واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: هر شب با قرآن/ منشور جهاني اسلام را با هم بخوانيم
بر آنيم تا در اين مجال، قطعاتي كوتاه و بلند از كتاب وحي را با نگاهي گزيده به انعكاس آن در ادبيات پارسي، از كتاب «در محضر قرآن» اثر ارزشمند استاد الهي قمشهاي پيشكش طالبان حق و جوينگان حقيقت كنيم تا چه قبول افتد و چه در نظر آيد.
مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
آيه 90 سورهٔ نحل
إِنَّ الله يَاءْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالاِْحْسَنِ وَإِيتَآئِ ذِي الْقُرْبَي وَيَنْهَي عَنِ الْفَحْشَآءِوَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
همانا خداوند (مردم را) به عدل و احسان و دادن (حق) خويشاوندان، فرمان مي دهد و از كارهاي زشت و ناپسند و تجاوز، نهي مي فرمايد او شما را موعظه مي كند باشد كه متذكر شويد.
* اين آيه منشور جهاني اسلام است كه امام باقر عليه السلام آنرا در خطبه هاي نماز جمعه مي خواندند. و به گفته تفسير صافي؛ اگر در قرآن همين يك آيه بود، كافي بود كه بگوييم قرآن «تبيان كلّ شي» است، اوامر و نواهي اين آيه در همه اديان بوده و هرگز نسخ نشده است.
وليدبن مغيره، چنان جذب اين آيه شد كه گفت: شيريني، زيبايي، محتواي آن، چنان است كه نمي تواند كلام بشر باشد. (تفسير كبير.) و عثمان بن مظعون مي گويد با شنيدن اين آيه، اسلام به عمق جانم نفوذ كرد و به دلم نشست.
* «عَدل» درباره چيزي است كه تساوي آن با بصيرت درك شود و «عِدل» در مورد چيزي است كه تساوي آن با حسّ درك شود. «عَدل» مساوات در جزء است ولي «احسان» زياد كردن پاداش است.(مفردات راغب.) «عَدل» دوري از افراط و تفريط است كه هم در عقايد مطرح است و هم در رفتار شخصي و جامعه و سفارش اين آيه هم به فرد است و هم به حكومت ها. «عَدل» در نظام آفرينش، رمز پايداري آن است. «بالعدل قامت السموات والارض» و در نظام تشريع سرلوحهٔ دعوت همه انبياست.
* «احسان» كلمهٔ مباركي است كه شامل خدمات مالي، فكري، فرهنگي، عاطفي، مي شود. و «فحشا» به گناهي گفته مي شود كه بزرگ و رسوا باشد و «منكر» به كاري گويند كه عقل و فطرت و شرع آنرا انكار كند.
* به گفته تفسير في ظلال، هرگاه طاغوت ها با تبليغات فاسد، زشتي گناه را در ديدهٔ مردم اندك وحساسيت مردم را نسبت به گناه كم كنند، ملاك معروف ومنكر، شرع خواهد بود.
پيام ها:
1- آيا خداوندي كه انسان ها را به عدل و احسان دعوت مي كند، مي شود كه خود عادل نباشد! (ان الله ياءمر بالعدل و الاحسان)
2- عدل واحسان در كنار هم جاذبه دارد، وگرنه مقررات خشك دلها را التيام نمي دهد. (ياءمر بالعدل والاحسان) (عدل مقدار واجب واحسان مقدار مستحب است)
3- اولين آمر به معروف وناهي از منكر، خود خداوندست. (انّ الله ياءمر ... و ينهي)
4- در احسان، رسيدگي به بستگان و صله رحم اولويت دارد. (الاحسان وايتاء ذي القربي)
5- امر به معروف بر نهي از منكر مقدم است و عدل بر احسان. (ياءمر بالعدل و الاحسان ... و ينهي)
6- امر به معروف و نهي از منكر بايد در فضاي صفا و محبت و در قالب موعظه و خيرخواهي باشد. (ياءمر ... ينهي ...يعظكم)
7- آمرين به معروف نبايد از مردم انتظار پذيرش صددرصد داشته باشند. (لعلّكم تذكرون)
8- مردم فطرتاً به عدل واحسان گرايش دارند واز فحشا ومنكر متنفرند، لكن وسوسه ها وغرايز موجب غفلت اند كه بايد با تذكر آنانرا متذكر نمود. (لعلّكم تذكّرون)
9- در نهي از منكر بايد ابتدا گناهان رسوا را جلوگيري كرد، همانگونه كه در امر به معروف بايد ابتدا به واجبات سفارش كرد. (ياءمر بالعدل ... ينهي عن الفحشا)
10- سفارش به عدل و نهي از فحشا، سنت ابدي خداوند است. (ياءمر ... ينهي ... يعظكم) (فعل مضارع نشانه استمرار است)
براي مشاهده مجله شبانه اينجا كليك كنيد
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]