واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: اصول و قواعد علم تمرين حين انجام ورزش
در دنياي امروزي موفقيت ورزشكاران در رشتههاي ورزشي مختلف وابستگي زيادي به انجام تمرين بر اساس شاخصههاي علم تمرين دارد و روشهاي سنتي ديگر جوابگوي نياز ورزشكاران نيست.
سرويس علم ورزش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در ادامه بحث لزوم شناخت علم تمرين و كارايي در موفقيت ورزشكاران در رشتههاي مختلف ورزشي در اين قسمت به بررسي بخش دوم اصول و قواعدي كه ورزشكاران بايد قبل و حين انجام تمرين و بدنسازي خود به آن توجه كنند، پرداخته است. ورزشكاران با رعايت اين اصول ميتوانند از بروز آسيب ديدگي خود جلوگيري كنند و همچنين آمادگي بدني خود را بيش از پيش افزايش دهند.
دكتر نعيما خواجوي، متخصص علم تمرين در اين زمينه با خبرنگار ورزش ايسنا به گفت و گو پرداخته است كه در ادامه ميآيد.
نهمين قسمت از اصول و قواعدي كه ورزشكاران بايد حين انجام تمرينات ورزشي به آن توجه كنند مبحث حركتهاي سه بعدي يا سه جانبهاي نام دارد. مهارتهاي ورزشي در سه سطح حركتي جلو، عقب، بالا، پايين و از پهلو به پهلوي ديگر انجام ميشود. بر همين اساس تمرينهاي ورزشي مخصوصا تمرينات قدرتي بايد تمامي اين سطوح را در بر گيرد تا سبب توسعه حركتي مطلوب در ورزشكاران شود كه بهترين حركت بر اين مبنا انجام تمرين با وزنههاي آزاد است. البته دستگاههاي اتوماتيك اين توسعه حركتي را كاهش ميدهد مگر اين كه تنها براي اين كار ساخته شده باشد.
اصل ديگر اضافه بار پيش رونده نام دارد كه ميگويد تمرينات ويژه ورزشي بايد به گونهاي انجام گيرد كه بتواند سبب بهبود جنبههاي فيزيولوژيك در ورزشكاران شود. اگر ميخواهيم ورزشكاران از لحاظ فيزيولوژيك داراي پيشرفت باشند بايد فشارهاي تمريني اعمال شده با افزايش همراه باشد كه اين كار از طريق افزايش حجم و شدت تمرين انجام ميشود تا آمادگي ورزشكار به مرور افزايش پيدا كند.
البته اين موضوع بايد گام به گام انجام گيرد تا فشار زيادي به بدن ورزشكار وارد نشود، چرا كه ميتواند سبب آسيب ديدگي آنها شود. اصل يازدهم بر اين اساس است كه تمرينات بايد در جهت بهبود سيستم انرژي براي افزايش عملكرد ورزشكاران باشد. هدف اوليه هر برنامه بدنسازي بايد اين اصل مهم را در دستور كار خود داشته باشد و در اين راستا اين تمرينات بايد از لحاظ شدت و يا مدت به گونهاي باشد كه بتواند نيازهاي ويژه ورزشكار در يك رشته ورزشي را تامين كند.
اصل ديگر تمرينات اينتروال (بازهاي) نام دارد به اين معني كه ورزشكاران بايد تمرينات خود را همراه با استراحت انجام دهند و استراحت و تمرين در طول مدت زمان تمرين بارها تكرار شود.
تمرين بايد نيازهاي متابوليك هر رشته ورزشي را تامين كند. بر همين اساس تمرينات اينتروال به گونهاي است كه ميتواند به خوبي اين نياز را برطرف كند. البته در اين ميان ضروري است كه مربيان بر ميزان استراحت ورزشكاران در حين تمرين دقت زيادي داشته باشند. تمرينات انفجاري يكي ديگر از اصول و قواعدي است كه ميتواند موجب بهبود عملكرد ورزشكاران شود. اگر چه قدرت بيشتر در ورزشكاران به وسيله اندازه ماهيچهها نشان داده ميشود، اما بسياري از آنها زماني قدرتمندتر هستند كه بتوانند بيشتر از سيستم عصبي خود براي انجام حركات استفاده كنند. با تمرينات انفجاري تارهاي عضلاني ماهيچههاي سرعت به ميزان بيشتري به كار گرفته ميشوند كه اين موضوع باعث بهبود توان سرعتي ورزشكاران در اجرا ميشود.
اصل چهاردهم سازگاري به معناي نوع پاسخ بدن به فشار تمرينات است كه اين سازگاري در نتيجه فشار مجموعه تمريناتي است كه به صورت منظم بر بدن وارد ميشود و هدف انجام تمرين ايجاد سازگاري بدن با فشار تمرينات و شكسته شدن سد سازگاري با تمرينات قبلي است. به اين معنا كه وقتي بدن يك ورزشكار به انجام يك تمرين سازگار شد بايد فشار و حجم تمرينات به صورتي باشد كه اين سازگاري شكسته شده و افزايش پيدا كند.
اصل ثبات و پايداري يكي ديگر از اصول است كه به ادامه دار بودن سازگاري بدن با انجام تمرينات جديد اشاره دارد به اين معنا كه اين سازگاري زماني مثبت خواهد بود كه پس از سالها تمرين به صورت هوشمندانه و پايدار ايجاد شود. اما آخرين اصلي كه در اين قسمت به آن ميپردازيم گوناگوني يا تنوع تمرينات نام دارد. لازم است براي اين كه انجام تمرين براي ورزشكاران خسته كننده نباشد و آنها را دلزده نكند فشار تمرينات به گونهاي متنوع به كار گرفته شود تا بدن ورزشكاران به خوبي با آنها سازگار شود كه اين كار با دست كاري در شدت و مدت اجراي تمرين انجام ميگيرد و انجام متنوع تمرينات كمك زيادي در اين جهت به حساب ميآيد.
البته موضوع مهمي كه بايد مدنظر قرار گيرد اين است كه بايستي زماني كه ورزشكار به خوبي انجام يك تمرين را فرا گرفته باشد و سيستم عصبي او نيز آن را به صورت كامل دريافت نمايد و در سيستم ذهن ورزشكار حك شده باشد تمرينات بعدي و متنوع در دستور كار قرار گيرد. انجام تمرينات متنوع و گوناگو به اين معنا نيست كه در هر جلسه تمريني متفاوت براي ورزشكاران تجويز شود ، زيرا اين موضوع ميتواند سبب سر در گمي ورزشكار شود و لازم است مربيان به اين نكته توجه كنند همزمان با افزايش سازگاري بدن ورزشكاران با تمرينات به مرور انجام تمرينات متنوع را در دستور كار خود قرار دهند.
پايان قسمت ششم
انتهاي پيام
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]