واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: چوگان، بازي شاهان صفوي در ميدان نقش جهان اصفهان
يك تاريخدان گفت: ورزش چوگان نه تنها ورزش كاملا ايراني است بلكه ايرانيها در گسترش و ترويج آن در ديگر كشورها نقش داشتهاند.
فريدون الهياري در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منطقه اصفهان، اظهار كرد: ورزش چوگان به عنوان يك ورزش ايراني شناخته ميشود. بر اساس اسناد تاريخي، ورزش چوگان در تمامي دورههاي تاريخي كشور در ميان اسطورهها رواج داشته و در آثار، نقشها و نگارههاي به جا مانده از دوره هخامنشي و پس از آن، نمادهايي از اين ورزش ديده ميشود.
وي، تاريخ متولد شدن ورزش چوگان در ايران را دوره هخامنشي عنوان كرد و گفت: در گذشته ايرانيها در پرورش اسب مهارت داشته و اسب ايراني از شهرت فراوان برخوردار بوده است، علاوه بر اين به لحاظ نظامي نيز از اسب به عنوان يك عنصر مهم نظامي استفاده ميشد، بنابراين چوگان نه تنها با مقتضيات زيستگاه ايرانيان بلكه با حكومتهايي ايراني كه به دنبال جهانگشايي بودهاند نيز همخواني داشته است.
اين مدرس تاريخ دانشگاه اصفهان افزود: ورزش چوگان نه تنها ورزش كاملا ايراني است بلكه ايرانيان در گسترش و ترويج آن به ديگر كشورها نيز نقش داشتهاند و آشنايي كشورهاي شرق آسيا، هند، شمال آفريقا و ... با اين ورزش به علت وجود ايرانيها در آن منطقه بوده و سپس از طريق اين كشورها چوگان به نقاط دورتر گسترش پيدا كرده است.
الهياري با بيان اينكه چوگان در ايران با فراز و فرودهايي رو به رو بوده است، ادامه داد: دوره هخامنشيان، اشكاني، ساساني از دورههاي مهم و تاثيرگذار كشور در اين ورزش بوده است و در دوره اسلامي چوگان در نوع خود استمرار مييابد، در دوره صفويه اين ورزش داراي شهرت فراوان بوده و با ميدان نقش جهان اصفهان پيوند خورده زيرا اين ميدان جايگاهي براي برگزاري مسابقات چوگان بوده است.
وي گفت: متاسفانه در دوره معاصر به علت تغيير شرايط زندگي توجه به اين ورزش كم شد و اروپاييها و كشورهاي شرق آسيا با ايجاد فضاهاي مناسب چوگان را توسعه دادهاند اما متاسفانه اين ورزش در كشور ناديده گرفته شد و جا دارد به علت اينكه ايران خاستگاه اصلي اين ورزش است، زمينه توسعه آن فراهم شود.
عضو هيئت علمي دانشگاه اصفهان با اشاره به اينكه كشور آذربايجان، چوگان را به عنوان ورزش محلي قرهباغ در يونسكو به ثبت رسانده است، تصريح كرد: البته آذربايجان و يونسكو ضمن به رسميت شناختن چوگان به عنوان يك ورزش ايراني، آن را ورزش محلي قرهباغ ثبت كردهاند در حالي كه خاستگاه چوگان، ايران است و جايگاه محكمتري در اين زمينه دارد. اين ما هستيم كه بايد پيش از وقوع چنين اتفاقاتي براي ثبت ميراث كشور پيشقدم شويم.
الهياري با بيان اينكه ايران كشوري تاريخي و با قدمتي چند هزار ساله است و كشورهاي شكل گرفته در اطراف آن تاريخ طولاني به عنوان واحدهاي سياسي مستقل ندارند، ادامه داد: در اين كشورها فعاليتهايي در جهت هويت سازي تاريخي صورت ميگيرد و متاسفانه يا خوشبختانه به دليل اينكه اين كشورها در گذشته تحت سلطه ايران قرار داشتهاند گاهي اوقات تلاش ميشود تا بخشي از هويت ايراني را به نام خود مطرح كنند و اين هشداري است به اهالي اين سرزمين و متوليان فرهنگي كشور تا با درك اين شرايط براي ثبت ميراث معنوي و فرهنگي خود تلاش بيشتري داشته باشند.
وي ادامه داد: سازمانهايي كه متولي امور فرهنگي كشور هستند وظيفه دارند رويكرد هويت ايران و ايراني را تقويت كرده و با حساسيت بيشتري ميراث تاريخي كشور را ابتدا به جامعه ايراني و سپس به جامعه جهاني معرفي كنند و به ثبت برسانند.
اين مدرس تاريخ دانشگاه اصفهان با اشاره به اينكه بايد به هويت و فرهنگ ملي خود بها دهيم و با سياست گذاري، برنامهريزي و سرمايهگذاري به احياي آن بپردازيم، تصريح كرد: در بدنه اجتماعي كشور ظرفيتها و حساسيتهاي ويژهاي در زمينه هويت و تاريخ ايران وجود دارد و اين ظرفيتها بايد به گونهاي مديريت شود كه موجب تقويت مباني فرهنگي و هويتي كشور شود.
كد خبرنگار:13027
انتهاي پيام
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]