تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسیارند دانشمندانی که جهلشان آنها را کشته در حالی که علمشان با آنهاست، اما به حالش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848048707




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سفر رئيس‌جمهور به نيويورك در آينه گفتار كارشناساناحتمال عدول از منافع كوتاه‌مدت هسته‌اي براي نيل به اهداف بلندمدت / لزوم پرهيز ايران از امتيازدهي منفعلانه


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سفر رئيس‌جمهور به نيويورك در آينه گفتار كارشناساناحتمال عدول از منافع كوتاه‌مدت هسته‌اي براي نيل به اهداف بلندمدت / لزوم پرهيز ايران از امتيازدهي منفعلانه
دو تن از كارشناسان مسائل سياسي و بين‌المللي، ديدگاه‌هاي خود در خصوص سفر حسن روحاني به نيويورك و احتمال گشايش در بن‌بست هسته‌اي بين ايران و غرب را با فارس درميان گذاشتند.


به گزارش خبرگزاري فارس، در آستانه سفر رئيس‌جمهوري اسلامي ايران به نيويورك براي شركت در شصت و هشتمين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل، گمانه‌زني‌هاي فراواني در خصوص احتمال گشايش در بن‌بست هسته‌اي ايجاد شده بين غرب و ايران در رسانه‌هاي غربي مشاهده مي‌شود.

از اين رو، گروه سياست خارجي خبرگزاري فارس نظرات دو تن از دانش‌آموختگان حوزه سياست را در رابطه با سفر آتي روحاني به نيويورك و چشم‌اندازهاي اين سفر جويا شده است.

«پويا عارفي مقدم»، كارشناس مسائل سياسي و بين‌المللي در خصوص اينكه آيا سفر روحاني به نيويورك مي‌تواند سرآغاز حل و فصل مناقشه هسته‌اي باشد، سخن خود را با بررسي تاثير انتخابات رياست‌جمهوري بر سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران آغاز كرد.

آقاي عارفي مقدم در اين مصاحبه تلفني ضمن اشاره به منابع متعدد اثرگذار بر سياست خارجي تصريح كرد كه انتخابات 24 خرداد ايران دو دسته از اين منابع را تغيير داده است: «منابع نقش‌گرايانه» و «منابع فردي».

در خصوص منابع نقش‌گرايانه، عارفي مقدم به مساله انتقال پرونده هسته‌اي ايران از شوراي عالي امنيت ملي به وزارت امور خارجه پرداخت و دو ويژگي اصلي براي شوراي عالي امنيت ملي برشمرد:

اول اينكه رهيافت غالب در شوراي عالي امنيت ملي «امنيتي – نظامي» بود در حالي كه رهيافت وزارت امور خارجه بيشتر سياسي – ديپلماتيك است. دوم اينكه در شوراي عالي امنيت ملي تعداد كانون‌هاي تصميم‌گيري متعدد بود حال آنكه در وزارت خارجه نوعي «وحدت راهبردي بين مجريان» قابل شكل‌گيري است.

اين كارشناس مسائل بين‌المللي همچنين به تشريح تغيير در منابع فردي سياست خارجي پس از انتخابات پرداخت و خاطرنشان ساخت شخصيت رئيس‌جمهور جديد وي را صاحب احتياط در گفتار و دورانديشي ديپلماتيك كرده است كه اين خود ناشي از سوابق وي در سياست خارجي است. «محيط ادراكي» روحاني و تيم سياست خارجي او و نوع نگاه آنان به پديده قدرت و نظام بين‌المللي نيز متفاوت از تيم سابق است.

اين مساله از آن رو تعيين‌كننده است كه اگر مساله هسته‌اي به تقابل گفتماني بيانجامد و در چارچوب آن بين گفتمان انقلاب اسلامي و گفتمان غرب چالش برانگيخته شود، زمينه‌هاي حل و فصل موضوع هسته‌اي كاهش يافته اما اگر مساله هسته‌اي به سطح سياسي تنزل يابد، شكل‌گيري زمينه حل و فصل آن آسان‌تر است.

از ديگر تغييرات منابع فردي در سياست خارجي، تغيير در تفسير از «صلاحيت‌هاي نقش» است. آقاي روحاني در مصاحبه اخير خود گفته‌اند كه در مساله هسته‌اي اختيار كامل دارند و اين بدان معناست كه تفسير وي از صلاحيت‌هاي نقش خود موسع است.

بنابراين، پس از انتخابات رياست‌جمهوري، شخصيت رئيس‌جمهور، نوع نگاه او به پديده‌ها و تفسير وي از جايگاهش تغيير كرده و با اين مقدمات، سفر روحاني به نيويورك مي‌تواند در راستاي پيش‌برد موفق‌تر اهداف سياست خارجي ايران كارگشا باشد.

آقاي عارفي مقدم در خصوص اينكه ايالات متحده تا چه حد حاضر به تقليل در تحريم‌هاي ضدايراني است تصريح كرد كه در اين خصوص هم نشانه‌هاي خوب و اميدواركننده وجود دارد و هم نشانه‌هاي بد و نااميدكننده.

وي نشانه‌هاي بد موجود را چنين دسته‌بندي كرد: تاكتيك مذاكراتي ايالات متحده همچنان تاكتيك چانه‌زني و فشار است؛ نقش گروه‌هاي ذي‌نفوذ از اعراب تا اسرائيل و تا گروه‌هاي تندروي آمريكايي همچنان برجاي خود باقي است و تضاد نقش ايران و آمريكا در خاورميانه كمافي‌السابق ادامه دارد.

از اين رو موضوع هسته‌اي ايران و تهديد احتمالي برآمده از آن براي غربي‌ها ابزاري است در راستاي تنزل نقش منطقه‌اي ايران. وي پيش‌بيني كرد كه در صورت ادامه اين روند، موضع حسن روحاني در عرصه داخلي تضعيف شده و زمينه‌هاي نسبي حل و فصل موضوع هسته‌اي به حاشيه رانده شود.

اما در خصوص نشانه‌هاي خوب، عارفي مقدم به اين موارد اشاره كرد:

اول، تركيب تيم‌هاي مقابل هم، يعني تيم روحاني – ظريف در برابر تيم اوباما – كري – هيگل امكان مفاهمه را بيشتر مي‌كند؛

دوم، سيگنال‌هايي نظير نامه‌نگاري‌ها و گفتارهايي كه بر حل و فصل ديپلماتيك موضوع تاكيد دارند؛

سوم، اختيارات گسترده روحاني به‌عنوان چهره‌اي ميانه‌رو و عمل‌گرا؛

چهارم، سخنان اخير مقام معظم رهبري و كاربرد عبارت «نرمش قهرمانانه» كه نشان مي‌دهد ايران حاضر است براي حصول اهداف بلندمدت خود از برخي امتيازات كوتاه‌مدت چشم‌پوشي نمايد؛

پنجم؛ همان‌طور كه «استفان والت»، استاد دانشگاه هاروارد در يادداشت اخيرش ابراز داشت، تفاهم با ايران مي‌تواند تنها دست‌‌آورد بزرگ سياست خارجي آمريكا در دوران اوباما باشد و

ششم؛ رسيدن به اين درك در آمريكايي‌ها كه بايد منافع ايران را به‌عنوان يك قدرت منطقه‌اي به رسميت شناخت همان‌طور كه در عراق و سوريه مشاهده شد.

عارفي مقدم در پاسخ به اينكه ايران تا چه حد قادر به امتياز دادن در مناقشه هسته‌اي است خاطرنشان ساخت كه جمهوري اسلامي ايران در برابر به رسميت شناخته شدن حقوق هسته‌ايش حاضر است كه در زمينه نظارت و كنترل بر برنامه هسته‌اي خود امتيازاتي بدهد.

وي غني‌سازي با خلوص كمتر از 10 درصد را براي توليد انرژي كافي دانست و اذعان كرد در صورتي كه حقوق اساسي ايران بر طبق ان‌پي‌تي به‌رسميت شناخته شود، ايران مي‌تواند در خصوص ساير موارد با غرب به توافق برسد.

در همين خصوص، نظرات «محمد اوليايي»، كارشناس مسائل سياسي و بين‌المللي را هم جويا شديم. وي در پاسخ به اينكه آيا سفر روحاني به نيويورك مي‌تواند سرآغاز حل و فصل مناقشه هسته‌اي قلمداد شود، اظهار داشت: با توجه به اينكه رئيس‌جمهور، روحاني، اعلام كرده است كه در سياست هيچ‌چيز غيرممكن نيست، احتمال مي‌رود كه باب جديدي در مناسبات دو طرف گشوده شود. آقاي اوليايي افزود: اما نكته‌اي كه حائز اهميت است، حساسيت طرف ايراني به استقلال سياسي خود است. دكتر روحاني با اشاره به قرارداد الجزاير بين ايران و آمريكا در سال 1981، خاطرنشان ساخته است كه پيش‌شرط اصلي مذاكره با آمريكا عدم دخالت اين كشور در امور داخلي ايران است.

لذا مي‌توان اميدوار بود كه اگر طرف آمريكايي بپذيرد كه شرايط در ايران تغيير يافته و از موضعي برابر با ايران تعامل نمايد، شايد يخ مناسبات دو كشور كم‌كم شروع به آب شدن كند. سخنراني در سازمان ملل اين فرصت را در اختيار رئيس‌جمهوري اسلامي ايران قرار مي‌دهد كه موضع اصولي و منطقي جمهوري اسلامي را در قبال مسايل منطقه‌اي و بين‌المللي بيان كند.

اين كارشناس مسائل بين‌الملل اضافه كرد: اين سخنراني مي‌تواند پاسخگوي بسياري از ابهامات پيرامون سياست‌هاي دولت جديد ايران باشد و جهان را با رويكرد جديد ايران آشنا سازد. در كنار اين سخنراني، ديدار با سران كشورهاي مختلف امكان اتخاذ ديپلماسي فعالانه‌اي را به طرف ايراني مي‌دهد. لذا اين سفر را مي‌توان اولين آزمون جدي تيم سياست خارجي ايران دانست.

وي همچنين در خصوص آمادگي احتمالي واشنگتن براي تقليل تحريم‌هاي ضدايراني خاطرنشان كرد: واشنگتن طي سال‌هاي اخير از سياست «چماق و هويج» عليه ايران بهره برده است و كوشيده تا ايران را به نقطه‌اي برساند كه چاره‌اي جز دست برداشتن از حقوق حقه هسته‌اي خود نداشته باشد. اما گذشت 34 سال از انقلاب و استواري مردم و مقامات جمهوري اسلامي به آمريكا نشان داده است كه فشار باعث تغيير در رفتار ايران نمي‌شود و تنها ديپلماسي و تعامل برابر با ايران مي‌تواند كارگشا باشد.

ايالات متحده بايد درك كند كه تا زماني كه به تعبير مقام معظم رهبري اسلحه خود را به طرف ايران گرفته باشد، نتيجه‌اي نخواهد ديد و تنها برخوردي در شان ملت ايران است كه مي‌تواند چاره‌ساز مسايل موجود باشد.

اوليايي اين باور را مطرح كرد كه آمريكا توان آن را ندارد كه در طولاني‌مدت تمام كشورها را مجبور به همراهي با تحريم‌هاي يك‌جانبه خود عليه ايران كند چرا كه كشورها در درازمدت حاضر به قرباني كردن منافع خود پاي سياست‌هاي واشنگتن نخواهند بود. لذا مقامات آمريكايي مترصد آن هستند كه با توافقي با طرف ايراني، به‌ميزاني از اين تحريم‌ها بكاهند.

در غير اين صورت، اوليايي پيش‌بيني مي‌كند كه ممكن است ديگر كشورها بدون در نظر گرفتن سياست‌هاي واشنگتن دست به لغو تحريم‌هاي ضدايراني زنند كه شاهد آن، لغو بخشي از تحريم‌هاي ايران توسط اتحاديه اروپاست.

اين كارشناس و دانش‌آموخته سياست در خصوص ميزان امتيازاتي كه ايران قادر است در مناقشه هسته‌اي بدهد، تصريح كرد كه روحاني به‌عنوان شخصي كه چند سال مسئول مستقيم پرونده هسته‌اي ايران بوده به‌خوبي واقف است كه در داخل ايران حساسيت‌ها نسبت به اين مساله تا چه ميزان است؟

لذا، هرگونه تصميم‌گيري در خصوص اعطاي امتياز به غرب در حوزه هسته‌اي، قطعا اجماع و اقناع داخلي را مي‌طلبد و هرگونه عقب‌نشيني منفعلانه موجبات واكنش‌ها و موضع‌گيري‌هاي تندي را در داخل فراهم مي‌آورد. مردم ايران طي سال‌هاي گذشته دريافته‌اند كه انفعال و عقب‌نشيني از حقوق مسلم ايران اسلامي تنها سبب جسورتر شدن طرف مقابل شده و آنها را به اين طمع مي‌اندازد كه ايران توان مقابله با آنها را ندارد. همين امر موجبات ارائه پيشنهادهايي تحقيرآميز را پديد آورده و غرور ملي ايرانيان را جريحه‌دار مي‌كند.

به همين جهت، اوليايي تاكيد مي‌كند كه اين عرصه را نمي‌توان ميداني دانست كه رئيس‌جمهور به‌تنهايي و بدون درنظر گرفتن ملاحظات داخلي در آن تصميم‌گيري كند و هرگونه تصميم‌سازي در اين خصوص، اجماع مردم و مسئولين را طلب مي‌كند.

انتهاي پيام/ص

جمعه 29 شهريور 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن