واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مسئول ژنتيك بهزيستي قزوين:انجام آزمايش ژنتيك موجب پيشگيري از تولد نوزادن معلول ميشود
مسئول ژنتيك بهزيستي استان قزوين گفت: زوجهاي جوان قبل از ازدواج با انجام آزمايشهاي ژنتيك ميتوانند از تولد نوزادان معلول پيشگيري كنند.
آزيتا مشتاقي مقدم امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در قزوين با بيان اينكه نشانگان يا سندرم داون از مهمترين بيماريها در بدو تولد نوزادان است، اظهار داشت: به جز تالاسمي اين بيماري نيز در مشاوره ژنتيك قبل از ازدواج مورد بررسي قرار ميگيرد تا از بروز آن پيشگيري شود.
اين مسئول با اشاره به اينكه به طور ميانگين از هر 700 نوزادي كه به دنيا ميآيد يك نفر از آنها به نشانگان داون مبتلا است، افزود: در اين نشانگان كودك به عقبماندگي ذهني مبتلا ميشود و مشكلات زيادي براي فرد مبتلا و خانواده ايجاد ميكند.
مشتاقيمقدم يادآور شد: علاوه بر اين بيماري، بيماريهاي ديگري وجود دارد كه ميتوانند به تدريج وارد برنامه ملي شوند مانند ديستروفي يا اختلالات و اشكالات عضلاني، بيماري دوشن و بيماري SMA يا آتروفي نخاعي كه هر كدام از اينها داراي فراواني قابل ملاحظهاي هستند.
وي اضافه كرد: به عنوان مثال در بيماري دوشن از هر سه هزار و 500 پسر يك نفر به آن مبتلا ميشود و در بيماري SMA از هر چهار تا پنج هزار نفر يكي به آن مبتلا ميشود و اين آمار كمي نيست به همين دليل در بعضي از كشورها با توجه به امكاناتي كه دارند غربالگري اين بيماريها در برنامه مليشان قرار گرفته است.
مسئول ژنتيك بهزيستي استان قزوين اظهار داشت: خوشبختانه امروز نيز در دفترخانههاي ثبت ازدواج به زوجها فرمهاي آزمايش تالاسمي كه شامل يك آزمايش خون است، داده ميشود كه پس از انجام آزمايش اگر زوجها ناقل تالاسمي باشند به آزمايشگاههاي ژنتيك ارجاع داده شوند.
كارشناس ژنتيك پيش از ازدواج ادامه داد: در آزمايشگاه ژنتيك، آزمايش مولكولي و ژنتيكي براي زوجها انجام ميشود و ژن معيوب مورد شناسايي قرار ميگيرد كه پس از آن راه براي امكانات بعدي باز است.
وي با بيان اينكه براي آزمايشهاي ژنتيك فقط نسبت فاميلي مدنظر نيست و ما بايد كشور و فرهنگمان را نيز در نظر بگيريم، اظهار داشت: در كشور ما ازدواجهاي فاميلي زياد انجام ميشود و اين امر در بار ژنتيكي افراد كشور بسيار تأثير دارد به طوري كه ممكن است حتي آنهايي هم كه با هم فاميل نيستند در منطقهاي زندگي كنند كه اجدادشان چند نسل قبلتر با هم منسوبين خيلي نزديكي بودهاند.
مشتاقيمقدم اضافه كرد: بيماريهاي ژنتيكي فقط در خويشاوندان بروز نميكند به عنوان مثال تالاسمي به دليل شيوع بالايي كه دارد اغلب در افراد غيرخويشاوند ديده ميشود يعني زوجيني كه اصلاً فاميل نيستند و ممكن است به دليل شيوع بالاي ژن در جامعه ناقل آن باشند.
كارشناس ژنتيك پيش از ازدواج يادآور شد: علاوه بر بيماريهاي ياد شده، بيماريهاي ديگري مانند اختلالات مادرزادي، عقبماندگيهاي ذهني، اختلالات ساختاري و فيزيكي وجود دارند كه افراد از آنها هم درامان نيستند و موجب ايجاد معلوليتها در كودك ميشوند.
وي با اشاره به اينكه بيماريهاي ژنتيكي فقط در شش ماه نخست تولد ظاهر نميشوند، بيان كرد: بعضي از بيماريها در پنج تا شش سالگي، در دوران بلوغ، در اوايل دهه دوم و سوم زندگي، ميانسالي و سالمندي خود را نشان ميدهد به همين دليل بهتر است همه زوجها قبل از ازدواج براي انجام آزمايشهاي ژنتيك اقدام كنند.
مشتاقيمقدم با بيان اينكه در خصوص پيشگيري از اشكالاتي كه براي نوزادان پيش ميآيد، امكانات وسيعي داريم كه يكي از اين بيماريها كه بعد از تولد مورد بررسي قرار مي گيرد فنيلكتونوري است، يادآور شد: اين بيماري در اثر افزايش اسيدآمينه فنيلآلانين در خون و ادرار ايجاد ميشود.
كارشناس ژنتيك پيش از ازدواج ادامه داد: انباشته شدن اين اسيدآمينه در خون موجب ايجاد عقبماندگي ذهني در كودك ميشود اگر نوزاداني كه مبتلا به اين بيماري هستند را بتوانيم با غربالگري پيدا كنيم با رژيم شيري كه فاقد فنيلآلانين است و غذاهايي كه فاقد اين ماده هستند از مبتلا شدن كودكان به عقبماندگي ذهني جلوگيري ميكند.
مشتاقيمقدم با اشاره به اينكه موارد متعددي در اين زمينه وجود دارد كه اگر در بدو تولد متوجه آنها شويم، ميتوانيم از ادامه روند آن جلوگيري كنيم، اضافه كرد: امروزه حتي ميتوانيم بيماريهايي را كه جنين در رحم مادر به آنها مبتلا شده را درمان كنيم يا از بروز علايم آنها پيشگيري كنيم.
انتهاي پيام/77009/
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]