واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: جزئيات مصوبه تحريمي كه اوباما به علت توافق ژنو، آن را متوقف كرد
سرانجام دولت اوباما موفق شد با جلب حمايت رئيس كميسيون بانكي سناي آمريكا كه پيش از اين خود يكي از مهمترين افراد در جرگه مدافعان افزايش تحريم عليه ايران بود، طرح و تصويب متن تحريمي را كه برخي سناتورهاي آمريكايي براي افزايش تحريم ايران تهيه كرده بودند به علت توافقي كه در ژنو با ايران كرده بود، به تعويق بيندازد.
در حالي كه هنوز اطلاعات دقيق و شفافي از چرايي بازگشت كارشناسان مذاكره كننده ايراني پيرامون مسائل فني توافق ژنو منتشر نشده است، جزئيات متن تهيه شده از سوي سناتورهاي طرفدار افزايش تحريم ايران در سناي آمريكا كه قرار بود چندي پيش براي طرح و تصويب به سنا برود، نشان ميدهد كه دولت اوباما تلاش بسياري براي جلوگيري از مطرح شدن اين طرح كرده است.
به گزارش «تابناك»، سرانجام دولت اوباما موفق شد با جلب حمايت رئيس كميسيون بانكي سناي آمريكا كه پيش از اين خود يكي از مهمترين افراد در جرگه مدافعان افزايش تحريم عليه ايران بود، طرح و تصويب متن تحريمي را كه برخي سناتورهاي آمريكايي براي افزايش تحريم ايران تهيه كرده بودند به علت توافقي كه در ژنو با ايران كرده بود، به تعويق بيندازد.
اين امر براي دولت اوباما به اندازهاي مهم تلقي ميشد كه گويا پس از جلب حمايت «تيم جانسون»، رئيس كميته بانكي مقامات دولتي از آن يك پيروزي بزرگ ياد كردهاند.
در واقع اصل متن تحريمي جديد در قالب يك مصوبه توسط شماري از سناتورهاي جمهوريخواه و در رأس آنها استني هاير و اريك كانتور تهيه شده كه بعدا توسط ساير اعضاي ضد ايراني سنا همچون سناتورهاي دمكرات رابرت منندز و چاك شومر و همچنين سناتورهاي جمهوريخواهي نظير جان مك كين و مارك كرك از آن حمايت اساسي كردند.
اين در حالي است كه روز پنجشنبه، هاير كه خود از طراحان اين طرح بوده است، بدون سر و صداي زياد و تنها در يك مصاحبه با يك نشريه محلي گفته بود كه ديگر از اين طرح حمايت نخواهد كرد. استفاني يانگ، مدير روابط عمومي وي با اعلام اين خبر گفت: به باور آقاي هاير، كنگره حق دارد درباره آنچه در توافق نهايي ـ پيرامون تحريم ايران ـ خواهد آمد، نظر خود را اعلام كند، اما اين هفته زمان مناسبي براي تصميم گيري در اين خصوص نيست.
اين خبر مصادف شد با خبر موفقيت كاخ سفيد در جلب حمايت تيم جانسون براي به تعويق انداختن طرح تحريمهاي جديد عليه ايران در سنا؛ حداقل براي مدتي معين.
اما متن اين طرح تحريمي چه بوده كه دولت اوباما تلاش زيادي براي به تعويق انداختن طرح آن در سنا، آن هم تقريبا در دقيقه نود كرد؟!
نگاهي به متن مصوبهاي كه توسط اين سناتورها تهيه شده است، نشان ميدهد كه قالب متن، تقريبا مشابه نمونههايي است كه پيش از اين براي تحريم ايران نوشته و طرح ميشده است.
در متن اصلي پس از فهرست كردن مواردي كه به ادعاي اين سناتورها، نمونههاي انحراف ايران از مسئوليتهاي بينالمللي و تعهدات خود است ـ مانند اشاره به گزارش ماه نوامبر آژانس بينالمللي هستهاي، ادامه ساخت رآكتور اراك، ادامه برنامه موشكي ايران و نكته جالبتر از همه، اشاره به اينكه از ديد ايالات متحده هيچ كشوري حتي ايران حق ذاتي براي غني سازي ندارد ـ آمده است:
مصوب ميشود كه دولت ايالات متحده بايد كارهاي زير را انجام دهد:
به دنبال راهي مطمئن و قابل تصديق براي توقف دستيابي ايران به سلاح هستهاي و توان اين كشور براي ساخت يا دستيابي به سلاح هستهاي از طريق دستيابي به يك توافق جامع با كشورهاي ۵ + ۱ و ايران باشد كه مستلزم از كار انداختن همه زيرساختهاي هستهاي ايران ـ از جمله تأسيسات غنيسازي و ظرفيت توليد دوباره ـ است، به گونهاي كه ايران توان حركت به سمت دستيابي به سلاح هستهاي يا پلوتونيوم را نداشته باشد و همچنين مانع ساخت يك رآكتور آب سنگين در ايران شود.
همچنين لازم است، ايران كاملا و قابل تصديق تعهدات خود به آژانس بينالمللي انرژي را انجام داده و پروتكلهاي مورد نياز ديگر را امضا و اجرا كند و همچنين با موازين مورد نظر مدير كل آژانس بين المللي انرژي در خصوص شفاف سازي و همچنين ساير موازين لازم براي شفاف سازي و رصد برنامه هستهاي خود از جمله بازرسيهاي سر زده از كليه سايتهاي مشكوك ايران ـ شامل تأسيسات نظامي ـ و دسترسي كامل به همه پرسنل ايراني از جمله دانشمندان و تكنسينهاي مرتبط با برنامه هستهاي ايران موافقت كامل داشته باشد.
همچنين نيازمند است كه ايران در برابر همه اقدامات كنوني و سابق خود در خصوص تحقيق و توسعه پيرامون ساخت تسليحات، طراحي كلاهك موشكي و ماشين آلات حمل سلاح اتمي كه مورد نظر مصوبه آژانس بينالمللي انرژي و شوراي امنيت سازمان ملل متحد است، پاسخگو باشد و همچنين پاسخهاي شفاف و قانعكنندهاي به پرسشهاي بيپاسخ مانده آژانس انرژي اتمي در باره برنامه هستهاي خود بدهد.
چنانچه ايران از مفاد «طرح اقدام مشترك» مورد توافق در ژنو تخطي كرد و توافق جامعي در قالب اين طرح با ايران به تصويب نرسد، تحريمهاي جديد عليه اين كشور وضع خواهد شد و همه اقدامات لازم براي مقابله با فعاليتهاي ايران در منطقه را كه منجر به تهديد ايالات متحده و منافع اين كشور، متحدان آن و صلح و ثبات بينالملل ميشود، به كار خواهد گرفت و به اجرا و ادامه كامل تحريمهاي فعلي ايران و در مقابله با حمايت اين كشور از تروريسم بينالملل ـ متعاقب قانون تحريمهاي ايران، قانون جامع تحريم، پاسخگويي و مسئولسازي ايران مصوب سال ۲۰۱۰، بخش ۱۲۴۵ از قانون شوراي امنيت ملي براي سال مالي ۲۰۱۲، قانون كاهش تهديدات ايران و حقوق بشر سوريه مصوب ۲۰۱۲، و بند C و D از ماده ۱۲ قانون شوراي امنيت ملي براي سال ۲۰۱۳ ـ ادامه خواهد داد.
همچنين به شناسايي و مقابله با همه موجوديتهاي مرتبط با فعاليتهاي بيثبات كننده منطقه از سوي ايران، برنامه موشكي اين كشور، فعاليتهاي معطوف به گسترش استفاده از سلاح اتمي اين كشور و نقض حقوق بشر ادامه خواهد داد و به تلاشهاي خود براي آزادي ايمن و مطمئن شهرونداني كه ناعادلانه در اين كشور دستگير شدهاند، ادامه خواهد داد.
گفتني است، متن اين توافق هرچند از سوي شماري از سناتورهاي مدافع افزايش تحريم عليه ايران تأييد شد و مورد موافقت قرار گرفته است، ولي با تلاشهاي دولت اوباما از نهايي شدن آن و طرح آن در كنگره جلوگيري شده است.
اين در حالي است كه هنوز سناتورهايي همچون رابرت منندز و مارك كرك بر طرح و تصويب اين مصوبه در كنگره و سپس تحويل آن به دولت براي اجرايي كردن آن اصرار ميورزند.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]