تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):همّت مؤمن در نماز و روزه و عبادت است و همّت منافق در خوردن و نوشيدن؛ مانند حيوانات...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831271437




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آنها از ايران نمي‌ترسند‌


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: آنها از ايران نمي‌ترسند‌


تلاش‌هاي ظريف براي بهبود روابط با همسايگان

اين روزها اما اكثر اين كشورها يا در پايتخت‌هايشان ميزبان ظريف هستند و يا در صف سفر به تهران براي تحكيم مناسبات دوجانبه‌شان با ايران.

تحركاتي كه اين روزها در عرصه ديپلماسي كشور در خاورميانه و به‌خصوص در حوزه خليج‌فارس روي مي‌دهد، اين نويد را مي‌دهد كه تحول اساسي‌اي در روابط ميان ايران و كشورهاي اين حوزه در شرف وقوع است. محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه كشورمان از زماني كه با دست پر از ژنو برگشته، يك پايش در تهران است تا ميزبان مهمانان خارجي‌اش باشد كه حالا بيشتر از هر زماني هواي تهران به سرشان مي‌زند و يك پايش هم در كشورهاي حاشيه خليج‌فارس؛ همان‌هايي كه تا همين چند وقت پيش چندان دل خوشي هم از ايران نداشتند. حتي امارات هم كه در سال‌هاي گذشته بيشترين چالش‌ها را با ايران داشته بعد از امضاي توافقنامه ژنو براي ايران پيام تبريك مي‌فرستد و وزير خارجه‌اش را به تهران مي‌فرستند و چند‌روز بعد هم از ظريف براي سفر به اين كشور دعوت مي‌كند؛‌ اصلا انگار نه انگار كه روابط 2 كشور از بعد از انقلاب تا‌كنون هيچ وقت رنگ آرامش به‌خود نگرفته بود. در مقابل هم البته وزير خارجه كشورمان مي گويد كه حاضر است در مورد اختلافات اماراتي‌ها در مورد جزيره ابوموسي در قالب توافقنامه 1971 با آنها گفت‌وگو كند؛ موضوعي كه اگرچه در داخل با واكنش‌هاي منفي‌اي مواجه شده اما تا اينجا توانسته موضع امارات را از برادر بزرگ‌ترش، عربستان جدا كند.

2هفته پيش بود كه وزير امورخارجه كشورمان در سفري دومرحله‌اي كه البته نخستين سفر او به كشورهاي عربي حوزه خليج‌فارس هم بود، ابتدا راهي كويت، عمان و قطر شد و بعد هم پس از وقفه‌اي يك‌روزه به امارات رفت و در تمام اين كشورها با استقبال گسترده مقامات اين كشورها مواجه شد. به موازات اين سفرهاي ظريف، رئيس مجلس شوراي اسلامي كشورمان هم به عمان رفت تا در مجموع، مذاكرات فشرده‌اي با 4كشور از 6كشور عضو شوراي همكاري‌هاي خليج‌ فارس انجام شده باشد. غير از عمان كه در سال‌هاي اخير همواره سعي كرده نقش ميانجي را ميان ايران و آمريكا ايفا كند، 3 كشور عرب ديگر منطقه پيش از اين نگراني‌هايي را از بابت توسعه فعاليت‌هاي هسته‌اي كشورمان احساس مي‌كردند. بنابراين براي تغيير اين فضا لازم بود كه اطمينان‌خاطر بيشتري از سوي دستگاه ديپلماسي كشورمان به آنها داده شود، به همين دليل است كه اين سفرها از سوي تحليل‌گران بين‌المللي و رسانه‌ها در راستاي «رفع نگراني كشورهاي منطقه» ارزيابي شد. پايگاه خبري دويچه وله در گزارشي از سفرهاي وزير خارجه ايران به كشورهاي حاشيه خليج‌فارس، نوشت: كشورهاي عربي منطقه نگران توافق هسته‌اي ايران با كشورهاي غربي هستند ولي ظريف مي‌گويد كه اين توافق به نفع همگان است. او در كويت هم اعلام كرد كه ايران در پي گشودن صفحه تازه‌اي در روابط خود با كشورهاي خليج‌فارس است. سخنگوي وزارت خارجه ايران هم در اين زمينه مي‌گويد: اولويت سياست خارجي جمهوري اسلامي تحكيم و توسعه همه‌جانبه روابط با كشورهاي اسلامي و عربي، به‌خصوص كشورهاي منطقه مهم و حساس خليج‌فارس است. مرضيه افخم از روند رو به رشد روابط جمهوري اسلامي ايران با كشورهاي اسلامي و عربي به‌ويژه در منطقه خليج‌فارس نويد داد و گفت: رئيس‌جمهور محترم نيز رويكرد دولت را بر ايجاد ثبات و امنيت برپايه همكاري و تعامل بيشتر با كشورهاي همسايه و منطقه استوار كرده‌اند و اين رويكرد به‌طور جدي در دستوركار دستگاه ديپلماسي قرار دارد.

عربستان، مقصد بعدي ظريف

محمدجواد ظريف ضمن سفرهاي اخيرش به كشورهاي عربي حاشيه خليج‌فارس از سفر قريب‌الوقوع خود به عربستان هم خبر داد؛ همان كشوري كه رئيس‌جمهور در نخستين نشست خبري‌اش بر توسعه روابط با آن تأكيد كرده بود اما اين روزها چندان دل خوشي از امضاي توافقنامه ژنو ندارد و حتي حاضر نيست اين موضوع را مخفي سازد. اين كشور پس از امضاي توافقنامه ميان ايران و 1+5 با اعلام نارضايتي از اين اقدام، به نشانه اعتراض از عضويت شوراي امنيت سازمان ملل خارج شد؛بحرين هم كه از اين حيث موضعي مشابه با برادر بزرگ‌تر خود دارد و آمريكا را هم‌پيماني غيرقابل اطمينان معرفي مي‌كند. با اين حال به‌نظر مي‌رسد كه ايران براي جلب رضايت عربستان سعودي برنامه‌هايي دارد. چندي پيش آيت‌الله هاشمي رفسنجاني كه روابط حسنه‌اش با پادشاه عربستان زبانزد است اعلام آمادگي كرده بود تا براي بهبود روابط 2 كشور به عربستان سفر كند. هرچند اين اتفاق تاكنون رخ نداده اما وزير امور خارجه گفته كه قصد دارد در آينده به عربستان سفر كند. ظريف البته زمان مشخصي را براي اين سفر تعيين نكرد اما گفت كه ما عربستان سعودي را يك كشور مهم و بانفوذ منطقه مي‌دانيم و تلاش مي‌كنيم تا همكاري‌ها با اين كشور را به نفع منطقه تقويت كنيم. اين سخنان در حالي مطرح شد كه مرضيه افخم هفته پيش اعلام كرد عربستان براي سفر وزيرخارجه ايران به اين كشور آمادگي نداشت.

تهران؛ مقصد سفرهاي ديپلماتيك

اما اين تنها سفرهاي مقامات ايراني به كشورهاي همسايه نبود كه در هفته‌هاي گذشته جلب توجه مي‌كرد بلكه در همين ايام تهران هم به‌طور كم‌سابقه‌اي به پايتخت ديپلماتيك منطقه تبديل شده بود. از احمد داوود اوغلو، وزير خارجه تركيه و نوري مالكي، نخست‌وزير عراق گرفته تا نخست‌وزير سوريه و وزير خارجه امارات و حامد كرزي و حتي فرستاده ويژه چين و وزير خارجه روسيه، همه و همه در هفته‌هاي گذشته به تهران آمدند تا نمودي باشند از افزايش جنب‌وجوش‌هاي ديپلماتيك اين روزها در حوالي ايران. به‌دنبال سفر وائل الحلقي، نخست‌وزير سوريه و هيأت بلندپايه همراه به تهران، نوري مالكي نخست‌وزير عراق نيز روز چهارشنبه در راس يك هيأت بلندپايه به كشورمان سفر كرد و با مقامات بلندپايه كشورمان درخصوص روابط و همكاري‌هاي دوجانبه و منطقه‌اي گفت‌وگو و تبادل نظر كرد. هرچند سفر سه روزه نوري مالكي، نخست‌وزير عراق به تهران با توجه به سطح بالاي مناسبات 2 كشور در سال‌هاي اخير چيز عجيبي نيست و پيش از اين هم بارها تكرار شده بود اما اين‌بار نزديكي زماني اين سفر با سفر وزيرخارجه تركيه و نخست‌وزير سوريه به ايران، نشان از فعال‌ترشدن ديپلماسي ايران در موضوع سوريه داشت؛ موضوعي كه در ماه‌هاي اخير با ايفاي نقش مؤثر ايران در جلوگيري از وقوع جنگ در اين كشور همراه بود و همين هم باعث شد كه بان‌كي‌مون دبيركل سازمان ملل، از ضرورت حضور ايران در مذاكرات ژنو 2 كه قرار است دوم بهمن‌ماه با موضوع تلاش براي حل بحران در سوريه برگزار شود، سخن بگويد.

نگاه افغانستان به تهران

يكي از مهم‌ترين سفرهايي كه در هفته گذشته صورت گرفت و با حساسيت‌هاي بالايي از سوي رسانه‌هاي بين‌المللي پيگيري شد، سفر حامد كرزي، رئيس‌جمهور افغانستان به تهران بود؛ آن هم درست در روزهايي كه عدم‌امضاي توافقنامه امنيتي اين كشور با آمريكا به تيره‌شدن روابط اين دوكشور منجر شده بود و از آن سو هم وزيران امورخارجه كشورهاي عضو ناتو با تهديد رئيس‌جمهور افغانستان، نسبت به عواقب تأخير در امضاي توافقنامه امنيتي با واشنگتن هشدار داده بودند. حتي چاگ هيگل، وزير دفاع آمريكا كه براي راضي‌كردن رئيس‌جمهور افغانستان به كابل سفر كرده بود، به دليل حضور كرزي در تهران موفق به ديدار با وي نشد. كرزي پيش از سفر به تهران اعلام كرده بود كه ايران با اين توافقنامه مخالف است و در تهران هم‌مخالفت صريح حسن روحاني، رئيس‌جمهور كشورمان درباره اين توافقنامه اعلام شد. بنابراين طبيعي بود كه سفر او به تهران آنقدر براي غربي‌ها سنگين تمام شود كه اشپيگل در گزارش خود بنويسد: كرزي به جاي آمريكا با ايران پيمان بست!

اين نشريه آلماني در ادامه به نقل از يك سخنگوي دولت افغانستان نوشت: حامد كرزي انعقاد پيماني را كه رئيس دولت ايران، حسن روحاني، به او پيشنهاد كرده بود، پذيرفته است. اين مطلب مي‌افزايد: بدين‌ترتيب 2 كشور با انعقاد يك پيمان امنيتي تصميم به همكاري دراز مدتي در سطح سياسي، اقتصادي و فرهنگي گرفته‌اند و نزديك شدن به ايران براي افغانستان به منزله دوري جستن اين كشور از آمريكاست.

ژنو، سوريه و چند چيز ديگر

سفر لاوروف، وزير امور خارجه روسيه به تهران كه سه‌شنبه هفته گذشته صورت گرفت را بايد در ادامه توافقنامه ژنو و تحكيم و تثبيت آن ارزيابي كرد؛ موضوعي كه در بيانيه وزارت خارجه اين كشور پيش از سفر لاوروف هم به آن اشاره شده بود. در اين بيانيه همچنين تأكيد شده بود كه روابط ايران و روسيه بر اصول دوستي و حسن همجواري متكي بوده و به مناسبات سياسي بستگي ندارد. گفت‌وگوي سياسي ميان مقامات ارشد2 كشور به‌صورت دائمي در جريان بوده و اين اواخر شدتش بالا گرفته است. ما قصد داريم به‌طور مستمر روابط با منفعت با ايران را توسعه داده و همكاري در راه ثبات منطقه‌اي و امنيت بين‌المللي را ادامه دهيم. اميدواريم خط همكاري همه‌جانبه و داراي منفعت متقابل ادامه يابد. 2 كشور همچنين داراي ديدگاه‌هاي مشابهي درخصوص بحران سوريه هستند و اين سفر از اين حيث نيز حائز اهميت فراواني است.

اما آنچه به اين سفرها اهميت مي‌دهد وضعيت جديدي است كه در منطقه در حال شكل‌گيري است و روند تحولات در خاورميانه و منطقه خليج‌فارس بعد از سال‌ها كشمكش به سمت ثبات و شكل‌گيري نظم نوين پيش مي‌رود و درچنين وضعيتي به ميزاني كه كشورهاي دوست و متحد همكاري نزديك‌تري با يكديگر داشته باشند به همان ميزان بيشتر مي‌توانند در شكل‌گيري نظم جديد نقش و تأثير داشته باشند و در عين حال جايگاه خود را در اين فرايند حفظ و تقويت كنند. اين تغييرات كه همزمان شده با 2‌اتفاق عمده و تأثيرگذار در داخل، شامل تغيير فضاي داخلي به واسطه انتخابات رياست‌جمهوري و مطالبه عمومي براي همكاري با جهان و بهبود نسبي روابط و كاهش تنش ميان ايران و ايالات متحده آمريكا، به ايران اين فرصت را مي‌دهد تا با افزايش نقش و تاثيرگذاري خود در منطقه، در راستاي تثبيت هژموني خود در منطقه اقدام كند.

ايران در دوره جديد با درك اين واقعيت كه منافع و مصالح ايران و همسايگان به يكديگر گره خورده است و منطقي‌ترين راه‌حل مشكلات منطقه، تقويت همگرايي منطقه‌اي، همكاري و تعامل سازنده بين كشورهاي منطقه است، تلاش‌هايش را براي توسعه مناسبات و همكاري‌هاي منطقه‌اي و دوجانبه افزايش داده و در تلاش است تا نقش همسايه خوب و قابل اعتماد را براي همسايگان خود ايفا كند چرا كه همانگونه كه پيش‌تر وزير امور خارجه كشورمان هم تأكيد كرده بود، به خوبي دريافته كه «هيچ كشوري نمي‌تواند همسايگانش را عوض كند».

دوشنبه 25 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن