واضح آرشیو وب فارسی:فارس: يلداي امسال با بوي اربعين عجين شده استگره گيسوان سياه يلدا بر روشنايي سحر
يلدا دختر اسطورهاي ايران زمين با چتر سپيد برف به قدمت ايراني بودنمان در راه است، يلداي جاودان به بلنداي زلف خوبرويان آمده تا پاياني بر شبهاي دوري و فراق باشد.
به گزارش خبرگزاري فارس از اصفهان، يلدا عروس برفي ايران زمين دوباره از صندوقچه خاطرات قديمي و كهنه بيرون آمده است تا خودي بنماياند، يلدا با لباس بارانيش با عطري از سرزندگي و بهار و با سبد ميوههاي تابستاني دوباره ميهمان ايرانيان شده است.
يلدا دختر اسطورهاي ايران زمين، با چتر سپيد برف به قدمت ايراني بودنمان در راه است، يلداي جاودان به بلنداي زلف خوبرويان آمده تا پاياني بر شبهاي دوري و فراق باشد.
در معني اين شب طولاني و دراز سخنها بسيار گفتهاند و آن را با نامهايي چون يلدا و چله ميخوانند، يلدا و جشنهايي كه در اين شب برگزار ميشود سنتي باستاني است كه از پيشينيان به يادگار مانده است و در ريشهيابي آن حرف و سخن بسيار است، يلداي ايراني در نقاط مختلف ايران زمين به شيوهها و سنتهاي مختلفي برگزار ميشود.
اصفهان نيز كه در قلب ايران قرار دارد، گنجينهاي از آداب و رسوم و فرهنگهاي ايران زمين در شهر آب و آيينه به قوت خود باقي است.
يلدا شب اول زمستان و شب آخر پاييز است كه معمولا در اين شب به جشن و شادي پرداخته ميشود، شب زندهداري، يلدا به معني مقاومت در برابر تاريكي و جهل است كه گذشتگان با شبنشيني در برابر تاريكي و پيروزي بر آن شب را با قصههاي دلنشين براي اعضاي خانواده سحر ميكردند.
خانوادهها گرد هم جمع ميشوند و در اين شب به قصهها و اشعار بزرگان خانواده گوش ميسپارند تا با بهره از اين گفتار و پندآموزي از آن شب يلدا را به پايان برند.
در شب يلدا انواع ميوهها بر سر سفره قرار ميگيرد، اما مردم ميوههاي تر و خشكبار بهخصوص ميوههاي تازه از جمله هندوانه و انار را بر سر سفرهها ميآورند تا بدين ترتيب سمبلهاي يلدا را زنده نگه دارند.
به عنوان مثال هندوانه در شب يلدا به معني نجات يافتن از گرماي تابستان نيز هست و اگر كسي در اين شب از هندوانه استفاده كند، از آسيب گرماي سوزان تابستان در امان خواهد ماند.
ماندگاري شب يلدا و حفظ آن در فرهنگ كشورهاي حوزه آريايي، نقش سمبليك دارد و شب در اين فرهنگ به معناي خاموشي و تيرگي و فراموشي است كه براي رهايي از آن بايد شب يلدا را بيدار ماند و از خواب پرهيز كرد تا خويش را از غفلتزدگي نجات دهند.
شاهنامه خواني نيز در اين شب مرسوم است شب زنده داري، قصه گفتن و شعر خواندن در اين شب، تلاش و مقاومت در برابر سياهي، تاريكي، جهل و بيخردي است كه در زندگي امروزي بشريت نيز ميتواند نقش عمده و پيام اميدبخش داشته باشد.
يلدا دوباره از راه رسيد، اگر چه آداب و رسوم آن قدري با تجملات آميخته شده است، اما بسياري از سنتهاي ايراني آن كه ريشه در اسلام دارد، همچون صله ارحام به قوت خود باقي است.
البته يادمان هم باشد كه در اين شب يلدايمان بوي اربعين بدهد و به ياد دردانههاي حسين مظلوم كمي تفكرمان كربلايي باشد.
انتهاي پيام/63019/ب۳۰
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]