واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: طلب 40.000.000.000 دلاري نفتي ايران از آسياييها
ديپلماسي روحاني در شرايطي توانسته موثرترين گام اساسي را براي بازگشت پول نفت به خزانه كشور بردارد كه يك سال پيش در همين موقع دولت حاضر بود نفت را در تهاتر با بي ارزشترين كالاها به كشورهاي خارجي بفروشد؛ مثال واضح اين موضوع فروش نفت به جاي واردات پشم احشام از نيكاراگوئه است.
در اين ميان اما معاون بينالملل وزير نفت در گفتوگو با بلومبرگ از آماده سازي ۴ يا ۵ بانك خارجي حتي بانكهاي اروپايي براي انتقال پول نفت ايران خبر داده است.
اين موضوع قادر به رفع بسياري از مشكلات توليد و صادرات نفت در ماههاي پيش رو است. زنگنه قصد دارد توليد نفت را تا 4 ميليون بشكه افزايش دهد كه اين امر به افزايش صادرات نفت منتهي ميشود.
با نگاهي به بودجه نيز ميتوان دريافت كه در حال حاضر كه قيمت 100 دلاري نفت با ريسك بالايي مواجه است كاهش ميزان صادرات نيز مشكل ديگري است كه ضرورت بازنگري در بسياري از موضوعات را گوشزد ميكند. بازگشت پول نفت موضوع ديگري است كه خوشبختانه زمينههاي آن در حال آمادهسازي است.
ايران قصد دارد در ماه آوريل قرارداد توليد نفت جديدي را به شركتهاي نفتي بينالمللي پيشنهاد كند. در اين بين به گفته ماجدي، يك كميته ايراني مامور مقايسه بندهاي قراردادهاي استفاده شده در ساير كشورهاي حوزه خليج فارس با قراردادهاي موجود است تا ايدههايي را از آنچه ما فكر ميكنيم و رقابتي و جذاب است به دست بياورند.
در اين بين چندي پيش يك عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با تسنيم از وصول ۲۰ ميليارد دلار از درآمدهاي نفتي سال گذشته و طي ۷ ماهه نخست امسال خبر داد و گفت: ايران طي اين هفت ماه روزانه ۹۳۵ هزار بشكه نفت با قيمت متوسط ۱۰۳ دلار فروخته است.
اين در حالي است كه در 7 ماهه نخست امسال بهطور متوسط روزانه 2 ميليون و 722 هزار بشكه نفت توليد شده كه ميزان صادرات روزانه نفت طي اين مدت 935 هزار بشكه بوده است. مجموع صادرات نفت ايران نيز طي تاريخ مورد بررسي 229 ميليون بشكه بوده است.
بر اين اساس در 7 ماهه اول امسال در مجموع 23 ميليارد و 587 ميليون دلار درآمد عايد كشور شده است. بر اين اساس تا پايان سال درآمد كشور به 40 ميليارد دلار خواهد رسيد.
درآمدهاي گازي بخش ديگري از مشكلات كشور است كه با توافقنامه ژنو بازگشت آنها عملي خواهد شد. در حال حاضر تركيه يكي از كشورهاي همسايه است كه با بهانه تحريمهاي نفتي از پرداخت مابه ازاي فروش نفت خودداري ميكند.
انتقال پول نفت هند نيز كه پيش از اين از طريقهالك بانك تركيه صورت ميگرفت، مدتي است متوقف شده و اخيرا بعد از توافق ژنو قرار شده انتقال پرداختهاي هند به ايران از سر گرفته شود.
هند در اواسط سال 2012 حدود 55 درصد بدهي نفتي خود را به ايران از طريقهالك بانك و به يورو و مابقي را به روپيه از طريق بانك «يوسياُ» در كلكته پرداخت ميكرد. اين در حالي است كه به رغم رفع تحريمها هنوز مشكلات انتقال پول به كشور به قوت خود باقي است.
خبرها حكايت از آن دارد كه در حال حاضر كره جنوبي 5 ميليارد و 560 ميليون دلار، ژاپن 5.5 ميليارد دلار، هند 3.5 ميليارد دلار پول نفت كشور را درحسابهاي خود ذخيره كرده اند. در چين نيز مبالغ قابل توجهي از پول نفت كشور بلوكه شده كه گفته ميشود حدود 22 ميليارد دلار است. پيش از اين رييس مجلس كشور به همراه هياتي از بخشهاي مختلف اقتصادي و صنعتي مانند ايميدرو جهت رايزني براي بازگشت مبالغ بلوكه شده نفت به اين كشور سفر كرده بودند.
در عين حال گفته ميشود مبلغ 2.4 ميليارد دلار از بدهي كشورهاي غربي نيز بابت خريد نفت از ايران به زودي به كشور بازخواهد گشت. البته آمريكا با بازپرداخت بدهي كشورهاي غربي به صورت قسطي موافقت كرده است.
با اين حساب كشور ما از طرفهاي تجاري خود در حدود 40 ميليارد دلار طلبكار است. با اين حال احتمالا بازگشت اين مبالغ به زودي كشور را با مازاد درآمد ارزي روبهرو خواهد كرد. مبلغي كه احتمالا به كشور بازگشت داده ميشود، به ميزان درآمد 9 ماهه نفتي كشور در سال 92 است.
منبع: دنياي اقتصاد
نظر شما:
------------
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]