تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):بى نيازى و عزّت به هر طرف مى گردند و چون به جايگاه توكل دست يافتند در آنجا قرار مى گ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834402081




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تأملي بر توافق روسيه و آمريكا در مورد سوريه


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تأملي بر توافق روسيه و آمريكا در مورد سوريه
مركز پژوهش‌هاي مجلس شوراي اسلامي در تحليل سياسي خود، تأملي بر توافق روسيه و آمريكا در مورد سوريه داشته است.
به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران، مركز پژوهش‌هاي مجلس شوراي اسلامي در تحليل سياسي خود، تأملي بر توافق روسيه و آمريكا در مورد سوريه داشته است.

پس از آنكه گزارش كارشناسان سازمان ملل متحد استفاده از سلاح‌هاي شيميايي در منازعه سوريه را تأييد كرد و عزم آمريكا براي حمله به اين كشور قوت گرفت، پيشنهاد روسيه براي نظارت بين‌المللي بر انبارهاي تسليحات شيميايي سوريه و در نهايت، امحاي آنها اميدها براي جلوگيري از بروز جنگي ديگر در خاورميانه را زنده كرد؛ اين پيشنهاد به شكل‌گيري نوعي توافق ميان روسيه و آمريكا انجاميد. اين توافق بر سر بحران سوريه چند ويژگي خاص داشت:

ـ هرچند كنشگران منطقه‌اي و بين‌المللي پرشماري در بحران سوريه دخيل و درگير بودند ولي توافق بر سر اين بحران عملاً بين دو بازيگر اصلي رخ داد و ساير بازيگران نيز از آن تمكين كردند. البته در اين توافق برد با بازيگراني بود كه در جبهه حمايت از دولت قانوني بشار اسد قرار داشتند.

ـ دولت سوريه به‌منظور گرفتن بهانه‌ها از دست جبهه غرب به رهبري آمريكا اعلام كرد كه اين توافق را اجرا مي‌كند.

ـ اين توافق برآمده از نوعي زورآزمايي ديپلماتيك و چانه‌زني سياسي بود نه برخاسته از سازوكار حقوقي.

ـ سازمان‌هاي منطقه‌اي از قبيل ناتو، اتحاديه عرب و شوراي همكاري خليج فارس هيچ نقشي در پيشبرد اين توافق ايفا نكردند.

ـ عليرغم اينكه اين توافق بين دو قدرت بزرگ جهاني صورت گرفت اما ايران به‌عنوان يك قدرت منطقه‌اي با قرارگيري در كنار دولت سوريه نقشي بازدارنده در برابر تصميمات جنگي آمريكا ايفا كرد و با متصور ساختن واقعيت افزايش هزينه‌هاي حمله، در انصراف واشنگتن از مبادرت به اقدام نظامي عليه سوريه و در نهايت رسيدن به توافق با روسيه نقش بسزايي ايفا كرد. همچنين رئيس‌جمهور ايران در ترغيب دولت سوريه به پذيرش اين توافق و ارائه پيشنهاد دولت روسيه به دمشق بسيار تأثيرگذار بود.

بجز آمريكا كه به‌واسطه آسيب‌هاي حيثيتي و تسليم شدن در برابر ابتكار روسيه از بازندگان توافق اخير به حساب مي‌آيد، ساير بازندگان اين توافق را مي‌توان به‌شرح ذيل فهرست كرد:

1. تركيه: دولت اردوغان با توجه به نابساماني‌هاي داخلي به‌شدت نيازمند يك جنگ خارجي بود تا بتواند ملت خود را در برابر تهديدي هرچند تصنعي بسيج كند. كاهش شديد احتمال بروز جنگ اين دولت را با نوعي سردرگمي مواجه ساخت و عملاً سياست خارجي تركيه در قبال بحران سوريه را به شكست كشانيد.

2. ارتجاع عرب: ارتجاع عرب هويتي سازشكارانه در قبال نظام سلطه دارد و با تهديدگري‌هاي اسرائيل نيز مماشات مي‌كند؛ از‌اين‌رو، نظام سياسي حاكم بر سوريه را كه در جبهه مقاومت قرار دارد برنمي‌تابد. اين توافق ارتجاع عرب را عملاً منفعل ساخت چراكه بسياري از كشورهايي كه در اين مقوله مي‌گنجند وعده كمك‌هاي لجستيكي و مالي به آمريكا در صورت حمله داشتند.

3. رژيم صهيونيستي: هرچند طرح خارج كردن سلاح‌هاي شيميايي از سوريه مي‌تواند ضريب امنيتي اين رژيم را بالا ببرد ولي در هرحال تداوم حيات نظام سياسي سوريه نوعي شكست براي اين رژيم به شمار مي‌آيد.

4. سازمان‌هاي منطقه‌‎اي: سازمان‌هاي منطقه‌اي از قبيل اتحاديه عرب و شوراي همكاري خليج فارس نه تنها نقش فعالي براي كاهش بحران نداشتند، بلكه عملاً بر طبل جنگ مي‌‍كوبيدند. توافق اخير، اهداف اين سازمان‌ها را نيز ناكام گذاشت.

5. جنگ‌طلبان اروپايي: كشورهاي بريتانيا و فرانسه كه تلاش گسترده‌اي را براي مشروعيت بخشيدن به مداخله نظامي در سوريه در شوراي امنيت به‌عمل آوردند، عملاً توجيه‌هاي خود را بي‌موضوعيت يافتند و با سردرگمي مواجه شدند.

6. سازمان ملل متحد: انفعال سازمان ملل متحد و به‌طور خاص ناتواني شوراي امنيت در حل سازنده بحران سوريه و متعاقب آن، شكل‌گيري توافق ميان روسيه و آمريكا بر سر اين بحران در عمل چانه‌زني قدرت‌محور را جايگزين سازوكارهاي حقوقي بين‌المللي نمود و بار ديگر ضعف‌ها و نارسايي‌هاي اين سازمان جهانشمول در حفظ صلح و امنيت بين‌المللي را آشكار ساخت.

7. مخالفان مسلح و جبهه تكفيري: اين دو جريان معارض دولت سوريه كه عليه نظام سياسي اين كشور دست به سلاح برده‌اند و با اقدامات تروريستي عليه شهروندان سوري ويراني‌هاي زيادي را در اين كشور به بار آورده‌اند به‌دنبال تحمل شكست‌هاي اخير در جبهه ميداني تلاش مي‌كردند با استقبال از حمله نظامي موقعيت تضعيف شده خود را بهبود بخشند. منتفي شدن جنگ، هرچند به‌طور موقت، موضع آنها را بيش از پيش تضعيف كرد.

ازسوي ديگر، مهمترين برندگان اين توافق را نيز مي‌توان به‌شرح ذيل فهرست كرد:

ـ روسيه: روسيه با نمايش خود به‌عنوان قدرتي همپايه آمريكا عملاً خود را از ساير قدرت‌هاي بزرگ جدا كرد و با به‌دست گرفتن ابتكار عمل، تمايل خود براي كمك به حل بحران سوريه به‌طور خاص و عزم راسخ براي كمك به حفظ صلح و امنيت بين‌المللي را به‌طور عام نشان داد. بدين‌سان روسيه وجهه بين‌المللي خود را ارتقا داد و در عين حال قدرتش را نيز به رخ جهانيان كشيد.

ـ جمهوري اسلامي ايران و جبهه مقاومت: جمهوري اسلامي ايران به‌عنوان مهمترين مدافع سوريه هرگونه تضعيف دولت بشار اسد و ازجمله حمله نظامي به اين كشور را مغاير مصالح جبهه مقاومت مي‌داند. ازاين‌رو منتفي شدن اقدام نظامي عليه دولت سوريه دستاورد و موفقيت بزرگي براي اين كشور و اضلاع جبهه مقاومت ازجمله حزب‌ا... لبنان به‌حساب مي‌آيد.

ـ سوريه: دولت سوريه كه با مقاومت و ايستادگي، نقش اول را در ناكام ماندن طرح‌ها و توطئه‌هاي شورشيان و حاميان بين‌المللي آنها داشته است، اين‌بار هم توانست با حفظ موضع اقتدار و نمايش توان بازدارنده خود مانع از حمله نظامي آمريكا شود.

در مجموع، توافق روسيه و آمريكا مهر تأييدي بر ناكامي شوراي امنيت سازمان ملل متحد در ايفاي وظيفه اصلي خود يعني حفظ صلح و امنيت بين‌المللي بود، وظيفه‌اي كه آشكارا در ماده (24) منشور ملل متحد مورد تأكيد قرار گرفته است. ازسوي ديگر، اين توافق نشان داد كه جهان امروز نظمي را در خود دارد كه نه‌تنها تك‌قطبي نيست، بلكه حاوي قطب‌هاي چندگانه‌اي است كه مي‌توانند قطبي را كه داعيه سيطره‌جويي دارد مهار كنند. ازسوي ديگر توافق اخير كه منجربه كوتاه آمدن و عقب‌نشيني آمريكا از اقدام نظامي عليه سوريه شد بيش از هر چيز قدرت و انسجام جبهه مقاومت را در منطقه و جهان به تصوير كشيد. از اين منظر، اين توافق .مي‌تواند دستاورد ديگري براي جبهه مقاومت باشد.

انتهاي پيام/

شنبه 23 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن