واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: اعتماد دوباره به طرفهاي غيرقابل اعتماد
دور جديد مذاكرات كارشناسي ميان ايران و گروه ۱+۵ در حالي از امروز آغاز مي شود كه رفتارهاي غرب همچنان نشانگر عدم حركت آنها در مسير اعتماد سازي است و نمي توان به وعدهها و ادعاهاي آنها اعتماد كرد.
ديپلماسي اولين و آخرين گزينه در معادلات جهاني است به گونهاي كه نتايج جنگ نيز سرانجام پاي ميز مذاكره مشخص ميشود. براين اساس كشوري ميتواند در مذاكرات پيروز باشد و يا حداكثر منافع را كسب نمايد كه مولفههاي قدرت و چانهزني را در ابعاد گستردهتري چينش كرده باشد. به عبارتي ديگر ديپلماسي داراي پيشزمينههايي بس مهمتر از اصل مذاكره دارد و آن تدوين ساختاري چند ضلعي از داشتهها و نقاط قدرت در برابر نقاط ضعف طرفهاي مقابل است. اگر بتوان در مذاكرات ابزار قدرت را در كفه ترازوي خويش سنگينتر ساخت و نيازها و كاستيهاي طرف مقابل را افزايش داد در نهايت ميتوان مذاكرهاي موفق را رقم زد.
نمود عيني اين امر را در مذاكرات ايران و گروه ۱+۵ ميتوان مشاهده كرد. هر زمان مولفههاي حاشيهاي ايران تعدد بيشتري داشته، طرف مقابل عقبگردهاي بيشتري داشته و هر زمان كه دادهها و داشتههاي ايران كمتر بوده طرف مقابل با قدرت بيشتري براي تحميل خواستههاي خود گام برداشته است.
پرونده غرب نشان ميدهد كه رويكرد آنها به مذاكره و حتي امضاي توافق ژنو برگرفته از مقاومت و ايستادگي ملت ايران و مسلم شدن ناتواني در برابر ايران از سوي غرب بوده است.
امروز در حالي دور جديد مذاكرات كارشناسي ميان ايران و گروه ۱+۵ از سرگرفته ميشود كه رفتارهاي غرب همچنان در مسير اعتماد سازي قرار نگرفته است و اقدامات آنها بيشتر در قالب بازي با كلمات براي خريد زمان است. آنها با اين رويكرد از يك سو به دنبال عدم اجراي توافق ژنو و تحميل يك جانبه آن به ايران هستند چنانكه آمريكا تحريمهاي جديد عليه ايران اعمال كرده و اتحاديه اروپا نيز به دنبال تعويق لغو تحريمها به بعد از تعطيلات ژانويه است كه عملا خلف وعده غرب ميباشد. از سوي ديگر غرب به دنبال ايجاد فضاي رواني منفي در كشور با محوريت ايجاد شكاف در جامعه ميان موافق و مخالف مذاكرات است تا از اين روند براي تهي كردن تيم هستهاي از پشتوانه مردمي بهره گيرد.
روياي غرب چنان طراحي شده كه در نهايت همه تحولات به نفع غرب تمام شد در حالي كه در ظاهر از رويكرد تعاملي سخن ميگفته است.
رفتارهاي غرب چنان است كه بسياري از تحليلگران تاكيد دارند مذاكرات كارشناسي اعتماد دوباره ايران به گروه ۱+۵ است كه غير قابل اعتماد ميباشند.
در اعتمادي ديگر از سوي ايران به طرفهايي كه نشان دادهاند هيچ اعتمادي به آنها نيست، مذاكرات تهران و ۱+۵ از امروز از سرگرفته مي شود.
خلف وعده و عدم پايبندي به تعهدات واژهاي است كه غرب به خوبي با آن آشنا است و در اين راه سابقهاي طولاني دارد. نمود اين امر را در عدم اجراي تعهدات اين كشورها در توافق ژنو ميان ايران و گروه ۱+۵ مي توان مشاهده كرد بگونهاي كه آمريكا از تحريمهاي جديد عليه ايران سخن گفت و اروپا نيز پرونده لغو تحريمها را به پس از تعطيلات ژانويه موكول كرد. در اين ميان مسائلي مانند تهديد به اقدام نظامي عليه ايران، دخالت در امور داخلي كشورمان با ادعاي حقوق بشر، پرونده سازي براي تروريست نشان دادن ايران و حتي تاكيد بر تهديد منافع منطقهاي ايران را مي توان به اين موارد افزود. اموري كه نشان داد كه غرب پايبند به توافقات ژنو نبوده و اميدي نيز به بهبود وضعيت آنها نخواهد بود. اين در حالي است كه ايران از همان لحظه اول توافق با ۱+۵ به تعهدات خود درباره اورانيوم ۲۰ درصد غنيسازي شده و عدم فعاليت آب سنگين اراك و عدم نصب سانتريفيوژهاي جديد و حتي بازديد بازرسان سازمان ملل از آب سنگين اراك عمل كرده است.
در چنين شرايطي كه مي توان آن را اعتماد ايران به طرفهاي غير قابل اعتماد دانست منابع خبري از آغاز دوباره مذاكرات كارشناسي ايران و گروه ۱+۵ خبر دادند در حالي كه چندي پيش اين مذاكرات به دليل خلف وعدههاي غرب نيمه كاره از سوي ايران رها گرديد. در حالي كه تغييري در رفتار غرب مشاهده نميشود منابع خبري از آغاز دوباره مذاكرات خبر دادهاند. عراقچي عضو ارشد تيم مذاكره كننده هسته اي كشورمان اعلام كرد: مذاكرات كارشناسي ايران و ۱+۵ از امروز در ژنو از سر گرفته مي شود. عضو ارشد تيم مذاكره كننده هسته اي ايران پيش از اين به مهر اعلام كرده بود : يك تاريخ اوليه براي از سرگيري مذاكرات كارشناسي در نظر گرفته شده است و قرار است خانم اشتون در تماس با ۶ كشور ۱+۵ اين زمان را تنظيم كند. بر اساس اين گزارش، سيد عباس عراقچي در پي توقف مذاكرات كارشناسي ايران و ۱+۵ در وين پس از اعمال تحريم هاي جديد وزارت خزانهداري آمريكا بر عليه برخي شركتها و شخصيتهاي ايراني به آلمان و بلژيك سفر كرد. عراقچي در بلژيك با كاترين اشتون، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا ديدار كرد.
عراقچي درباره اين ديدار گفت: در اين ملاقات مواضع خودمان را به خانم اشتون منتقل كرديم كه اگر مذاكرات قرار است ادامه يابد بايد از سوء تفاهمات و زياده خواهيها اجتناب شود. عراقچي تصريح كرد: خانم اشتون نيز بر اين امر تاكيد داشتند كه لازمه اجراي توافق، اصل حسن نيت در مذاكرات است و گروه مذاكره كننده ۱+۵ در وين نيز به همين ترتيب عمل مي كنند. در همين حال معاون وزير خارجه كشورمان در توئيتر خود نوشت: دولت آمريكا با كنگره و دوستانش در منطقه مشكل دارد و بايد آنها را راضي كند، ولي حق ندارد مشكلاتش را با هزينه ايران حل كند. در اين ميان دو ديپلمات اروپايي اعلام كردند كه گفتوگوها درباره اجرايي كردن توافق هستهاي موقتي بين ايران و گروه ۱+۵ قرار است در چند روز آينده ازسر گرفته شود.
نكته قابل توجه آنكه سخنگوي كاترين اشتون گفت: تاريخي براي لغو تحريمها مشخص نشده است.
مايكل مان در گفتوگو با روزنامه كويتي الراي العام درباره آنچه كه اخيرا در مساله هستهاي ايران به وقوع پيوسته است، بيان كرد: توافقي در ۲۴ نوامبر حاصل شد كه گامي براي تقويت توافق اوليه و رسيدن به توافق نهايي بود. وي ادامه داد: آنچه كه هفته پيش اتفاق افتاد اين بود كه نشست فني در وين ميان همه طرفها براي ورود به جزييات، اولويتها، بررسي تعيين زمان شروع (اجراي تعهدات) و تهيه يك طرح كامل به همراه تعيين زمانهايي كه هنوز مشخص نشده، برگزار شد تا ايران به واسطه ناظران آژانس بينالمللي انرژي اتمي صلحآميز بودن برنامه هستهاياش را اثبات كند و بعد از آن غربيها گامهايي را براي لغو تحريمها بردارند. مان افزود: اما تا به امروز هيچ تاريخي مشخص نشده است. نكته قابل توجه ديگر در باب مذاكرات نگاه منفي حتي كارشناسان آمريكايي به مواضع غرب است چنانكه رندي شيلدز خبرنگار آمريكايي ميگويد، دولت آمريكا در توافق هستهاي با ايران صادق نيست، زيرا واشنگتن فورا تحريمها عليه تهران را افزايش داد.
بر اساس آخرين نظر سنجي صورت گرفته در آمريكا، ۵۹ درصد مردم اين كشور با توافق هستهاي ميان ايران و گروه ۱+۵ موافقند. لازم به ذكر است اين آمارها صرفا مربوط به حال حاضر نميباشد چنانكه در سالهاي اخير مردم آمريكا با برپايي تظاهرات بر لزوم پذيرش حقوق هستهاي ايران تاكيد كردهاند. نكته مهم ديگر آنكه غرب در حالي خواستار صداقت رفتاري از سوي ايران است كه خود هيچ صداقتي در اين عرصه ندارد چنانكه در كنار تهديدات مستقيم راه را براي متحدان خود عليه ايران باز گذاشتهاند در حالي كه ادعاي عدم دخالت در امور اين كشورها را مطرح ميكنند. سفير عربستان در انگليس در مقاله اي در روزنامه «نيويورك تايمز» نوشت كه كشورش با همراهي غرب يا بدون همراهي آن به حمايت از مخالفان مسلح در سوريه ادامه خواهد داد و با ايران مقابله خواهد كرد. «محمد بن نواف بن عبدالعزيز آل سعود» اظهار داشت: عربستان به تنهايي وارد عمل خواهد شد و درسايه عدم تحرك غرب، به مقابله با ايران ميپردازد.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]