محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829966957
شهري شدن شب يلدا
واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: شهري شدن شب يلدا
آن وقتها روي كرسي پارچهيي رنگ به رنگ ميانداختند و طبقي از تخمه و كشمش و گردو و انار و هندوانه روي آن ميگذاشتند. همه دور تا دور كرسي مينشستند و چشم ميدوختند به دست بزرگ جمع كه حافظ يا شاهنامهيي دست گرفته بود و ميخواست تفالي به آن بزند.
به نوشته اعتماد، همه ميدانند «يلدا» يا «چله» آخرين شب آذرماه، شب قبل از نخستين روز زمستان و درازترين شب سال است، شب جمع شدن و شب زندهداري، شعرخواني و فال گرفتن، شب چره و آجيل و انار و هندوانهخوري، خاطره و قصهگويي.
تغيير آيين مذهبي به جشن يلدا
مي گويند« ايرانيان باستان اساس زندگيشان بر كشاورزي و چوپاني قرار داشت، آنها بر اثر گذشت زمان با گردش خورشيد و تغيير فصل و بلندي و كوتاهي روز و شب آشنا شدند و كارهاي خود را با توجه به آن تنظيم كردند. روشني، روز، تابش خورشيد و اعتدال هوا مظاهر خير و تاريكي، شب و سرما نمادهاي اهريمن شدند. با گذشت زمان كه فهميدند كوتاهترين روزها، آخرين روز پاييز و بلندترين شبها شب اول زمستان است، بلافاصله بعد از اين درازترين شب روزها بهتدريج بلندتر شده و شبها كوتاهتر ميشوند و خورشيد هر روز بيشتر در آسمان ميماند پس آن را شب يلدا يا شب زايش و تولد خورشيد ميخواندند و براي آن جشن برگزار ميكردند.»
اما دكتر مرتضي رضوانفر، معاون پژوهشي پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري معتقد است كه شب يلدا يا شب چله يك آيين مذهبي بوده است نه جشن. او درباره اين مراسم مذهبي ايرانيان باستان ميگويد: « در آيين ميتراييسم و زرتشت اساس جهان مبارزه ميان اهورامزدا و اهريمن است. شب يلدا در واقع رويارويي خير و شر است. در واقع اين شب به نوعي نماد اين تقابل است. شب و سرما هر دو نمادهاي اهريمني بودند. ننهسرما، چله كوچك و چله بزرگ در فرهنگ ما مظهر شر و پليدي است از اين رو آمدن بهار و عمو نوروز به معناي شكست ننه سرما و بچههايش است.
بر اساس افسانههاي كهن ايران، چله بزرگ و چله كوچك پسران ننه سرما هستند. چله بزرگ از نخستين روز زمستان به مدت چهل روز آغاز ميشود در ابتداي حكومت خود به برادر كوچكترش يعني چله كوچك و نيز مادرش ننهسرما قول ميدهد كه زمين و زمان را چنان سرد كند كه اسبها در اصطبل يخ بزنند. برادر كوچك او نيز در زمان حكومت بيست روزهاش براي نشان دادن غيرت و قدرت خود قول ميدهد آن چنان سرمايي به پا كند كه كره ماديانهاي آبستن در شكم آنها منجمد شوند. اگر دو برادر بتوانند انتظارات مادر خود را برآورده سازند ننه سرما آخر زمستان مهربان ميشود و هواي لطيف و مطبوعي را به مردم هديه ميدهد و گرنه در آخرين روزهاي زمستان برف و سرما را برقرار ميكند كه به آن سرماي پيرزن ميگويند. اگر چه ننه سرما انتظار دارد تا اواسط فروردين ماه حكومت كند اما معمولا تا پانزده اسفند از سه برادر فروردين، ارديبهشت و خرداد شكست ميخورد و تا سال آينده به همراه پسران خود پنهان ميشود.»
او ميگويد: «ايرانيان باستان در شب چله يا شب يلدا كه طولانيترين شب سال بوده دور هم جمع شده و تا سحر بيدار ميماندند تا پليدي اين شب به آنها آسيبي نرساند و از آنجا كه اين آيين بر اساس باورها و اعتقادات مذهبي آنان شكل گرفته بود يك حس ديني در آن جاري بود اما رفته رفته سختي زمستان كم شده و اين آيين مذهبي به جشن مبدل شده است».
رضوانفر درباره تغيير آيين مذهبي يلدا به جشن شب چله ميگويد: «ساختار آيينها بهگونهيي است كه بر اساس نياز جامعه به مرور تغيير ميكنند، يلدا، نوروز، جشن سده و مهرگان با كمرنگ شدن دين و مذهب ايرانيان باستان تغيير كردند. آيينها و باورها تا جايي كه كاركرد داشته و مفيد هستند، باقي ميمانند در غير اين صورت مردم خود آن را كنار ميگذارند، مگر آنكه بتوانند خود را با نياز روز مردم مطابقت دهند.»
او ميگويد كه «در آيين يلدا نماز و دعاهايي كه برگرفته از مذهب زرتشت بوده كنار رفته است. نميتوان انتظار داشت، مراسم و آيينها هزاران سال بيآنكه دستخوش تغيير شوند، همانطور ميان مردم باقي بمانند. اگر نوروز، يلدا و ديگر مراسم از گذشته هنوز پابرجا ماندهاند به اين دليل است كه نياز روحي، فرهنگي و مذهبي مردم را پاسخ ميدهند.»
جمع خانواده و شب چره
«يلدا» يا «چله» كه ميرسيد، همه خانه بزرگ فاميل جمع ميشدند و به انتظار شكست اهريمن شب، تا صبح بيدار ميماندند و براي آنكه نحسي اين شب را بگيرند، آتشي روشن ميكردند و سفرهيي از ميوههاي تازه و خشك پهن ميكردند. سفرهيي مقدس كه جنبه ديني داشت و همان وقت براي آمدن خورشيد و روشنايي دست به دعا ميشدند. هنوز هم يلدا كه ميرسد سر سفرهها و ميزها ميوههاي تازه و خشك هست.
دكتر رضوانفر درباره شب چره در شب يلدا اينطور ميگويد: « خوردن آجيل مخصوص شب چله، هندوانه به عنوان ميوهيي مدور كه بيرونش سبز و درونش قرمز است، سمبل خورشيد محسوب ميشد، انار و برخي ميوههاي محلي غالبا جنبه نمادي دارند و نشانه بركت، تندرستي، فراواني و شادكامي هستند، خوردن اين ميوهها نوعي بركت خواهي محسوب ميشد كه افراد با خوردن آنها خودشان را نيز مانند آنها بركت خيز ميكردند و نيروي باروري را در خود افزايش ميدادند. عده زيادي اعتقاد دارند كه اگر مقداري هندوانه در شب چله بخورند در سراسر چله بزرگ و كوچك يعني زمستاني كه در پيش دارند دچار سرما و بيماري نميشوند.».
تفال به حافظ و قصهگويي
شب يلدا رسم بود تفال به حافظ بزنند و حال و هوايشان را در آغاز زمستان بهاري كنند. بعضيها هم شاهنامهخواني ميكردند، يا خسرو و شيرين گنجوي را ميخواندند. بعد هم مينشستند پاي حرفهاي جواني رفته بزرگترهايي كه تنها خاطراتش برايشان مانده بود. شايد همه اينها زماني بود كه به قول دكتر رضوانفر «جامعه هنوز بر اساس نظام خويشاوندي بود، امنيت اقتصادي و اجتماعي را روابط خويشاوندي تعيين ميكرد».
نمادهاي گمشده در زمان
هر چه ميگذرد رسم و رسوم شب چله شهريتر ميشود و شب يلدا را انگار طولانيتر ميكنند. دكتر رضوانفر ميگويد: «ساختار اجتماعي ايران زماني كه از روستايي به شهري تغيير كرد، آيينها و رسمها پراكنده و كمرنگ شدند.»
كرسيها جاي خود را به وسايل گرمكننده امروزي دادند، طبقها رفتند و جعبهها و بستهبنديهاي امروزي آمدند.
معاون پژوهشي پژوهشگاه ميگويد: «در اكثر شهرها و روستاهاي ايران از كرسي استفاده ميكردند. كرسي نقشي نمادين و نشانهشناختي براي مراسم شب يلدا ايفا ميكرد ولي امروزه اين وسيله نمادين، حذف شده و جايگزين مناسبي هم براي آن ايجاد نشده است. برنامههاي تلويزيون جاي حافظخواني، شاهنامهخواني و قصه گويي بزرگان خانواده را پر كردهاند. قديم خربزه و هندوانه را از تابستان در انبارهاي گندم يا صندوق خانهها و زيرزمينها براي شب يلدا نگهداري ميكردند. انگور را در جايي خنك به بند آويزان ميكردند يا همانطور كه به شاخه بود در كيسه يا كوزههاي گلي كرده و زير خاك ميگذاشتند، اين تلاشها براي تهيه وسايل شب يلدا، ارزش مراسم را بيشتر ميكرد، ولي امروزه به دليل راحت شدن تهيه مواد، بخشي از ارزش و اهميت مراسم شب يلدا كمتر شده است. يا براي فرستادن هدايا براي نوعروس، هدايا را درون سينيهاي تزيين شده قرار ميدادند و توسط افرادي به نام طبقكش به خانه عروس ميفرستادند ولي امروزه به دليل مسافتهاي طولاني و نيز مدرنيزه شدن جامعه، ديگر كسي براي فرستادن هدايا از طبقكش استفاده نميكند. امروزه افراد به جاي ديدن يكديگر يا حتي شنيدن صداي يكديگر براي تبريك اين شب از پيامك استفاده ميكنند و حتي فرصت شنيدن صداي يكديگر را از خود ميگيرند.»
حفاظت از آيين و رسوم
جشن «شب چله»يا «شب يلدا» ميان شلوغي شهرها كمرنگ ميشود، جمعها و شبنشينيها كوچكتر ميشود. دغدغهها پررنگتر. رضوانفر معتقد است كه حفظ آيين و رسوم برعهده مردم است. آنچه كنوانسيون يونسكو نيز به آن اشاره ميكند. او ميگويد: «اگر دولت براي حفظ رسوم اقدام كند جنبه حكومتي پيدا ميكند.»
نظر شما:
------------
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[مشاهده در: www.baztabonline.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]
صفحات پیشنهادی
«شب يلدا» هم شهری شد
شب يلدا هم شهری شد آن وقتها روي كرسي پارچهيي رنگ به رنگ ميانداختند و طبقي از تخمه و كشمش و گردو و انار و هندوانه روي آن ميگذاشتند همه دور تا دور كرسي مينشستند و چشم ميدوختند به دست بزرگ جمع كه حافظ يا شاهنامهيي دست گرفته بود و ميخواست تفالي به آن بزند روزنامه اعتماد &به مناسبت شب يلدا برگزار ميشود: كافهترانه در كانون شهرياران
به مناسبت شب يلدا برگزار ميشود كافهترانه در كانون شهرياران كانون شهرياران به مناسبت شب يلدا مراسم كافهترانه را درفرهنگسراي ملل كه ميزبان جديد اهالي ترانه و موسيقي است برگزار ميكند به مناسبت شب يلدا برگزار ميشود كافهترانه در كانون شهرياران ايلنا انجمن ادبي كافه۹ دي؛ حماسه شور و شعور/آيتالله حسينيبوشهري در گفتوگو با فارس:ريشه حماسه تمامعيار ۹ دي در عاشورا است/مردم
۹ دي حماسه شور و شعور آيتالله حسينيبوشهري در گفتوگو با فارس ريشه حماسه تمامعيار ۹ دي در عاشورا است مردم درس فراموشنشدني به دشمنان دادند عضو مجلس خبرگان رهبري با تأكيد بر اينكه ملت ايران درس فراموش نشدني به دشمنان انقلاب دادند تا بار ديگر هوس نكنند به مصاف مردم انقلابي ما بكرمانشاه قابليت تبديل شدن به شهري زيبا و مدرن را دارد
كرمانشاه قابليت تبديل شدن به شهري زيبا و مدرن را دارد كرمانشاه - خبرگزاري مهر استاندار كرمانشاه گفت كرمانشاه استعداد و ظرفيت هاي لازم را براي تبديل شدن به شهري زيبا و مدرن دارد بنابراين بايد با تلاش و جديت شرايط بهتري از سوي مسئولين براي مردم فراهم شود به گزارش خبرگزاري مهرطي مر اسمي در بوشهرپژوهشگران برتر بوشهري تجليل شدند
طي مر اسمي در بوشهرپژوهشگران برتر بوشهري تجليل شدند تعدادي از پژوهشگران برتر بوشهري در عرصههاي مختلف عصر امروز طي مراسمي در فرمانداري بوشهر تجليل شدند به گزارش خبرگزاري فارس از بوشهر بخشدار مركزي بوشهر عصر امروز در اين مراسم با بيان اينكه پژوهش براي رسيدن به توسعه و استقلال اسنماينده مردم بندرعباس در مجلس:هيچ شهري در حال حاضر ظرفيت پايتخت سياسي شدن را ندارد
نماينده مردم بندرعباس در مجلس هيچ شهري در حال حاضر ظرفيت پايتخت سياسي شدن را ندارد نماينده مردم بندرعباس در مجلس با بيان اينكه هم اكنون هيچ شهري قابليت پذيرش پايتخت سياسي كشور را ندارد از كساني كه اسم برخي از شهرها را براي پايتخت سياسي ميآورند انتقاد كرد به گزارش خبرگزاري فارسآئين هاي يلدا در كردستان/ طولاني ترين شب سال فرصتي براي دور هم جمع شدن خانواده ها
آئين هاي يلدا در كردستان طولاني ترين شب سال فرصتي براي دور هم جمع شدن خانواده ها سنندج - خبرگزاري مهر شب يلدا كه مردم استان كردستان آن را شب چله مي نامند داراي آئين هاي ويژه اي است كه هر چند بخش زيادي از مراسم هاي ويژه اين شب در كردستان با گذشت زمان به فراموشي سپرده شده ولي همادر آستانه شب يلدا9 واحد متخلف ميوه و ترهبار در تربت جام به جزاي نقدي محكوم شدند
در آستانه شب يلدا9 واحد متخلف ميوه و ترهبار در تربت جام به جزاي نقدي محكوم شدند رئيس تعزيرات حكومتي تربت جام از محكوميت 9 واحد متخلف ميوه و ترهبار اين شهرستان در آستانه شب يلدا خبر داد به گزارش خبرگزاري فارس از تربت جام در آستانه فرارسيدن شب يلدا گشت مشترك طرح نظارتي ويژه شبمسئول ستاد بحران اورژانس بوشهر:خانواده 5 نفره بوشهري دچار گازگرفتي شدند
مسئول ستاد بحران اورژانس بوشهر خانواده 5 نفره بوشهري دچار گازگرفتي شدند مسئول ستاد هدايت عمليات بحران اورژانس بوشهر گفت بامداد امروز در شهرك جديد عاليشهر خانواده پنج نفره دچار گاز گرفتگي با بخاري شدند سيد مجيد حسيني امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در بوشهر اظهار داشت در پي تمخواب زمستاني بازار گل/يلدا و كريسمس هم چارهساز نشدند
خواب زمستاني بازار گل يلدا و كريسمس هم چارهساز نشدند رييس اتحاديه فروشندگان گل از ركود بازار در پي سرماي هوا افزايش ضايعات افزايش هزينه هاي نگهداري گل تقابل زماني با ماه هاي محرم و صفر و در نتيجه كاهش تقاضا خبر داد حسين عجايبي در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايرانبيش از 167 هزار مسافر برون شهري دامغاني جابجا شدند
بيش از 167 هزار مسافر برون شهري دامغاني جابجا شدند دامغان – خبرگزاري مهر مسئول نمايندگي پايانه ها و امور حمل و نقل شهرستان دامغان از جابجايي 167 هزار و 242 مسافر طي هفت ماهه نخست سالجاري از اين شهرستان به ديگر نقاط كشور خبر داد به گزارش خبرنگار مهر علي ساغري پيش از ظهر جمعه بهدر شبي به بلنداي دماوندكوهنوردان بهشهري تجليل شدند
در شبي به بلنداي دماوندكوهنوردان بهشهري تجليل شدند در شبي به بلنداي دماوند از پيشكسوتان خادمان و فعالان عرصه كوهنوردي شهرستان بهشهر تجليل شد به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس از شهرستان بهشهر چهارشنبه شب با حضور رئيس هيئت كوهنوردي مازندران رئيس اداره ورزش و جوانان و جمعي از مسئومديرعامل ميادين و ساماندهي مشاغل شهري شهرداري اصفهان:كمبودي در عرضه ميوه براي شب يلدا نداريم
مديرعامل ميادين و ساماندهي مشاغل شهري شهرداري اصفهان كمبودي در عرضه ميوه براي شب يلدا نداريم مديرعامل ميادين و ساماندهي مشاغل شهري شهرداري اصفهان گفت هيچ كمبودي براي عرضه ميوه شب يلدا نداريم و قيمتها را به شدت كنترل ميكنيم سيدرضا حكيم فعال در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان-
گوناگون
پربازدیدترینها