واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: رويترز: دانشگاه الازهر به چالشي سياسي در مصر تبديل شده است
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1392/09/29
خبرگزاري رويترز در گزارشي از قاهره با عنوان دانشگاه الازهر، چالشي سياسي در مصر به قلم مگي فيك نوشت:
دانشگاه الازهر قاهره كه از بيش از هزار سال پيش مهد انديشه اسلامي است، اكنون به چالشي سياسي براي اخوان المسلمين بدل شده است كه مي خواهند آن را به پايگاه خود در برابر سركوبي كه در مصر متحمل مي شوند، تبديل كنند.
زماني كه ژنرال عبدالفتاح السيسي ماه ژوييه در تلويزيون ظاهر شد تا اعلام كند ارتش، محمد مرسي رئيس جمهور اسلامگراي منتخب را بركنار كرده است، مفتي اعظم مسجد و دانشگاه الازهردر كنار او قرار گرفته بود.
شيخ احمد الطيب بدين ترتيب سنتي را به جا آورد كه مي خواهد مسئولان اين نهاد محترم، با اعتبار و اقتداري كه دارد، ضامن نظام حاكم باشد.
اما مفتي اعظم از آن پس رو در روي دانشجوياني قرار گرفت كه تقريبا هر روز با تظاهرات در دانشگاه بازگشت رئيس جمهور مخلوع را به قدرت خواستارند.
يوسف صلاحالدين دانشجوي 21 ساله كه در رشته اسلام و انگليسي تحصيل مي كند مي گويد: «ما اين را شرم آور مي دانيم كه يك مفتي اعظم از يك كودتاي نظامي خونبار حمايت كند».
وي افزود: «ما تا زماني كه او از الازهر بيرون رانده نشود و مانند همه مسئولان نظامي محاكمه نشود از پا نمي نشينيم».
خشمي كه در اين دانشگاه برانگيخته شده است، دانشگاهي كه بيشتر به آرام بودن شهرت دارد، با حمايتي كه ژنرال سيسي تقريبا در همه جاي كشور از آن برخوردار است مغايرت دارد.
مردم مصر چندان به فراخوانهاي اخوان المسلمين براي مقاومت در برابر سيسي پاسخ نمي دهند.
رهبران اخوان المسلمين كه پس از سرنگوني حسني مبارك از طريق صندوقهاي رأي به قدرت رسيدند، بيشترشان پس از مداخله ارتش در روند سياسي دوباره به زندان بازگشتند.
اخوان المسلمين به نظر مي رسد از اين پس الازهر را پاشنه آشيل مقامات مي دانند، مقاماتي كه در عين حال مانند همه دولتهاي قبلي مصر مصمم هستند مراقب باشند اسلامگرايان از مؤسسات مذهبي و دانشگاهي براي اهداف سياسي استفاده نكنند.
دانشگاه الازهر قاهره با نفوذي كه در همه كشورهاي مسلمان سني از آن برخوردار است، يك ميدان نبرد ترجيحي براي اخوان المسلمين به شمار مي رود، به خصوص كه اعضاي هيأت علمي، بخشي به صورت علني و بيشترشان به صورت تلويحي، از اعتراضات دانشجويي حمايت مي كنند.
اخوان المسلمين با ريشه دواندن در الازهر حكومت كنوني را از حمايتي معنوي كه براي همه دولتهاي نظامي مصر در 60 سال گذشته ارزش داشت، محروم خواهد كرد.
«تسخير» الازهر به ويژه از آن جهت براي اخوان المسلمين خوشايند خواهد بود كه دولت تدابير سركوبگرانه خود را بر ضد آنها افزايش داده است.
بنا بر اعلام سازمانهاي مدافع حقوق بشر، بيش از يك هزار از هواداران اين جنبش از ماه ژوييه در تظاهرات كشته شدند.
مانند دوران مبارك، سخنرانيها و خطبههاي شيخهاي الازهر بايد پيش از ايراد از فيلتر وزارت امور مذهبي بگذرد. وزارت امور مذهبي مصر از بعد از سرنگوني مرسي چند مسجد را توسط روحانيون مستقل اداره مي شد تعطيل كردند.
دست آخر، مقامات ماه گذشته هر گونه تجمع يا تظاهرات را در يا مقابل مكانهاي مذهبي ممنوع كردند.
اين فشارها مانع از اعتراضات دانشجويان در دانشگاه الازهر نشده است جايي كه شعارهاي ضد سيسي روي همه ديوارها به چشم مي خورد و تظاهرات، اعتصاب و مسدود كردن وروديهاي دانشكده ها، ماه گذشته رئيس دانشگاه را بر آن داشت مداخله پليس را خواستار شود.
مخالفانش اين اقدام را ضربه به ساحت مقدس دانشگاه دانستند.
برخي اساتيد كه پشت پرده گرايشاتي به اخوان المسلمين داشتند از اين پس جرأت يافتند اعتقادات خود را آشكارا بيان كنند.
ردا احمد يك استاد 38 ساله مي گويد: «به هر حال دانشجويان تحت مسئوليت شيخ الطيب قرار دارند و او بايد از آنها حمايت كند».
يك استاد ديگر كه خواست نامش فاش نشود نيز گفت: «من نمي توانم در تظاهرات شركت كنم اما از ته قلب با آنها هستم».
173/138
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]