واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: اردوغان از كجا ضربه خورد؟
ادعاي اردوغان درباره نقش كشورهاي خارجي در بحران پديد آمده در تركيه كه ارتباط مستقيمي با تعامل اقتصادي اين كشور با ايران در شرايط تحريم دارد، بي ربط نيست. آنچه امروز در حال بزانو درآوردن يا تضعيف شديد حزب اسلامگراي رجب طيب اردوغان است را مي توان ملغمه اي از برخي عوامل دانست كه عناوين آن را به شرح ذيل مي توان برشمرد:
-اشتباهات داخلي از جمله بروز فساد و مسابقه در سوء استفاده از شرايط حاكم بر مناسبات تجاري ايران-تركيه در اثر وضع تحريمها و نبود كفايت لازم براي مديريت اين مناسبات كه به هرحال به دليل وجود شرايط تحريم، بايد خارج از چارچوب هاي رايج انجام مي شده و ضريب بروز خطا و فساد در اينگونه مواقع بيشتر است.
-نقش سرويس هاي جاسوسي برخي كشورها كه تواما از متضرر شدن ايران و دولت اخواني تركيه منتفع مي شوند،در برملا كردن جزئيات اين فسادها و دميدن در آن و تبديل كردن آن به يك بحران. اسرائيل، بخشي از سازمان سيا كه تحت تاثير لابي صهيونيستي عمل مي كند، سازمان استخبارات سعودي، عوامل اطلاعاتي روسيه و احتمالا همكاري برخي افراد و گروه هاي يك يا دو كشور ديگر- قابل حدس- با سرويس هاي جاسوسي اصلي دخيل در اين پروژه و اعطا يا فروش اطلاعات ريز مربوط به نحوه تعامل اقتصادي و بازرگاني بين ايران و تركيه. البته در اين بين بايد توجه كرد برخي از افراد مرتبط با اين شبكه، چه در داخل ايران، چه در تركيه و يا آذربايجان ممكن است بنا به منافع شخصي يا گروهي خود و يا به سبب بروز اختلافات دروني و انتقام گيري هاي سياسي يا صنفي، دست به افشاگري زده باشند و از اين طريق، خوراك مناسبي در اختيار سرويس هاي اطلاعاتي خارجي گذاشته باشند بدون آنكه مزد آن را گرفته باشند.
-اعتماد محض و بي چون و چراي رجب طيب اردوغان به واشنگتن با اين خيال كه همواره از حاكميت اسلامگرايان معتدل اخواني در تركيه حمايت خواهد كرد و درس نگرفتن از تحولات مصر، غافل از اينكه آمريكايي ها استاد بكار گيري همزمان گزينه هاي كاملا معارض با يكديگر هستند. به اين معني اردوغان بايد بداند كه آمريكايي ها درست به همان اندازه كه از اخواني ها حمايت مي كنند به همان ميزان به گزينه هاي ديگر نيز فكر مي كنند، تااگر شرايط اجازه داد، بهتر از آنها را براي رسيدن به قدرت حمايت كنندو روي كار بياورند.
-محاسبات اشتباه در تشكيل محورهاي منطقه اي و فرا منطقه اي و اعتماد به عربستان و قطر و بدتر از همه ارزيابي هاي غلط از حكومت بشار اسد
-بهره برداري از اين پروژه توسط مخالفان توافق نامه ژنو كه سعي دارند به هر قيمتي نزديكي ايران و آمريكا و توافق هسته اي را به شكست بكشانند. با ايجاد اين بحران هر دو كشور ايران و تركيه هم اكنون تحت فشار قرار گرفته اند. نقش ديويد كوهن معاون خزانه داري آمريكا بعنوان يكي از شخصيت هاي ذي نفوذ آمريكايي مرتبط با لابي صهيونيستي كه از مدافعان تحريم هاي بيشتر عليه ايران است در اين زمينه مثال زدني است.
-مخالفان قدرت گرفتن مجدد ايران در منطقه و مخالفان شكل گيري محور جديد ايران - تركيه كه احتمال شكل گيري آن پس از توافق نامه هسته اي ژنو و تمايل آمريكا براي نزديكي به ايران ترس شديدي را به جان عربستان سعودي، روسيه و اسرائيل انداخته است. نزديكي زمان افشاي اين رسوايي با قرار سفرهاي ديپلماتيك مقامات ايران و تركيه به پايتخت هاي يكديگر مي تواند مويد اين ادعا و در جهت ايجاد مانع براي گسترش روابط دو كشور تلقي شود.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]