تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هيچ كس جز با اطاعت خدا خوشبخت نمى‏شود و جز با معصيت خدا بدبخت نمى‏گردد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829811888




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نزاع خياباني؛ رقابت بر سر باخت


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نزاع خياباني؛ رقابت بر سر باخت
افزايش آمار درگيري و نزاع خياباني در نگاه اول ذهن را به اين سو مي برد كه آستانه تحمل و مدارا در ميان مردم كاهش يافته است و نسبت به ارائه راهكار از سوي جامعه‌شناسان، براي مقابله با اين معضل جدي، هنوز اهتمامي صورت نگرفته است.


كافي است به مراكز پزشكي قانوني در كلانشهر ها برويد و صف انبوهي از طرفين نزاع و درگيري را ببينيد كه به صرف مسائل پوچ و پيش پا افتاده حسابي به هم تاخته و گريبان دريده و همديگر را زخمي كرده اند و اكنون نوبت پليس و دستگاه قضاست تا در اين زمينه با فرد خاطي برخورد كند. دليل گسترش نزاع هاي خياباني كه در برخي موارد به خسارات جبران ناپذيري از جمله قتل و مجروحيت هاي بسيار خطرناك منجر مي شود، چيست؟ چرا هر روز ما در كوچه و خيابان شاهد دست به يقه شدن عده اي هستيم كه بدون توجه به سرانجام رفتار هاي خود با هم درگير مي شوند و متاسفانه گاه حوادث دلخراش و بعضا غيرقابل جبراني را رقم مي زنند كه اگر بخواهيم به آنها اشاره كنيم مثنوي هفتاد من كاغذ در ذهن تداعي خواهد شد.

آيا گروه ها و نهادهاي مرجع اجتماعي همانند معلمان و نهادهاي آموزشي و ارشادي مردم را در اين موارد راهنمايي كرده اند؟ بي شك پاسخ همه اين پرسش ها منفي است و به رغم انجام برخي كارهاي كليشه اي هيچ ارگان و نهادي نمي تواند ادعا كند در موضوع نزاع هاي خياباني طرح جامعي ارائه داده است. زيرا اگر چنين اقدامي انجام مي شد شاهد افزايش نزاع هاي خياباني نبوديم؛ موضوعي كه همچنان بر مدار تكرار قرار گرفته و سير صعودي به خودگرفته است و روزي را نمي توان شاهد بود كه در گوشه و كنار كلانشهر ها نزاع خياباني رخ ندهد و تلفن مركز فوريت هاي پليس 110 به صدا در نيايد.

بياييد واقع بين باشيم و بپذيريم افزايش تنش هاي رواني در جامعه به شرايط هشدار و بحران رسيده است و آستانه تحمل مردم هر روز كاهش مي يابد و دست اندركاران امور اجتماعي همچنان سكوت كرده اند.

مردم به دلايل گوناگون به شدت دچار استرس هستند و براي خلاص شدن از اين فشارها، عقده هاي خود را بر سر ديگران خالي مي كنند. براي نمونه فردي كه درون خانواده با همسر خود مشكل دارد، بر سر اختلاف ناچيز بر سر قيمت يك كالا، با فروشنده درگير مي شود، يا مسافري به دليل چند تومان كرايه اضافه با راننده درگير مي شود يا بر عكس راننده گريبان مسافر را گرفته و او را در حد مرگ كتك مي زند كه چرا كرايه خود را كم داده است.

آيا سرپوش گذاشتن بر اين واقعيت و كتمان حقايق علاج حل اين معضل است؟ برخي از كارشناسان بر اين عقيده اند چند عامل بسيار اساسي در گسترش اضطراب و تنش هاي روحي و رواني در ميان مردم نقش اصلي را دارد؛ اول فاصله گرفتن ازآموزه هاي ديني و اخلاقي و دوم مشكلات اقتصادي، سوم فاصله طبقاتي و مهم ترين آن بي توجهي به بهداشت رواني جامعه و ديگر علل و عواملي كه در شكل گيري نزاع هاي خياباني دخالت دارد.

نزاع هاي خياباني يكي از آسيب هاي اجتماعي است كه با انگيزه هايي متفاوت رخ مي دهند، انسان ها به دلايل مختلف با هم ارتباط دارند و زماني كه روابطشان جوابگوي نيازهايشان نمي شود، درگيري ايجاد مي شود.

فراموش نكنيم به هر ميزان فضايي كه انسان ها در آن زندگي مي كنند، فضاي بازتري باشد، درگيري ها خيلي كمتر خواهد بود. به عنوان مثال درگيري ميان كشاورزان كه در فضاي بازتر زندگي مي كنند، در مقايسه با كساني كه در فضاي بسته شهرها زندگي مي كنند، بسيار كمتر است، دليل آن، اين است كه فشارهاي محيطي بر روستاييان كمتر است. دكتر غلامرضا جمشيدي از استاد دانشگاه و جامعه شناس شرايط محيطي در گرايش افراد به نزاع هاي خياباني را اصلي مهم و غيرقابل انكار مي داند و مي گويد، در محيط روستايي فضا باز است، اما در شهرها شاهد فضاي بسته و گرفته اي هستيم. محيط زندگي فرد تاثير بلامنازعي بر روحيه و اخلاق فرد دارد، مثلا در تهران مناطقي وجود دارد كه از نظر آماري نسبت به ديگر مناطق جرم خيزترند و اين مي تواند دلايل گوناگوني داشته باشد كه محيط، يكي از اين دلايل است.

جمشيدي از فشردگي محيط، بدي آب و هوا، خستگي كار و گذشت نكردن به عنوان برخي ازدلايل ديگر نزاع هاي خياباني و درگيري ها نام برد و افزود: اين عوامل به تنهايي تعيين كننده نيستند و بايد توجه كرد كه عامل اصلي خود انسان است، شخصي در همين تهران ممكن است تمام شرايط را تحمل كند، ولي خوشرو باشد، چون عقايد ديني به كمكش مي آيد. فرهنگ، تعليم و تربيتي كه در محيط خانه و خانواده آموخته به كمكش مي آيد، تا آن عوامل تعديل شود.

مكانيكي شدن اغلب روابط نيز باعث واكنش هاي غيرمنطقي و غيرمتعارفي از جمله نزاع و درگيري مي شود و در درگيري هاي خياباني و خانوادگي بايد سعه صدر افراد افزايش يابد. اصل اول در اين خصوص، گذشت است كه نياز به زيرساخت هاي فرهنگي و اجتماعي دارد. متاسفانه فرهنگ گذشت در جامعه ضعيف شده است، بايد اين فرهنگ در جوامع احيا شود و از كودكي گذشت و مهرباني در وجود آنها نهادينه شود.

در كشور هاي پيشرفته آداب و رفتار هاي اجتماعي از مهد هاي كودك و دوران تحصيل به كودكان آموزش داده مي شود. براي نمونه در مهدكودك هاي ژاپن، مربي با قرار دادن يك صندلي در كلاس از كودكان مي خواهد تا پس از يك دور كوتاه روي صندلي بنشينند و به هم كمك كنند تا ديگر دوستانشان كه ديرتر به سمت صندلي آمده اند روي آن بنشينند در نتيجه كودكان تلاش مي كنند تا به هم كمك كنند، اما در مهدكودك هاي وطني صرفا به كودكان آموزش داده مي شود آن كس كه زودتر از بقيه روي صندلي بنشيند برنده مسابقه است.

خشونت ها، پرخاشگري ها و خوارشمردن ديگران پديده هايي هستند كه در اجتماع به وجود مي آيد و نمي توان گفت ارثي و ذاتي است. انسان، پرخاشگر و مجرم متولد نمي شود و اين نظام اجتماعي است كه باعث مي شود افراد پرخاشگر بار بيايند. در مورد نزاع هاي خياباني بايد گفت عوامل متعددي در بروز آن دخيل هستند. زماني كه در يك جامعه بيكاري در حد انفجار قرار گرفته و اين معضل تك تك خانواده ها را درگير خودش كرده است، وقتي كه جوانان كمتري مي توانند به ازدواج فكر كنند و حتي ازدواج براي آنان يك رؤيا تلقي مي شود، زماني كه تورم و گراني در يك جامعه كمرشكن باشد مطمئنا ناهنجاري ها در جامعه رخ خواهد داد.

بيكاري باعث هر نوع مشكلي در جامعه است. اين شرايط باعث مي شود افراد در جامعه درگيري هاي بيشتري داشته باشند. هيچ كسي ذاتا بيمار نيست. زماني كه در جامعه اي شادي و نشاط به اندازه وجود نداشته باشد، آمار طلاق بالا باشد، آمار ازدواج پايين باشد و... اينها باعث مي شود تغييراتي در رفتار انسان ها صورت بگيرد كه بر سر مسائل جزئي با هم مشاجره كنند و درگير شوند.

مي توان گفت نزاع هاي خياباني و ناهنجاري هايي كه در جامعه مشاهده مي شود، زاييده مشكلاتي است كه در جامعه وجود دارد و سبب مي شود افراد هرچند ناخواسته دست به پرخاشگري بزنند. در اين ميان مشكلات اقتصادي بخصوص بيكاري مي تواند بيش از ديگر عوامل مورد توجه باشد. همه ما بارها در خيابان هاي شهر شاهد نزاع هاي خياباني بوده ايم كه بيشتر بر سر مسائل بسيار جزئي اتفاق افتاده و با كمي صبوري و گذشت مي توانست اصلا اتفاق نيفتد.

درگيري هايي كه خسارت هاي مالي و جاني فراواني در پي دارند، اغلب هر دو طرف درگيري و گاه افراد ميانجي و واسطه هم در اين ميان متضرر شده و آسيب هاي جبران ناپذيري متوجهشان مي شود. وجود رفتارهايي نظير تحقير، رفتار ناعادلانه، بيكاري، فقر، تضاد طبقاتي، بي اعتنايي به اموال ديگران، طلاق، برخوردهاي كلامي و رفتارهاي بي ادبانه باعث بروز خشم در افراد مي شود.

وقتي فرد در مقابل رفتار تحقيرآميز يا ناعادلانه قرار مي گيرد، واكنش دفاعي وي به صورت خشم بروز مي كند. گاهي اين منازعات و كنترل نكردن خشم به قتل منجر مي شود و پرونده اي را مفتوح مي كند كه عنوانش قتل عمد است كه بايد در سيستم قضايي رسيدگي شود. كما اين كه برخي منازعات منجر به شكايت نمي شوند و مواردي هم كه شاكي دارند در دادسرا به صلح مي انجامد.

بايد پذيرفت به دلايل مختلف منازعات خياباني زنگ خطري براي جامعه است، در حالي كه بي تفاوتي جامعه در مواجهه با اين آمارها حاكي از آن است زد و خوردهاي خياباني بخشي از زندگي روزمره ما شده است در حالي كه گسترش شهرنشيني و پيدايش جوامع به هم پيوسته، استفاده از تعقل و انديشه براي حل مسائل را ارائه مي دهد نه برخورد فيزيكي.

بدون ترديد اگر اين روند همچنان ادامه يابد، به مرور شاهد بي تفاوتي اجتماعي نسبت به اين معضل خواهيم بود. آمارهاي پزشكي قانوني نشان مي دهد بيشترين موارد درگيري ها بين افراد جوان صورت مي گيرد كه اين افراد ويژگي هايي مانند ناپختگي، بي تجربگي، انرژي زياد و تحريك پذيري دارند و مستعد درگيري و زد و خورد و پيامدهاي آن هستند. آسيب شناسان بر اين عقيده اند وقتي آستانه تحمل افراد جامعه پايين بيايد، آمار نزاع هاي خياباني بالا مي رود.

ناصر صبوري / گروه حوادث

سه شنبه 26 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن