تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):بر خداوند است كه هيچ گرفتارى به زيارت من نيايد مگر آن كه او را شادمان بازگردانم و...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843258024




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هادي محمدي فرتاملي بر نقش بي بديل مقام معظم رهبري در پيشبرد برنامه هسته اي ايران


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: هادي محمدي فرتاملي بر نقش بي بديل مقام معظم رهبري در پيشبرد برنامه هسته اي ايران
رويكرد ايشان در زمينه استعداد هاي داخلي، توسعه برنامه هسته اي ايران را در پي داشت و در زمينه خارجي نيز بي اساس بودن ادعاهاي غرب و رژيم صهيونيستي را در به دنبال داشت.


توافق ژنو 3 حاصل يك دهه مذاكرات پيچيده و دشوار ايران و 5+1 بود كه در نهايت در گام نخست به امضاي طرفين رسيد. مذاكرات هسته اي در پاريس، ژنو، استانبول، بغداد ، آلماتي و مجددا در ژنو در ادوار گذشته برگزار شده بود.

اما اين مذاكرات به مانند توافق ژنو 3 نبود. آنچه كه مشهود بود دشواري و چالش اين مذاكرات بود كه هم طرف ايراني و هم طرف غربي بر پيچيدگي آن مهر تائيد زدند كه در اظهار نظر مقامات غربي هم به خوبي مشهود بود.

مقام معظم رهبري با رويكرد استراژيك به مساله هسته اي، از همان ابتداي بين المللي شدن موضوع، با توجه به حقانيت رويكرد ايران در اين مذاكرات، راه را براي حل مساله هموار نموده بود و آنچه كه به دشواري و پيچيدگي موضوعات مي افزود، پيش داوري هاي طرف غربي بود. اين نوشتار درصدد بازشناسي رويكرد مقام معظم رهبري به مساله هسته اي كشور است.

تحليل رويداد

بر اساس اصل 110 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، مقام معظم رهبري عالي ترين مقام رسمي كشور است و رهبري نقش مهمي در سياست هاي كلان دارد. همچنين بر اساس اصل پنجم همين قانون، در زمان عصر غيبت حضرت ولي عصر( عجل الله تعالي فرجه)، ولايت امر و

امامت امت بر عهده فقيه عادل، با تقوا و آگاه به امور زمان، شجاع، مدير و مدبر است.

مساله هسته اي كشور نيز يكي از موارد چالش ايران و غرب بود كه به يكي از مسائل اساسي كشور تبديل شد. بر اساس همين اصول 110 و 5 قانون اساسي، مقام معظم رهبري نقش مهمي در روند برنامه هسته اي داشتند. با توجه به اين نقش تاريخي بود كه رويكرد ايشان جايگاه مهمي در تحليل سياست هسته اي ايران دارد.

مساله هسته اي ايران نه بحران بود و نه موضوعي حاد. مساله اينجا بود كه تنها با وقوع قيام مردمي ايران به رهبري حضرت امام خميني(ره)، غرب رويكردي ضد مردم و آرمان هاي آن داشتند. برهمين اساس و با همين رويكرد ضد مردمي به ايران مساله هسته اي نيز به چالشي بين ايران و كشورهاي غربي، آژانس بين المللي انرژي اتمي و شوراي امنيت سازمان ملل متحد تبديل شد.

تا قبل از وقوع انقلاب 1357 غرب با تمام توان از برنامه هسته اي ايران دفاع نمود. چون از نگاه آنان رژيم پهلوي، رژيمي همسو با منافع و خواسته هاي آنان بود. به تبع همين منافع آنان در مساله هسته اي از ايران حمايت نمودند. اين حمايت تا جايي بود كه آنان در دهه 1960 و دهه 1970 از تاسيس نيروگاه بوشهر حمايت نمودند و حتي شركت زيمنس آلمان همكاري سازنده اي در توسعه نيروگاه بوشهر داشت.

اما بعد از انقلاب اسلامي و چالش هاي پس از جنگ تحميلي 8 ساله عراق عليه ايران، مقام معظم رهبري عمدتا بر تربيت نيروهاي بومي - ميهني و استقلال كشور تاكيد فرمودند و برآيند آن هم در خودكفايي ايران در توليد دانش هسته اي در سال 1376 بود. سال 1376 سال تاريخي و نقطه عطف براي دانشمندان ايران بود. سال 76 از اين جهت نقطه عطف مي‌باشد كه اكثر كشورها در همكاري خود با ايران تجديدنظر كرده و جمهوري اسلامي را در دستيابي به فن آوري هسته اي تنها گذاشتند. در اين راستا ، در اواخر سال 1376 شوراي فن آوري تشكيل شد.

در اين شورا تصميم گرفته شد كه علاوه بر پروژه نيروگاه بوشهر، 6 واحد نيروگاه هسته اي ديگر نيز راه اندازي شود و در عين حال ايران سوخت نيروگاههاي هسته اي را نيز خود تأمين كن د.موفقيت دانشمندان هسته اي ايران مرهون كوشش و رهنمودهاي معظم له در تقويت قدرت نرم ايران در منطقه بود.

ضمن اينكه ايران از ظرفيت بالايي در خودباوري و اتكا به نيروهاي بومي برخوردار بود و جنگ تحميلي هشت ساله با عراق ضريب اين خودكفايي را بالا برد. همين خودكفايي در حوزه فناوري نيز قابل ملاحظه بود كه مقام معظم رهبري در ابعاد گوناگون به آن اشاره نمود.

خودباوري دانشمندان ايراني در راكتورهاي آب سنگين و تأسيسات توليد آب سنگين، برنامه غني سازي از طريق ليزردر مقياس آزمايشگاهي در منطقه رامنده و لشكر آباد كرج، و تحقق پروژه يو سي اف اصفهان در عرض چهار سال باعث شد تا غرب عملا آژانس را تحت فشارهاي سياسي قرار دهد.

اوج اين اتهامات گزارش هاي شائبه برانگيز آژانس بود. با گزارش هاي دهه 1380، عملا آژانس تحت تاثير فشارهاي غرب قرار گرفت و با توجه به مبناي سياسي اين گزار

ش ها اعلام مي نمود فعاليت هاي هسته اي ايران شائبه برانگيز است.

اين گزارشات در عين حال تاكيد مي كرد كه هيچ انحرافي در پرونده هسته اي ايران وجود ندارد و ايران تنها فعاليت هاي شبهه برانگيز دارد. با تداوم اين فشارها به توصيه مقام معظم رهبري كميته اي متشكل از درياردار علي شمخاني، وزيردفاع، يونسي، وزيراطلاعات، آقازاده، رئيس سازمان انرژي اتمي، دكتر حسن روحاني، دبيرشوراي عالي امنيت ملي، كمال خرازي، وزيرامورخارجه و علي اكبر ولايتي، مشاورسياسي مقام معظم رهبري شكل گرفت.

اين كميته نقش مهمي در انسجام ديدگاهها و همسويي مسئولين وقت داشت. چرا كه در آن مقطع زماني ايالات متحده آمريكا به شدت سوداي جنگ افروزي داشت و با اشغال عراق و افغانستان، سياست هاي تندي عليه ايران اتخاذ نمود. در آن مقطع كاخ سفيد و قوه مجريه در دست نئوكان هايي بود كه با رهبري جورج بوش تمايل به دخالت نظامي در ايران داشتند.

حتي علي اكبر صالحي، نماينده وقت ايران در وين ( مقر آژانس بين المللي انرژِي اتمي) با ارسال نامه اي خطاب به رئيس جمهور وقت ، ضمن هشدار نسبت به گسترده شدن بهانه جويي هاي شوراي حكام، خواستار تشكيل تيم هايي خبره از كارشناسان برجسته كشور در امور سياسي، حقوقي، فني و بين الملل شد.

براي برون رفت از شرايط موجود در پائيز 1382، مقام معظم رهبري ضمن حمايت از مذاكرات ايران و تروئيكاي اروپايي و بيانيه سعد آباد، فتواي تاريخي در حرام بودن بمب هسته اي صادر كرد كه نقطه عطفي در مساله هسته اي ايران محسوب مي شود.

همچنين مقام معظم رهبري در ديدار با كارگزاران نظام اسلامي بر دو مساله بومي سازي و نفي پيشنهادات غرب در برنامه هسته اي ايران تاكيد فرمودند: « ما به فناورى‌اى رسيده‌ايم كه در كشور ما بومى است آن را از كسى عاريه و وام نگرفته‌ايم و متخصّصان هوشمند خود ما توانسته‌اند به آن دست پيدا كنند.

امروز جمهورى اسلامى مسلّح به سلاحى است كه از سلاح اتمى بالاتر و بُرنده‌تر است و آن سلاحِ اراده و ايمان مردم و حضور و همراهى آنها با دولت است، كه سلاح بزرگ ماست.»( مقام معظم رهبري،11/08/1382) ايشان همچنين با نفي حضور غربي ها در ساخت نيروگاههاي ايران تصريح كردند: « يكى از مسائلى كه در اين مذاكرات جهانى مطرح شد و آن را بعضى از اروپاييها و ديگران گفتند، اين بود كه ما نه تنها با انرژى اتمى صلح‌آميز در ايران مخالفتى نداريم، بلكه خودمان برايشان نيروگاه مى‌سازيم و خوراكش را هم مى‌دهيم.

از نظر ما اين موضوع قابل قبول نيست، زيرا آن نيروگاهى كه غربي ها بخواهند براى ما بسازند و سوختش را هم بدهند، به درد ايران نمى‌خورد، آن به گروگان دادن ايران و ايرانى است!».(همان منبع)

اين به آن معنا بود كه در حتي در اوايل دهه 1380، مقام معظم رهبري در عين توجه به قدرت نرم جمهوري اسلامي ايران، نگاه جامعي به استقلال اقتصادي كشور داشتند. تائيد بر قدرت نرم از دو جهت قابل ملاحظه بود، يكي اينكه براي غربي ها بعد از گذشت يك دهه اثبات شد كه عملا ايران دنبال سلاح هسته اي نبوده و اتهامات رژيم صهيونيستي در آن سال ها كه ادعا مي كرد در سال 2005 ايران به سلاح هسته اي دست مي يابد، نوعي دروغ پراكني بود.

و دوم اينكه تاكيد بر قدرت نرم به معناي بي توجهي به قدرت سخت جمهوري اسلامي ايران نبود. نيروهاي هوايي، دريايي و زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران به همراه بسيج و سپاه پاسداران با اقتدار تمام اجازه هرگونه تعرض و دست اندازي دشمن به استقلال سرزميني ايران را ندادند.

حتي در اوايل دهه 1385 و زماني كه نئوكان ها بر طبل جنگ مي كوبيدند، جمهوري اسلامي ايران با اقتدار در آمادگي كامل به سر مي برد. بيانات ايشان در مرداد ماه 1383 بيانگر همين استحكام بود. ايشان در آن موقع تصريح كردند: « ما امروز اقتصادمان از بيست سال پيش جلوتر است، تجربه‌ى سياسى‌مان بيشتر است، استحكام نظام‌ مان بيشتر است، اين را من نمى‌گويم، اين را دشمنان ما هم صريحاً مى‌گويند.

در همين گزارش نود صفحه ‌يىِ برژينسكى و رابرت گيتس، كه لابد ديده و شنيده‌ايد، آمده است كه نظام جمهورى اسلامى بسيار مستحكم است. اين گزارش كه خطاب به دولتمردان كنونى امريكاست، به آنها مى‌گويد نظام جمهورى اسلامى آن طور كه شما خيال مى‌كنيد نيست، بلكه محكم، مستحكم و پابرجاست. خيال نكنيد امروز و فرداست كه بحران گريبان آن را بگيرد، نخير، اين شهادت كسانى است كه دشمنان ما هستند.

برژينسكى همان كسى است كه طراح حمله به طبس بود و رابرت گيتس هم كه رييس اسبق CIA بود در زمان بوشِ پدر، امروز دشمنان ما اعتراف مى‌كنند به استحكام ما، ما متكى به مردميم. »( مقام معظم ، رهبري،25/5/1383 ) بنابراين پر واضح است كه توجه بر قدرت نرم در گفتمان

مقام معظم رهبري در راستاي استقلال كشور بوده است.

با توجه به شرايط حساس آن دوران و علي الخصوص سياست تهاجمي غرب در قبال ايران مي توان گفت كه، نگاه استراتژيك مقام معظم رهبري در توجه به استعدادهاي داخلي و موقعيت بين المللي ايران قابل توجه بود. رويكرد ايشان در زمينه استعداد هاي داخلي، توسعه برنامه هسته اي ايران را در پي داشت و در زمينه خارجي نيز بي اساس بودن ادعاهاي غرب و رژيم صهيونيستي را در به دنبال داشت كه با بيانيه سعدآباد عملا اين غرب و نئوكان هاي حاكم بر كاخ سفيد بودند كه در انزوا قرارگرفتند.

برهمين اساس بود كه ايشان در مرداد ماه 1384 و در مراسم تنفيذ حكم رياست‌جمهوري محمود احمدي نژاد، بر صلح طلبي مردم ايران تاكيد نمودند و اعلام داشتند: « در زمينه‌ى سياست بين‌الملل، همچنان كه دولتهاى قبلى اعلام كردند و بعداً هم همين‌طور خواهد بود، ملت ايران يك ملت صلح ‌طلب است.

ملت ايران سرِ ستيزه‌گرى با هيچ ملتى را ندارد ». (مقام معظم رهبري،12/5/1384 ) به تبع همين رويكرد صلح گرايانه ايشان، واقعيت ديگري اثبات شد و آن استفاده صلح جويانه ايران از انرژي هسته اي بود. از آنجا كه ايران سر ستيز و جنگ با هيچ ملتي ندارد، بنابراين نيازي هم به توليد سلاح هسته اي ندارد.

طرح مسائل شبهه برانگيز به جايي رسيد كه آژانس از حالت فني خارج شده و عمدتا به ابزار سياسي تبديل شده است. اين سياست عمدتا از طريق صهيونيست ها شروع شد و مقام معظم رهبري در همان سالها اظهار داشتند: « نفوذ صهيونيست ‌ها روى دولت‌هاى غربى و اروپايى متأسفانه چنين جنجال‌ هايى را به وجود مى‌آورد.

بعد هم از فرصت استفاده كردند، اين را وصل كردند به قضيه‌ ى انرژى اتمى! آن نادانى كه اولين بار اين حرف را زد و اين را به ماجراى انرژى اتمى وصل كرد، نفهميد كه سلاح اتمى براى از بين بردن حكومت‌ ها و سيستم‌ ها و رژيم ‌ها نيست؛ سيستم‌ ها و رژيم‌ ها با سلاح اتمى از بين نمى‌روند؛ سلاح اتمى فقط مى‌تواند انسان‌ ها و سرزمين ‌ها را نابود كند.

آنچه رژيم‌ها را نابود مى‌كند، قدرت مقاومت و عزم و مبارزه ‌ى ملت‌ هاست »( مقام معظم رهبري،08/08/1384) حوادث بعدي نشان كه رژيم صهيونيستي حتي در دور آخر مذاكرات ژنو2 با تحريك فرانسه درصدد اعمال نفوذ ذر مذاكرات بود. ضمن اينكه در حال حاضر هم اين رژيم خواهان اعمال نفوذ بر سناتورهاي كنگره آمريكاست.

به طوري كه مك كول، ليندسي گراهام و جان مك كين از رهبران جمهوري خواه كنگره آمريكا در همراهي با اسرائيل و نتانياهو، حتي خواستار توقف سانتريفيوژها و غني سازي به هر شكل ممكن هستند.

نكته مهمتر در رويكرد مقام معظم رهبري، اثبات بي اعتمادي به طرف غربي بود.

اين بي اعتمادي در بيانيه سعدآباد هم به اثبات رسيد. ايران براساس بيانيه سعدآباد، به طور داوطلبانه پروتكل الحاقي را امضاء و بخشي از فعاليتهاي غني سازي خود را به حالت تعليق درآورد، در عوض اروپا مي بايست به بسته شدن پرونده ايران و عدم ارجاع به شوراي امنيت، ارائه كمكهاي تكنولوژيك در زمينه فعاليتهاي هسته اي صلح آميز و آغاز همكاري هاي اقتصادي تجاري و امنيتي با ايران متعهد مي شد.

اما ايران همواره بر سياست شفاف سازي و اعتمادسازي و حل و فصل پرونده هسته اي ايران از طريق ديپلماتيك تأكيد داشت .اما شاهد بوديم كه نه تنها تحريم ها بسته نشد بلكه گسترش هم يافت. در همين زمان بود كه مقام معظم رهبري با تحليل روند اتفاقات آن دوران اظهار داشتند: « مسائلى امروز در دنيا مطرح است كه براى ما حائز اهميت است.

مى ‌بينيد درباره‌ ى توانايى فنى و علمى ملت ايران، دستگاه سلطه و استكبار چه جنجال و سراسيمگى از خود نشان مى‌ دهد. اين هياهويى كه بر سر مسأله‌ى هسته ‌يى راه انداخته‌اند از روى سراسيمگى است، دستپاچه‌اند. دستگاه سلطه نمى‌خواهد، نمى ‌پسندد كه غير از محدوده‌ ى خودشان، قدرت فناورى و قدرت علمى، آن هم به صورت مستقل و ناوابسته، در اختيار ملت ‌ها قرار بگيرد.

حالا كه مى‌بينند يك ملت بدون تكيه به آنها توانسته است يك فناورى فاخرِ علمى را به دست بياورد، ناراحتند. به ‌دروغ، رئيس جمهور امريكا و ديگران، مرتب از سلاح اتمى اسم مى‌آورند. اين براى توجيه موضع خشمگينانه ‌ى خودشان است والّا مى‌ دانند كه در اين‌جا مسأله، مسأله‌ى سلاح

اتمى نيست، مسأله‌ى استقلال يك ملت است »( مقام معظم رهبري، 18/11/1384)

با تشديد نظام تحريم ها عليه ايران، شوراي امنيت سازمان ملل متحد عملا تحت تاثير فشارهاي سياسي قرار گرفت. تحريم هاي سازمان ملل متحد براساس مواد 39 و 40 از فصل هفتم منشور ملل متحد اعمال شد وهدف از تحريم هاي سازمان ملل نيز در ماده 39 منشور، حفظ صلح و امنيت بين المللي اما با تعبير و تفسير غربي ها بود.

ورود پرونده ايران به فصل هفتم منشور به معناي تثبيت بي اعتمادي ملت ايران به طرف غربي بود كه با رياست جمهوري احمدي نژاد اين بي اعتمادي بيشتر شد و رابطه مستقيمي با تحريم هاي وضع شده عليه ايران داشت.

در همين زمان بود كه مقام معظم رهبري در مورد رسوايي اين سازمان ها اظهار داشتند: « آنها مجامع جهانى را هم زير نفوذ خودشان مى‌گيرند و مجامع جهانى، يكى پس از ديگرى، آبروى خودشان را بر اثر نفوذ آنها از دست مي دهند. معاهده ‌ى عدم توسعه ‌ى سلاح‌ هاى اتمى را كه معروف به معاهده ‌ى « ان‌ پى ‌تى»است، خودِ غربى ‌ها نوشتند، خودشان هم آن را مچاله كردند. »( همان منبع ) اقدامات بعدي شوراي امنيت مؤيد همين استفاده ابزاري از اين نهاد توسط قدرت هاي غربي بود.

با بيانيه 1696 شواري امنيت، نظام تحريم ها شكل گرفت و با قطعنامه هاي آلزام آور 1737، 1747، 1803،1887 و 1929 توسعه يافت. در اين قطعنامه ها كشتي راني ايران، دانشمندان هسته اي، بانك مركزي ايران، نفت و صنايع پتروشيمي مورد تحريم بين المللي قرار گرفتند.

حتي اتحاديه اروپا نيز در فوريه 2013 همسو با تحريم هاي كنگره و شوراي امنيت سازمان ملل متحد، تحريم نفتي ايران را دنبال نمود. راهبرد ايران در اين مقطع قابل ملاحظه و عمدتا تائيد بر توان داخلي بود. در پرتو اين توان داخلي، ايران گام هاي اساسي در توسعه خودكفايي برداشت و بسياري از مواد وارداتي را در داخل توليد نمود.

تبيين استراتژيك مقام معظم رهبري در اين مقطع نشان داد كه عمق توجه ايشان به توان ملي و بي نيازي از خارج است. برهمين اساس بود كه در پرتو ظرفيت داخلي و مبارزه با تحريم ها، سال 1389 را به عنوان سال « همت و كار مضاعف»، سال 1390 را به عنوان سال « جهاد اقتصادي » و سال 1391 را به عنوان « توليد ملي، حمايت از كار و سرمايه ايراني» نام گذاري نمودند.

با توجه به موفقيت دستاوردهاي سال جهاد اقتصادي و خودكفايي بود كه ايشان اظهار داشتند: « شعار امسال را قرار داديم « توليد ملى »، دنباله‌اش توضيح داده شده: « حمايت از كار و سرمايه‌ى ايرانى»، يعنى شما وقتى كالاى داخلى را مصرف مي كنيد، به كارگر ايرانى داريد كمك مي كنيد، اشتغال ايجاد مي كنيد، به سرمايه‌ ى ايرانى هم داريد كمك مي كنيد، رشد و نمو ايجاد مي كنيد. اين فرهنگ غلطى است كه متأسفانه در بخش هايى از ما حاكم است، كه مصنوعات خارجى را مصرف كنيم. اين به ضرر دنياى ماست، به ضرر پيشرفت ماست، به ضرر آينده‌ ى ماست.

همه مسئوليت دارند، دولت هم مسئوليت دارد، بايد از توليد ملى حمايت كند، توليد ملى را تقويت كند» (مقام معظم رهبري، 01/01/1391 ) تجربه موفق اين سال ها باعث شد تا سال 1392، تز اقتصاد مقاومتي پررنگ تر شود. اقتصاد مقاومتي خود بستري براي خلق حماسه اقتصادي و پيشرفت هاي ايران در ادوار بعد بود.

در پرتو اين اقدامات تلاش براي حقانيت برنامه ايران در اجلاس هاي بين المللي هم با نظارت وزارت خارجه شكل گرفت. با تلاش وزارت خارجه، در روزهاي 28 و 29 فروردين ماه 1389، در تهران كنفرانس بين‌المللي خلع سلاح و عدم اشاعه برگزار گرديد.

اين كنفرانس تحت عنوان « انرژي هسته‌اي براي همه، سلاح اتمي براي هيچ كس» برگزار شد. فتواي تاريخي مقام معظم رهبري در اين كنفرانس مورد توجه بسياري از رسانه هاي بين المللي قرار گرفت و انعكاس وسيعي داشت. گفته شد در آبان ماه 1382، مقام معظم رهبري در ديدار با كارگزاران نظام، سلاح هسته اي را نهي و حرام دانستند اما در كنفرانس تهران، فتواي تاريخي مقام معظم رهبري به نفي سلاح هسته اي و حرام دانستن آن بيان شد.

اين فتوا توسط مشاور ايشان، علي اكبر ولايتي، قرائت شد و تاكيد داشت: « به اعتقاد ما افزون بر سلاح هسته‌اي، ديگر انواع سلاح‌هاي كشتار جمعي، نظير سلاح شيميايي و سلاح ميكروبي نيز تهديدي جدي عليه بشريت تلقي مي‌شوند.

ملت ايران كه خود قرباني كاربرد سلاح شيميايي است، بيش از ديگر ملت‌ها خطر توليد و انباشت اين گونه سلاح‌ها را حس مي‌كند و آماده است همه‌ ي امكانات خود را در مسير مقابله با آن قرار دهد. ما كاربرد اين سلاح‌ها را حرام، و تلاش براي مصونيت بخشيدن ابناء بشر از اين بلاي بزرگ را وظيفه ‌ي همگان مي‌دانيم». ( مقام معظم رهبري، 27/1/1392)

البته فتواي مقام معظم رهبري در مناسبات مختلف پيش تر به صراحت بيان شده بود. به طور مثال ايشان در بيستمين سالگرد رحلت حضرت امام خميني فرمودند: « بارها ملت ايران و مسئولان اعلام كرده‌اند كه ما سلاح هسته‌اى را نمي خواهيم، اين در سلسله‌ى نيازها و نظام تسليحاتى ما اصلاً وجود ندارد. ما اعلام كرديم كه استفاده ‌ى از سلاحهاى هسته‌اى از نظر اسلام حرام و ممنوع است. و نگهداشتن او ايجاد يك خطر بزرگ و يك دردسر بزرگ است، ما دنبال اين نيستيم». ( مقام معظم رهبري، 14/3/ 1388 )

با اين وجود حتي پس از قرائت پيام تاريخي معظم له، تلاش غربي ها براي تحريم ايران شدت گرفت. به طوري كه تحت فشار كشورهاي غربي و آمريكا، در سپتامبر 2012، شو

راي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي قطعنامه اي ضد ايراني صادر نمود.

در اين قطعنامه ايران را متهم نمودند كه در چارچوب فعاليت هاي آژانس همكاري نمي نمايد، به قطعنامه هاي پيشين شوراي امنيت توجهي ندارد و فعاليت هايي شبهه برانگيز در فوردو و پارچين در حال انجام است. ( محمدي فر،1391) برپايه همين فشارهاي سياسي بود كه دانشمندان هسته اي ايران در چارچوب موافقت نامه هاي پادماني با آژانس بين المللي انرژي اتمي، غني سازي 20 درصدي را تثبيت نمودند. غني سازي 20 درصدي ثمره همت دانشمندان بومي، رهنمودهاي مقام معظم رهبري و مقاومت تاريخي ملت ايران در برابر تحريم طرف غربي بود.

اين تحريم ها عمدتا در راستاي تضعيف ملت ايران بود تا زمينه و بستري براي بي ثباتي سياسي به وجود آورند. در اين مساله نيز مقام معظم رهبري با حمله به سياست هاي ددمنشانه غرب عليه ملت ايران، به نظام تحريم هاي غرب حمله نمود و فرمودند: « آمريكا و برخي كشورهاي اروپايي، تلاش دارند تا اين تحريمها را به دروغ به موضوع انرژي هسته اي مرتبط كنند، در حالي كه در ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي كه تحريم ها شروع شد، موضوع انرژي هسته اي به هيچ وجه وجود نداشت.

اين تحريم ها در واقع جنگ با يك ملت است اما به توفيق الهي، دشمنان در اين جنگ هم مغلوب ملت ايران خواهند شد .همچنين ايشان افزودند: « البته تحريمها مشكلاتي را بوجود ميآورند و برخي بي تدبيري ها هم ممكن است اين مشكلات را افزايش دهد اما اين مشكلات، مسائلي نيستند كه جمهوري اسلامي ايران نتواند آنها را حل كند». ( مقام معظم رهبري،19/7/1391) با تبيين اين سخنراني مي توان گفت، نقش مقام معظم رهبري در واقع نوعي قوت قلب و تسريع كننده پيشرفت هاي ملي بود كه با بومي سازي فناوري هسته اي به اوج رسيد.

با تثبيت قدرت هسته اي ايران و اعلان غربي ها به پذيرش قدرت هسته اي ايران، نقش مقام معظم رهبري پررنگتر شد. به طوري كه خود آمريكايي ها در آن مقطع به عنوان يك ترفند اعلام كردند كه كساني از طرف رهبري ايران با آنان وارد مذاكره شده اند اما اين موضوع اتفاقا از سوي مقام معظم رهبري تكذيب شد و ايشان اظهار داشتند: « همين‌جا من اين را بگويم كه از جمله‌ي تاكتيكهاي تبليغاتي اينها اين است كه گاهي شايع مي كنند كه از طرف رهبري كساني با آمريكائي‌ها مذاكره كردند، اين هم يك تاكتيك تبليغاتيِ ديگر و دروغ محض است. تا كنون از سوي رهبري، هيچ‌ كس با آنها مذاكره نكرده است ». ( مقام معظم رهبري،1/1/1392 )

مقام معظم رهبري با نام گذاري سال 1392 به عنوان « سال حماسه سياسي، حماسه اقتصادي»، مقدمات انتخابات آرام و سالم را فراهم نمود و مردم با استقبال از انتخابات 24 خرداد 1392، حماسه سياسي را تحقق بخشيدند. در بعد اقتصادي نيز با توجه به قدرت نرم افزاري ايران، مقدمات تثبيت اقتصادي كشور فراهم شد. در اين راستا مقام معظم رهبري براي حمايت از دولت تدبير و اميد، در 26 شهريور ماه 1392، از رويكرد دولت روحاني، به مانند دولت هاي گذشته، حمايت نمودند.

مقام معظم رهبري در اين روز با تبيين مسائل استراتژيك كشور به حمايت از راهكارهاي دولت پرداختند و فرمودند: « ما مخالف با حركتهاى صحيح و منطقى ديپلماسى هم نيستيم؛ چه در عالم ديپلماسى، چه در عالم سياستهاى داخلى، بنده معتقد به همان چيزى هستم كه سالها پيش اسم‌گذارى شد، « نرمش قهرمانانه». نرمش در يك جاهايى بسيار لازم است، بسيار خوب است، عيبى ندارد، اما اين كشتى‌گيرى كه دارد با حريف خودش كشتى مي گيرد و يك جاهايى به دليل فنّى نرمشى نشان مي دهد، فراموش نكند كه طرفش كيست. فراموش نكند كه مشغول چه كارى است، اين شرط اصلى است. بفهمند كه دارند چه‌كار مي كنند، بدانند كه با چه كسى مواجهند، با چه كسى طرفند، آماج حمله‌ ى طرف آنها كجاى مسئله است، اين را توجّه داشته باشند». ( مقام معظم رهبري ،26/6/1392)

تاكيدات دكتر روحاني، دكتر ظريف و عباس عراقچي بر حمايت مقام معظم رهبري، گويايي اين حقيقت بود كه در تمامي اين موارد ايشان از تيم مذاكره كننده حمايت نمودند.

در عين حال و در آستانه توافق ژنو 3، مقام معظم رهبري در دو مناسبت مهم از تيم مذاكره كننده هسته اي ايران دفاع نمود. در مناسبت اول و در ديدار با دانشجويان و دانش آموزان فرمودند: « هيچ‌كس نبايد اين مجموعه ‌ى مذاكره‌كنندگان ما را با مجموعه‌ ى شامل آمريكا، همان شش دولت، به‌اصطلاح پنج بعلاوه‌ ى يك، سازش‌كار بداند. اين غلط است. اينها مأموران دولت جمهورى اسلامى ايران هستند، اينها بچّه‌ هاى خودمان هستند، بچّه ‌هاى انقلابند». ( مقام معظم رهبري، 12/8/1392)

در مناسبت بعدي، يعني در ديدار با بسيجيان كشور فرمودند: « ما تعبير نرمش قهرمانانه را به كار برديم يك عده‌اى آن را به معنى دست برداشتن از آرمانها و هدفها ى نظام اسلامى معنا كردند، بعضى از دشمنان هم همين را مستمسكى قرار دادند براى اينكه نظام اسلامى را به عقب ‌نشينى از اصول خودش متّهم كنند، اينها خلاف بود، اينها بدفهمى است. نرمش قهرمانانه به معناى مانور هنرمندانه براى دست يافتن به مقصود است». (مقام معظم رهبري، 29/8/1392)

مجموعه بيانات فوق سند محكمي بر حمايت مقام معظم رهبري و نقش بي بديل ايشان از تيم مذاكره كننده هسته اي، چه در دولت روحاني و چه در دولت هاي پيشين است. با تحليل اين رهنمودها به خوبي مشخص مي شود ايشان در ابعاد گوناگون، نگاهي استراتژيك به مساله هسته اي داشته و براي تحقق حقوق ملي ايرانيان، ضمن تاكيد بر حق مسلم هسته اي، از تاكتيك ها ي دستيابي به اين استراتژي در دولت هاي گوناگون حمايت نمودند.

مقام معظم رهبري در ابعاد گوناگون، در پرونده هسته اي ايران از قوت قلب به جوانان ايراني و خانواده هاي شهداي هسته اي تا آگاهي عمومي از سياست هاي غرب عليه ايران، نقش مهمي در بسيج ملي براي احقاق حق هسته اي ايفا نمودند.

ايشان حلقه پيوند اراده مردمي در برنامه هسته اي و تيم دولت بودند. برهمين اساس بود كه اعضاي ارشد تيم مذاكره كننده از حمايت هاي مقام معظم رهبري به نيكي ياد مي كردند. سعيد جليلي، دكتر علي لاريجاني، دكتر حسن روحاني، دكتر جواد ظريف و عباس عراقچي كه نمايندگان ايران در مذاكرات هسته اي در ادوار گذشته و كنوني بودند، نيز بر همين نقش بي بديل تاكيد نمودند

چشم انداز رويداد

با تحليل مجموعه بيانات مقام معظم رهبري در پرونده هسته اي ايران، چندين نكته در ابعاد داخلي، بين المللي و منطقه اي حائز اهميت است:

دانش هسته اي توسط نيروهاي بومي و دانشمندان هسته اي ايران به اوج رسيده است. در اين راه مقام معظم رهبري همواره بر استقلال داخلي تاكيد نموده و از دولت هاي گذشته و كنوني حمايت بي بديلي داشتند. در ابعاد منطقه اي آنچه مد نظر مقام معظم رهبري است، ثبات سياسي و امنيتي جهان اسلام، علي الخصوص منطقه خاورميانه است.

غير از رژيم صهيونيستي كه جعلي و نوظهور است، ديگر كشورهاي مسلمان عضوي از پيكره امت اسلامي و از سابقه بالايي از سطح تمدن و همزيستي مسالمت آميز برخوردار هستند. بنابراين پيشرفت هاي هسته اي ايران نه تنها ضديتي با منافع كشورهاي اسلامي ندارد، بلكه پشتوانه محكمي براي آنان در انتقال فناوري هسته اي و چرخه سوخت است.

در مساله رژيم غاصب صهيونيستي نيز نگاهي به تاريخ تاسيس اين رژيم نشان مي دهد كه رويكرد ضد صهيونيستي مقام معظم رهبري كاملا منطبق بر اصول علمي و تاريخي است. چرا كه در خاورميانه برخلاف ديگر كشورهاي اسلامي، اسرائيل از بدو تاسيس تاكنون، به واسطه عدم عمق استراتژيك، هم آغازگر جنگ هاي 1948، 1967 و 1973 بوده و هم تنها رژيمي بوده كه نه تنها ان پي تي را امضا نكرده، بلكه اولين رژيمي است كه با توسعه كلاهك هاي هسته اي، تهديدات هسته اي را در خاروميانه شروع نمود.

در بعد بين المللي نيز بايد گفت، فتواي ايشان مبني بر حرام بودن بمب هسته اي، الگوي مناسبي براي توسعه رژيم منع اشاعه است. در چارچوب اين فتوا مي توان مانع از اشاعه هسته اي شد. ايران نه تنها بمب هسته اي را حرام مي داند بلكه خواهان امحاي بمب هاي هسته اي نيز هست.

حال با توافق ژنو 3 اين ايران بود كه حسن نيت خود را اثبات نمود و هم در عمل ثابت كرد كه به دنبال سلاح هسته اي نيست. اينك بايد منتظر عكس العمل طرف غربي ماند. گام نهايي مذاكرات، آزمون مناسبي براي اثبات نيات غرب در برداشتن تحريم هاست. حال اگر غرب درصدد كسب اعتماد ملت و رهبري نظام اسلامي ايران است، بايد ضمن پذيرش واقعيت ايران هسته اي، گام هاي اساسي در رفع تحريم هاي ظالمانه و عمدتا سياسي بردارد. هرگونه كارشكني و عدم اعتنا به حقوق مسلم ايرانيان قطعنا با واكنش مقام معظم رهبري و ملت ايران و مواجه خواهد شد.

منابع:

1- مقام معظم رهبري، بيانات در ديدار كارگزاران نظام‌،11/08/1382 در : http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3202

2- پيام تاريخي مقام معظم رهبري،در نخستين كنفرانس بين المللي خلع سلاح و منع اشاعه،تهران، 28/1/1392.

3- مقام معظم رهبري،بيانات در بيستمين سالگرد رحلت امام خميني(ره)- 14 خرداد 88 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=7089

4- مقام معظم رهبري، بيانات در اجتماع مردم بجنورد،19/7/1391، در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=21126

5- مقام معظم رهبري، بيانات در ديدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامى،26/6/1392 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=24033

6- مقام معظم رهبري، ديدار با دانشجويان و دانش آموزان، 12/8/1392در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=24378

7- مقام معظم رهبري، بيانات در ديدار پنجاه هزار فرمانده بسيج سراسر كشور،29/8/1392 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=24552

8- مقام معظم رهبري، بيانات در ديدار پنجاه هزار فرمانده بسيج سراسر كشور،29/8/1392 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=24552

9- مقام معظم رهبري، بيانات در حرم مطهر رضوي،1/1/1392در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=22233

10- مقام معظم رهبري، بيانات در حرم رضوي در آغاز سال 91، 01/01/1391 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=19301

11- مقام معظم رهبري، بيانات در ديدار پرسنل نيروى هوايى‌‌ ، 18/11/1384 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3330

12- مقام معظم رهبري، بيانات در در مراسم تنفيذ حكم رياست‌جمهوري احمدي نژاد،12/5/1384 در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3300

13- مقام معظم رهبري، بيانات در ديدار جمعي از مسئولان وزارت امور خارجه، 25/5/1392: در: http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=1173

14- محمدي فر؛هادي، خبرگزاري كردپرس، تحليلي بر قطعنامه شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي،26/6/1391 در:

www.kurdpress.com/Fa/NSite/FullStory/News/?Id=31922

پايان متن/

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن