واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مديركل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري همدان:پژوهش روزنه اميد باستانشناسي است
مدير كل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان همدان با بيان اينكه پژوهش روزنه اميد باستانشناسي است، گفت: بايد نگاه وجبي از باستانشناسي برداشته شود.
به گزارش خبرگزاري فارس از همدان، عليرضا ايزدي بعد از ظهر امروز در همايش باستانشناسي تپه هگمتانه با بيان اينكه باستانشناسي با دادهها و اطلاعاتي كه از كاوشها به دست ميآيد بخشي از هويتهاي ما را زنده ميكند، افزود: حوزه باستانشناسي در واقع هويتشناسي بوده زيرا اين مقوله يكي از دردهاي مزمن جامعه به نام هويتشناسي را درمان ميكند.
مدير كل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان همدان با انتقاد از فراموش شدن پژوهش در حوزه باستانشناسي اذعان كرد: در حوزه باستانشناسي تحقيق و تفحص برداشته شده است كه همين يك معضل در اين حوزه به شمار ميرود.
وي با انتقاد از طولاني شدن فرآيند تعيين حريم در نقاط آثار باستاني بيان داشت: با وجود اينكه اين فرآيند بسيار طولاني است اما استان همدان در حفظ و نگهداري آثار باستاني كارهاي ارزشمندي انجام داده و از استانهاي درجه يك است.
ايزدي با اشاره به مجوز ندادن به دانشجويان در ورود به يك اثر باستاني و تحقيق و پژوهش در آن يادآور شد: به دانشجويان در مواقعي صرف اينكه دانشجو هستند اجازه پژوهش و باستانشناسي نميدهند در حالي كه بايد پژوهش را روزنه اميد باستانشناسي دانست.
وي فاصله گرفتن نگاه علمي از باستانشناسي را ناشي از فقدان مجوز به دانشجويان دانست و گفت: بايد بتوانيم در رشته باستانشناسي با دانشگاهها تعامل داشته باشيم چراكه هر چه از نگاه و حمايتهاي علمي فاصله بگيريم، دانشجويان را دلسرد كردهايم.
مديركل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان همدان اعطا نكردن مجوز به دانشجويان براي حضور در عملياتهاي كاوش به طور مثال در تپه هگمتانه را تلخي حوزه كاري باستانشناسي عنوان كرد و افزود: دانشجويان حتي يك كاوش را نيز در سابقه علمي خود ندارند چرا كه مورد حمايت قرار نميگيرند.
وي با اشاره تپه باستاني هگمتانه ابراز داشت: تپه هگمتانه طفل يتيمي است كه هنوز كسي دست نوازش بر سر آن نكشيده و هنوز خرابه است و كسي دلش براي آن نميسوزد.
ايزدي با بيان اينكه نوع نگاه ما به كاوشهاي باستانشناسي وجبي است، تأكيد كرد: خواهش و التماس ما در اين است كه اساتيد دانشگاه كمك كنند كه نگاه وجبي از باستانشناسي برداشته شود زيرا اين موضوع مصيبتي براي باستانشناسي و كاوش است.
وي در ادامه از نبود يك طرح جامع در كاوشهاي باستانشناسي گلهگذاري كرد و گفت: هر كاوشگري كه ميآيد بر نوع ترانشه قبلي آثار باستاني ايراد گرفته و يا آن را تغيير ميدهد در حالي كه ما هيچ طرحي براي آنها نداريم و اين عيب ماست.
مدير كل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان همدان با تأكيد بر اينكه بايد اين نوع نگاه از تپههاي باستاني برداشته شود، افزود: در تپه نوشيجان نيز اتفاقي بسيار دردناك رخ داد و آن، اينكه يك شهرك صنعتي در كنار آن احداث شده است، هر چند اين شهرك در حريم اين تپه نبود اما اثر سوء خود را خواهد گذاشت.
وي با اشاره به اعتبارات كم اختصاصي به آثار باستاني تصريح كرد: با اين اعتبارات قطرهچكاني كه به آثار باستاني تخصيص يافته، همين ترانشهاي كه در تپه هگمتانه زده شده نيز دو سال ديگر از بين خواهد رفت.
ايزدي با تأكيد بر اينكه گوش شنوايي براي شنيدن اين دغدغهها نيست، يادآور شد: اتفاقات عجيبي در تيههاي باستاني در حال رخ دادن است و معلوم نيست سليقه مهم است يا علم؟
وي ادامه داد: بايد بدانيم تخصص در باستانشناسي مهم است، در غير اين صورت صدمات جبرانناپذيري به اين حريمها وارد ميشود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان يكي از مشكلات باستانشناسي را فاصله باستانشناسي از مردم دانست و گفت: بايد بتوانيم دادهها و اطلاعات باستانشناسي را وارد مردم كرده و انها را با اين امر آشنا سازيم.
وي در پايان اذعان كرد: مجموعههاي آموزش و پرورش و رسانه ملي بايد ارتباط باستانشناسي و مردم را برقرار كنند تا باستانشناسي وارد منازل شود زيرا در اين صورت مشكلات كمتر خواهد شد.
انتهاي پيام/89003/ت40
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]