واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: جزئيات طرح جديد تحريم ايران و تناقضات آشكار آن با موافقتنامه ژنو
سه تن از سناتورهاي مجلس سناي آمريكا كه دو تن آنها دمكرات هستند، پيشنويس طرح تحريمي را عليه ايران آغاز كردهاند كه به باور منتقدان، منجر به نقض مفاد موافقتنامه ماه گذشته ايران و ۵ + ۱ در ژنو خواهد شد. اين طرح آن گونه كه گفته ميشود، قرار است پس از تعطيلات سال نو در كنگره آمريكا مطرح شود.
سه تن از سناتورهاي مجلس سناي آمريكا كه دو تن آنها دمكرات هستند، پيشنويس طرح تحريمي را عليه ايران آغاز كردهاند كه به باور منتقدان، منجر به نقض مفاد موافقتنامه ماه گذشته ايران و ۵ + ۱ در ژنو خواهد شد. اين طرح آن گونه كه گفته ميشود، قرار است پس از تعطيلات سال نو در كنگره آمريكا مطرح شود.
به گزارش «تابناك»، اين طرح تحريمي قرار است از سوي سناتور «رابرت منندز» دموكرات، رئيس كميته سياست خارجي مجلس سنا از ايالت نيوجرسي، به همراه چاك شومر و مارك كرك، دو تن از مدافعان سرسخت افزايش تحريم عليه ايران در سناي آمريكا طرح شود كه در واقع ناديده گرفتن و سرپيچي از درخواست دولت اوباما براي تعليق هر گونه طرح و مصوبه براي افزايش تحريمها عليه ايران و زير سؤال بردن مفاد موافقتنامه ژنو، تا زماني است كه بتوان به سمت يك موافقتنامه نهايي حركت كرد.
بنا بر آنچه از متن منتشر شده اين لايحه ـ كه با نام «قانون ايران بدون سلاح هستهاي سال ۲۰۱۳» به دست ميآيد ـ تحريمهاي جديد عليه ايران در روزهاي پاياني سال ميلادي جاري در سناي آمريكا مطرح نخواهد شد، بلكه به احتمال بسيار قوي، طرح آن در كنگره به پس از بازگشت نمايندگان كنگره از تعطيلات (ششم ژانويه ۲۰۱۴) موكول خواهد شد.
مفاد اين طرح تحريمي بر اين اساس است كه موارد زير را به تحريمهاي كنوني ايران خواهد افزود:
ـ توسعه و افزايش گستره تحريمهاي كنوني عليه ايران
ـ توسعه و گسترش تحريمها عليه بخش انرژي ايران و شامل كردن تجارت و صادرات پتروشيمي كشور
ـ هدف قرار دادن بخش كشتيراني و معادن ايران
نكته جالب در اين طرح آن است كه به دولت اوباما اجازه ميدهد تا هنگامي كه ايران در حال مذاكره با گروه ۵ + ۱ است و با تصديق ماهيانه اينكه ايران به تعهدات خود در قالب مفاد موافقتنامه ژنو پايبند است و در مسير دستيابي به يك توافق نهايي گام برميدارد و همچنين رعايت شرايط ديگر از جمله عدم حمايت و اقدام در راستاي تقويت تروريسم عليه ايالات متحده، اجراي اين تحريمهاي جديد را معلق كند.
اما موارد مندرج در اين طرح جديد كه بنا بر اهداف محافظهكاران كنگره آمريكا و تحت تأثير لابي «آيپك» تدوين شده، شرايط را براي رسيدن به يك توافق نهايي ميان ايران و ۵ + ۱ بسيار مشكل كرده است.
يكي از اين شرايط كه در متن طرح آشكارا آمده اين است كه دولت اوباما تنها در صورتي ميتواند اقدام به تعليق و توقف اجراي تحريمهاي جديد عليه ايران كند كه ايران هرگونه فعاليت غنيسازي اورانيوم را متوقف كرده باشد، حتي پس از رسيدن به يك توافق نهايي با ايران.
در متن لايحه آمده است كه دولت نميتواند تحريمها تعليق كند، مگر آنكه ايالات متحده و متحدانش به توافق نهايي معتبر با ايران دست يابند كه منجر به برچيده شدن زيرساختهاي غير قانوني هستهاي ايران از جمله تأسيسات و امكانات غنيسازي و توليد دوباره شود.
همچنين اشاره شده كه كنگره ميتواند با تصويب طرح «اقدام مشترك رد لايحه» مانع از توقف تحريمها عليه ايران از سوي دولت اوباما شود.
يكي از نكات جالب توجه در متن طرح تدوين شده اين است كه در آن به صراحت اشاره شده كه اگر اسرائيل اقدام به حمله نظامي مشروع براي دفاع از خود در برابر برنامه هستهاي ايران كرد، ايالات متحده بايد در كنار اين رژيم قرار بگيرد و بر پايه قوانين رسمي اين كشور و مسئوليتهاي تعيين شده براي كنگره در قانون اساسي، اقدام به، بهكار گيري ابزارهاي نظامي، ديپلماتيك و اقتصادي به اسرائيل براي دفاع از قلمرو، مردم و موجوديتش كند.
اين جملات در متن طرح، يادآور سخناني است كه چندي پيش يكي ديگر از سناتورهاي ضد ايراني سنا، يعني ليندسي گراهام، آنها را بازگو ميكرد؛ كسي كه در نهايت موفق شد مصوبه تحريمي تدوين شده خود را در ماه آوريل و با حمايت لابي آيپك در سنا به تصويب برساند.
اين در حالي است كه گفته ميشود، تصويب اين طرح در سنا ناقض مفاد موافقتنامه «طرح اقدام مشترك» در ژنو است. در مفاد موافقتنامه به صراحت ذكر شده كه دولت ايالات متحده با اختيارات رئيس جمهوري و كنگره، مانع از تصويب هرگونه تحريم جديد مرتبط با برنامه هستهاي ايران خواهد بود.
در همين راستا بود كه دولت اوباما، تلاش بسياري براي جلوگيري از طرح مصوبات جديد تحريمي عليه ايران در كنگره آمريكا كرد. پيش از اين شايعاتي در اين باب مطرح بود كه طرح اين متن جديد براي تحريم ايران تا پايان زمان موافقتنامه موقت بين ايران و ۵ + ۱ يعني شش ماه ديگر به تأخير افتاده كه مانع از تصويب تحريم جديد حين برگزاري مذاكرات بود.
«كالين كال» يكي از مقامات ارشد پنتاگون در امور خاورميانه در اين باره بر اين باور است: بر پايه قانون، اين طرح در صورت تصويب ناقض موافقتنامه خواهد بود، زيرا منجر به اجراي تحريمهاي جديد عليه ايران ميشود، مگر آنكه بلافاصله دولت اقدام به تعليق آنها كند. هيچ شكي نيست كه اين طرح ناقض روح موافقتنامه است و در صورت تصويب، به مخالفان توافق با غرب در ايران اين امكان را ميدهد كه با فشار، هرگونه پيشرفت بعدي را در مذاكرات از مسير منحرف كنند.
از سويي، بايد گفت كه اين طرح جديد، كاملا در مقابل تلاشهاي كاخ سفيد براي رسيدن به يك توافق نهايي با ايران است كه بر اساس آن ايران ميتواند به غني سازي اورانيوم ادامه دهد.
بنا بر مفاد موافقتنامه ژنو، توافق نهايي و جامع شامل برنامه غنيسازي خواهد بود كه به شكل مشترك تعريف شده است.
پيش از اين اوباما به صراحت اذعان كرده بود: اگر گزينهاي بود كه به آمريكا اجازه ميداد ايران را از داشتن هرگونه برنامه غنيسازي هستهاي محروم كند و منجر به برچيده شدن همه پيچ و مهرههاي تأسيسات غنيسازي ايران شود، اين گزينه را به كار ميبرد، ولي اين گزينه موجود نيست!
پنجشنبه 28 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]