واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: خودكفايي ۸۰ درصدي صنعت متروي پايتخت
با حمايت مالي دولت، افق روشني براي متروي تهران پيشبيني ميشود
در چنين شرايطي، مهمترين دغدغه و اولويت متروي تهران تنها تأمين منابع مالي است؛ بهگونهاي كه امروز متخصصان مترو توانايي ساخت ايستگاه تونل و حتي تجهيزاتي كه مدتها پيش بايد از خارج وارد ميشد را دارند اما عدمتأمين منابع مالي از سوي دولتهاي نهم و دهم سبب شد برنامه توسعه مترو بهطور كامل محقق نشود.
امروز متروي تهران در 3خط درونشهري بهطور همزمان فعال است. متروي تهران -فرودگاه امام (ره)- پرند در حال ساخت است و متروي شهرهاي اقماري نظير ورامين و گرمسار نيز در حال شروع كار است كه اين امر نشان ميدهد توان تخصصي ساخت مترو در اين شركت وجود دارد و حمايت دولت از طريق تأمين بودجه مصوب ميتواند به اين امر سرعت بخشد. با اتكا به اين توانايي بومي در حال حاضر متخصصان مترو توانايي ساخت بيش از 80درصد از تجهيزات مترو را دارند و اگر از اين بخش حمايت به عمل آيد ميتوان سودآوري ارزي فراواني براي صنعت داخلي انتظار داشت.
از سويي در حال حاضر نزديك به 60درصد از تجهيزات مترو (شامل واگنها و برخي سيستم ها) در داخل ساخته ميشود كه اگر حمايتهاي دولتي نيز صورت گيرد، اين ميزان به 80درصد قابل تبديل است و تنها بخشي از تجهيزات كه آن هم صرفه اقتصادي ندارد و تنها در يكيدو كشور توليد ميشود (نظير سيستمهاي درب واگن ها) بايد از خارج وارد شود.
محمد منتظري معاون پشتيباني شركت متروي تهران با بيان اينكه توجه به مترو منافع اجتماعي را به همراه دارد، گفت: توسعه مترو منفعت اجتماعي بسياري بهدنبال دارد، مترو سبب كاهش 2ميليون ليتر سوخت در روز ميشود كه اين ميزان براساس قيمت سوخت وارداتي باعث 8ميليارد تومان صرفهجويي در مصرف سوخت ميشود. همچنين مترو روزانه سبب كاهش بيش از 700هزار سفر شهري با وسيله نقليه ميشود. بر اين اساس توجه به توسعه مترو و حمايت از اين بخش در شرايطي كه آلودگي هوا، شهر تهران را دربرگرفته اجتنابناپذير است.
براساس آمار اعلام شده از شركت مترو، در هر سفر حدود 75صدم ليتر در مصرف سوخت و 27دقيقه در اتلاف وقت صرفه جويي ميشود. سالانه از همين منبع 350ميليارد تومان در مصرف سوخت صرفهجويي ميشود . از سويي بر پايه طرحهاي مطالعاتي براي تهران 430كيلومتر خطوط مترو مصوبشده كه شامل متروي شهرهاي اقماري نيز ميشود. اگر ساخت متروي تهران پرند و نيز توسعه خطوط درون شهري را درنظر بگيريم، بالغ بر 500كيلومتر خواهد شد.
كارخانه واگنسازي متروي تهران يكي از نمونههاي خودكفايي است كه عملكرد آن حاصل توليدات داخلي است و تنها برخي تجهيزات كشنده واگنهاي مترو از خارج كشور وارد ميشود. مهمترين بخش واردات ساخت واگنها قطعاتي نظير كندانسورها هستند اما بسياري از تجهيزات نظير كفپوشها، داكتهاي هوا و سيستم تهويه مطبوع در داخل ساخته ميشوند. اما بيش از 55درصد واگنهاي دوطبقه و بيش از 45درصد واگنهاي يك طبقه در داخل كشور ساخته ميشود.
از طرفي براي توليد واگنهاي متروي مشهد نيز قراردادي منعقدشده است. كاري كه امروز در كارخانه واگنسازي انجام ميشود در كشور بيسابقه است و اين كارخانه توانايي پشتيباني و ساخت واگنهاي مترو را براي 9شهر بزرگ كشور دارد. اين كارخانه ظرفيت توليد 20واگن درماه را دارد كه درصورت حمايت همه جانبه، در هرماه توانايي توليد و مونتاژ 6واگن دوطبقه و 14واگن يك طبقه را خواهد داشت اما بهدليل در اختيار نداشتن فضاي كافي 7واگن يك طبقه در بخش بدنه از اراك و 7واگن ديگر از كرمان وارد كارخانه ميشوند؛ بهطوري كه هر واگن توسط يك تريلر حمل ميشود. براي ساخت هر واگن دوطبقه 300ميليون تومان و براي هر واگن يك طبقه 220ميليون تومان سرمايه بين توليدكنندگان داخلي توزيع ميشود. اين موضوع در واقع رونق بازار داخلي را به همراه دارد.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]