واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تناقضگوييها درباره افزايش بهاي نان شروع شد!
در حالي كه پس از هدفمندي يارانهها، همواره بهاي نان، يكي از مهمترين و اصليترين دغدغههاي مردم بوده است، مسئولان دولت و مجلس نيز از سوي ديگر متوجه اين نكته شدهاند كه يارانه نان و بهاي آن، چيزي نيست كه بتوان با آن چندان «غير مسئولانه» برخورد كرد؛ اما نزديك سه سال است كه بهاي نان، معضلي جدي براي هر دو جريان شده است.
در حالي كه پس از هدفمندي يارانهها، همواره بهاي نان، يكي از مهمترين و اصليترين دغدغههاي مردم بوده است، مسئولان دولت و مجلس نيز از سوي ديگر متوجه اين نكته شدهاند كه يارانه نان و بهاي آن، چيزي نيست كه بتوان با آن چندان «غير مسئولانه» برخورد كرد؛ اما نزديك سه سال است كه بهاي نان، معضلي جدي براي هر دو جريان شده است.
به گزارش «تابناك»، اگر هدفمندي يارانهها روي هر نقطهاي با تمام جديت خود دست گذاشت، اما نان موردي بود كه در خصوص آن دستكم از سوي دولت گذشته مماشات زيادي شد.
بنا بر اين گزارش، در حالي كه يكي از بخشهاي اصلي قانون هدفمندي در خصوص كاهش تدريجي يارانه كالاهاي اساسي و نان بوده، هماكنون ميبينيم در بودجه به شكل مشخص رقم يارانه نان ذكر ميشود و حتي سر و صداهايي كه در سال ۹۱ بر سر افزايش قيمت نان شروع شد، منجر به آن شد كه محمود احمدينژاد، اقدام به تعيين يارانه نقدي جداگانه براي جبران افزايش قيمت نان مردم كند!
اما گويا اكنون معضل افزايش بهاي نان به دولت روحاني رسيده و از هم اكنون در بودجه سال ۹۳ يارانه اين قوت غالب در سفره مردم، گمانهزنيها در خصوص قيمت آن را در سال آينده زياد كرده است!
به گفته عباس قبادي، معاون وزير صنعت، در بودجه سال ۹۳، معادل ۸۸۰۰ ميليارد تومان يارانه نان در نظر گرفته شده است. عباس قبادي با اعلام اين رقم گفته است: در لايحه بودجه سال ۹۳ در دو رديف براي نان يارانه در نظر گرفته شده است؛ يكي ۳۸۰۰ ميليارد تومان كه در بودجه سال گذشته نيز بوده و براي يارانه نقدي نان است كه هر ماه به حساب مردم واريز ميشود. همچنين رديف جديدي به عنوان يارانه نان وجود دارد كه نزديك ۵ هزار ميليارد تومان است كه اگر هر دو رقمي كه در اين دو رديف دولت در لايحه بودجه تعيين كرده به تصويب مجلس برسد، قيمت نان در سال آينده افزايش نخواهد يافت.
اما در خصوص سخنان قبادي و ارقامي كه گفته، سه موضوع اساسي وجود دارد:
نخست اينكه در حالي عباس قبادي، از يارانه نقدي ۳۸۰۰ ميلياردي نان در بودجه سال گذشته ـ كه احتمالاً منظور از آن سال ۹۲ است ـ سخن به ميان ميآورد، كه محمد رضا فرزين، رئيس سابق ستاد هدفمندي يارانهها در خصوص يارانه نقدي نان در بودجه ۹۲ اظهار كرده بود: امسال (سال ۹۲) نيز به مانند سال گذشته، يارانه نقدي جداگانهاي به نان نخواهيم داد. سال گذشته با توجه به افزايشي كه در قيمت نان اتفاق افتاد، يارانه نقدي جداگانهاي به عنوان يارانه نان به حساب سرپرستان خانوار واريز شد، ولي به دليل اينكه امسال بهاي نان افزايش نيافته است، يارانهاي نيز براي آن پرداخته نخواهد شد.
حال اينكه چگونه عباس قبادي از پرداخت يارانه نان آن هم به شكل ماهانه به حساب خانوار سخن ميگويد، جاي بررسي و تأمل دارد!
اين در حالي است كه جعفر قادري، عضو كميسيون تلفيق در مورد بودجه نان در سال ۹۲ گفته بود كه پيشبيني از رقم يارانه نان و دارو ۲۳ هزار ميليارد تومان است كه اگر ۵۰ درصد آن نيز به نان تعلق گرفته باشد، برابر با حدود ۱۱ هزار ميليارد ميشود.
با اين حساب آيا بايد گفت يارانه ۸۸۰۰ ميليارد توماني سال آينده ـ كه البته هنوز تكليف ۳۸۰۰ ميليارد آن مشخص نيست ـ با كاهش رقم نسبت به سال جاري منجر به افزايش بهاي نان خواهد شد؟
هرچند عباس قبادي، چنين نظري دارد، رئيس اتحاديه نانوايان، رويكردي كاملا متفاوت به قضيه دارد و با قاطعيت از افزايش قيمت نان در سال آينده خبر ميدهد.
نظري با اشاره به سخنان قبادي و ارقام اعلامي وي گفته است: اين ارقام احتمالات است و اتحاديه رسما از اين ارقام خبر ندارد و هيچگونه صحبت و مشورتي از اتحاديه خواسته نشده است.
وي اذعان كرده است: اكنون هشت ماه از ارائهٔ نرخ مصوب نان براي سال ۱۳۹۲ گذشته است و واحدهاي صنفي همچنان با نرخ سال ۱۳۹۱ به كار خود ادامه ميدهند و نانوايان با توجه به افزايش هزينههاي جانبي، دستمزد كارگر، حق بيمه و ماليات به نرخ فعلي معترض هستند، زيرا متحمل ضرر و زيان شدهاند.
وي در نهايت تأكيد كرد: در پايان سال جاري و اوايل سال آينده، جلسات در رابطه با نرخگذاري و موضوعات مرتبط برگزار خواهد شد و به احتمال زياد قيمت نان در سال آينده افزايش خواهد يافت.
اينها همه به اين معناست كه دوباره در سال آينده بايد منتظر بحث و جدلهاي فراوان درباره يارانه و قيمت نان باشيم؛ اينكه آيا نان آن گونه كه معاون وزير صنعت با محاسبه از ارقام خود بيان كرده، گران نخواهد شد و يا سخنان نظري را در مورد بهاي نان بايد قبول كرد؟
باز همه اينها در حالي است كه بنا بر قانون يارانه نان به همراه ساير يارانههاي كالاهاي اساسي بايستي به مرور زمان حذف شود اما اكنون وضعيت به گونهاي است كه دولتها نميتوانند به اين آساني با موضوع نان برخورد كرده و قوت غالب مردم را دستخوش ريسكهايي نظير افزايش قيمت حاملهاي انرژي كنند.
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]