واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جنبش كسادي گردشگري جهانگردان به مقصدي سفر ميكنند كه امنيت داشته باشد
جنبشهاي مردمي، بهار عربي، ناآراميهاي سياسي، اعتراضات تودهاي و ... هر چه كه نامش باشد و هر تاثيري در اوضاع اجتماعي مردمان آن سرزمينها بگذارد، مشخص است، قرباني همه اين اتفاقات (حداقل در كوتاهمدت)، گردشگري است.
ناآرامي هاي سياسي اين روزها اولين دليل كسادي گردشگري است. البته سوي ديگر اين ماجرا هم رونق گرفتن گردشگري در كشورهايي است كه امنيت مسافرانشان را تضمين مي كنند.
اين روزها خيابان هاي بانكوك محل اعتراضات شديد مردمي عليه دولت است. فارغ از تمام دلايل اين اعتراضات در همين هفته اول ناآرامي ها، اقتصاد اين كشور دچار مشكل شده است، اقتصادي كه تا حدودي هم وابسته به صنعت گردشگري است چرا كه اين كشور يكي از مقاصد مهم گردشگران آسياي مركزي و خاورميانه است و همين هفته بسياري از تورهاي تايلند سفرشان را به اين كشور لغو كرده اند.
از سوي ديگر كي يف پايتخت اكراين هم ناآرام شده است. هر چند اقتصاد كي يف چندان وابسته به گردشگري اش نيست، اما همين گردشگران محدود اين كشور هم چندان رغبتي براي سفر به اوكراين ندارند.
كشورهايي كه وابسته به صنعت گردشگري هستند و درآمد كلاني از اين راه كسب مي كنند هم دچار اين مشكل شده اند. شايد مهم ترينش كشور مصر باشد كه با وقوع ناآرامي ها در سال 2011 اقتصادش از عرش به فرش رسيد.
بهار عربي، خزان گردشگري
در حالي كه درآمد وزارت آثار باستاني مصر در بخش صنعت گردشگري در سال هاي 2009 و 2010 به يك ميليارد و 482 ميليون جنيه معادل 200 ميليون دلار رسيده بود، در سال هاي 2012 و 2013 شاهد كاهش اين درآمد به 482 ميليون جنيه معادل 70 ميليون دلار هستيم.
بحران سياسي مصر، خسارت سنگيني به صنعت گردشگري اين كشور وارد كرده است و با بي ميلي گردشگران براي سفر به مصر، شركت هواپيمايي مصر نيز همچنان متحمل خسارت شده است.
تا قبل از انقلاب 25 ژانويه 2011، صنعت گردشگري، يكي از منابع اصلي درآمد كشور مصر بود و اين كشور سال هاي اخير سالانه بيش از ده ميليارد دلار از محل اين صنعت درآمد داشته كه اين رقم حدود 11 درصد توليد ناخالص داخلي مصر بوده است.
جاذبه هايي كه تنها ماندند
تحولات سياسي در تركيه بر صنعت گردشگري اين كشور نيز تاثيرگذار بود. گرچه به اعتقاد كارشناسان اين تاثير مي تواند كوتاه مدت بود؛ اما در شرايط كنوني توام با خسارت هاي سنگيني بوده است.
به گفته حسين چليك، معاون حزب حاكم عدالت و توسعه تركيه و سخنگوي اين حزب، ميزان خسارت وارده به صنعت گردشگري اين كشور در طول سه هفته ابتدايي اعتراضات در تركيه بسيار سنگين بوده است.
صنعت گردشگري تركيه با ادامه ناآرامي ها ضربه سختي خورد و گفته مي شود گردشگران ۴۰ درصد اتاق هاي رزرو شده خود در هتل ها را لغو كرده يا زمان آن را به تاخير انداخته اند!
بسياري از پروازها به اين كشور لغو شدند و پخش تصاوير مربوط به شليك گاز اشك آور و استفاده از ماشين هاي آب پاش براي مقابله با معترضان در شهرهاي مختلف از جمله استانبول و آنكارا مقصد بسياري از گردشگران تركيه را تغيير داد.
گاوبازها بالا و پايين مي شوند
اسپانيا هر چند كه همواره يكي از كشورهاي مورد علاقه جهانگردان بوده است، اما اعتراضات به اقتصاد ضعيف اين كشور و البته مشكل بزرگ بيكاري، صنعت گردشگري اسپانيا را هم دچار اختلال كرده است. اما نكته جالب درباره اسپانيا اين است كه درصد بالايي از گردشگراني كه قصد سفر به مصر را داشتند به دليل ناآرامي هاي آن كشور روانه اسپانيا شدند. اين رقم آن قدر بالا بود كه توربونيوز گزارش داد: تعداد گردشگران اسپانيا در ماه ژوئن در مقايسه با زمان مشابه سال 2012 حدود 730 هزار نفر افزايش يافت كه كارشناسان علت اصلي آن را جايگزين كردن اين كشور به جاي مصر از سوي گردشگران مي دانند.
درآمدهاي حاصل از صنعت گردشگري اسپانيا حدود 11 درصد از توليد ناخالص داخلي اين كشور را به خود اختصاص داده است.
سرخ ها گردشگران را فراري دادند
اعتراض پيراهن قرمزها در تايلند در يك ماه اخير بيش از ٣٠٠ميليون دلار به صنعت گردشگري اين كشور زيان زده است. از چند روز پيش، منطقه گردشگري بانكوك در اختيار گروه هاي تظاهركننده «پيراهن قرمز» است كه به دنبال مجبور كردن نخست وزير اين كشور به پذيرش خواسته هاي خود هستند.
صنعت گردشگري يكي از منابع اصلي درآمد تايلند است و حدود يك ميليو ن و ٨٠٠هزار نفر از نيروي كار اين كشور در اين صنعت يا صنايع مرتبط با آن شاغل هستند.
از زمان اشغال منطقه گردشگري بانكوك در هفته گذشته هزاران گردشگر اين كشور را ترك كرده و تورهاي زيادي به مقصد تايلند لغو شده است. همچنين خطوط هوايي چين بسياري از پروازهاي خود را به مقصد تايلند لغو كرده است.
جالب اين كه بانكوك مركز ثقل گردشگري منطقه است و تاكنون گردشگران زيادي از اين منطقه به كامبوج سفر كرده اند، از اين نظر اوضاع كنوني تايلند تاثيري مستقيم بر كاهش گردشگري كامبوج هم خواهد داشت.
تا امروز نزديك به 30 درصد از گردشگران بين المللي كامبوج با آمار روزانه 1500 نفر از طريق تايلند به اين كشور وارد شده اند و فرودگاه هاي بين المللي دو كشور بيش از ده پرواز در طول روز به مقصد يكديگر انجام مي دادند كه با آغاز ناآرامي ها اين پروازها نيز لغو شد.
نگاه دوباره به گردشگري ايران
تغيير دولت در ايران و به تبع آن تغيير مديران حوزه گردشگري و اجراي سياست هاي جديد مي تواند نويد بخش تحرك اين حوزه فرهنگي و اقتصادي در كشورمان باشد. توجه به زيرساخت هاي گردشگري، ارائه تسهيلات لازم در بخش رواديد، تبليغات در خارج از كشور براي جذب توريست و ... از جمله اقداماتي است كه بايد در اين فرآيند انجام پذيرد.
رونق گردشگري برزيل با امنيت
اين كشور آمريكايي تا همين چند سال پيش مشكلات فراواني داشت. ناآرامي ها در برزيل از جنس ديگري بود و ارتباطي به جنبش ها و نهادهاي مردمي نداشت. چرا كه مشكل نبود امنيت در اين كشور به دليل حضور باند هاي مواد مخدر و خيابانگرد هايي بود كه نه فقط امنيت گردشگران را مختل مي كرد كه براي شهروندان اين كشور هم مشكل ساز بود. حالا بعد از انتخاب اين كشور براي بزرگ ترين تورنمنت هاي ورزشي جهان يعني جام جهاني فوتبال و المپيك، مسئولان اين كشور دست به كار شدند تا مشكل امنيتي اين كشور را سامان دهند. همين فعاليت ها باعث شده است حتي پيش از برگزاري اين تورنمنت ها اين كشور سود بالايي از گردشگري به خزانه خود واريز كند./ ضميمه چمدان
عليرضا موسوي
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]