واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: يلدا ميراثي گرانبها از گذشتگان
يلدا آرام آرام از راه مي رسد و ايرانيان خود را براي ميزباني از طولاني ترين شب سال آماده مي كنند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران كرمانشاه
شب يلدا يا شب چله يكي از جشن هاي كهن ايراني است كه در آن طي شدن بلندترين شب سال در نيم كره شمالي جشن گرفته مي شود.
از گذشته هاي دور تاكنون، خانواده هاي ايراني در شب يلدا در منزل پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها جمع مي شدند تا طولاني ترين شب سال را به صبح برسانند.
هندوانه هاي سرخ، انار شيرين، انواع آجيل، پسته، شيريني هاي گوناگون و تنقلات رنگارنگ همراه ايرانيان در جشن خداحافظي با آخرين روز پاييز بود.
بسياري از اين سنت هاي زيبا امروز نيز ادامه دارد و خانواده ها و اقوام را در شب يلدا كنار هم جمع مي كند، هر چند ممكن است نوع آيين هاي يك منطقه با منطقه ديگر تفاوت داشته باشد.
يك پژوهشگر و مورخ كرمانشاهي گفت: يلدا يك واژه سرياني به معني تولد است.
اردشير كشاورز گفت: منظور از نامگذاري آخرين شب پاييز به نام شب يلدا در روزگار كهن، طلوع فجر و برآمدن اشعه زرين آفتاب بوده است.
وي با بيان اينكه در روزگاران دور مردم از طريق كوچ پرندگان مهاجر به نقاط گرمسيري، فرا رسيدن شب يلدا و زمستان را تخمين مي زدند، گفت: در هنگام اين كوچ، مردم متوجه كوتاه تر شدن شب ها و طولاني تر شدن روزهاي مي شدند و پي مي بردند كه ديگر شب يلدا و پايين فصل پاييز فرا رسيده است.
كشاورز افزود: همين امر بهانه اي مي شد تا خانواده هاي ايراني در آخرين شب پاييز و اول زمستان با نامگذاري شب زايش مهر يا زايش خورشيد، جشن بزرگي برپا كنند.
وي با بيان اينكه ايرانيان قديم اعتقاد داشتند كه يلدا بايد سرخ و آتشين باشد، افزود: در اين شب، خوردني هاي قرمز مانند هندوانه، انار، مغز بادام و فندق در درون كاسه هاي رنگي بر روي يك كرسي بزرگ چيده مي شد و اعضاي خانواده دور آن كرسي جمع مي شدند و به خوردن مي پرداختند و همچنين تفال به ديوان حافظ نيز به شور و هيجان اين محافل گرمايي دوچندان مي بخشد.
وي گفت: هدف از انجام تمامي اين كارها در شب يلدا، رساندن شب به صبح با اميد به فردايي روشن بود.
كشاورز گفت: يلدا در قديم شب تجديد انس و الفت اعضاي خانواده و اقوام با هم بود، اما امروز با ورود مدرنيته و يك شيوه زندگي نو به ايران ، اين مهم بسيار كمرنگ شده است.
وي افزود: در عصر حاضر بسياري از خانواده هاي ايراني ترجيح مي دهند شب يلدا را در جوار جعبه جادويي و به دور از اقوام و فاميل سپري نمايند و به نوعي با سنت هاي زيباي گذشته ها خداحافظي كنند!
كشاورز با بيان اينكه هر اندازه ورود شيوه هاي نو به زندگي بيشتر شود، سنت ها دورتر خواهند شد، تاكيد كرد: نبايد اجازه دهيم سنت هاي زيباي گذشته كه جزئي از تمدن ديرين ايران زمين است به دست فراموشي سپرده شوند./س
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]