيوه انتحاري ميكشند جنايتكاراني هستند كه براي رفتن به جهنم عجله ميكنند.»
به هرحال، خشونت وقتي رواج يابد و قبحش از ميان رود، ديگر زمان و مكان نميشناسد. خشونت ميتواند مرزهاي ملي و جغرافيايي را درنوردد و آنگاه، هيچ كس در هيچ نقطه از جهان، از آن در امان نيست. براي همين است كه سران و بويژه عقلا و انديشمندان و جامعهشناسان و روانشناسان كشورهاي آرام جهان نيز، از رواج خشونت، حتي در نواحي دور دست نگرانند. برخلاف آنان، كساني كه در نواحي نزديكتر به كانون خشونت، آن را رواج ميدهند و از آن حمايت ميكنند و خاستگاه گروههاي تروريستي خشن مانند القاعده هستند، از درك سرايت و حركت بالقوه خشونت رواج يافته به سوي خودشان، عاجزند.
در اين اثنا، ابتكار رئيس جمهوري ايران در ارائه طرح جهان عاري از خشونت و افراط به مجمع عمومي سازمان ملل و تصويب آن در قالب قطعنامه مجمع عمومي، حركت هوشمندانه و بجايي بود. تصور كنيم جهاني را كه بواقع عاري از خشونت و افراط باشد. از خشونتهاي كلان در قالب نسلكشي و جنايت و تجاوز به كشورها و بمبگذاريها و انفجارهاي انتحاري تا خشونتهاي خرد از سرقتهاي مسلحانه درون شهري و خشونتهاي خانگي عليه زنان و كودكان.
چنانچه چنين جهاني به دست آيد، انگار دنيا دوباره آفريده شده و بيگمان، آنگاه است كه جهان جاي خوبي براي زندگي است.
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]