واضح آرشیو وب فارسی:فارس: دبير ستاد همكاريهاي حوزه و آموزش و پرورش:همكاري حوزه و آموزش و پرورش به معناي دخالت در امور يكديگر نيست
دبير ستاد همكاريهاي حوزه و آموزش و پرورش گفت: همكاري حوزه و آموزش و پرورش به معناي تصديگري نيست و در منشور مورد توافق، حفظ استقلال هر يك از دستگاهها قيد شده و همكاريها نبايد موجب وارد شدن خدشه به استقلال آنها شود.
به گزارش خبرگزاري فارس از قم، حوزههاي علميه و آموزش و پرورش هر چند شكل و رويهاي جدا از يكديگر داشته و به گمان برخي شايد به طور كاملاً متفاوت از يكديگر عمل ميكنند اما با نگاهي به عملكرد آنها در مييابيم هدف و رسالت هر يك، موضوعي سواي يكديگر نبوده و در حقيقت هر 2 اين نهادها براي تعاليبخشي به جامعه از طريق تربيت نيروي انساني موثر در تلاش و تكاپو هستند؛ شايد اين سئوال به ذهن برسد كه از اين منظر، حوزه و دانشگاه قرابت بيشتري با يكديگر دارند ولي اگر زمينهسازي و پرورش مقدماتي نسل فردا را پايه ورود جوانان به مراكز آموزش عالي بدانيم، از اين دريچه حوزه و آموزش و پرورش نيز در مسيري يكسان با يكديگر تعريف ميشوند.
حوزههاي علميه تربيتكننده مبلغان و روحانيون ديني هستند و اين افراد پس از طي مدارج علمي و بيشتر، همزمان با تحصيل در مدارس علميه، به تبليغ هم ميروند؛ از سوي ديگر ميبينيم مكانهاي تبليغي جاي به خصوصي نبوده و هر جا ميتواند مكاني براي تبليغ و محملي براي فعاليت روحانيون و طلاب باشد؛ كوچه، بازار، تاكسي، اتوبوس، دانشگاهها، مساجد، پاركها و حتي چند دقيقهاي انتظار براي يك صف، فرصتي است كه يك روحاني و مبلغ دين بتواند مفهومي اعتقادي و ديني را براي ديگران شرح داده و بر علم آنها بيفزايد ولي در اين بين بعضي مراكز و دستگاهها ويژگيهاي ديگري دارند كه فرصت بيشتري براي مبلغان فراهم كرده و زمينه مساعدتري براي تربيت اعضاي خود بهوجود ميآورند؛ يكي از اين مراكز، مدارس هستند كه زير نظر وزارت آموزش و پرورش فعاليت ميكنند.
روحانيون نيز از ديرباز و از سالهاي نخست پيروزي انقلاب همواره حضوري موثر در ميان دانشآموزان و در مدارس و سطوح مختلف تحصيلي داشتهاند و گاهي در كسوت يك معلم ديني، پرورشي و حتي رشتههاي ديگر و گاهي نيز به عنوان امام جماعت و مسئول فرهنگي به ايفاي نقش تبليغي خود پرداختهاند ولي ضرورت ساماندهي اين مسئله و همراهي و همكاري نزديكتر ميان 2 نهاد حوزه علميه و آموزش و پرورش، مسئولان را بر آن داشت تا ستادي ويژه همين امر تشكيل دهند و ساز و كاري معين براي آن مشخص سازند.
فروردينماه سال گذشته و طي جلسهاي در سالن جلسات مدرسه علميه دارالشفاء كه معاونان پژوهشي، آموزشي و تبليغ حوزههاي علميه سراسر كشور، مدير حوزه علميه استان قم، معاون آموزشي حوزه علميه خواهران و همچنين رئيس سازمان پژوهش و برنامهريزي و معاونان پرورشي، آموزش متوسطه، آموزش ابتدايي و رئيس مركز آموزش نيروي انساني و سازمان مشاركتهاي وزارت آموزش و پرورش در آن حضور داشتند، حجتالاسلام والمسلمين مجتبي ملكي از سوي اعضاي ستاد همكاريهاي وزارت آموزش و پرورش به عنوان دبير اين ستاد انتخاب شد و وزير آموزش و پرورش نيز وي را به اين سمت منصوب كرد.
پس از گذشت يك سال از اين انتخاب و برگزاري جلسات گوناگون با حضور دبير و ديگر اعضاي ستاد، بر آن شديم با حجتالاسلام والمسلمين ملكي به گفتوگو بنشينم تا برآيند اين جلسات و برنامهها و نيز طرحهاي آينده ستاد همكاريهاي حوزه و آموزش و پرورش را از وي جويا شويم.
فارس: همكاري ميان حوزه و آموزش و پرورش به چه صورت است و آيا اين همكاري تداخلي در وظايف هر يك از آنها به وجود نميآورد؟
ملكي: همكاري ميان آموزش و پرورش و حوزههاي علميه از سابقه قابل توجه برخوردار است ولي اين همكاري به معناي تصديگري نيست زيرا در منشور مورد توافق روساي 2 نهاد نيز حفظ استقلال هر يك از دستگاهها قيد شده و فعاليتهاي همكاري نبايد موجب وارد شدن خدشه به استقلال آنها شود.
آموزش و پرورش تعاريف خاص خود را براي فعاليتهايش دارد و حوزههاي علميه نيز سياستهاي مشخصي را دنبال ميكنند به همين دليل همكاري در اينجا به معناي تصديگري هر يك در مسائل مربوط به ديگري و دخالت در امور يكديگر نخواهد بود.
فارس: شكل همكاري ميان حوزه و آموزش و پرورش چگونه خواهد بود؟
ملكي: در سند تحول بنيادين آموزش كشور و نيز سياستهاي ابلاغي رهبر معظم انقلاب در مورد ايجاد تحول در نظام تعليم و تربيت رسمي كشور، بحث تربيت اسلامي مورد تاكيد قرار گرفته و در آنجا قيد شده كه از همه ظرفيتهاي موجود كشور بايد استفاده شود.
مهمترين و بارزترين مصداق ظرفيتهاي موجود در كشور، ظرفيتهاي فرهنگي، تربيتي، علمي و آموزشي هستند و نهادهايي كه چنين ويژگيهايي دارند بايد با آموزش و پرورش براي تحقق سند تحول بنيادين و سياستهاي ابلاغي رهبري همكاري داشته باشند در غيراين صورت دستيابي به اهداف پيشبيني شده تحقق نمييابد.
حوزههاي علميه به عنوان يكي از مراكزي كه ظرفيت عظيم و قابل توجهي در فعاليتهاي تربيتي و علمي بهويژه با رويكرد تعليم و تربيت اسلامي دارند و نيز با توجه به ظرفيتهاي تبليغي موجود، نميتوانند از سوي وزارت آموزش و پرورش ناديده گرفته شوند؛ به همين دليل همكاري و تعامل حوزه علميه و آموزش و پرورش در قالب چارچوبهاي مشخص شده در سند تحول بنيادين خواهد بود.
در بخش فعاليتهاي تبليغي و تربيتي، روحانيون توانمندي كه شرايط حضور در واحدهاي آموزشي را دارند و ميتوانند در مناسبتهاي مختلف به مدارس بروند مورد استفاده قرار ميگيرند؛ زمينه ديگر همكاري ارائه مشاورههاي مذهبي و تربيتي به دانشآموزان است كه البته از سالها قبل در مدارس ايران جريان داشته و استمرار خواهد داشت.
در مورد فعاليتهاي علمي و آموزشي هم همكاري ميان حوزه و آموزش و پرورش از سابقه ديرينهاي برخوردار است كه نمونه بارز آن تدوين كتابهاي درسي و كمكآموزشي و نيز نقد و بررسي كتابها با كمك انديشمندان حوزوي است و اين همكاريها در عين اينكه استقلال هر 2 نهاد حفظ ميشود، ادامه خواهد داشت.
فارس: از ديرباز تاكنون معلمان و مربيان پرورشي يا ديگر رشتهها و نيز مسئولان كتابخانهها از ميان روحانيون انتخاب ميشدند و در مدارس فعاليت ميكردند؛ آيا همكاري ميان حوزه و آموزش و پرورش پس از اين در همين قالب خواهد بود يا تحولي در اين امر صورت ميگيرد؟
ملكي: شكلها و روشها متفاوت خواهد بود؛ اصل مطلب يك مقوله جداست ولي چگونگي برنامههايي كه تعريف ميشوند ممكن است متناسب با نيازها و شرايط مكاني متفاوت باشند هرچند اصل موضوع يعني استفاده از ظرفيت عظيم حوزههاي علميه ثابت خواهد بود.
روحانيون و مبلغان ديني در مناسبتهاي مذهبي در مدارس حضور مييابند و فعاليتهاي تبليغي خود را مانند آنچه در مساجد، حسينيهها و تكايا انجام ميدهند، دنبال خواهند كرد.
فارس: آيا طرح جديدي توسط ستاد همكاريهاي حوزه علميه و آموزش و پرورش پيشبيني شده است؟
ملكي: مهمترين سياستي كه در دستور كار قرار دارد، ساماندهي تعامل و همكاري ميان حوزه و آموزش و پرورش و ارتقاي كيفي اينگونه فعاليتهاست.
اگر قرار است عالمي روحاني در مدارس حضور يابد و فعاليت تبليغي داشته باشد بايد پيشنيازهاي آن شامل دورههاي آموزشي را نيز در نظر داشت؛ ارتقاي مهارتهاي كساني كه قرار است در بين دانشآموزان حضور يابند موجب بالا رفتن بهرهوري و ارتقاي كيفي كار خواهد شد.
==============
گفتوگو از صدرالدين فلاح
==============
انتهاي پيام/78004/م40
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]