واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: توصيه سيدحسن خميني به روزنامهنگاران
سيد حسن خميني با تأكيد بر اينكه روزنامه براي بقاي خود، بايد كاركرد خود را تغيير دهد، گفت: يكي از راهها اين است كه روزنامه به سمت تهيه «بسته خبري» برود.
به گزارش تسنيم، حجت الاسلام سيد حسن خميني در ديدار مدير مسئول و جمعي از اعضاي تحريريه روزنامه «شهروند» با اشاره به تحولات عرصه رسانه در جهان، گفت: واقعيت اين است كه ورود رسانههاي ديجيتال و خصوصا سايتهاي خبري، بحراني را براي روزنامهها ايجاد كرده و باعث شده است كه حتي برخي از نشريات چاپي داراي سابقه طولاني هم به تعطيلي كشيده شوند، يا احيانا از تيراژ مابقي آنها كاسته شود.
وي افزود: يكي از علل اين مسئله اين ميتواند باشد كه نقش روزنامهها بايد تغيير كند؛ پيش از اين، اگر دنبال خبر بوديد بايد روزنامه ميخريديد، اگر در پي تحليل بوديد به سراغ هفته نامهها ميرفتيد و علاوه بر آنها، مقالات ترويجي در ماهنامهها و مقالات پژوهشي در فصلنامهها درج ميشد.
نوه حضرت امام(ره) ادامه داد: اما امروز ديگر كسي براي كسب «خبر» روزنامه نميخرد، زيرا قبل از آنكه مخاطب خبر را در روزنامه بخواند؛ در سايتها خوانده است. يادم ميآيد كه سالها پيش رئيس سازمان سيا در مصاحبهاي گفته بود ما ديگر جاسوس نميخواهيم؛ زيرا سي ان ان همه چيز را ميگويد! اين سرعت پخش خبر در حالي است كه ما در تاريخ ميخوانيم به عنوان مثال، خبر مرگ معاويه پس از يك هفته به كوفه رسيده است، اما الان در لحظه حادثه، خبر از تلويزيون پخش ميشود.
سيد حسن خميني با تأكيد بر اينكه روزنامه براي بقاي خود، بايد كاركرد خود را تغيير دهد، گفت: يكي از راهها اين است كه روزنامه به سمت تهيه «بسته خبري» برود؛ مثلا درباره حادثهاي كه امروز رخ ميدهد، روزنامه بايد بتواند روز بعد يك بسته خبري از مجموع اخبار آن حادثه تهيه كند. اخيرا هم ديدهام كه برخي روزنامهها آرام آرام به سمت استفاده از اين شيوه در حال حركت هستند.
وي با تأكيد بر اينكه روزنامه هيچ وقت تأثير خود را از دست نميدهد، تصريح كرد: به دليل همين تأثير، بسياري از مطالبي كه در روزنامهها بيان آنها ممنوع است، در سايتها آزاد است.
اين مدرس حوزه علميه قم اضافه كرد: چرا كه روزنامه يك تأثير عميق لحظهاي دارد كه سايت فاقد آن عمق تأثير است. شما وقتي صفحه يك سايت را ميبنديد، از لحاظ رواني احساس ميكنيد كه همه چيز تمام شد، اما روزنامه هميشه روي ميز شما و كيوسك مطبوعاتي است و در نتيجه كسي كه در روزنامهها مطلبي عليه او نوشته ميشود، خيلي بيشتر از اين تحت فشار است كه در يك سايت درباره او چيزي بنويسند.
سيد حسن خميني با بيان اينكه ما ميبينيم كه تيتر يك روزنامه هم موجآفرين است؛ البته اين تأثيرگذاري الزاما براي مردم عادي نيست،اظهارداشت: بلكه براي آن كساني است كه مطلب در مورد آنها نوشته ميشود. لذا ممكن است يك روزنامه با 2 هزار نسخه تيراژ، جنگ روانياش براي مخاطبانش زياد باشد؛ اما تأثير روانياش براي مردم عادي زياد نباشد و ميزان تأثيري كه بر روي موضوع خبر ميگذارد، واقعيت نداشته باشد.
وي در جمعبندي اين بخش از سخنان خود افزود: براي تأثيرگذاري روزنامه، بايد به سمت بسته خبري رفت و به عنوان مثال اگر موضوع لايحه بودجه كشور سوژه روز كشور است، صبح فردا مجموع اخبار مربوط به اين سوژه را بدون پرداخت طويل به آن درج كرد؛ چرا كه امروز مخاطبان حوصله چنداني براي خواندن اخبار طولاني ندارند. البته در اين بسته خبري تحليلهاي كلي هم ميتواند وجود داشته باشد تا در روزهاي بعد تحليل هاي مفصل نوشته شود.
نوه حضرت امام(ره) با تأكيد بر اينكه در همه كارها و از جمله روزنامهنگاري «هدف» نبايد گم شود، اظهار داشت: انسان در هيچ كاري نبايد هدف را گم كند، زيرا انسان وقتي در مسير ميافتد، درگير مسائل روزمره ميشود. آفت بزرگ روزنامههاي اجتماعي «زرد شدن» است. در سياست، ورزش، سينما و... اينگونه است كه خبرهاي جنجالي مخاطبان را جذب ميكند.
"در روزنامههاي اجتماعي هم به اين دليل كه حدود و ثغور آن معلوم نيست، وقتي تيراژ بالا رفت اگر مراقب نباشيد، به سمت زرد شدن كشيده ميشويد. البته من اين آفت را تاكنون در روزنامه شما نديدهام، اما براي آينده بايد به آن توجه داشت. مثلا خبر ساختن يك مدرسه توسط يك خيّر مدرسهساز في نفسه جذابيتي ندارد و بايد حاشيههايي به آن افزود؛ اما مراقب باشيد كه گرفتار زرد شدن نشويد".
سيد حسن خميني با تأكيد بر دائم الشغل بودن روزنامه نگاران، گفت: من دوستان خبرنگار زيادي داشتهام؛ هركسي كه دائما در اين شغل بوده است -البته به شرط داشتن استعداد ذاتي- موفق بوده است. اما اگر كسي در كنار ساير كارهاي زندگي به اين شغل پرداخته، هيچ گاه توفيق نداشته است، زيرا كسي كه در روزنامه كار ميكند 24 ساعت شبانه روز بايد به كارش فكر كند تا موفق باشد.
وي در ادامه اين ديدار در پاسخ به سؤال يكي از روزنامهنگاران حاضر در جلسه در خصوص سخنان اخيرش در باب تقسيم بندي مفاهيمي چون اخلاق و اعتدال به دو نوع مثبت و منفي، گفت: در ادامه آن تقسيم بندي، انسان دوستي را هم ميتوان به دو نوع تقسيم كرد؛ يك نوع انساني دوستي، منفي است كه در جهت سلبي است و در آن فقط به مردم كمك ميكنيم. اما انسان دوستي مثبت اين است كه هم به مردم كمك كنيم و هم دست خطاكار را بگيريم و جلوي او بايستيم. همانطور كه معنويت مثبت اين است كه در جامعه براي ترويج معنويت تلاش ميكنيد.
نوه حضرت امام(ره) ادامه داد: اينكه به دنبال صلح دوستي و اخلاق باشيم، به معناي سكوت در مقابل ظلم و اجحاف نيست. اينكه وقتي ظلمي حادث شد بگوييم ما فقط دنبال ترويج صلح هستيم و هركس كه بگويد ما فقط دنبال صلح هستيم، صحيح نيست؛ بلكه بزرگترين راه ترويج صلح «مبارزه با جنگ» است.
سيد حسن خميني تأكيد كرد: قواعد اخلاقي در همه جا ثابت است، اما در فضاي هركس مصاديق و شعبات خاص خود را مييايد. مثلا دزدي علمي، عدم نقل منبع است، دزدي يك بقال كم فروشي در مال است و دزدي يك روزنامه نگار، عدم نقل منبع است و شما جلوي اين كار را در خودتان بگيريد. از مصاديق دروغ در مجموعه روزنامهنگاري هم ميتواند القاء دروغ باشد و رسانه بايد مراقب باشد كه چرا يك مطلب را منتشر ميكند؛ نيت كار مهم است. همانگونه كه در فلسفه حقوق جزاء هم هست كه فلسفه مجازات مقابله با جرم است، نه مجرم.
وي با توصيه به اينكه وقتي وارد بحث رسانه ميشويد اين اخلاق را در نظر بگيريد، گفت: يك وقت هست بيان يك مطلب تلخ است، اما بايد ديد اين يك داروي تلخ است يا زهر تلخ؟ آيا در راستاي اصلاح منتشر ميكنم يا افساد؟
استاد حوزه علميه قم با اشاره به زمينه اجتماعي روزنامه «شهروند» اظهارداشت: ورود به مسائل اجتماعي با حوزههاي ديگر اعم از سياسي، اقتصادي، فرهنگي و... هم پيوند مييابد. انسان نميتواند بگويد من ميخواهم در جامعه جلوي دزدي را بگيرم، اما نميتوانم جلوي فقر را نگيرم! من ميخواهم جلوي فقر را بگيرم اما نتوانم سرمايهگذاري كنم! من ميخواهم سرمايهگذاري كنم اما امنيت را تأمين نكنم! در حالي كه امنيت لازمه سرمايهگذاري است.
سيد حسن خميني اضافه كرد: اما اينكه فكر كنيم براي هر چيزي به علت العلل برگرديم هم صحيح نيست، مثلا اين رفتار هم درست نيست كه اگر مستمندي را ديديم كمك نكنيم و بگوييم بگذاريم مشكلات به او فشار بياورد تا برود شورش كند و اتفاقات بعدي بيفتد و مشكل حل شود! ميتوان هم به آن مورد خاص كمك كرد تا از گرسنگي تلف نشود و هم تلاش كرد تا علت فقر را از بين برد. ضمن اينكه مشكلات اجتماعي مانند فقر و بزهكاري در همه جوامع هست و فقط درصد آن متفاوت است، اما بايد به سمت خوب شدن رفت و همانگونه كه قبلا گفتم، شيب و جهت كار مهم است.
در اين ديدار عبدالرسول وصال مديرمسئول روزنامه شهروند كه به صاحب امتيازي سازمان هلال احمر منتشر ميشود، ضمن ارائه گزارشي از روند انتشار اين روزنامه، منشور شهروند را قرائت كرد.
سردبير و دبيران سرويس اين روزنامه نيز دغدغههاي حرفهاي و اجتماعي خود را با يادگار گرامي امام راحل در ميان گذاشتند.
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]