واضح آرشیو وب فارسی:مهر: "آيين همآوايي" به خطه جنوب رسيد/ عزاداري محرم به روايت فرهاد ورهرام
فرهاد ورهرام در مجموعه مستندهاي "آيين همآوايي" مستندي درباره مداحيهاي اصيل و مراسم عزاداري ويژه محرم در خطه جنوب ساخت كه اين روزها در مرحله تدوين قرار دارد.
فرهاد ورهرام مستندساز مطرح سينماي ايران درباره ساخت مستندي از مجموعه "آيين همآوايي" به خبرنگار مهر گفت: اين مجموعه در ارتباط با سنت مداحي و آيينهاي ويژه محرم در سراسر كشور است كه متاسفانه اين سنتها در حال فراموش شدن است. من در اين مستند به سراغ خطه جنوب رفتم و عزاداري و مداحيهاي اين منطقه را به تصوير كشيدم.
وي افزود: تمام تصويربرداري اين مستند كه هنوز عنواني براي آن انتخاب نكردم در دهه اول محرم در جنوب ايران انجام شده است. در اين مستند 70 دقيقهاي ما با مداحاني كه در اين عرصه فعاليت ميكنند مصاحبه كرديم و البته اجراهاي آنها را در حسينيهها و تكايا به تصوير كشيديم. بيشتر اين مداحيها با لهجه عربي و يا دزفولي و بوشهري بودند. البته ما از آنها خواستيم همين اشعار و مداحيها را در مراسم اجرا كنند تا ما با تصاويري كه مي گيريم به يك ساختار مونتاژي برسيم.
ورهرام با اشاره به اينكه در كنار اين موضوع حاشيههاي مراسم عزاداري در شهرهاي مختلف جنوب كشور و همچنين در بين عربها تصوير شده است، بيان كرد: در اين مستند بوشهريها با فرهنگهاي خود ديده ميشوند و در بخشي ديگر از اين تصاوير به تعزيهها و شبيهخوانيهايي ارتباط دارد كه در برخي ديگر از شهرهاي جنوب كشور برگزار ميشود. البته تعزيهخواني بين عربها، بوشهريها و دزفوليها كاملا متفاوت است، به طور نمونه در شهري بين شوش و شوشتر يك شهر تازهاي وجود دارد به نام حر كه تعزيه خاصي در آن برگزار مي شود و ما اين مراسم را تصويربرداري كرديم.
كارگردان مستند "سياهان جنوب" عنوان كرد: البته يك مراسم خاص عزاداري در دزفول نيز يكي ديگر از بخش هاي اين مستند به شمار مي رود. يا به طور نمونه برداشتن عَلم نيز يكي ديگر از مراسم عزاداري است كه در اين منطقه انجام مي شود. همچنين در خيابانها نيز در پيشواز از محرم، مردم مراسم ويژهاي برگزار ميكنند كه آن را هم نمايش دادهايم.
وي تاكيد كرد: سفارشدهنده اين مجموعه با اهدافي همچون تمركز بر مداحي هاي اصيلي كه هم اكنون در حال كمرنگ شدن است به سراغ ساخت اين مجموعه رفته تا بتواند اين سنت قديمي را حفظ كند. از همينرو در 10 منطقه ايران اين مستندها در دهه اول محرم ساخته شده است.
ورهرام درباره انتخاب خطه جنوب براي نمايش اين آيينها و رسوم در مستندش توضيح داد: من مراسمهاي محرم را در تمام مناطق ايران ديدهام اما براي اين مجموعه در ابتدا خواستم كه تمامي مستندسازان انتخابهاي خود را انجام دهند چرا كه برخي از آنها بر اساس علاقه خود و يا مستندسازان ديگر به دليل اينكه اهل آن منطقه بودند به سراغ ساخت اين فيلم ها رفتند. در انتها نيز من خطه جنوب را انتخاب كردم.
اين پژوهشگر در پايان بيان كرد: عزاداري محرم و صفر در خطه جنوب تنوع بسياري دارد و مردم قومهاي مختلف در شهرهاي آن منطقه با توجه به فرهنگشان مراسمهاي ويژهاي برگزار ميكنند و اين مسايل براي من قابل توجه بود. اين مستند كه هنوز نام آن را انتخاب نكردهام هم اكنون توسط شهروز توكل در مرحله تدوين قرار دارد و تا اواسط اسفند ماه آماده نمايش خواهد شد.
هر قسمت از اين مجموعه به تهيهكنندگي مونا زندي كه به مراسم آييني ويژه محرم در شهرها و قومهاي مختلف ميپردازد توسط يك كارگردان ساخته شده است كه البته مونا زندي به غير از تهيهكنندگي كارگرداني يكي از قسمتها را هم برعهده دارد.
كارگردانان بخشهاي مختلف عبارتند از فرهاد ورهرام (خطه جنوب)، مجيد برزگر (تهران)، بابك بهداد (گيلان)، حسن نقاشي (يزد)، محسن استاد علي (خراسان)، شهروز توكل (اصفهان)، مازيار مشتاقگوهري (سيستان و بلوچستان)، مهدي باقري (گرگان)، يونس مقدم (آذربايجان) و مونا زندي (لرستان).
زمان تقريبي هر قسمت حدود 80 دقيقه است كه به طور مجزا و در نهايت با يك بستهبندي 10 قسمتي در قالب يك مجموعه وارد شبكه نمايش خانگي ميشود.
كد خبر: 2200131
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۱ - ۰۹:۵۳
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]