واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: يارانه به ياري سلامت نيامد
شايد به همين دليل است كه اكنون وزير بهداشت به انتقاد از اين مسئله پرداخته و خواهان اختصاص يارانه 3دهك بالاي جامعه به بخش سلامت شده است. به اين ترتيب علاوه بر 10هزار ميليارد توماني كه قرار بود در سالهاي گذشته به بخش سلامت اختصاص يابد و نيافت، طلب سال 93نيز به آن اضافه شد.
اين در حالي است كه بخش سلامت حتي بودجه مصوب سالانهاش را نيز دريافت نكرده و وزارت بهداشت فقط در سالجاري با بدهي 8هزار ميليارد توماني و بحران مديريت بيمارستانها مواجه است. مشكلات مالي حوزه سلامت تمامي ندارد به همين دليل براي محل تأمين بودجه مورد نياز پيشنهادهاي مختلفي داده ميشود. اين پيشنهادها از حذف 3دهك بالا از ليست يارانهبگيرها تا 10درصد قانوني از محل درآمد يارانههاست. آخرين آنها را وزير بهداشت ارائه كرد. سيدحسن قاضيزاده هاشمي به فارس گفته كه راهحل پيشنهادياش براي تحول در حوزه سلامت اين است كه يارانه 3دهك پر درآمد را به سلامت مردم اختصاص دهند. او گفت: «در مجلس با اين پيشنهاد مخالفت كردند و گفتند نميشود ولي من همچنان معتقدم كه ميشود.»
البته در ماههاي پيش وزير بهداشت از تصويب پيشنهاد حذف يارانه 3دهك بالاي جامعه و اختصاص آن به سلامت در كميسيون بهداشت و درمان مجلس خبر داده بود.مشكلات مالي حوزه سلامت فقط مربوط به امسال نيست. در سالهاي اخير اميدهايي وجود داشت كه با درآمدهاي حاصل از هدفمندي يارانهها كمي در اوضاع سلامت بهبود حاصل شود. اما آن قانون كه تصويب هم شده بود اجرايي نشد و به كمك مردم و دردهاي حوزه سلامت نيامد ولي با اين حال وزارت بهداشت ازپاننشسته و پيشنهاد حذف 3دهك را داده است. اين در حالي است كه دولت براي بودجه سال 93به دلايل مختلف اين طرح را نپذيرفته است.
هماكنون وزارت بهداشت پيشنهاد 3دهك را در اصلاحيه بودجه هم آورده است. نمايندگان مجلس اساسا با اينكه افراد ثروتمند يارانه نقدي دريافت نكنند مشكلي ندارند ولي ميگويند نياز به تصويب قانون دارد. غلامرضا تاجگردون چندي پيش به ايسنا گفته بود كه هنوز در اينباره توافق صورت نگرفته و ما در حال بحث و بررسي روي اين موضوع هستيم. اينكه يارانه اقشار ثروتمند بايد حذف شود، پيشنهاد برخي از نمايندگان است و دولت هم كه قبلا چندان موافق اين موضوع نبود در حال حاضر نگاه موافقتري به اين مسئله دارد. اگر قرار باشد يارانه 3دهك بالا حذف شود اين موضوع بايد در قالب لايحه اصلاحيه بودجه 92اجرايي شود.
با وجود پيشگيري وزارت بهداشت، در مجلس هنوز خبري نيست.محمدحسين قرباني، مخبر كميسيون بهداشت مجلس در گفتوگو با همشهري گفت كه اصلا اين پيشنهاد در كميسيون بهداشت مجلس مطرح نشده است و هر آنچه قرار باشد انجام بگيرد بايد توسط دولت انجام شود و حذف دهك از يارانههاي نقدي ربطي به مجلس ندارد. غلامرضا كاتب، سخنگوي كميسيون برنامه و بودجه مجلس نيز خبري از اين پيشنهاد نداشت ولي گفت كه هر چه هست بايد توسط دولت به مجلس ارائه شود. نماينده گرمسار گفت: اينكه آيا بايد يارانه 3دهك بالاي جامعه حذف شود يا درصورت حذف به بخش سلامت اختصاص يابد 2نكته مجزاست. مجلس قبول دارد كه بايد جهت تأمين بودجه وزارت بهداشت به آنها كمك كند. به هر حال طبق برنامه پنجم توسعه بايستي 10درصد از درآمدهاي حاصل از هدفمندي يارانهها را به وزارت بهداشت اختصاص دهيم. ولي اينكه چند دهك در اين برنامه حذف شود نبايد جزو پيشنهادهاي وزير باشد. وزير بايد پيشنهادش را به دولت بدهد. پيشنهادها ميتواند در قالب لايحه جديد به مجلس ارائه شود.
10درصد قانوني يا حذف 3دهك بالا
يكي از مصوباتي كه دولت دهم قرار بود در حوزه سلامت اجرايي كند، اختصاص 10درصد از منابع هدفمندي يارانهها براي حوزه سلامت بود. دولت موظف بود كه 6هزار ميليارد تومان از منابع حاصل از بند ب ماده 34قانون برنامه پنجم توسعه را براي ايجاد دسترسي عادلانه شهروندان به خدمات بهداشتي- درماني، كمك براي هزينههاي تحملناپذير درمان، پوشش دارويي، درمان بيماران خاص و صعبالعلاج، تقليل وابستگي به گردش امور واحدهاي بهداشتي-درماني و كمك به تربيت و تأمين نيرويانساني متخصص و مورد نياز صرف كند اما با وجود مصوبه مجلس در برنامه پنجم توسعه كه منجر به كاهش سهم مردم از هزينههاي درمان ميشد، اين برنامه عملي نشد. طبق قانون سهم مردم از پرداخت اين هزينهها بايد به 30درصد ميرسيد ولي اكنون بيش از 60درصد افزايش يافته است.
ماه گذشته بود كه سيدحسن قاضيزاده هاشمي درباره اختصاص مقداري از درآمد حاصل از اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها گفته بود كه 10درصد درآمد حاصل از اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها رقمي معادل 50هزار ميليارد ريال ميشود كه انتظار ميرود نمايندگان مجلس براي تحقق آن تلاش كنند. وي معتقد است كه نمايندگان مجلس ميتوانند با تجديد نظر در دهكهاي دريافت يارانه و حذفكردن برخي دهكهاي پردرآمد، موجبات تحقق 10درصد درآمد حاصل از اجراي اين قانون به بخش بهداشت و درمان را فراهم آورند.
بيشتر نمايندگان مجلس معتقدند كه دولت بايد راهكاري مناسب براي اختصاص آن 10درصد اتخاذ كنند. به گزارش برنا عباس صلاحي، نماينده مردم تفرش در مجلس نيز از اهميت حوزه سلامت واقف است. وي گفت: تاكنون بهدليل وسعت، اين طرح اجرايي نشده است و بايد تلاش جدي براي اجراي صحيح و درست اين طرح شود.
با تمام اين حرفها كساني همچون احمد آريايينژاد در بهارستان حضور دارند كه معتقد هستند تنها نميتوان از محل هدفمندي مشكلات اين حوزه را رفع كرد، بلكه بايد با بررسي و بهصورت كارشناسي شده منابع ديگري جهت رفع مشكلات حوزه سلامت شامل بيمهها، ماليات و غيره را درنظر گرفت.هنوز تا بررسي كامل اين بودجه پيشنهادي در مجلس راه درازي وجود دارد و وزارت بهداشت نيز مانند همه وزارتخانهها تلاشش را خواهد كرد كه بودجه بيشتري بهخود اختصاص دهد. بايد صبر كرد و ديد آيا در اين حوزه بهبودي حاصل خواهد شد.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]