واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اتخاذ رويكرد جديد در مشاركتهاي اجتماعي پايتخت
در جريان بررسي برنامه 5 ساله دوم شهرداري، در كميسيون اجتماعي و فرهنگي شوراي شهر صورت ميگيرد
در جلسه اين كميسيون كه اين روزها برنامه 5ساله دوم شهرداري تهران را در حوزه فرهنگي - اجتماعي بررسي ميكند، به برنامههاي مغفول مانده پرداخته شد. فاطمه دانشور، رئيس كميته اجتماعي شورا در اين خصوص به همشهري گفت: ما در اتاق بازرگاني با استفاده از ظرفيت بخشهاي خصوصي، شركتها و بنگاههاي اقتصادي توانستيم آنها را در كمك به مشكلات حوزههاي اجتماعي فعال كنيم. وي در پاسخ به اين سؤال كه اساسا مشاركت اجتماعي به چه مقولهاي گفته ميشود، اظهار داشت: «چنانچه بنگاههاي اقتصادي نگاه جامعهنگر داشته باشند و بخشي از سود خود را به جامعه برگردانند بسياري از مشكلات و آسيبهاي اجتماعي رفع ميشود. اين يعني همان مسئوليتپذيري اجتماعي و بايد فعالان اقتصادي بزرگ اين استراتژي را مدنظر قرار دهند.» اين عضو شهر تهران در ادامه عنوان كرد كه مسئوليتپذيري اجتماعي مقولهاي است كه در دنيا شناخته شده و حدوداً قدمت 30ساله دارد اما در كشور ما مفهوم نويي بهحساب ميآيد: «مسئوليتپذيري اجتماعي حتي در برخي كشورها وزارتخانهاي مستقل دارد و در برخي ديگر مانند هندوستان اساس آن وارد قوانين اساسي كشور شده است.» دانشور گفت: «حس مسئولانه در ثروتآفرينان بهتر است بهوجود آيد و علاوه بر اشتغالزايي بايد اين حس مسئولانه نيز شكل بگيرد تا بنگاههاي اقتصادي بهتر به ياري جامعه بيايند. بهعنوان مثل يكخودروساز ميتواند در ازاي خودرويي كه توليد ميكند و باعث آلودگي هواي شهر ميشود، با توجه به مسئوليت اجتماعي خود مثلا يكپارك احداث كند.» رئيس كميته اجتماعي شورا در اين رابطه كه مسئوليتپذيري اجتماعي در برنامه 5ساله دوم شهرداري تهران چطور ديده شده است، بيان كرد: «مدل اين مقوله طراحي شده و آماده مطرح شدن در شوراست تا شهرداري تهران را با كمك بخش خصوصي در مسئوليتپذيري اجتماعي پيشتاز كنيم.»
به گفته دانشور در بحث زير ساخت مشاركتهاي اجتماعي بايد به مقوله مشاركت حداكثري مردم در بحثهاي اجتماعي پرداخته شود كه اين خود نيازمند رسانه محلي يا شوراي محلات قوي است تا مردم را نسبت به موضوعات اجتماعي آگاه كنند. وي همچنين با اشاره به اينكه اقليتهاي مذهبي نيز جزو شهروندان محسوب ميشوند، تصريح كرد: بايد خواستههاي اين قشر از افراد جامعه نيز توسط خود آنها احصا و در برنامه دوم گنجانده شود. رئيس كميته اجتماعي شوراي شهر تهران با اشاره به اينكه داشتن الگوي ايراني - مذهبي در اجراي برنامههاي فرهنگي جزو الزامات برنامههاي بلندمدت است، اظهار داشت: در اجراي برنامههاي فرهنگي، وزن برنامههاي ايراني و ملي كم است، بنابراين بهتر است كه در برنامهها به آيينهاي ملي و ايراني هم كه داراي ارزش بالايي هستند و به مردم عزت و هويت تاريخي و فرهنگي ميدهند اهميت داده شود.
رئيس كميسيون اجتماعي و فرهنگي شوراي اسلامي شهر تهران نيز به همشهري گفت: «بحث مسئوليتپذيري به سازمانهاي مردم نهاد، سمنها و شوارياري در مديريت شهري برميگردد. در برنامه 5ساله اول شهرداري تهران در مورد برنامه فرهنگي به نقطهاي رسيد و حال بايد در برنامه 5ساله دوم كه از سال 93آغاز ميشود اين موضوع نيز مدنظر قرار بگيرد و به نقطهاي مطلوب برسيم.» حجتالاسلام والمسلمين عبدالمقيم ناصحي با بيان اينكه در برنامه 5ساله شهرداري تهران با توجه به نيازهاي جامعه بايد به موضوعات فرهنگ شهر و مسائل فرهنگي و اجتماعي پرداخت، افزود: «اينكه بگويم برنامهاي درخصوص مسائل فرهنگي - اجتماعي از سوي شهرداري مغفول مانده درست نيست. به هرحال سازمانها، نهادها و ارگانهاي ديگري هم هستند كه در زمينه موضوعات فرهنگي - اجتماعي شهري موظف به همكاري هستند. آن اندازه كه سهم شهرداري و شوراي شهر بوده، كار پيش رفته است.»
اين عضو شوراي شهر تهران البته اشاره كرد كه بايد به همان اندازه كه به كالبد شهر از نظر عمراني، زيبايي، حملونقل و... توجه ميشود به همان اندازه هم به روح شهر يعني مسائل فرهنگي توجه شود. وي مسئله حوزه ديني در مسائل ديني را پراهميت و ويژه خواند و افزود: «چنانچه مردم به وظايف شرعي خود آگاه شوند، ميزان سرقت، قتل، جرم و درمجموع آسيبهاي اجتماعي در جامعه كاهش چشمگيري مييابد.»
عبدالمقيم ناصحي رئيس كميسيون فرهنگي شوراي شهر تهران نيز با اشاره به ارائه گزارش عملكرد برنامه اول شهرداري در جلسه شوراي شهر تهران، گفت: در اين گزارش به شاخصها اشارهاي نشد و آمار و ارقام دقيقي از ميزان عملكرد بيان نشد.
محمدهادي ايازي معاون اجتماعي شهرداري تهران نيز كه در اين جلسه حضور داشت با اشاره به اينكه اگر بخواهيم ريز مطالب را در تكاليف برنامه بگنجانيم حجم برنامه بسيار بالا خواهد رفت، افزود: هرچه تكاليف روشنتر باشد در حوزه اجرايي كار روانتر خواهد شد. ايازي اضافه كرد: در تكاليف برنامه يكسري موضوعات وجود دارد كه ميبايستي كميت آنها مشخص شود تا قابل اندازهگيري باشند چراكه اگر اين موضوعات بهطور كلي ديده شوند ديگر كميتبردار نخواهند بود. وي همچنين با اشاره به اينكه معاونت اجتماعي موضوعات كميت بردار را در برنامه با عدد و رقم گنجانده است، گفت: انتظارم از اعضاي كميسيون فرهنگي نيز اين است كه موضوعاتي كه بهنظر شما كميتبردار و قابل احصا هستند را در برنامه اضافه كنند.
احمد حكيميپور عضو كميسيون فرهنگي شوراي شهر تهران نيز با اشاره به اينكه برنامهريزي در حوزه مسائل اجتماعي زمانبر است، گفت: در تدوين برنامه دوم دقت را فداي سرعت نكنيم و بهتر است برنامه دوم با برنامه اول مقايسه شود و موضوعات تكراري آن خارج شود. به گفته حكيمي پور تهران ويترين ايران است و شامل جمع خرده فرهنگها ميشود كه بايد در اين برنامه جهت همگرايي اين خرده فرهنگها با حفظ هويت فرهنگي برنامهريزي كنيم.
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]