واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: روسيه و ناتو درباره افغانستان اختلاف نظرهاي عميق دارند
تهران / واحد مركزي خبر/ سياسي 1392/09/25
به گزارش خبرگزاري ريانووستي از مسكو ، مطبوعات روسيه نوشتند مسئولان بلند پايه اين كشور و مقامات سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در نشستي در مسكو درباره اوضاع كنوني افغانستان، آينده اين كشور و همچنين تلاشهاي مشترك ناتو و سازمان پيمان امنيت جمعي براي تامين امنيت منطقه گفتگو و تبادل نظر كردند اما دو سازمان منطقه اي در اين باره اختلاف نظرهاي عميق دارند.
روزنامه كمرسانت روسيه در شماره روز دوشنبه خود نوشت مواضع مسكو و ناتو درباره سرنوشت افغانستان پس از خروج بخش عمده نيروهاي خارجي مستقر در اين كشور در سال دو هزار و چهارده، اختلافات فاحشي دارد. دولت روسيه بيم آن دارد كه با خروج نظاميان خارجي از افغانستان اوضاع امنيتي در اين كشور به وخامت گرايد در حالي كه مسئولان ناتو اين نگراني را چندان جدي نمي گيرند و اميدوار هستند كه اوضاع در افغانستان بدتر نشود.
روسيه و ناتو همچنين درباره توان بالقوه و ظرفيت هاي سازمان پيمان امنيت جمعي نيز اختلاف نظرهاي زيادي دارند. دولت روسيه به ظرفيت هاي اين سازمان نظامي و سياسي كه نظارت بر فعاليت هاي آن را مسكو بر عهده دارد، كاملا اطمينان دارد اين در حالي است كه ناتو مي گويد اين سازمان امنيتي منطقه اي توسعه لازم را نيافته است. مركز پي آي آر PIR و اداره اطلاع رساني ناتو سميناري بين المللي درباره مسئله افغانستان در مسكو برگزار كردند كه شركت كنندگان در آن تلاش كردند به اين سوال پاسخ گويند:« چگونه مي توان همكاري هاي ناتو و روسيه را در افغانستان پس از سال دو هزار و چهارده تقويت كرد؟» با اين حال در اين نشست بين المللي به سوال اصلي كه در آن مطرح شده بود، پاسخ صريحي داده نشد چرا كه حاضران بحث ها و گفتگوهاي خود را از موضوع اصلي به مسئله اوضاع كنوني در افغانستان و آينده اين كشور تغيير جهت دادند.
نمايندگان روسيه كه در اين نشست حضور يافته بودند اعلام كردند شرايط درباره افغانستان خوب پيش نمي رود. آلبرت خورف، مسئول امور آسيا و افغانستان در وزارت امور خارجه روسيه، اعلام كرد در شرايطي كه افغانستان هنوز نيز درگير ناامني و خشونت است، ناتو تصميم گرفته است شمار نيروها و حضور نظامي خود را در افغانستان كاهش دهد اما مسكو اين رويكرد را مناسب نمي داند و از تحولات افغانستان به ويژه در زمينه امنيتي نگران است.
اين مسئول وزارت امور خارجه روسيه خاطر نشان كرد خشونت و ناامني در افغانستان در سال دو هزار و سيزده نسبت به سال گذشته سه برابر شده است و شورشيان و مخالفان مسلح اين كشور كه طالبان در راس آن هستند با بهره برداري از خروج تدريجي نيروهاي نظامي خارجي مستقر در افغانستان، كنترل خود را بر بخش هاي گسترده اي از اين كشور جنگزده توسعه داده اند. وي افزود توليد مواد مخدر در افغانستان در سال دو هزار و سيزده نسبت به سالهاي گذشته پنجاه درصد افزايش يافته و همين مسئله به تشديد اقدامات خشونت بار و نفوذ شورشيان طالبان كمك كرده است.
اين ديپلمات روس تاكيد كرد در چنين اوضاعي، آينده افغانستان چندان روشن نيست و شورشيان افغان قصد دارند از تمام توان خود براي مبارزه با نيروهاي دولتي در زمان انتخابات رياست جمهوري افغانستان در سال دو هزار و چهارده استفاده كنند.
رابرت شل، رئيس اداره اطلاع رساني ناتو در روسيه، در اين باره اعلام كرد ارزيابي هاي تاريك و بدبينانه از اوضاع كنوني و آينده افغانستان نادرست است چرا كه اين ارزيابي ها و آينده نگري ها بر پايه واقعيات موجود مطرح نشده است و منتقدان از اين مسئله غافل هستند كه تنها پانزده درصد از مردم افغانستان از شورشيان طالبان حمايت مي كنند.
نيكولاس ويليامز، رئيس دايره عمليات ناتو، كه در سيمنار بين المللي افغانستان در مسكو شركت كرده است، پا از اين هم فراتر مي گذارد و مي گويد شايد روسيه آرزو مي كند كه ماموريت ناتو در افغانستان به شكست منجر شود بدون اين كه پيامدهاي وخيم چنين شكستي را براي خودش ارزيابي كند. اين ديپلمات افزود افغانستان هنوز هم حدود ده سال ديگر بايد تلاش كند تا به يك كشور « در حال توسعه معمولي» تبديل شود و در اين مدت جامعه بين المللي بايد حمايت هاي خود را به ويژه در زمينه مالي از اين كشور دريغ نكند.
در خصوص چشم انداز همكاري ناتو و روسيه درباره افغانستان نيز اتفاق نظر وجود ندارد. روس ها از هر فرصتي استفاده كرده و مشكلي را كه ناتو از ديرباز در افغانستان با آن روبرو بوده است به نمايندگان اين سازمان منطقه اي تذكر داده اند: ناتو پيوسته در زمينه همكاري با سازمان پيمان امنيت جمعي ترديد داشته است.
ويكتور واسيلييف، نماينده دايم روسيه در سازمان پيمان امنيت جمعي، حاصل تلاش هاي خود را براي برقراري روابط با ناتو در اين جمله خلاصه مي كند:« مثل اين است كه براي باز كردن در ( برقراري همكاري با ناتو)، مدت ده سال با سر بر آن كوبيده باشم.»
دولت روسيه بر اين عقيده است كه اين دو سازمان نظامي و سياسي مي توانند در افغانستان همكاري سازنده اي داشته باشند: ناتو مي تواند با توليد مواد مخدر در افغانستان مبارزه كند و سازمان پيمان امنيت جمعي نيز مي تواند مسئوليت مبارزه با قاچاق مواد مخدر را در افغانستان و اطراف آن بر عهده بگيرد.
با اين حال نيكولاس ويليامز در اين زمينه مي گويد سازمان پيمان آتلانتيك شمالي تا كنون هيچگاه هيچ پيشنهاد واقعي براي همكاري از طرف سازمان پيمان امنيت جمعي دريافت نكرده است. وي بر اين عقيده است كه اين سازمان كه روسيه نظارت بر آن را بر عهده دارد، به اندازه كافي توسعه نيافته است و در حال حاضر نيز مراحل شكل گيري جنيني خود را پشت سر مي گذارد.
ويليامز خاطر نشان كرد تنها روسيه است كه خواستار همكاري ميان سازمان آتلانتيك شمالي و سازمان پيمان امنيت جمعي شده است و ديگر اعضاي اين سازمان هيچ تمايلي براي همكاري با ناتو ندارند.
از سخنان نماينده ناتو چنين بر مي آيد كه اين سازمان از همكاري دوجانبه با روسيه و ديگر اعضاي سازمان پيمان امنيت جمعي در خصوص افغانستان رضايت كامل دارد.
163/106
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]