واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: "چهارتكبير زدن" از كجا تبديل به ضربالمثل شد؟
تكبير ديگري به نام تكبيرة الاحرام داريم كه اولين تكبير نماز است وچون بعد از آن سخن گفتن يا عملي غير از اعمال نماز به جاي آوردن حرام است بدين جهت آن را تكبيرة الاحرام گويند .
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، عبارت بالا در عرف اصطلاح عرفا و ارباب ذوق وادب كنايه از ترك علايق ، پشت پا زدن به دنيا و مافيها و رهاكردن اميال و آرزوها باشد .
خواجه شيراز مي فرمايد :
من هماندم كه وضو ساختم از چشمه عشق
چهارتكبير زدم : يكسره بر هرچه كه هست
بايد ديد منظور از چهار تكبير و شان نزول آن چيست كه آدمي چون بخواهد تبراي مطلق از ما سوي بجويد آن را به چهار تكبير تعبير ميكند .
تكبير از لحاظ ريشه و مفهوم لغوي " بزرگ و كلان گردانيدن چيزي و بزرگ شمردن و بزرگي صفت كردن آن چيز آمده است " همچنين به منظور بزرگ داشتن و خداي را به بزرگي ياد كردن نيز تكبير مي گويند .
در محارباتي كه در صدر اسلام بين مسلمين وسپاهيان دشمن روي مي داد هنگامي كه جنگ مغلوبه مي شد مسلمين تكبيرگويان پيش مي رفتند و با صداي الله اكبر شمشيرمي زدند تا دوست و دشمن را بشناسند و احياناً به جانب خودي و آشنا شمشيرحوالت نكنند . از طرف ديگرتكبير علامت فتح و پيروزي هم بوده است . درميدان جنگ پس ازغلبه بردشمن تكبير ميگفتند .
به هنگام صلح هم چون متهمي در مجمع عمومي و محضر قضات محكمه اقراربه جرم مي كرد مستنطق يا بازپرس به علامت موفقيت تكبير ميگفت و حاضران جلسه با صداي بلند پاسخ مي دادند .
تكبير ديگري به نام تكبيرة الاحرام داريم كه اولين تكبير نماز است وچون بعد از آن سخن گفتن يا عملي غير از اعمال نماز به جاي آوردن حرام است بدين جهت آن را تكبيرة الاحرام گويند .
اما چهارتكبيراختصاص به نماز ميت دارد كه به مذهب اهل سنت و جماعت بر جسد و جنازه ميت گفته مي شود و چون بعد از آن ميت را براي هميشه وداع مي گويند لهذا در اصطلاح عمومي از آن به معني و مفهوم ترك و قطع علايق تعبير شده است .
توضيح آنكه قبل ازخلافت عمر نماز ميت را با چهارو پنج و شش تكبير مي گزاردند . در زمان عمر منحصر به چهار تكبير شد . و از آن موقع تاكنون در نزد اهل سنت به همين منوال باقي مانده است ولي در مذهب تشيع خلافي نيست كه در نماز ميت يا نماز جنازه پنج تكبير گفته مي شود .
اين نكته هم ناگفته نماند كه تنها بر جنازه مولاي متقيان حضرت علي بن ابي طالب (ع) هفت تكبير گفته شده .
در پايان مقال بي مناسبت نيست كه اين روايت را در رابطه با فضيلت چهار تكبير نقل كنيم :
هركس در بامداد بعد از وضو با غسل با خلوص نيت و از صميم قلب چهار تكبير را رو به سوي چهار جهت اصلي بر زبان بياورد به طور حتم به مراد خود به شرط اينكه مشروع و عقلاني باشد خواهد رسيد ... از چهار تكبير براي هر حاجت حتي رفع دشمني هم مي توان استفاده كرد .
اگر شما دشمني داشته باشيد كه از او مي ترسيد وبيم داريد كه گزندي به شما بزند مي توانيد به وسيله چهار تكبير دشمني او را نسبت به خود رفع نماييد مشروط بر اينكه نخواهيد آسيبي به او برسد ، چون از اسم اعظم خداوند نبايد استمداد كرد مگر براي كارهاي مشروع و اعمال مثبت نه اعمالي كه باعث آزار ديگري بشود يا به او آسيب برساند كه در اين صورت نتيجه معكوس به دست مي آيد و آن كس كه براي آزار ديگري چهار تكبير ميگويد خود دچار رنج و بدبختي مي شود .
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]