واضح آرشیو وب فارسی:ايران: گزارش تحليلي ايران از تغييرات جبهه پيروان خط امام و رهبري تكاپوي سياسي جانشينان عسگر اولادي
هفته گذشته يكي از بزرگترين تشكلهاي اصولگرايان شاهد تغييرات تشكيلاتي در سطوح رهبري خود بود. محمدرضا باهنر، نايب رئيس مجلس و دبيركل جامعه اسلامي مهندسين به عنوان دبيركل جبهه پايداري بر صندلياي نشست كه سابق بر او حبيبالله عسگراولادي بر آن جاي داشت.
عسگراولادي عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام و از اعضاي شوراي مركزي حزب مؤتلفه اسلامي بود كه يكي از پدران معنوي جريان اصولگراي سنتي به شمار ميآمد. مشي او در سياستورزي و التزام به نظام و ارزشهاي اخلاقي در رقابتهاي جناحي، او را مورد وثوق رقباي اصلاحطلب و ساير گروههاي سياسي ساخته بود. اوج اين محبوبيت در مراسم خاكسپاري او به ظهور رسيد؛ آنجا كه حضور چهرههاي اصلاحطلب و معتدل در مراسم بدرقه پير مؤتلفه با اصولگرايان برابري ميكرد. هرچند مواضع يك سال پاياني حيات عسگراولادي درباره نامزدهاي معترض به انتخابات 88 اعتراض اصولگرايان تندرو را به دنبال داشت و كار به آنجا رسيد كه پدر معنوي اصولگرايان حجت را بر فرزندان ناراضي خود تمام كرد و گفت اگر حضورش براي آنها گران است، از ميان آنها ميرود.
درگذشت عسگراولادي براي احزابي كه زير چتر جبهه موسوم به ائتلاف خط امام و رهبري فعاليت ميكردند، باعث شد سؤالهاي جدي پيرامون جانشيني و مشي جبهه پيروان مطرح شود. اين كه آيا تغييرات در رأس اين تشكل، رويكرد جبهه پيروان را تغيير خواهد داد يا نه؟ سؤالي بود كه هفته گذشته تا حدي پاسخ خود را گرفت.
در نخستين روزهاي پس از درگذشت عسگراولادي، از افرادي چون علي اكبر ناطق نوري به عنوان كانديداي رياست جبهه پيروان نام برده شد و برادر وي نيز خبر داد كه در رأيگيري دروني اين تشكل، نظر اعضا بر رياست ناطق دلالت داشت. اما محمدرضا باهنر- كه به طور موقت جانشين عسگراولادي شده بود- اعلام كرد چون ناطق نوري اين پيشنهاد را نميپذيرد، او هم اين گزينه را مطرح نميكند. نام ناطق نوري در شرايطي درميان اصولگرايان سنتي مطرح شد كه همزمان احتمال اجماع اصلاحطلبان در انتخابات آتي به سر ليستي ناطق نوري قوت گرفت.اين اتفاق برخي اصولگرايان را به اين صرافت انداخت كه در نخستين يارگيري براي انتخابات مجلس، ناطق را در اين تشكل ماندگار كنند.
اما اين خواسته عقيم ماند. چون اعلام شد دبير جبهه پيروان، بايد حتماً از خود اعضا باشد و از آنجا كه ناطق نوري دبيركل هيچ حزبي نيست؛ لذا به لحاظ اساسنامه امكان حضور او در رأس جبهه مطرح نيست. استدلالي كه چندان قانع كننده به نظر نميرسيد؛ چرا كه محمدرضا باهنر در انتخابات دور پيشين مجلس، محمدمهدي زاهدي همشهري خود و وزير علوم دولت قبل را به عنوان يكي از اعضاي جامعه اسلامي مهندسين وارد ليست انتخاباتي كرد. زاهدي برخلاف اساسنامه جامعه اسلامي مهندسين، مهندس نبود اما با تغيير كوچك در اساسنامه نامش ميان اعضا گنجانده شد و از سوي اين تشكل به مجلس راه يافت. از اين رو بود كه به نظر برخي، تغيير در اساسنامه ميتوانست راه را بر حضور ناطق نوري باز كند، اما اين گونه نشد.
بنا به اعلام سخنگو و شوراي مركزي جبهه پيروان زعماي اين تشكل، انتخاب دبيركل جديد را تا مراسم چهلم عسگراولادي به تعويق انداختند و در نهايت به اين نتيجه رسيدند كه علاوه بر انتخاب دبيركل، تغييرات ساختارياي نيز اعمال كنند. اين چنين شد كه به جاي دو نايب رئيس، سه نايب رئيس انتخاب شدند و هيأت رئيسه بزرگتر شد. در زمان دبيركلي عسگر اولادي، نايب رئيس محمدرضا باهنر، دبير جامعه اسلامي مهندسين بود ولي در دوره جديد دبيركلي از اختيار مؤتلفه بيرون آمد و به جامعه اسلامي مهندسين رسيد. اما اسدالله بادامچيان از اعضاي مؤتلفه نايب رئيس اول شد و ابوترابي فرد و محسن كوهكن به عنوان نايب رئيس دوم و سوم انتخاب شدند.
اما اين تنها تغييرات جبهه پيروان نبود، چرا كه محمدرضا باهنر در نشست مطبوعاتي كه چند روز بعد از انتخابش برگزار شد، با انتقاد تلويحي از مشي پيشين جبهه پيروان، نويد تغييرات ديگر را داد. به اعتقاد او محدود شدن فعاليت جبهه پيروان به ايام انتخابات مطلوب نيست و لذا جبهه به سوي حزبي شدن خواهد رفت و در گام اول گسترش امكانات مادي و حقوقي جبهه پيروان در دستور كار قرار خواهد گرفت.
باهنر با طرح اين كه جبهه پيروان حتي يك متر زمين در اختيار ندارد يا اعضاي آن حقوقي هستند و نه حقيقي، از آن تريبون به اعضا پيشنهاد كرد كه بخشي از اختيارات حقوقي خود را به هيات رئيسه جبهه پيروان منتقل كنند. پيشنهادي كه هنوز پاسخي از سوي احزاب 14 گانه جبهه پيروان نگرفته است يا اگر پاسخي داشته، در سطح رسانهها مطرح نشده است. اما در هر صورت به اين سؤال كه آيا جبهه در مشي خود تغيير خواهد داد يا نه، جواب داد. چه، باهنر با خبر افزايش و گسترش فعاليت جبهه در دوره جديد به اين پرسش پاسخ مثبت داد. رويكردي كه براي برخي يادآور تلاشهاي باهنر براي تشكيل حزب فراگير اصولگرايان بود و اين پرسش را مطرح كرد كه آيا باهنر قصد دارد در رأس جبهه پيروان به رؤياي خود جامه عمل بپوشاند و اصولگرايان را زير يك چتر جمع كند؟
اما برخي ناظران به موازات فعاليتهاي جديد او پرسشهاي ديگري مطرح ميكنند. اين كه شايد براي احزاب جبهه پيروان محور قرار گرفتن اين تشكل در ميان اصولگرايان مطلوب باشد، اما آيا ديگر تشكلهاي اصولگرا چون جبهه پايداري حاضر ميشوند زعامت يا حداقل پيشگامي باهنر را در يكدست كردن جناح راست بپذيرند؟ آن هم در شرايطي كه نگاه وي با اعضاي برخي تشكلهاي اصولگرايان از جمله جبهه پايداري زاويه معناداري دارد. اما پيش از همه واكنش اعضاي جبهه پيروان به تصميمات جديد دبيركل- كه چه به لحاظ سني و چه نفوذ با سلف خود متفاوت است- اهميت دارد. حال بايد منتظر ماند و ديد اعضاي 14 گانه جبهه پيروان تا چه حد با خواستههاي باهنر همسو هستند و آيا او را در انديشه حزب فراگير ياري خواهند داد يا نه؟
يکشنبه 1 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]