واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اربعين حسيني تجلي برتري اراده خدا بر اراده بشر است
قم - خبرگزاري مهر: يكي از اساتيد حوزه و دانشگاه، اربعين حسيني(ع) را تجلي برتري اراده خداوند بر اراده بشر دانست و بر لزوم تعظيم شعائر اسلامي در اين ايام تاكيد كرد.
حسن علي سلمانيان داراي دكتراي مباني نظري و از محققان و پژوهشگران حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص بحث معرفت شناسي پيرامون اربعين به اعتقادات اصيل شيعه اشاره كرد و گفت: شيعه معتقد است، بعد از رحلت پيامبر(ص)، اهل بيت(ع) هستند و درهاي آسمان بر زمين باز است و بايد از گذاره هاي وحياني و وجود امام بهره گرفت، هر چند اين ارتباط، در دوران غيبت ارتباط عام نيست اما وجود دارد.
وي افزود: نگاه كلان به جايگاه امام، اعتقاد به وجود وي و ارتباط او با اشخاص است، خواجه نصيرالدين طوسي وجود امام در دوران غيبت و بهره گيري مردم از ايشان را اين گونه مطرح كرده است: "در واقع امام زمان غيبت نكرده است، ايشان حضور واقعي دارند، غيبت از جانب ما است و اين به خاطر آن است كه آمادگي كامل براي ظهور نداريم."
سلمانيان سخنان خود را به بحث كربلا رسانده و ادامه داد: امام حسين(ع) معتقد است، عقل بشري نمي تواند با هوا و هوس مقابله كند. بشر نياز به آسمان دارد. از سوي ديگر ايشان قائل به معرفتي هستند كه از جانب خدا است، حال آنكه در كربلا شخصيت هايي هستند كه معرفت هاي تشخيص داده شده از جانب خود را بها مي دهند. عمر سعد در انتخاب جهنم و بهشت، تمييز داده كه انتخاب گندم و ملك ري بر ياري نمودن نوه رسول خدا اولي است و اين به معناي آن است كه به داده ها و معرفت خود بسنده كرده است.
اين استاد حوزه و دانشگاه افزود: نقطه ثقل عاشورا و غدير و زندگي اهل بيت(ع) در تسليم اراده خدا بودن است، معرفتي كه در اربعين و عاشورا نهفته است. اين است كه امام حسين(ع) و يارانش قبل از آنكه تسليم اراده خود باشند، تسليم اراده خدا بودند.
وي تاكيد كرد: امام(ع)، در مسير كوفه و در ديدار با افراد مختلف كه سعي داشتند، ايشان را از تصميم به سفر منصرف كنند، با اشاره به فرموده پيامبر(ص) كه "اي حسين، خدا ميخواهد كه تو كشته شوي"، بر تسليم اراده خدا بودن اشاره داشتند.
سلمانيان ادامه داد: به لحاظ عقل عادي و تجربي، شايد در نظر عده اي همراه كردن زن و فرزند در اين سفر كه عاقبت آن مشخص است، صحيح نباشد اما تسليم اراده خدا بودن چيزي جز اين است و اين با يافته هاي كانت در فلسفه كه بر معرفت و اراده فردي قائل است، متناقض است.
وي با اشاره به اينكه سخنان حضرت زينب(س) و امام سجاد(ع) كه بعد از عاشورا و در سفر به شام، آغاز شد بر تسليم اراده خدا بودن تاكيد داشت، گفت: اشكالي كه بر معاندان و دشمنان گرفته ميشود اين است كه آنها اراده خود را بر اراده خدا مقدم دانستند. امام چهارم در سخنانشان خود را فرزند كوثر و زمزم معرفي ميكنند تا به يزيد و اطرافيانش نشان دهند شما اهل بيت را كشتيد، افرادي كه بر اراده خدا تسليم بودند.
هر چه آن خسرو كند شيريني است
اين پژوهشگر حوزه و دانشگاه به اظهار پشيماني يزيد در مجلس شام با شنيدن سخنان حضرت زينب(س) اشاره و ابراز كرد: اگر زنان معيار برتري خود را به دوري و نزديكي با اين جمله عقيله بني هاشم قرار دهند، به حق به الگويي كامل دست يافته اند. ايشان بعد از عاشورا گفتند، "ما رايت الا جميلا" ، اين جمله نشان دهنده تسليم اراده خدا بودن و در مرحله بالاتر رسيدن به مقام رضايت است. هر چه آن خسرو كند شيريني است.
سلمانيان در پاسخ به اين سئوال كه چرا اين شهادتها در نگاه ايشان زيبا است، اظهار كرد: به گفته ايشان، خدا مي خواهد ما كشته شويم، تا ماموريت به نحو احسنت انجام شود، تا رسالت زينب گونه كه از بعد از شهادت امام حسين(ع) آغاز شده در دوران اسارت نيز دشمن را رسوا سازد. اين در واقع به همان موضوع اولي دانستن اراده خدا بر اراده خود باز مي گردد. در واقع معرفت آميخته با هوا و هوس نيست بلكه با ميزاني مانند وحي و قرآن اندازه گرفته مي شود.
كد خبر: 2201016
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۲ - ۱۳:۰۰
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]