واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: تخمين سن يك سنگ مريخي براي اولين بار
اگرچه دانشمندان تاكنون سن سنگهاي ساير سيارات را تعيين كردهاند اما اين كار هميشه روي زمين انجام شده و اكنون براي اولين بار محققان با موفقيت توانستهاند سن يك سنگ مريخي را در سياره سرخ تخمين بزنند.
به گزارش ايسنا، اين كار كه با همكاري محققان موسسه فناوري ماساچوست انجام شده، نه تنها ميتواد در درك تاريخچه زمينشناسي مريخ كمك كند، بلكه همچنين ميتواند در بررسي شواهد احتمالي حيات باستاني در اين سياره بكار گرفته شود.
بسياري از تجربيات انجام شده توسط كاوشگر كنجكاوي از بيش از يك دهه قبل توسط دانشمندان ناسا برنامهريزي شده بودند اما كمي پس از پرتاب آن در سال 2011، اين برنامه از دانشمندان سراسر جهان خواست تا ايدههاي جديد خود را براي تجربياتي كه ميتوان با ابزار موجود در اين مريخنورد انجام داد، ارسال كنند.
طرح پيشنهادي محققان موسسه فناوري ماساچوست، مجموعهاي از روشهاي مشابه نمونههاي مورد استفاده در تعيين سن سنگها در زمين را ارائه كرده است.
نتايج اين پژوهش كه در مجله Science Express منتشر شده، يكي از شش مقالهاي است كه به گزارش تحليل دادهها و مشاهدات بدست آمده از كاوش مريخنورد كنجكاوي در «خليج يلونايف» در دهانه گيل سياره سرخ پرداختهاند.
سطح صاف اين منطقه از يك سنگ رسوبي دانه ريز يا گلسنگ ساخته شده كه به تصور دانشمندان، در بستر يك درياچه باستاني مريخي رسوب كرده بود.
در ماه مارس، كاوشگر كنجكاوي سوراخهايي را در يك گلسنگ ايجاد كرده و نمونههاي سنگ پودر شده را از دو موقعيت با فاصله سه متري جمعآوري كرد. به محض انجام حفاري در سنگ، بازوي رباتيك كنجكاوي نمونههاي پودر را به ابزار تحليل نمونه در مريخ(SAM) انتقال داد كه از آن براي انجام بررسيهاي شيميايي مختلف از جمله تخمين سن سنگ استفاده ميشود.
يك روش موسوم به تعيين سن پتاسيم-آرگون، سن يك نمونه سنگ را با اندازهگيري محتواي گاز آرگون تعيين ميكند. با گذشت زمان، اتمهاي گونه راديواكتيوي پتاسيم موسوم به پتاسيم-40 درون سنگ زوال يافته و خودبخود به اتمهاي ثابت آرگون-40 تبديل ميشوند.
اين زوال با يك سرعت شناختهشده روي داده، از اين رو با اندازهگيري ميزان آرگون-40 در يك سنگ ميتوان سن آنرا تعيين كرد.
كنجكاوي با استفاده از ابزار SAM، نمونه بدست آمده را تحت دماي بالايي قرار داد تا گازهاي درون سنگ آزاد شده و توسط يك طيفسنج جرمي آنبرد بررسي شوند.
بررسيهاي انجام شده نشان دادند كه سن اين گلسنگ حدود 3.86 تا 4.56 ميليارد سال است.
پيش از اين، محققان با استفاده از روش «شمارش دهانه»، سن دهانه گيل و محيط اطرافش را بين 3.6 تا 4.1 ميليارد سال تخمين زده بودند. روش شمارش دهانه بر يك واقعيت ساده تكيه داشته كه سطوح سيارات بطور مكرر با اجسامي بمباران ميشوند كه دهانههاي برخوردي را در آنها ايجاد ميكنند. سطوح داراي دهانههاي بيشتر، بنظر پيرتر از نمونههاي با دهانه كمتر هستند.
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]