واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: اسرار شگفتانگيزِ پيتونها!
تهيه نخستين ژنوم كامل «پيتونهاي برمهاي» از راز ويژگي منحصر به فرد اين خزندگان در بلعيدن طعمههايي كه چند برابر بزرگتر از جثه خود آنها هستند، پرده برداشت.
به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نتايج مطالعاتي كه اخيرا در نشريه «دستاوردهاي آكادمي ملي علوم آمريكا» منتشر شده نشان ميدهد قابليت شگفتانگيز مارهاي پيتون در بلعيدن طعمههاي بسيار بزرگ از يك ويژگي ژنتيكي نشات ميگيرد كه به تغيير سيستم متابوليسم و اندازه اندامهاي گوارشي آنها پس از بلعيدن غذا منجر ميشود. اندازه برخي از اندامهاي مارهاي پيتون تا دو روز پس از بلعيدن يك طعمه تا بيش از دو برابر افزايش مييابند.
قابليت خوردن تنها قابليتي نيست كه مارها در طول تاريخ تكاملي خود به دست آوردهاند. مارها براي اينكه به شكل دراز و باريك امروزي درآيند، پاها و يكي از ششهاي خود را از دست داده و اسكلت و اندام خود را كشيدهاند و صاحب يك آرواره مفصلدار شدهاند. در بسياري از موارد نيز مجهز به يك سلاح زهرآگين شدهاند. مارها همچنين با توجه به شرايط تغذيهاي متناسب با وفور غذا و يا قحطي به سرعت سيستم متابوليسم خود را در بلعيدن طعمههاي عظيمالجثه تغيير ميدهند.
«تاد كاستو»، زيستشناس دانشگاه «تگزاس» آمريكا براي درك بهتر اين روند تكاملي شگفتانگيز، توالي ژنتيكي مارهاي پيتون برمهاي با نام علمي «python molurus bivittatusl» و شاهكبراهايي با نام علمي «ophiophagus Hannah» منتشر كرده است. وي و دستيارانش با مقايسه اين دو گونه و همينطور بخشهايي از ژنوم ساير خزندگان، دوزيستان، پرندگان و پستانداران توانستهاند از راز تكامل ژني كه مارهاي پيتون را به بلعندههاي شگفتانگيز تبديل كرده، پرده بردارند.
به گزارش ايسنا به نقل از لايوساينس، كاستو دراينباره ميگويد: قصد داريم بدانيم مارها چگونه از ژنها براي انجام فعاليتهايي كه ساير مهرهداران قادر به انجام آنها نيستند، استفاده ميكنند.
اين مقايسه ژنتيكي به كاستو و همكارانش اين امكان را داد تا متوجه «انتخاب مثبت» در تاريخ زندگي پيتونها شوند. «انتخاب مثبت» در واقع يك فرآيند تكاملي در گزينش صفات مناسب مانند شكلگيري آروارههاي بدون مفصل در مارهاي پيتون است كه در جانوران بروز ميكند. اين فرآيند در مارها به طرز شگفتآوري با سرعت پيش رفته است.
اين قابليتهاي عجيب در مارها بر اثر مجموعهاي از تغييرات در DNA آنها شكل ميگيرد. به عنوان مثال پس از بلعيدن طعمه توسط پيتونها تغييراتي در بدن آنها رخ ميدهد كه نيازمند هماهنگي هزاران ژن است. پس از بلعيدن طعمه توسط پيتونها، برخي ژنها به شدت فعال شده و حجم بالايي پروتئين توليد ميكنند كه اين پروتئينها موجب بهبود يا افزايش متابوليسم آنها ميشود. برخي از اين ژنها همچنين براي درمان برخي از بيماريهاي انساني ر موثر هستند به عنوان مثال ژني با نام «GAB1» كه در ژنوم پيتونها شكل ميگيرد در درمان برخي از سرطانهاي انساني موثر است.
انتهاي پيام
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]