واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مسئول ژنتيك بهزيستي قزوين مطرح كردپيشگيري از تولد فرزندان مبتلا به تالاسمي با غربالگري پيش از ازدواج
مسئول ژنتيك بهزيستي استان قزوين گفت: زوجهاي جوان با غربالگري پيش از ازدواج ميتوانند از مبتلا شدن فرزندان خود به بيماري تالاسمي ماژور به شدت جلوگيري كنند.
آزيتا مشتاقيمقدم امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در قزوين با بيان اينكه ازدواجهاي خويشاوندي در ايران منجر به افزايش بيماريهاي كمياب و نادر ژنتيكي شده است، اظهار داشت: اين بيماريها در بيشتر مناطق دنيا و در كشورهاي اروپايي حدود چند صد سال است كه به دليل عدم ازدواجهاي فاميلي شيوع ندارد.
وي با اشاره به اينكه مشاوران در مشاوره ژنتيك قبل از ازدواج مشاورههاي لازم را به زوجهاي جوان ارائه ميدهند، افزود: اين مشاوران شجره خانوادگي زوجها و اينكه چه نوع بيماريهايي در اين شجره وجود داشته را مورد سؤال و بررسي قرار ميدهند تا اطلاعاتي درباره ژنهاي بيماريزايي كه ممكن است در آن فاميل وجود داشته باشد، به دست آورند.
مسئول ژنتيك بهزيستي استان قزوين اضافه كرد: مشاوران در مشاوره ژنتيك با انجام اقدامات ياد شده ميتوانند با كشف اختلال در سابقه ژنتيكي فاميلي اين زوجها كمكهاي جدي و بسزايي در پيشگيري از بيماريها به آنان بكنند.
مشتاقيمقدم با اشاره به اينكه هموفيلي يك ژن وابسته به جنس است كه ژن آن از طريق خانمهاي ناقل به پسرها منتقل ميشود و آنها را مبتلا ميكند، بيان كرد: به عنوان مثال فرض كنيد در بررسيهاي مشاوره ژنتيك مشخص شود كه پسرهاي خانواده به بيماري هموفيلي مبتلا ميشوند.
اين مسئول ادامه داد: چنانكه خطر و احتمال ابتلاي فرزند به بيمارهاي ژنتيكي طي اين بررسيها وجود داشته باشد ژنهاي بيماريزا به طور دقيق بررسي ميشوند و در صورت بارداري تشخيص قبل از تولد براي آنها داده ميشود.
مسئول ژنتيك بهزيستي استان قزوين با اشاره به اينكه در اغلب موارد بررسي شده در زوجها چنين اطلاعات دقيقي ندارند و شجره مشخصي كه بيماري در خانواده آنان معلوم شده باشد در دسترس نيست، متذكر شد: در برخي موارد نيز ممكن است در خانواده بيماريهايي وجود داشته باشد كه به علت فوت فرد مبتلا و عدم ظهور در خانواده اطلاعاتي از اين بيماريها به دست نميآيد.
مشتاقيمقدم اضافه كرد: بر اين اساس بيشتر اين اشكالات و بيماريها در خانوادهها را نميتوان با بررسي شجره به دست آورد به همين دليل از روش غربالگري بيماريهاي شايع در كشور استفاده ميكنيم.
اين مسئول ادامه داد: به دليل اينكه شيوع بعضي از بيماريها در جمعيت خاصي از كشور بيشمار است به همين علت مشاوران در مشاوره ژنتيك بررسي ميكنند كه اين غربالگري با توجه به هزينههاي بالا ارزش دارد كه آن را انجام بدهند.
مشاوره ژنتيك پيش از ازدواج با اشاره به اينكه در ايران براي بيماري تالاسمي بتا اين مهم انجام شده به طوري كه طبق آمار و اطلاعات 5 درصد مردم داراي اين ژن هستند، بيان كرد: زوجهاي جواني كه قبل از ازدواج هر دو ناقل ژن ياد شده باشند و با هم ازدواج كنند، مبتلا شدن فرزندان آنان با احتمال يكچهارم در هر بارداري بسيار بالا است.
مشتاقيمقدم با بيان اينكه درمان يك بيمار تالاسمي ماژور سالانه هزينه بسيار بالايي بر دوش خانواده و دولت دارد، اذعان داشت: انجام غربالگري اين بيماري پيش از ازدواج در مقايسه با هزينههاي درمان بيماران تالاسمي ماژور به صرفهتر است.
اين مسئول عنوان كرد: بر اساس يافتههاي واقعي بروز بيماري در بين جمعيت گذشته ساليانه حدود دو هزار تا دو هزار و 500 كودك مبتلا به تالاسمي ماژور به دنيا آمده كه بعد از انجام غربالگري بيماري تالاسمي تا حدود زيادي از تولد اين كودكان پيشگيري شده است.
انتهاي پيام/77009/خ40
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]