واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: هر ايراني 4157 دلار نرمافزار غيرقانوني دارد
از آنجايي كه جمهوري اسلامي ايران در هيچ يك از كنوانسيونهاي بينالمللي مربوط به حق تكثير (كپي رايت) عضو نيست، مردم اين كشور ميتوانند گرانترين نرمافزارهاي كامپيوتري رايج دنيا را مجاني دانلود كنند يا با قيمتي بسيار ارزان بخرند و ممكن است هر كامپيوتر حداقل 12 ميليون تومان نرمافزار قفل شكسته در خود داشته باشد.
به گزارش راديو بينالمللي چين (CRI) از تهران، در ايران شركتهايي فعاليت ميكنند كه مجموعه نرمافزارها به همراه كد براي شكستن قفل آن را كه در اصل چندين هزار دلار ارزش دارد، با قيمت تنها 10 دلار ميفروشند.
اين شركتها به دليل آن چه كه «نوآوري در توليد محصولاتي با كيفيت جهاني» ناميده شده، بارها در همايشهاي مختلف داخل ايران مورد تقدير نيز قرار گرفتهاند و برندهاي فعال در اين زمينه با يكديگر سخت در رقابت هستند. متخصصين آنها مفتخرند كه بدون اعتمال دستكاري در سورس نرمافزارها، فعالسازي آن را از قبل انجام دادهاند و مشتري تنها كافيست تا فايل نصب برنامه را اجرا كند و بنابراين بدون درگيري با مراحل پيچيده فعالسازي، از نسخه رجيستر شده برنامه استفاده كند. همچنين مركز پاسخگويي تلفني شركتهاي ارائهكننده نرمافزارهاي قفل شكسته، به پرسشها و مشكلات مشتريان در زمينه فعالسازي برنامهها پاسخ ميدهد.
هرچند خروج بستههاي نرمافزاري قفل شكسته از مرزهاي كشور غيرقانوني نيست و براي بسياري از ايرانيان مقيم خارج يك سوغاتي عالي و بسيار ارزشمند محسوب ميشود، اما گاهي نيز استفاده از آن براي صاحبان آيفون مشكلاتي را ايجاد ميكند. تاكنون بارها رخ داده كه فروشگاهها و تعميرگاههاي خارج از ايران، پس از مشاهده سيستم عامل iOS قفل شكسته گوشيها، از ارائه خدمات به صاحب آنها سر باز زدهاند.
در ايالات متحده صاحب يك لپتاپ اگر سيستمعامل «Microsoft Windows 7 Professional» را انتخاب كرده باشد و بخواهد نرمافزارهايي چون «Nero Platinum»، «Eset NOD32 Antivirus V.5 3U»، «Microsoft Office Professional»، «Internet Download Manager»، «Cyberlink Powerdvd 13 Pro» و «Adobe Photoshop CS6» و چند نرمافزار ديگر را روي آن نصب كند، ميبايست مبلغي حدود 2000 دلار بپردازد.
اين در حالي است كه يك كاربر در ايران لپتاپي با همان سيستمعامل و نرمافزارها را ميتواند تقريبا مجاني به دست بياورد و حدود «60 ميليون ريال» در هزينههاي خود صرفهجويي كند.
همچنين اگر نرمافزارهايي چون: «Adobe Premiere Pro CS6»، «AutoCAD LT 2014»، «Adobe Flash Professional CS6» و «Adobe After Effects CS6» نيز روي يك سيستم نصب باشد، 2157 دلار ديگر به آن مبلغ افزوده ميشود. در نتيجه، اگر يك كامپيوتر در ايران همه اين نرمافزارها را داشته باشد، بنابراين 4157 دلار (حدود 120 ميليون ريال) ارزش غيرقانوني دارد.
يك جوان دانشجو به راديو بينالمللي چين (CRI) ميگويد: «من هر چند ماه يكبار به خانه يكي از دوستانم ميروم. او برايم ويندوز و هر نرمافزاري كه لازم دارم را نصب ميكند و تنها هزينهاي كه پرداخت ميكنم، پول تاكسي از خانه خودمان تا منزل آنهاست».
از سوي ديگر بازار داغ و البته قانوني نرمافزارهاي قفل شكسته باعث ايجاد احساس عدم امنيت در ميان شركتهاي توليدكننده نرمافزار شده است. يك برنامهنويس نيز با انتقاد از رعايت نشدن قانون كپيرايت در ايران، ميگويد: «قانون داخلي براي حمايت از توليدكنندگان نرمافزار كافي نيست و ما انگيزه خود براي پيادهسازي ايدههايمان را از دست دادهايم و بلاتكليف هستيم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي هم گفته كه به دنبال تصويب قانون رعايت كپيرايت است، اما هنوز خبري نشده».
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]