واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: يك نكته تازه درباره پاداش هاي كلان تامين اجتماعي
"درآمد" سازمان تامين اجتماعي " آورده " مديران آن به حساب نمي آيد. كما اين كه نام دايره مربوطه در شعب مختلف اين سازمان " دايره درآمد" است نه آورده مديران آنان. آورده، در سرمايه گذاري ها و شراكت ها معني پيدا مي كند.
عصر ايران؛ مهرداد خدير- رييس سابق سازمان تامين اجتماعي در توجيه خاصه خرجي ها و پاداش هايي كه جمعا سر به دو ميليارد تومان مي زند گفته است:" مديران ما هزارها ميليارد تومان آورده داشتند و بابت اين آورده ها جمعا دو ميليارد تومان پاداش گرفتند."
شايد تصور شود بار ديگر مي خواهيم به موضوع پاداش ها بپردازيم. اما نه! چرا كه بهانه اين چند سطر اصطلاح " آورده " است. يك اصطلاح رايج اقتصادي كه در سطوح مختلف به كار گرفته مي شود و مانند برخي اصطلاحات، خاص كارشناسان نيست. مثلا خيلي از مردم هنوز معني "توليد ناخالص ملي" را نمي دانند اما "آورده" پيچيده نيست و اگرچه بسيار به كار مي رود اما مطلقا به معني مورد نظر مصاحبه كننده استفاده نمي شود.
شگفت آورتر هنگامي كه بدانيم گوينده تفاهم نامه 4 ميليارد يورويي (براي واگذاري اموال و بنگاه هاي سازمان تامين اجتماعي به يك شخص حقيقي) را امضا كرده بود.
منظور گوينده اين است: به اين مديران جمعا دو ميليارد تومان پاداش داديم چون هزارها ميليارد تومان پول آورده بودند.
نكته اما اينجاست كه اين پول ها "درآمد" سازمان تامين اجتماعي است نه " آورده " آنها. از مشهورترين دواير ادارات سازمان تامين اجتماعي نيز كه سر و كار ارباب رجوع اعم از كارفرما و كارگر، بسيار با آن مي افتد نيز همين بخش درآمد است و درآمد اين سازمان ولو حاصل پي گيري ها و حسن مديريت باشد باز" آورده" مديران به حساب نمي آيد.
آورده، در جاي ديگر به كار مي رود. كما اين كه در يك سرمايه گذاري مشترك هر كه"آورده" اي دارد. يكي زمين و موافقت اصولي و امتياز خود را مي گذارد كه همان "آورده غير نقدي" است و ديگري "پول و سرمايه" مي آورد كه "آورده نقدي" به حساب مي آيد و بر اين اساس با هم مشاركت مي كنند و در سود و زيان و تعهدات به نسبت ارزش آورده خود سهيم و شريك مي شوند.
درآمد يك شعبه از محل حق بيمه كارگر و كارفرما اما آورده كسي نيست كه متناسب با آن پاداش تعيين كنيم. بر اين اساس پاداش معلمي كه با اين تعريف هيچ درآمدي براي مدرسه توليد نكرده چگونه بايد محاسبه شود؟ يا پاداش آن آتش نشان فداكار كه جان بر سر نجات كودك گذاشت چطور؟ پاداش پرستاري كه بيماري را از مرگ حتمي رهانيده چگونه؟
لايد با اين منطق بايد محاسبه كرد كه كدام پزشك توانسته پول بيشتري از بيمار بگيرد و به همان نسبت به او پاداش بدهند! نمي خواهيم سخن شهيد بهشتي را يادآور شويم كه ما شيفتگان خدمت اين نه تشنگان قدرت و بپرسيم اگر قرار است با هر ترفند از مردم پول بگيريد و اسم اين پول را آورده خودتان بگذاريد و بر اساس آن پاداش دريافت كنيد آن شيفتگي و داعيه خدمت گزاري تان را كجا و چگونه بروز مي دهيد؟
فرض را بر اين مي گذاريم كه بحث ارزشي در ميان نيست و اين مديران نيز نه سفارش شده اين و آن و نه بادر همسر شاغل در هيات مديره فلان شركت كه واقعا شايسته دريافت پاداش هستند. با اين فرض نيز درآمد يك سازمان، آورده شخص محسوب نمي شود كه در اين صورت شهردار تهران در دهه 70 را به خاطر تخفيف 20 ميليون توماني در زمين هاي فروخته شده به مديران شهرداري محاكمه نمي كردند.
البته كه مديران شايسته حق دارند پاداش بگيرند. كما اين كه پيش تر نيز دريافت مي كرده اند. اما مديراني كه شركت هاي ورشكسته يا وابسته به دولت را روي پا نگاه داشته و اشتغال زايي و توليد درآمد كرده اند. مديري كه كارگاهي را سرپا نگه مي دارد نه سازماني كه هر كه بر مسند آن بنشيند جريان پول به سوي آن همچنان روان است.
اگر هر دريافتي در مكتب جديد اقتصادي آورده است تحويل داران بانك ها را نيز بايد پاداش كلان داد چرا كه در پايان كار روزانه "آورده" هاي فراوان دارند!
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]