واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: كارشناسان معتقدند القاعده بيش از هميشه قوي و خطرناك است
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1392/09/23
خبرگزاري فرانسه در گزارشي از واشنگتن به قلم ميچل موتوت از واشنگتن نوشت: كارشناسان و مقامات آمريكايي اعلام كرد سر دادن فرياد پيروزي بعد از كشته شدن اسامه بن لادن، سر كرده القاعده زود هنگام بود و اين گروه با توجه به جنگ سوريه قوي تر و خطرناك تر از هميشه شده است.
كارشناسان و مقامات آمريكايي اعلام كردند القاعده به رغم آنكه زندگي رهبران تاريخي آن زير سايه سياست حذف واشنگتن با حملات هواپيماهاي بدون سرنشين در پاكستان و افغانستان ادامه دارد، تقويت شده و حضور خود را در خاورميانه و آفريقا افزايش داده است و اروپا و آمريكا را همچنان تهديد مي كند.
جيمز ماتيس، ژنرال بازنشسته تنفگداران دريايي آمريكا كه از 2010 تا 2013 فرماندهي مركزي ارتش آمريكا را در خاورميانه و جنوب شرق آسيا برعهده داشت، در اين مورد مي گويد:«تبريك هايي كه دو سال پيش در پي مرگ بن لادن سركرده القاعده رد و بدل شد پيش از موعد بود و امروز بي اعتبار است.»
وي كه در سخناني در انديشكده جيمز تاون گفت:« القاعده انعطاف پذير است و خود را با شرايط وفق مي دهد. سران اين گروه بارها هدف حمله قرار گرفتند اما اين جنبش هميشه در حال گسترش است. آنها از افزايش تعداد پايگاه هايشان بهره مي برند.»
در سال 2011 در زمان شادي پس از از بين بردن بن لادن توسط گروهي از تفنگداران دريايي آمريكا در پاكستان ، يكي از سوال هاي مطرح شده اين بود كه چه زماني و چگونه بايد پيروزي بر القاعده را اعلام كرد؟ امروز مقامات رسمي و تحليل گران در اين خصوص ابراز بدبيني مي كنند.
ديانا فاين اشتاين رييس كميسيون اطلاعات سناي آمريكا اوايل دسامبر در پاسخ به سوالي در اين مورد اعلام كرده بود:«تروريسم در جهان رو به افزايش است، آمارها اين موضوع را نشان مي دهدو تعداد قربانيان نيز رو به افزايش است. گروه هاي بسيار،افراد افراطي و و جهادگرايان زيادي قاطع هستند كه براي رسيدن به اهداف خود افراد را بكشند.»
به عقيده بروس هافمن استاد دانشگاه جرج تاون «اكسيژن القاعده دسترسي به پايگاه ها و مكان هايي است كه مي تواند در آنها عمليات كند و متاسفانه طي دو سال اخير القاعده توانسته است در بسياري از مكان هاي فاقد حكومت، مناطق مرزي مورد مناقشه و كشورهاي كه كنترل آنها مشكل است ، مستقر شوند.»
به عقيده شركت كنندگان در اين اتاق فكر ، جنگ داخلي در سوريه براي جنبش جهادي بين المللي مزيتي است كه از زمان شورش ضد شوروي سابق در افغانستان از آن بي بهره بوده اند.
ديويد كليكولن استراليايي ، مختصص جنبش هاي شورشي و مشاور نيروهاي آمريكايي در عراق مي گويد:«گروه هاي وابسته به القاعده در سوريه اتحادي ايجاد كردند كه دست كم 45000 نيرو دارد، كه دو برابر نيروهاي طالبان در افغانستان است. القاعده خود را در تمام جبهه ها تقويت مي كند. فرماندهي آن تضعيف شده، اما از بين نرفته است.»
حضور اسلامگرايان افراطي در سوريه و صدها داوطلب از اروپا و ديگر كشورهاي غربي كه با تجربه بسيار به كشورهايشان بازخواهند گشت، يكي از نگراني هاي اصلي است.
بروس هافمن افزود:«با آموزش هايي كه اين افراد در سوريه مي بينند اين امكان وجود دارد كه طي دو سال آينده ،آنها بتوانند آخرين آرزوي بن لادن را كه انجام حمله اي مانند حمله بمبئي در اروپا بود ، برآورده كنند.»
يكي ديگر از عوامل تقويت جنبش هاي جهادي چرخش تحولاتي است كه در كشورهاي بهار عربي روي داده است. بروس ريدل از اعضاي سابق سازمان سيا و عضو موسسه بروكينگز در اين مورد گفت:«بهار عربي ، طرز تفكر القاعده را به چالش كشيده بود.»
وي تصريح كرد :«اين تغييرات توسط ترور نبود بلكه توسط توئيتر بود. اما امروزه همه چيز تغيير كرده است. طرز تفكر القاعده در سال 2013 به ويژه در مصر تاييد شد. ضد انقلاب پيروز شد و ارتش دولت منتخب را سرنگون كرد زيرا آنها مي خواستند به جنبش جهادي در قاهره و دمشق و آنچه هميشه مي گويند ، بپيوندند : تنها جهاد راه حل مشكلات تغييرات در جهان عرب امروز است.»
ريدل افزود:«گسترش القاعده كه امروز در جهان شاهد آن هستيم، پديده اي بيش از آنچه است كه در دهه اول پيدايش آن شاهد آن بوديم.»
179/105
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]