واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهدپيوند صنعت و دانشگاه، راهگشاي مشكلات جامعه
توجه به موضوع پيوند ميان صنعت و دانشگاه بايد مد نظر قرار گيرد تا از اين رهگذر زمينه حل مشكلات پيش رو در كشور را فراهم كنند.
به گزارش خبرگزاري فارس از همدان، اين هفته به نام هفته پژوهش نامگذاري شده است، اما بايد ديد معناي لغوي پژوهش به چه معناست و داراي چه اهميت و ارزشي است كه در جمهوري اسلامي ايران هفتهاي به اين نام، نامگذاري شده است.
«پژوهش» در معناي لغوي به معناي كشف حقيقت و رسيدن به كنه يك امر است، اين مقوله مهم هميشه با خود نوآوري به همراه دارد و همين موضوع باعث ميشود كاروان علم و دانش بر اثر پژوهشهاي علمي حركت و پيشرفت داشته باشد.
وزارت علوم، تحقيقات و فناوري براي فراهمسازي زمينه مناسب براي پژوهش روز به روز ظرفيت دانشگاهها را افزايش ميدهد تا بتواند از تواناييهاي افراد مختلف در اين زمينه بهره بگيرد و پژوهشها و پاياننامههاي مختلفي ارائه دهند.
مطمئناً وزارت علوم، تحقيقات و فناوري براي پر كردن و انباشته كردن كتابخانههاي خود اين كار را انجام نميدهد.
از طرفي سئوالي كه به ذهن تداعي ميشود اين است كه اگر جامعه بستر مناسب را براي رشد افراد پژوهشگر فراهم ميكند آيا از اين رشد استفادهاي براي حل مشكلات جامعه ميشود يا خير؟
جواب اين سئوال همان ميزان پيوند صنعت و دانشگاه است، يعني اينكه بايد پژوهشهاي خود را كاربردي كنيم تا بتوانيم در راستاي مشكلات جامعه از آنها استفاده كنيم.
اينكه از چه طريق بتوانيم پيوند دانشگاه و صنعت را رقم بزنيم سئوال ديگري است.... يكي از جوابهاي اين سئوال پارك علم و فناوري و مراكز رشد است و از اين طريق فارغالتحصيلان ميتوانند با استفاده از علم خود وارد چرخه صنعت شوند.
در ابتدا جايگاه هفته پژوهش را از زبان رئيس دانشگاه بوعليسينا جويا شدم.
محمدعلي زلفيگل در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: هدف از هفته پژوهش فرهنگسازي است تا بتوان جايگاه پژوهش را در علم و فناوري بالا برد و يادي از پژوهشگران كرد.
وي افزود: بايد جايگاه پژوهش در بين مسئولان و مردم نشان داده شود تا بتوان حكومت و نظام را به بالندگي هر چه بيشتر برسانيم.
رئيس دانشگاه بوعليسينا تصريح كرد: تفكر دانشجويان، اساتيد و پژوهشگران به اين نتيجه رسيده كه براي حل مشكلات مختلف جامعه بايد به سراغ اقتصاد دانشبنيان رفت.
پژوهش، هسته اصلي برطرف كننده مشكلات كشور
در اين رابطه نظر يك پژوهشگر برتر كشوري را نيز جويا شدم.
عضو هئيت علمي دانشگاه بوعلي سينا اظهار داشت: هدف از هفته پژوهش فرهنگسازي است تا بتوان جايگاه پژوهش را در علم و فناوري بالا برد.
محمد خانجاني تصريح كرد: نبايد پژوهش را به عنوان چرخ پنجم و زاپاس نگه داريم بلكه بايد به عنوان هسته اصلي در رفع مشكلات از آن استفاده كنيم.
وي اذعان داشت: توسعه كشور نيازمند توليد داخلي و توليد داخلي نيازمند پژوهش است تا اين طريق بتوانيم نيازهاي جامعه خود را با اتكا به توليد داخل رفع كنيم.
عضو هيئت علمي دانشگاه بوعليسينا تأكيد كرد: متأسفانه خلأ مديريت بهينه در زمينه اعتبارات پژوهشي در كشور كاملاً احساس ميشود.
پارك علم و فناوري حلقه اتصال دانشگاه و صنعت است.
اما اينكه چگونه ميخواهيم با استفاده از اندوختههاي علمي و دانش حرفهاي و دانشگاهي خود ايدههاي جديد خود را عملياتي كنيم؟
مدير پارك علم و فناوري و مركز رشد همدان در اين باره اظهار داشت: پاركها سازماني هستند كه به وسيله متخصصين حرفهاي مديريت ميشوند و هدف آن افزايش ثروت در جامعه از طريق ارتقاي فرهنگ نوآوري و رقابت در ميان شركتهاي مستقر در پارك و موسسات متكي بر علم و دانش است.
محمد جمشيدي جذب نخبگان و متركز كردن عناصر اصلي چرخه نوآوري را از ضرورتهاي ايجاد پاركهاي علم و فناوري استان برشمرد و تصريح كرد: گسترش تحقيقات كاربردي و توسعهاي و كارآفريني براي فارغالتحصيلان رشتههاي دانشگاهي مرتبط با فناوري پيشرفته از ديگر ضرورتهاي ايجاد پارك بوده است.
وي اذعان داشت: بسترسازي در راستاي تجاريسازي دستاوردهاي تحقيقاتي و كمك به رونق اقتصاد محلي مبتني بر فناوري از اهداف اين پارك هاست.
مدير پارك علم و فناوري و مركز رشد همدان تأكيد كرد: پارك علم و فناوري در واقع حلقه اتصال بين دانشگاه و صنعت است.
وي عنوان كرد: ايجاد مراكز رشد تخصصي اقماري در سطح شهرستانهاي استان، پشتيباني در راهاندازي كانونهاي شكوفايي و خلاقيت در مراكز علمي، ايجاد صندوق پژوهش و فناوري استان و تبيين و اجراي مديريت مالكيت معنوي و ثبت اختراعات در استان از برنامههاي عملياتي پارك علم و فناوري است.
جمشيدي قابليت بازار و توجيه اقتصادي طرح و داراي سطح علمي و فني بالاتر نسبت به طرحهاي كانون شكوفايي خلاقيت را از شرايط پذيرش طرحهاي در قالب مركز رشد برشمرد.
اما بعد از گرفتن اين سئوالات به دانشگاه بوعلي سينا ميروم تا ببينم اين مجموعه چقدر توانسته نقش خود را ايفا كند.
اينكه نقش دانشگاه بوعلي به عنوان گل سرسبد دانشگاههاي استان در ارتقاي سطح پژوهشي چيست و دانشگاه ما به عنوان يكي از دانشگاههاي ايران آيا توانسته حق خود را نسبت به پژوهش ادا كند يا نه؟
معاون پژوهشي و فناوري دانشگاه بوعلي سينا رسالت اصلي دانشگاه را توليد علم دانست و بيان كرد: دانشگاه بوعلي سينا در اين زمينه بسيار خوب پيش رفته است اما بحث كه قابل توجه است بحث تبديل علم به ثروت است.
حسن ختنلو ادامه داد: در زمينه تبديل علم به ثروت تلاشهاي بسياري در اين دانشگاه شده است و توانستهاين با وجود تحريمها، با سازمانها قراردادهاي خوبي در اين زمينه داشته باشيم به طوري كه مبلغ طرحهاي پژوهشي ما به سه برابر قبل رسيده است.
وي گفت: سياستگذاري دانشگاه بر اين است كه پاياننامه دانشجويان تحصيلات تكميلي را به سمت كاربردي شدن ببرد.
معاون پژوهشي و فناوري دانشگاه بوعلي سينا ادامه داد: با اين چشمانداز كه تا دو سال آينده، 25 درصد و تا پنج سال آينده 50 درصد پاياننامهها را كاربردي كنيم و 50 درصد باقي مانده بنيادي و براي توليد علم هستند.
وي تصريح كرد: اين چشمانداز يعني كاربردي كردن 900 پاياننامه دانشجويي كه ميتواند بسياري از مشكلات صنعت را حل كند.
ختنلو به طرح پيشنهادي دانشگاه بوعلي سينا به وزارتخانه اشاره كرد و گفت: در اين طرح از طريق كنكور دانشجويان به صورت كاربردي وارد دانشگاه ميشوند.
بنابراين كاملاً مشخص است كه كشور ايران داراي پژوهشگران توانمند و فعالي است كه پژوهشهاي آنها ميتواند راهگشاي حل بسياري از مشكلات كشور عزيزمان ايران باشند تا با كمك آنها بتوانيم شاهد بالندگي و بينيازي ايران اسلامي شويم.
اما اين موضوع نيازمند سرمايهگذاري و تخصيص اعتبارات است كه مسئولان ذيربط بايد بدانند كه اگر در مسير صحيحي سرمايهگذاري كنند، صرفهجويي در هزينهها و سرمايهگذاري براي آيندگان را رقم زدهاند.
---------------
مرضيه خليلي
----------------
انتهاي پيام/89029/
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]