واضح آرشیو وب فارسی:مهر: فرصت طلايي براي توسعه فضاهاي سبز و تفرجگاه هاي گرگان/ صيانت از عرصه هاي طبيعي در اولويت باشد
گرگان - خبرگزاري مهر: بهبود منظر شهري، كاركرد اجتماعي و بازدهي اكولوژيكي 3 نقش مهم فضاهاي سبز در شهرهاي امروزي است و كاربري هاي سبز را زماني مي توان فضاي سبز شهري ناميد كه علاوه بر زيباسازي، اثربخشي اكولوژيك و برآيندهاي مثبت اجتماعي را نيز به همراه داشته باشند.
به گزارش خبرنگارمهر، شهر گرگان نيز اگرچه شهري سرسبز و برخوردار از مواهب طبيعي به شمار مي رود، اما براساس شواهد موجود، سرانه و ميزان فضاي سبز عمومي در گرگان از سرانه متداول كشوري و استانداردهاي جهاني پايين تر است و خلا وجود پارك هاي بزرگ شهري در محدوده و حريم شهر گرگان به شدت احساس مي شود.
چندي پيش، بخش قابل توجهي از عرصه هاي جنگلي پيرامون و حريم شهر گرگان به شهرداري واگذار شد و حالا شهرداري گرگان علاوه بر وظيفه سنگين صيانت از اين عرصه هاي طبيعي و تنفس گاه هاي حريم شهر گرگان، بايد براي جبران كمبودهاي مربوط به فضاهاي سبز و تفريحي، طرح ها و برنامه هايي اساسي را پايه گذاري كند.
واگذاري يك هزار و 56 هكتار از عرصه هاي جنگلي به شهرداري گرگان
بر اساس بند «ج» ماده 147 برنامه پنجم توسعه، سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري به نمايندگي از وزارت جهادكشاورزي موظف شده است در سال اول اجراي برنامه 5 ساله كشور، مناقصه، مديريت، ساخت، نگهداري، توسعه و بهره برداري پارك هاي جنگلي، مراتع قابل درختكاري و نهالستان هاي متروكه را كه در محدوده و حريم شهرها قرار دارند با حفظ مالكيت دولت، بدون دريافت حقوق مالكانه و بدون تشريفات به شهرداري ها واگذار كند. برهمين اساس حدود يك هزار و 56 هكتار از عرصه هاي جنگلي گرگان براي تبديل به پارك و فضاي تفرجگاهي در اختيار شهرداري گرگان قرار گرفته است و اكنون فرصتي طلايي براي ارتقا و توسعه فضاهاي سبز شهري و تفرجگاهي فراهم شده است.
معاون اداري مالي شهرداري گرگان درباره واگذاري فضاهاي سبز پيرامون شهر مي گويد: با پيگيريهاي به عمل آمده از اوايل سال 1390 و از طريق اداره كل منابع طبيعي استان و ارزيابي استعداد اراضي منابع ملي واقع در محدوده حريم شهر از سوي مشاوران و متخصصان نهايتا چهار نقطه در محدوده مورد نظر براي استفاده تفرجگاهي معرفي شد.
«هادي نادري» مي گويد: 602 هكتار در منطقه ناهارخوران، 185 هكتار در النگدره، 200 هكتار از اراضي هزارپيچ و 69 هكتار منطقه جنگلي واقع در ضلع غرب محور صياد شيرازي به شهرداري گرگان واگذار شده است.
وي ادامه مي دهد: براي ناهارخوران و هزار پيچ نيز طرح تهيه شده و پس از تاييد در كميته فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان به شوراي عالي جنگل و مرتع ارسال شده و براي منطقه ضلع غرب بولوار شهيد صياد شيرازي نيز طرح از سوي مشاور تهيه شده است كه بايد به تصويب نهايي برسد.
نادري تاكيد مي كند: طرحهاي مذكور براساس منطقه بندي هفتگانه شامل منطقه تفرجگاهي با تراكم بالا، منطقه تفرجگاهي معمولي، منطقه تفرجگاهي با محيط زيست طبيعي، منطقه منحصربهفرد، منطقه حفاظتي، منطقه فرهنگي و تاريخي و منطقه بازسازي با تشريح عمومي آنها تهيه شده است.
پارك جنگلي النگدره متحول مي شود
به گفته مديران شهرداري گرگان پارك جنگلي النگدره نيز به زودي با تهيه و اجراي طرح جديد متحول مي شود. مديرعامل سازمان پارك ها و فضاي سبز شهرداري گرگان مي گويد: پارك جنگلي النگدره داراي طرح مديريتي و گردشگري است و در گذشته به طور اماني از سوي اداره كل منابع طبيعي استان مديريت مي شد و اكنون سال نهم اجراي اين طرح است و 1 سال ديگر تا پايان طرح 10 ساله اي كه اداره كل منابع طبيعي تهيه كرده بود، باقي مانده است كه پس از پايان دوره زماني طرح موجود، طرح مديريتي، حفاظتي و گردشگري جديد براي النگدره اجرا خواهد شد.
«موسي الرضا صفري» مي گويد: طرحي را كه شهرداري گرگان براي توسعه گردشگري در النگدره تهيه مي كند بايد پس از انجام بررسي هاي لازم در كميته فني از سوي اداره كل منابع طبيعي استان نيز تاييد شود.
وي مي افزايد: در اين طرح، امكانات مناسبي چون پاركينگ طبقاتي، باغ پرندگان و قطار برقي را براي النگدره پيش بيني كرده ايم.
صفري تصريح مي كند: اگر طرح گردشگري النگدره تصويب و اجرايي شود يك تحول جدي در اين پارك جنگلي رخ خواهد داد و شهروندان و گردشگران پس از آن، اين جنگل را به عنوان منطقه نمونه گردشگري خواهند شناخت.
النگدره؛ ميراث طبيعي چند هزار ساله
كارشناسان، پارك جنگلي النگ دره را گنجينه تاريخ طبيعي مي دانند. يك استاد محيط زيست دانشگاه مي گويد: پوشش جنگلي هيركاني جزو قديمي ترين پوشش هاي جنگلي دنيا است كه در ايران فقط در شمال كشور باقي مانده است و متاسفانه روز به روز كمتر مي شود و چيزي در حدود 9 هزارم از گستره جنگل هاي شمال كشور در النگ دره جاي گرفته است و داراي قدمت و عمر چند هزار ساله است؛ وقتي به پارك جنگلي النگدره مي رويم، در حقيقت به بخش كوچكي از اكوسيستم يكي از كهنسال ترين جنگل هاي دنيا گام گذاشته ايم و كمتر جايي در ايران را مي توان يافت كه درست در نزديكي شهر، باغي طبيعي با هزاران سال پيشينه وجود داشته باشد.
دكتر «مزدك دربيكي» مي افزايد: بخشي از ميراث طبيعي دنيا در اين منطقه نهفته است و به يقين خيلي از شهروندان گرگاني اين موضوع را نمي دانند. هرچند النگدره از مشكلات زيادي رنج مي برد كه بخشي از اين مشكلات مربوط به آلودگي ها و فشارهاي تفرجي است و بخشي ديگر، مديريت نامناسب و نابودي اكوسيستم اما هنوز هم مي توان كارهايي براي نجات اين ميراث طبيعي انجام داد و بي شك حفاظت و صيانت از اين نعمت خدادادي بايد با حساسيت ويژه اي انجام شود.
تجربه ناهارخوران، در النگدره و هزارپيچ تكرار نشود
در اواسط دهه 70، مديريت 168 هكتار از پارك طبيعت ناهارخوران به شهرداري گرگان واگذار شد و شهرداري و بخش خصوصي نيز با ايجاد امكانات تفريحي، رفاهي و اقامتي، زمينه لازم را براي رونق گردشگري در ناهارخوران فراهم كردند؛ اما در سال هاي اخير، محيط طبيعي ناهارخوران به دليل ساخت و سازهاي غيراصولي متعدد آسيب ديده است؛ به همين دليل شهرداري گرگان پس از تحويل گرفتن پارك جنگلي النگدره، هزارپيچ و محدوده جنگلي ضلع غرب بولوار شهيد صياد شيرازي، علاوه بر اجراي طرح هاي مختلف مربوط به توسعه گردشگري، بايد با نظارت دقيق، حفاظت از محيط طبيعي اين عرصه ها را نيز در اولويت قرار دهد و با قاطعيت در برابر زمين خواران، سودجويان و تخريب كنندگان عرصه هاي طبيعي ايستادگي كند تا علاوه بر بهره مندي پايدار و مداوم نسل حاضر، اين گنجينه هاي طبيعي ارزشمند براي نسل هاي آينده نيز باقي بماند و اصل مهم توسعه همگام با حفاظت به طور دقيق رعايت شود.
اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري به وظيفه قانوني اش عمل كند
در اين ميان، بايد پرسيد كه اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي گلستان براي توسعه گردشگري طبيعي در گرگان چه اقداماتي را انجام خواهد داد و چگونه به وظيفه قانوني خود عمل خواهد كرد؟ در سال هاي گذشته بخش قابل توجهي از طرح ها و برنامه هاي مربوط به گردشگري در محور ناهارخوران از سوي شهرداري گرگان اجرا شده است. به جرات مي توان گفت در سال هاي اخير، اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان در پارك ها و نواحي گردشگري طبيعي گرگان اقدام قابل توجه و موثري را انجام نداده است و اكنون نيز با واگذاري مديريت النگدره و هزارپيچ به شهرداري، شايد باز هم شهرداري گرگان مجبور شود به تنهايي و البته با اتكاي به منابع درآمدي محدود خود، امكانات لازم را فراهم كند. انتظار مي رود اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي نيز هر چه زودتر به كمك شهرداري گرگان بيايد و با فراهم كردن زيرساخت ها، انجام اقدامات عملياتي محسوس، تعريف بسته هاي سرمايه گذاري و تلاش بيشتر براي جذب سرمايه گذار و ايجاد امكانات لازم به وظيفه قانوني خود در زمينه توسعه گردشگري طبيعي عمل كند.
كد خبر: 2199492
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۳۰ - ۰۹:۵۳
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]