تبلیغات
تبلیغات متنی
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راهاندازی کسبوکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وبسایت
بهترین دکتر پروتز سینه در تهران
محبوبترینها
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
بهترین ماساژورهای برقی برای دیسک کمر در بازار ایران
آفریقای جنوبی چگونه کشوری است؟
بهترین فروشگاه اینترنتی خرید کتاب زبان آلمانی: پیک زبان
با این روش ساده، فروش خود را چند برابر کنید (تستشده و 100٪ عملی)
سفر به بالی؛ جزیرهای که هرگز فراموش نخواهید کرد!
از بلیط تا تماشا؛ همه چیز درباره جشنواره فجر 1403
دلایل ممنوعیت استفاده از ظروف گیاهی در برخی کشورها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
خصوصیات نگین و سنگ های قیمتی از نگاه اسلام
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1860462154
![نمایش مجدد: غرب براي بالا ماندن قيمت نفت از پرونده هستهاي بهره ميگيرد/ تاكيد بر تدوين نقشه انرژي كشور refresh](https://vazeh.com/images/refresh.gif)
غرب براي بالا ماندن قيمت نفت از پرونده هستهاي بهره ميگيرد/ تاكيد بر تدوين نقشه انرژي كشور
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: غرب براي بالا ماندن قيمت نفت از پرونده هستهاي بهره ميگيرد/ تاكيد بر تدوين نقشه انرژي كشور
نشست تخصصي «اقتصاد سياسي استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي» در مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري و به رياست حسام الدين آشنا، مشاور فرهنگي رئيس جمهوري و رئيس اين مركز برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري مهر، مشروح مباحث مطرح شده در اين نشست تخصصي بدين شرح است:
۱· مقدمه
مركز بررسيهاي استراتژيك رياست جمهوري در راستاي اهداف و مأموريتهاي ذاتي خود، به بررسي مقولاتي كه در راستاي راهبردهاي ملي كشور مؤثر هستند اقدام ميكند. اين مركز وظيفه دارد اطلاعات، نقدها و تحليلهاي راهبردي درباره راهبردهاي ملي كشور را در اختيار رياست محترم جمهوري قرار دهد. پرونده هستهاي ايران كه در يك دهه گذشته عمدهترين چالش سياست خارجي بوده و عمدتاً از منظر سياسي مورد توجه قرار گرفته است. چالشهاي سياسي پرونده مانعي براي بررسي انرژي و صنعت هستهاي از نگاههاي ديگر شده است. ولي ميتوان از ابعاد ديگري نيز به انرژي هستهاي پرداخت. با توجه به اهميت و حساسيت موضوع، دومين نشست تخصصي مركز بررسيهاي استراتژيك رياست در تاريخ ۱۳۹۲/۸/۲۸ به بررسي «اقتصاد سياسي استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي» اختصاص يافته است. حاضران در اين نشست عبارت بودهاند از: دكتر حسامالدين آشنا (رياست مركز بررسيهاي استراتژيك رياست جمهوري)، دكتر محسن رناني (عضو هيئت علمي دانشگاه اصفهان)، دكتر بهزاد سلطاني (عضو هيئت علمي دانشگاه كاشان و مشاور در سازمان انرژي اتمي)، مهندس حميد اميرينيا (رئيس مركز همكاريهاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري)، دكتر مصطفي دينمحمدي (عضو هيئت علمي دانشگاه زنجان)، دكتر سيدعلي حسيني تاش (معاونت راهبردي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي)، دكتر محمود همتي (معاون فناوري و امور بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت)، دكتر مسعود درخشان (عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي)، دكتر غلامحسين حسنتاش (نايب رئيس و مدير اجرائي انجمن اقتصاد انرژي ايران)، مهندس مسعود عبدي (كارشناس دفتر همكاريهاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري)، مهندس صابر ميرزايي (معاون پژوهشي دفتر همكاريهاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري)، و دكتر محمد فاضلي (معاون پژوهشي مركز بررسيهاي استراتژيك).
در اين نشست برخي از مباحث مهم درخصوص رويكرد اقتصادي غرب به مسأله انرژي و جايگاه پرونده هستهاي در اين رويكرد، تحليل و ارزيابي اقتصادي انرژي و صنعت هستهاي، جايگاه انرژي هستهاي در نقشه و استراتژي تأمين پايدار انرژي كشور، و ملاحظات مربوط به سياست فناوري و سياست انرژي در كشور بررسي شده است. آنچه در ادامه آمده اصليترين محورهاي مباحثات اين نشست است. مباحث ذكر شده الزاماً بيانگر ديدگاههاي مركز بررسيهاي استراتژيك رياست جمهوري نيست، بلكه گزارشي از ديدگاههاي متخصصان حاضر در نشست است.
۲· رويكرد اصلي
يكي از مهمترين مباحث درخصوص استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي در ايران آن است كه صنعت و انرژي هستهاي عموماً از منظر سياسي بررسي شده و ضرورت دارد اين مسأله در چارچوب اقتصاد سياسي و ملاحظات مربوط به سياست فناوري و سياست انرژي كشور نيز اين مسأله ارزيابي شود. در چنين ارزيابياي، يك سؤال اساسي اين است كه اگر در فضايي كاملاً غيرسياسي و با ملاحظه شرايط عدم تحريم به صنعت و انرژي هستهاي بنگريم، تصميم درخصوص آينده اين صنعت چه خواهد بود؟
۲-۱· ديدگاه اقتصاد سياسي در مناقشه هستهاي
ديدگاههاي متفاوتي درباره اقتصاد سياسي مسأله هستهاي ايران وجود دارد. مسلطترين ديدگاه تأكيد دارد كه صنعت هستهاي پيشرفتي بزرگ به حساب ميآيد كه تأثيرات عميقي بر توسعه كشور بهجا خواهد گذارد. اين ديدگاه عليرغم همه انتقادات به توجيه اقتصادي صنعت و برق هستهاي، با جديت از ارزش اقتصادي صنعت و انرژي هستهاي دفاع ميكند.
ديدگاه مقابل تا آنجا پيش ميرود كه مسأله هستهاي را دامي براي توسعه ايران دانسته و آنرا با سياست غرب در قبال شوروي براي كند كردن توسعه و فروپاشي مقايسه ميكنند. برخي نيز معتقدند صنعت هستهاي در شمار تكنولوژيهاي خاص است كه اثرات انتشاري آن وسيع نيست و بهطور گسترده بر بهبود رشد اقتصادي تأثير نميگذارد.
در اين ميان، يك ديدگاه تأكيد دارد كه غرب خواهان قيمت بالاي نفت است و از ابزار مناقشه هستهاي براي رسيدن به اين هدف استفاده ميكند. بر اساس اين ديدگاه، رشد سرمايهگذاري در زمينه انرژيهاي نو بر اثر با صرفه شدن اين سرمايهگذاري تحت تأثير قيمتهاي بالاي نفت، الگوي تأمين انرژي در جهان را تغيير داده و به غرب قابليت ميدهد تا از نيازمندي خود به نفت موجود در كشورهاي اسلامي كاسته و از تمدن اسلامي عبور كند.
بر اساس ديدگاه سوم، غرب حل كردن سه مسأله پير شدن اقتصادهاي غربي، شوكهاي نفتي، و گرم شدن زمين را با دنبال كردن سياست قيمتهاي بالاي نفت پي ميگيرد. قيمتهاي بالاي نفت – البته در بازه قابل كنترل - سرمايهگذاري روي انرژيهاي نو را باصرفه ساخته و در ميانمدت به غرب امكان ميدهد از وابستگي استراتژيك خود به نفت بكاهد. در ضمن، قيمت بالاي هفتاد دلار براي هر بشكه نفت، سرمايهگذاري روي روشهاي غيرمرسوم استخراج نفت را نيز اقتصادي ميكند و صرفاً به تقويت انرژيهاي تجديدپذير نميانجامد.
اين ايده كه غرب از قيمتهاي بالاي نفت استقبال ميكند براي اكثريت حاضران در نشست قابل قبول است، و بر اين باورند كه غرب ضمن استفاده كردن از منافع قيمت بالاي نفت، با پروژه ايرانهراسي بخشي از زيان اقتصادي ناشي از قيمتهاي بالاي نفت را نيز در قالبهاي مختلف جبران ميكند. اما منتقدان معتقدند درخصوص نقش انرژيهاي نوين در جايگزيني نفت اغراق صورت ميگيرد و نفت كماكان تا ۱۰۰ سال آينده نيروي تأثيرگذار بر روابط اقتصادي و سياسي جهاني است. در ضمن، اين ايده كه پرونده هستهاي ايران ابزار غرب براي بالا نگه داشتن قيمت نفت است براي برخي پذيرفتني نيست، ولي قابل قبول است كه در مواقعي براي اين هدف بهكار گرفته شده است. همچنين، آمريكاييها حتي در صورت خودكفايي در انرژي – بر اثر افزايش توليد، استفاده از شيوههاي غيرمرسوم استخراج، و گسترش انرژيهاي تجديدپذير - براي ممانعت از حضور رقباي خود در منطقه خليج فارس و خاورميانه، راهبرد بيتوجهي به اين منطقه را در پيش نخواهند گرفت.
۲-۲· سياست تكنولوژي و سياست انرژي
در اين نشست تأكيد شده كه بايد ميان صنعت هستهاي و انرژي هستهاي تمايز قائل شد تا تصوير درستتري از راهبردهاي فعاليت در اين عرصه از تكنولوژي به دست آيد. در ضمن، بر اين ايده تأكيد ميشود كه صنعت و انرژي هستهاي – به مانند بقيه عرصههاي تكنولوژي و انرژي كشور – فاقد برنامه منسجم توسعه است. از اينرو مشخص داوري كردن درباره راهبرد كشور در قبال صنعت هستهاي نيز دشوار است. بر همين اساس، منتقدان بر فقدان صرفه اقتصادي استفاده از برق هستهاي تأكيد ميكنند و موافقان بر نبود داده و چارچوبهاي لازم براي ارزيابي اقتصادي تأكيد دارند.
اما نكته مهمي كه در اين نشست و بر اثر ورود به بحث كلي سياست انرژي و سياست تكنولوژي به آن پرداخته شده، آسيبشناسي بخش انرژي و فناوري كشور است. مسأله آن است كه كشور فاقد سياست تكنولوژي و سياست انرژي روشني است كه جايگاه همه فناوريها و انرژيها در آن مشخص شده باشد. براي مثال، اكثريت حاضران در نشست بر اين باورند كه در چارچوب سياست انرژي معقول براي كشور، مقابله با هدر رفتن انرژي اولويتي بيش از توسعه منابع جديد توليد انرژي دارد. همچنين در همين چارچوب استدلال ميشود كه رساندن شاخص شدت مصرف انرژي كشور به شاخص كشور هند كه عملكرد مناسبي نيز به حساب نميآيد، سبب ميشود روزانه ۱ ميليون بشكه معادل نفت خام صرفهجويي صورت گيرد.
فقدان سياست روشن و دقيق در عرصه تكنولوژي و انرژي سبب شده است پس از ۱۰۰ سال سرمايهگذاري در صنعت نفت، هنوز به تكنولوژي اين صنعت مسلط نشدهايم و تعداد حق ثبت اختراعهاي ايران در اين صنعت معدود باشد و كشورهايي كه تا سه دهه قبل سهمي در صنعت نفت جهان نداشتهاند، بر ايران پيشي بگيرند. از اينرو، ضروري است نقشه انرژي كشور تنظيم شود. بدون نقشه و سند راهبردي انرژي كشور، جايگاه فعاليتهاي تأمين انرژي در كشور مشخص نخواهد شد.
در محدوده چنين اسناد و نقشههايي ميتوان مزيتهاي نسبي گسترده در استفاده از انرژيهاي نوين را لحاظ كرد، و جايگاه تكنولوژي و انرژي هستهاي را نيز معين نمود. همچنين در چارچوب چنين سندي، ميتوان مخاطرات زيستمحيطي ناشي از صنعت و انرژي هستهاي – كه بالاخص بعد از حادثه فوكوشيما با جديت بيشتري لحاظ ميشود – را نيز مورد توجه قرار داد.
۳· جمعبندي
مباحث اساسي مطرح شده در اين نشست در محورهايي به شرح زير قابل جمعبندي است:
۱· غرب از قيمتهاي بالاي نفت تا اندازهاي و براي مدت زماني كه اقتصاد غرب قادر به تحمل آن باشد استقبال ميكند و قيمتهاي بالا عاملي براي درمان تدريجي برخي از مشكلات ساختاري اقتصاد و جامعه غرب است. بديهي است در چنين وضعيتي، بالا بودن قيمتها به كم شدن شكاف توسعهاي غرب و جهان در جال توسعه كمك نخواهد كرد.
۲· ممكن است از پرونده هستهاي ايران در مقاطعي براي بالا نگه داشتن قيمت نفت استفاده شده باشد، اما كاركرد ذاتي و اوليه آن چنين چيزي نيست. بيشتر مسائل امنيتي، نظامي، و ملاحظات استراتژيك منطقهاي و بينالمللي در اين مسأله دخيل هستند.
۳· تدوين سياست راهبردي كشور در زمينه تكنولوژي و تأمين انرژي ضروري است. تدوين چنين سياستهايي ميتواند ضمن روشن كردن افق تأمين انرژي، براي قدرتهاي طرف مذاكره در پرونده هستهاي شفافيتساز باشد.
۴· كشور به شدت از هدر رفتن انرژي، ناكارآمد بودن زيرساختهاي انتقال و مصرف انرژي، و فقدان سرمايهگذاري روي انرژيهاي تجديدپذير رنج ميبرد. اين در حالي است كه به دليل نبودن «سياست فناوري» و «سياست انرژي» روشن و تعريف شده، سرمايهگذاري مناسبي براي بهسازي زيرساختهاي توليد، انتقال و مصرف انرژي صورت نميگيرد و ارزش اقتصادي اين اقدامات شناسايي نشده است.
ضرورت دارد تا به صورت بينبخشي و با توان كارشناسي و دقت بالا، «سياست تكنولوژي» و «سياست انرژي» كشور تدوين شود. اين چنين سياستها و اسناد متناظر با آنها حتماً بايد شامل ملاحظات استراتژيك درخصوص مناسبات منطقهاي، و نقش استراتژيك انرژي در آينده انرژي جهان، و تحليل جايگاه ايران با توجه به جايگاه انرژي در آينده جهان و مسائل زيستمحيطي باشد.
كد خبر: 2200426
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۱ - ۱۱:۳۹
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]
صفحات پیشنهادی
يك استاد اقتصاد مطرح كردافزايش قيمت نفت با مناقشه هستهاي ايران و غرب/حركت به سمت انرژي خورشيدي
يك استاد اقتصاد مطرح كردافزايش قيمت نفت با مناقشه هستهاي ايران و غرب حركت به سمت انرژي خورشيدي يك استاد اقتصاد گفت مناقشه اتمي ايران را سبب افزايش قيمت نفت بيان كرد و گفت نظريه من اين بود كه با مناقشه اتمي ايران غرب قصد دارد قيمت نفت را افزايش دهد و طبيعي است با بالا رفتن قيمتآمريكا قيمت نفت را بالا برد
آمريكا قيمت نفت را بالا برد به گزارش بلومبرگ بهاي نفت خام در بازارهاي نيويورك و لندن با افزايش قيمت مواجه شد شنبه 30 آذر 1392مسكو: غرب هم ماندن بشار اسد در قدرت را ترجيح ميدهد/توافق هستهاي ژنو به هم نميخورد
مسكو غرب هم ماندن بشار اسد در قدرت را ترجيح ميدهد توافق هستهاي ژنو به هم نميخورد وزير خارجه روسيه گفته غرب هم ماندن بشار اسد رئيس جمهور سوريه در قدرت را به روي كار آمدن تروريستها ترجيح ميدهد به گزارش خبرگزاري فارس سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه گفت كه مقامات غربي بيش از پقیمت جهانی نفت بالا رفت
قیمت جهانی نفت بالا رفت بهای نفت در بازارهای جهانی امروز چهارشنبه پس از کاهش ذخایر نفت آمریکا برای سومین هفته متوالی و پیش از تصمیم بانک مرکزی ایران کشور مبنی بر توقف برنامه محرک اقتصادی در این کشور افزایش یافت آفتاب بهای نفت در بازارهای جهانی امروز چهارشنبه پس از کاهش ذخایر نقيمت جهاني نفت بالا رفت
قيمت جهاني نفت بالا رفت بهاي نفت در بازارهاي جهاني امروز چهارشنبه پس از كاهش ذخاير نفت آمريكا براي سومين هفته متوالي و پيش از تصميم بانك مركزي ايران كشور مبني بر توقف برنامه محرك اقتصادي در اين كشور افزايش يافت به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران ايسنا به نقل از بلومبرگ آمار موقيمت فروش نفت در لايحه بودجه بالا در نظر گرفته شده است
قيمت فروش نفت در لايحه بودجه بالا در نظر گرفته شده است نماينده مردم شهرستانهاي كنگاور صحنه و هرسين در مجلس شوراي اسلامي گفت بهتر بود قيمت فروش نفت در لايحه بودجه 93 كمتر در نظر گرفته مي شد به گزارش باشگاه خبرنگاران كرمانشاه حجت الاسلام وحيد احمدي با بيان اينكه بودجه امسال مقدامام جمعه بندر ريگ:غربيها در مورد پرونده هستهاي ايران خود را به خواب زدهاند
امام جمعه بندر ريگ غربيها در مورد پرونده هستهاي ايران خود را به خواب زدهاند امام جمعه بندر ريگ گفت آمريكا و غرب ميدانند كه ايران به دنبال سلاح هستهاي نيست ولي متأسفانه خود را به ناداني و خواب زدهاند و همچنان بر طبل تحريم ميكوبند به گزارش خبرگزاري فارس از بوشهر حجتالاسآمریکا قیمت نفت را بالا برد
آمریکا قیمت نفت را بالا برد به گزارش بلومبرگ بهای نفت خام در بازارهای نیویورک و لندن با افزایش قیمت مواجه شد به گزارش نامه نیوز بهای هر بشکه نفت امریکا موسوم به وست تگزاس اینترمدیت با افزایش نسبی 30 سنتی معادل 97 دلار و 73 سنت در هر بشکه معامله شد همچنین هر بشکه نفت برنت دریاتكذيب مسكوت ماندن تفحص از دانشگاه آزاد/ پرونده در مرحله تدوين گزارش نهايي است
تكذيب مسكوت ماندن تفحص از دانشگاه آزاد پرونده در مرحله تدوين گزارش نهايي است عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس با تكذيب اخباري مبني بر مسكوت ماندن غير رسمي پرونده تحقيق و تفحص از دانشگاه آزاد اسلامي٬ گفت مجلس نهم با جديت پيگير تحقيق وتفحص از دانشگاه آزاد بوده كه در اين زمينه هيوانگ يي در ديدار با شيمون پرز تاكيد كردچين از همه طرفهاي درگير در پرونده هستهاي ايران خواست به مسئوليتهاي خ
وانگ يي در ديدار با شيمون پرز تاكيد كردچين از همه طرفهاي درگير در پرونده هستهاي ايران خواست به مسئوليتهاي خود پايبند باشند وزير خارجه چين در ديدار با رئيس رژيم صهيونيستي از همه طرفهاي پرونده هستهاي ايران خواست به تعهدات و مسئوليتهاي خود پايبند باشند به گزارش خبرگزاري فارساستاندار آذربايجان غربي در ديدار با فعالان بخش صنعت، معدن و تجارت استان تاكيد كرد لزوم رفع موانع و مشكلات موجو
استاندار آذربايجان غربي در ديدار با فعالان بخش صنعت معدن و تجارت استان تاكيد كرد لزوم رفع موانع و مشكلات موجود سرمايهگذاري استان در كوتاهترين زمان اروميه - خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي استاندار آذربايجان غربي در اولين جلسه با مديران و مسئولان بخش صنعت و معدن و تعدادي از فعالابه مناسبت روز حمل و نقلنخستين اتوبوس مجهز به بالابر ويلچر در بيرجند به بهرهبرداري رسيد
به مناسبت روز حمل و نقلنخستين اتوبوس مجهز به بالابر ويلچر در بيرجند به بهرهبرداري رسيد به مناسبت روز حمل و نقل و با حضور استاندار خراسان جنوبي نخستين اتوبوس مجهز به بالابر ويلچر براي معلولان و جانبازان در بيرجند به بهرهبرداري رسيد به گزارش خبرگزاري فارس از بيرجند رئيس پارك علبازديد مدير عامل برق منطقه اي خوزستان از امور بهره برداري ناحيه غرب اهواز
بازديد مدير عامل برق منطقه اي خوزستان از امور بهره برداري ناحيه غرب اهواز اهواز-خبرنگار ابتكار-محمود جانقربان در اين برنامه ابتدا از پستهاي برق نورد مهزيار و شمالغرب اهواز بازديد نمود واز نزديك در جريان وضعيت وآمادگي اين مراكز قرار گرفت وي در ادامه با شركت در نشستي مشترك به ب-
گوناگون
پربازدیدترینها