واضح آرشیو وب فارسی:مهر: فقدان نمايشگاه دائمي صنايع دستي در چهارمحال و بختياري/ اشتغال شش هزار نفر در توليد محصولات دستي
شهركرد- خبرگزاري مهر: توليد صنايع دستي در توسعه، درآمد زايي و اشتغال استان چهارمحال و بختياري نقش تعيين كننده اي دارد، يكي از راههاي حمايتي اين بخش برپايي نمايشگاههاي دائمي و فصلي است كه متاسفانه اين مهم به علت وجود پاره اي از مشكلات در اين استان مورد غفلت واقع شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، استان چهارمحال و بختياري استاني كوچك و استاني كمتر توسعه يافته در جنوب غربي كشور است كه در ارتفاعات رشته كوه زاگرس واقع شده است.
اين استان پتانسيل وظرفيت هاي بالايي دارد كه اگر به آنها توجه شود استان از حالت محروميت بيون مي آيد و در مسير توسعه قرار مي گيرد.
وجود آثار تاريخي، مناطق گردشگري، صنايع دستي و... از ظرفيت هاي اين استان است كه توجه به آنها مي تواند استان را بيش از پيش در مسير توسعه قرار دهد.
در اين ميان چهارمحال و بختياري يكي از استانهايي كه است كه در توليد صنايع دستي هميشه پيشتاز بوده و آثار صنايع دستي آن مانند گليم، فرش، جاجيم، نمد،قفل، لباسهاي محلي مانند چقا و... شهرت كلي و جهاني دارد.
يكي از حمايت هاي صنايع دستي استان برپايي بازارچه هاي دائمي و موقت در استان است كه هنرمندان بتوانند محصولات خود را در اين بازارچه ها و براي هم استاني ها و حتي مسافران و گردشگران به نمايش بگذارند و البته به فروش برسانند.
صنايع دستي عشاير نيز در اين استان بسيار متنوع بوده است كه همواره مورد توجه شهر نشينان و روستائيان قرار گرفته است. در بين جامعه عشايري استان نيز صنايع مدرن و كارگاهي وجود ندارد و صنعتگران اين جامعه به توليد صنايع دستي اشتغال دارند و فعاليت هاي غالب آنها در زمينه هاي بافت چوخا، خور و خورجين، قالي و قاليچه، سياه چادر، گليم، دستكش و كلاه پشمي است.
صنايع دستي در جامعه عشايري استان يك فعاليت جنبي به حساب مي آيد و اوقات فراغت زنان به اين امر اختصاص مي يابد و در بين بعضي طوايف به رشته خاصي از صنايع دستي اهميت داده مي شود مثل چوقا بافي كه طايفه كيارسي در بافت بهترين نوع آن زبانزد عشاير هستند.
بررسي ها و مطالعات انجام شده نشان مي دهد كه توليدات صنايع دستي اين جامعه عمدتا جنبه خود مصرفي دارد و به صنايع دستي به عنوان يك پيشه و حرفه درآمد زا توجه نمي شود ولي برخي از صنايع دستي عشاير نيز در بازارهاي داخلي و خارجي به فروش مي رسد.
صنايع دستي عشاير چهار محال و بختياري زبانزد خاص و عام قرار گرفته است
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري چهار محال و بختياري در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: صنايع دستي عشاير چهار محال و بختياري بسيار متنوع و زيبا است كه همواره زبانزد خاص و عام قرار گرفته است.
مژگان رياحي با اشاره به اينكه صنايع دستي چهار محال و بختياري تحت تاثير تنوع شيوه هاي توليدات گوناگون و متنوع است، اظهار داشت: عشاير كوچ، عشاير اسكان يافته، روستائيان و اقشار شهر نشين در پديد آوردن اين نوع محصولات سهيم هستند.
وي به برخي از صنايع دستي عشاير اين استان اشاره كرد و افزود: چوقا بافي، يكي از مهم ترين صنايع دستي عشاير اين استان است كه طايفه كيارسي در بافت بهترين نوع آن زبانزد هستند.
رياحي يادآور شد: قالي بافي، نمد مالي، كلاه مالي، جاجيم بافي، خور و قفل سازي و.... از ديگر صنايع دستي اين استان به حساب مي آيد.
وي با اشاره به اينكه قالي بافي در بين عشاير بسيار رايج است، بيان داشت: برخي از زنان بختياري نوعي قالي به نام( بي بي باف) مي بافند كه از كيفيت بالايي برخوردار است.
رياحي اذعان داشت: نمد مالي از ديگر صنايع دستي اين استان به شمار مي آيد كه بيشتر در شهركرد و بروجن به اين كار مشغول مي شوند.
وي همچنين به صنعت قفل سازي در اين استان اشاره اي كرد و افزود: قفل سازان چالشتري قفل هاي پولادي خوبي مي سازند كه با قفل هاي ماشيني رقابت مي كند.
حمايت از بازارچه هاي دائمي صنايع دستي در استان
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري چهار محال و بختياري گفت: حمايت از بازارچه هاي صنايع دستي استان لازم و ضروري است.
مژگان رياحي اظهار داشت: متاسفانه بازارچه هاي دائمي صنايع دستي در استان وجود ندارد و لازم است براي برپايي بازارچه هاي دائمي اقداماتي صورت گيرد.
وي تصريح كرد: صنايع دستي اين استان خصوصا در جامعه عشايري بسيار متنوع بوده است كه با زدن بازارچه هاي دائمي مي توان اين افراد را تا حدودي حمايت كرد تا بتوانند محصولات خود را به فروش برسانند.
رياحي ادامه داد:در حال حاضر قلعه چالشتر تنها مكاني است كه هنرمندان صنايع دستي اين استان هنرهاي خود را به نمايش مي گذارند كه اين مكان بسيار كوچك و محدود بوده و جوابگوي هنرمندان براي ارائه محصولات خود نمي باشد.
وي با اشاره به اينكه در برنامه پنجم توسعه، ايجاد بازارچه هاي دائمي صنايع دستي ديده شده است، اذعان داشت: اين بازارچه ها به صورت كارگاهي خواهد بود و عرضه و فروش در آن مكان ها صورت مي گيرد.
رياحي با بيان اينكه درآينده در شهرستان هاي اين استان نيز مي توان بازارچه هاي صنايع دستي را ايجاد كرد، بيان داشت: چنانچه شهرستان هاي اين استان قابليت لازم را داشته باشند مي توان بازارچه هاي صنايع دستي به صورت موقت در آن نقاط ايجاد كرد.
برگزاري نمايشگاه ملي صنايع دستي در استان در توسعه درآمد موثر خواهد بود
مسئول حوزه صنايع دستي ميراث فرهنگي چهار محال و بختياري نيز در اين خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در سال جاري نمايشگاه ملي صنايع دستي در استان زده خواهد شد كه اين امر مي تواند به هنرمندان صنايع دستي ما نيز كمك كند.
مهرداد رئيسي اظهار داشت: در بحث بسته بندي صنايع دستي اين استان تا كنون هيچ گونه اقدامي صورت نگرفته است و چنانچه برخي از صنايع دستي اين استان به صورت بسته بندي ارائه شود مي تواند در بحث اشتغال نيز كمك كند.
وي تصريح كرد: تا كنون شركت تعاوني كه صادرات صنايع دستي را به ديگر كشور ها داشته باشد در اين استان وجود نداشته و پيش بيني مي شود در برنامه هفتم اين كار در استان صورت گيرد.
رئيسي ادامه داد: چنانچه صنايع دستي اين استان به كشور هاي ديگر صادر شود تحول خوبي در صنايع دستي استان صورت خواهد گرفت كه اين كار مي تواند به هنرمندان كمك بسياري كند.
اذعان داشت: صنايع دستي هاي عشاير نيز در استان بسيار متنوع بوده است كه مي توان از آن ها به عنوان يك فرصت شغلي براي عشاير استفاده كرد.
رئيسي با بيان اينكه اكنون بيش از شش هزار و 569 نفر در حوزه صنايع دستي استان فعاليت ميكنند، تصريح كرد: اين افراد بيشتر به صورت خانگي و كارگاهي در اين زمينه اشتغال دارند كه طبق اين سند پيش بيني ميشود تا پايان برنامه پنجم اين تعداد به هفت هزار و883نفر برسد
......................................
گزارش:مرضيه عالي پورهفشجاني
كد خبر: 2195568
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۴ - ۰۶:۵۸
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]