واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: مردن گرانتر است يا زندهماندن؟
حميدرضا بوجاريان در روزنامه آرمان نوشت: انسانها همواره براي گذراندن ساعتي اززندگي خود در آرامش، به دنبال خانه هستند و براي اين خواست خود در طول دوران زندگي خويش مجبورند بسته به مكان و موقعيت جغرافيايي كه زندگي ميكنند، بهاي زيادي بپردازند كه گاه معادل يك ماه حقوق كار و تلاش آنان است. اما حكايت خانه ابدي هم بيشباهت با خانه زندگي بشري نيست و گراني آن بهقدري لجامگسيخته شده است كه صداي اعتراض برخي علما هم دراين زمينه بلند شده و مسئولان را به توجه بيشتر در اين زمينه فراخواندهاند. خريد خانه ابدي در كنار گراني آن كمكم داراي آداب خاص خود ميشود بهگونهاي كه شنيده ميشود در يكي از شهرهاي كشور خريد قبر بهصورت اينترنتي در كنار پرداخت قبوض مختلف و خدمات ديگر معمول در اين مراكز، از طريق دفاتر خدمات پيشخوان دولت انجام ميشود.
ثبت 180هزار فوت در شش ماه
مديركل دفتر اطلاعات آمار جمعيتي سازمان ثبت احوال كشور درباره واقعه فوت در كشور در شش ماهه نخست سال از افزايش دودرصدي فوتشدگان در اين مدت در مقايسه با سال قبل از آن خبر ميدهد و ميگويد: در اين مدت ۱۸۰ هزار و ۵۲۵ مورد فوت ثبت شده در كشور داشتيم كه ۱۰۲ هزار و ۲۲۹ مورد را فوتشدگان مرد و ۷۸ هزار و ۲۹۶ مورد را زن به خود اختصاص دادهاند. به گفته محزون، از كل آمار فوت شده ثبتي ۱۳۹ هزار و ۴۴۱ نفر مربوط به شهرها و ۴۱ هزار و ۸۴ مورد مربوط به مناطق روستايي است. علياكبر محزون تصريح ميكند: بر اساس آمار بهطور متوسط در هر شبانهروز ۹۷۱ تن و در هر ساعت ۴۰ تن در كشور فوت ميكنند كه اين ميزان نسبت به سال گذشته دودرصد افزايش را نشان ميدهد. به گفته او آمارهاي مرگ و مير نشان ميدهد كه بيشترين تعداد افراد فوتشده در كشور را مردان به خود اختصاص دادهاند؛ بهطوري كه به ازاي فوت هر ۱۰۰ زن، ۱۳۰ مورد فوت مردان به ثبت ميرسد.
قيمت قبر در تهران و شهرستانها
آنگونه كه از آمارهاي سازمان ثبت احوال پيداست، فروش قبر فعلا داراي رونق خوبي است و شهرداريها منبع درآمد پايدار و مطمئني از اين راه بهدست آوردهاند ولي اين منبع درآمد براي شهرداريها چقدر سود دارد و خريد خانه ابدي براي وراث مرحوم چقدرآب ميخورد؟ در تهران كه ماهانه بيش از چهارهزار و 200 نفر فوت ميكنند، قيمت هر قبر بر اساس نظر شوراي شهر از رايگان تا 20 ميليون متفاوت است. فرق آن هم اين است كه وراث تصميم بگيرند متوفاي خود را در كدام قطعه و فاز بهشت زهرا(س) دفن كنند. البته در اين قيمتگذاري بايد رد نگاه قيمت هر مترمربع مسكن در تهران را درنظر گرفت؛ بهعنوان نمونه قبري با چهار ميليون تومان قيمت بهنوعي معادل يك و نيم متر زمين در منطقه يافتآباد تهران است. بر اين اساس واگذاري هر قبر در تمامي قطعات فاز سوم آرامستان بهشت زهرا(س) تا سقف هفتاددرصد ظرفيت آن فاز رايگان است و درصورتي كه وابستگان متوفي تمايل به دراختيار گرفتن قطعه بالاي اين قبر را داشته باشند به ازاي هر قطعه بايد ۳۵۰ هزار تومان بپردازند. البته واگذاري هر قبر در اين فاز پس از پرشدن ۷۰درصد ظرفيت تغيير ميكند. بر اين اساس در ظرفيت ۷۰ تا ۸۰ درصد، قيمت هر قبر ۷۰۰ هزار تومان، در ظرفيت پذيرش ۸۰ تا ۹۰درصد يك ميليون تومان و در ظرفيت ۹۰ تا ۱۰۰درصد معادل 5/1 ميليون تومان را بايد پرداخت كنند. بر اساس تصميمگيري اعضاي شوراي شهر قيمت قبور در فاز دوم آرامستان بهشت زهرا(س) هم تعيين شده است و بر اساس آن قيمت قبور تا سقف ۷۰ تا ۸۰درصد ظرفيت اين قطعات دو ميليون تومان و سقف ۸۰ تا ۹۰درصد سه ميليون تومان خواهد بود و علاوه بر اين قيمت قبور در قطعات فاز دوم با ظرفيت ۹۰ تا ۱۰۰درصد معادل چهارميليون تومان تعيين شده است.
گراني در قطعات قديمي
اعضاي شوراي شهر تهران در بررسي اين لايحه قيمت قبور قطعات قديمي را هم معين كرده و مقرر كردهاند در قيمتگذاري براي قبور به جا مانده از قديم (بخشي از فاز دوم و فاز اول آرامستان بهشت زهرا) بر اساس توافق با سازمان بهشت زهرا(س) قيمت تعيينشده بين حداقل ۱۰ ميليون و حداكثر ۲۰ ميليون تومان مشخص شد. علاوه بر اين در صورتي كه قبوري بالاي 30 سال باشد و شرع مقدس نيز ايرادي بر آن نگيرد، افراد ميتوانند نسبت به خريد اين قبور اقدام كنند. تعرفه در نظر گرفته براي اين قبور براي هر طبقه پنج ميليون تومان است. قبرها در امامزادههاي تهران، عنوان گرانترين قبرها در ايران را به نام خود ثبت كردهاند. البته قبرستانهايي كه در امامزادههاي تهران وجود دارند نرخ مصوبي براي فروش قبر ندارند ولي مسئولان اوقاف ميگويند نرخ قبر 100 تا 400 هزار تومان است. در اينجا قيمتها بسته به مشتري و جايش و اينكه بازمانده ميت چقدر ميخواهد بابت قبري كه بخرد هزينه كند متنوع است: «پولدار باشند 100 تا 200 ميليون تومان هم ميفروشيم و اگر توان مالي نداشته باشند ممكن است قبر را رايگان در اختيارشان قرار دهيم.» متوليان امامزاده عينالعلي زينالعلي در اشرفي اصفهاني بالاي 100 ميليون تومان قبرهايشان را ميفروشند. در امامزاده زيد واقع در دربند قيمت قبر با قيمت زمين برابري ميكند و 50 تا 60 ميليون تومان خريد و فروش ميشود. قبر در امامزاده قاسم نياوران نيز 60 ميليون تومان است. البته باز هم ميشود قبر ارزان قيمت در امامزادههاي اطراف پيدا كرد. براي نمونه در امامزاده ابراهيم منطقه صالحآباد(جنوب تهران) كه بسيار دورافتاده است قبر را تا يك ميليون تومان هم ميتوان معامله كرد.
قيمت قبر در شهرستانها
از سوي ديگر، قيمت قبر در شهرستانها از متوسط خريد يك متر زمين فاصله چنداني ندارد به گونهاي كه، در كلانشهري مانند اراك به ازاي هر قبر مبلغ 700 هزار تا يك ميليون تومان از وراث مطالبه ميشود و اين جداي از هزينههاي مربوط به كفن و دفن و خدمات آن است. در قم نيز بهاي هر متر قبر در بهشتمعصومه(س)، سه ميليون تومان ودر باغ خصوصي بهشت تا 10 ميليون تومان است و اگر وراث تمايل داشته باشند كه متوفي خود را در نزديكترين نقطه به حرم به خاك بسپارند ميتوانند با پرداخت دست كم 100 ميليون تومان به اين خواست خود برسند؛ البته اگر شانس داشته و قبري براي فروش مانده باشد. اين در حالي است كه، قيمت هر متر مربع مسكن مهر در شهرك پرديسان قم 800 هزار تومان محاسبه ميشود. قبرهايي كه در حرم حضرت شاهعبدالعظيم(ع) به فروش ميرسد از 25ميليون تومان تا 85 ميليون تومان هزينه دارد. قبرها به روز فروخته ميشود. قبور در باغ طوطي حدود 60ميليون تومان است و در آستان ابنبابويه(شهرري)، قيمتها از 20 ميليون تومان شروع ميشود. در سمنان نيز قيمت قبر بالا رفته است. به گفته سمنانيها قبرها اگر در بالاي گورستان، زير درخت و جاي خنك باشد بيش از 12ميليون تومان قيمت دارد.
اعتراض به گراني قيمت قبر
قيمتهاي بالاي قبور سبب شده است مردم در اينباره با مشكلاتي روبهرو شوند و خانوادههاي داغدار از يك سو داغ عزيز از دست رفته خود را داشته واز سوي ديگر نگران تامين وجه مورد نياز براي خريد قبر باشند. اين مسائل در نهايت سبب شده است كه آيتا... گرامي از اساتيد حوزه به مشكلاتي كه مردم هنگام دفن ميت با آن روبهرو هستند اشاره و خواستار مداخله دولت در كنترل قيمتها در اين بخش شود. او با مقايسه قيمت قبر در ايران و ساير كشورهاي جهان گفت: هيچ كجا اينقدر قيمت قبر بالا نيست. نميدانم چرا تعزيرات روي اين مبحث كار نميكند، درحالي كه مردم واقعا مشكل دارند. اين استاد حوزه افزود: قيمت زمين براي مردهها از قيمت زمين براي زندهها بيشتر است و زماني كه فردي فوت ميكند، بازماندگان او ميمانند كه چه كنند و يكشبه همه زندگي آنها به خاك ريخته ميشود.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]